Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 19

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18     

Belgien, Terrorism
2016-20 4
"Tog en timme att förstå att man var under attack"
Mejlet som skulle ha kunnat förhindra Bryssels tuunnelbaneattack skickades till fel e-postadress.
Klockan var 0907 den 22 mars när den belgiska polisens operationsledning skickade iväg tt mejl med en order att stänga Bryssels tunnelbana. Tidigare samma morgom, runt åtta, hade en explosion ägt rum på Bryssels flygplats. Först en timme senare drog den federala polisen slutsatsen att deras stade attackerades. Kl 0911 exploderade en bomb i en tunnelbanevagn. Daesh tog på sig skulden.
Informationen angående e-postmisstaget har väckt nya frågor om huruvida belgiska myndigheter klarar av att konfrontera islamisk terrorism i landet.

FN/Nato, Polen, Ryssland
2016-20 5
"NATO bygger en missilsköld i Polen som skydd mot så kallade "skurkstater"
Ryssland reagerar starkast trots att ingen räknar in dem bland dessa.
Polen inleder byggande av den nordeuropeiska delen av USAs missilsköld. Samtidigt har Ryssland fördömt paraplyförsvaret och kallat det en aggressionshandling, till följd av att Rumänien nyligen aktiverade ett missilförsvarssystem söderut.
Nato förstärker närvaron i östra Europa efter det att Ryssland flyttat gränser i regionen.

Storbritannien, Ekonomi
2016-20 6-7
"Bank of England sänker tillväxtprognosen och skärper varningarna för en Brexit"
Bank of England utfärdar sin hittills skarpaste varning för att ett valresultat för att lämna EU kommer att skada Englands ekonomi. Bank of England stöder uppenbart den sida som vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU.

Miljö
2016-20 8-9
"Håll andan! Luften är farlig!"
WHO konstaterar att Europa halkar efter USA i arbetet att rena luften. Smutsig luft är ett allvarligt hot mot människans hälsa överallt i världen. I många delar av världen finns det idag inget större miljöhot mot människans hälsa än farliga, luftburna partiklar.
Europas länder, som är flitiga användare av dieseldrivna fordon, ligger långt efter USA i försöken att minska farliga utsläpp, enligt en rapport som presenterades av WHO i slutet av förra veckan och som redogör för mätningar i 3000 städer i 103 länder. Den visar att mer än 80 % av invånarna i dessa städer utsätts för luftföroreningar som överstiger WHOs gränsvärden för när luften blir hälsofarlig.
Rika asiatiska länder som Japan, Korea och Singapore har större andel "rena" städer än Europa.

Terrorism
2016-20 10-13
"Om IS skulle upphöra i förtid måst länderna i väst ha en plan B"
Islamska statens makt är på upphällningen. Med förlusten av Ramadi och Palmyra under de senaste månaderna och USA-stödda kurdiska kämpars stadiga frammarsch i norra Syrien och Irak, tappar organisationen territorium.
De tappar också rekryter genom olyckor och desertering, samtidigt som dess ekonomi pressas av koalitionens angrepp på lagringsplatser och olje raffinaderier.
För Abubaker al-Baghdadi, Daeshs ledare, är det emellertid otänkbart att ge upp. Därför kommer Daeshs ledare snart att formulera en reservstrategi - en "plan B". Det finns flera möjligheter:
Verka underjordiskt, via nätverk i stil med vad talibanerna upprättat i Afghanistan.
Flytta till ett annat jihadistisk fäste, exempelvis Libyen. Men där finns redan andra stammiliser.
Eller gå "all in" en fullständig attack för att förändra konfliktens dynamik.

Brasilien
2016-20 14-15
"Dilma Rousseff anser anklagelserna orättvisa"
Brasiliens en gång så hyllade modell av vänsterregering tycks få ett abrupt slut. Parlamentet har suspenderat president Dilma Rousseff i en extraordinär process mot hennes regering och arbetarparti, som har styrt landet i 13 år. 55 av Brasiliens 81 senatorer röstade för att ställa henne inför riksrätt. Det är en revolt mot Dilma Rousseffs arbetarparti som bland annat grundades av hennes mentor Lula.
Vicepresidenten Michel Temer har snabbt tagit kontroll över Latinamerikas största land och signalerat att han kommer att leda Brasilien mot en mer marknadsvänlig inriktning. Som medlem av mittenpartiet PMDB har Terner bildat en konservativ och enbart manlig regering som för Brasilien åt höger.
Dilma Rousseff, landets första kvinnliga president, anklagas för att otillbörligt ha lånat miljarder dollar i lån från statliga banker för att täcka budgetunderskottet och betala för sociala program.

Brasilien, Porträtt
2016-20 16-17
"Brasilien lägger om kursen"
Mannen som har tagit över makten i Latisnamerikas största land, vicepresident Michel Temer, är en äkta karriärpolitiker, känd som en skicklig förhandlare och fixare bakom kulisserna. Den 75-årige Temer är en utbildad jurist och amatörpoet, som är känd för sina flotta kostymer, sitt slätkammade, silverfärgade hår och en hustru som just har fyllt 22. Han är son till kristna, libanesiska invandrare och har antytt att han tänker styra Brasilien och dess trassliga ekonomi mot friare marknader. Han har redan deklarerat att han inte tänker kandidera i presidentvalet 2018.

Venezuela
2016-20 18-19
"Landet är som en tickande bomb"
Människorna lider, raseriet växer: President Maduros motståndare och anhängare strömmar ut på gatorna. Men han låter sig inte rubbas - han tänker upprusta militären. Det ser ut som om Venezuelas regering och opposition rustar sig för slutstriden om makten. Maduro har förlängt undantagstillståndet tre månader.
Nu kräver Maduromotståndare i hela landet att valrådet godkänner listorna med underskrifter som stöder en folkomröstning om att avsätta Maduro. Detta måste ske innan årsskiftet. I så fall kommer det att bli nyval. Annars kommer Maduros vicepresident att regera resten av Maduros ämbetstid till och med 2019.

USA
2016-20 20-21
"Trump håller fast för reseförbud för muslimer"
Nyligen dök rubriker upp som förkunnade att Donald Trump hade backat från sitt förslag om att förbjuda utländska muslimer från att resa in i USA. Fler republikaner jublade över nyheten. "Glädjande att han tar tillbaka det", skrev den republikanska senatorn Jeff Flake, från Arizona, på Twitter.
Men så är det inte. Trump har redan tidigare sagt att förbudet skulle vara temporärt, och inte gälla amerikanska medborgare och att världsledare, idrottare och andra personer kommer att undantas.

Vatikanen
2016-20 22-23
"Kvinnan tiger fortfarande i församlingen"
Påven låter utreda om den katolska kyrkan kan ha kvinnliga diakoner, men motståndet är starkt bland kyrkans biskopar och präster som misstänker att detta bara är första steget mot kvinnliga präster, vilket strider mot kyrkans doktrin.
Påven Franciskus meddelade i förra veckan att han tillsätter en kommission som ska undersöka om kvinnor kan tjäna som diakoner i den katolska kyrkan. Detta välkomnas av många kvinnor, som i åratal har kämpat för en mer framträdande roll i kyrkan.

Rwanda
2016-20 24-25
"Rwanda på väg att bli Afrikas Schweiz"
Värd för Afrikas World Economic Forum
Mer än två decennier efter folkmordet som krävde 800 000 människors liv tar Rwanda ytterligare ett kliv mot att se ut som Afrikas motsvarighet till Schweiz.
Sedan år 2000 har den årliga tillväxten varit omkring 8 %. Rwanda har minskat byråkratin, gett skattelättnader och förbättart landets styrning vilket har bidragit till att övervinna nackdelarna med landets lilla storlek, bristande till gångar på hamnar och begränsade naturresurser.
Rwandas president Paul Kagame, 58 år, ledde rebellarmén som avslutade det hundra dagar långa folkmordet 1994, som riktades mot minoriteten tutsier och moderat hutuer. I en nyligen genomförd folkomröstning fick han 98 % förtroende för att genomföra en grundlagsändring för att förlänga periodgränsen för presidenter.

Africa's Would-Be Switzerland Shows Economic Clout With WEF

Kina, Storbritannien
2016-20 26
"Brittiska medier är narcissistiska barbarer som saknar stil"
I en inflytelserik kinesisk tidning avfärdas drottning Elisabeth Iis kritik att kinesiska representanter varit oförskämda och svarar genom att i stället angripa de brittiska medierna för att blåsa upp händelsen.
Drottningen hade beklagat att den kinesiska delegationen varit "mycket oförskämd" mot den brittiska ambassadören förra året - de kinesiska representanterna hade lämnat mitt under ett möte där man diskuterade formerna inför president Xi Jinpings statsbesök.
Enligt Global Times har de brittiska medierna givit händelsen alldeles för stora proportioner och vårdar historien som en "dyrbar skatt".
I Kina minns man fortfarande Storbritanniens hårda opiumkrig i mitten av 1850-talet, som tvingade Kina att acceptera opiumimport från det brittiskt styrda Indien, avstå Honkong till Storbritannien och tvingas öppna många fördragshamnar för främmande makter.
"Ja, vi är oförskämda, men vi är rika också!"

Tyskland, Handel
2016-20 27-29
"Den goda tyska ölens hemlighet"
Renhetslagen - en tysk tradition och ett marknadsföringsverktyg som fyller 500 år.
Nu planerar Greg Koch att distribuera sina "hantverksöl", bryggda i Berlin, runt om i Europa. Men renhetslagen, Reinheitsgebot, medför att han inte kommer att kalla dem för tysk öl.
Renhetslagen är en tysk tradition och marknadsföringsverktyg som fyller 500 år.
Greg Koch tror att tyskarna kommer att uppskatta en paus från det han kallar industriell mat och dryck. Inom kort kommer hans bryggeri, ölträdgård och slow food-restaurang att öppna i ett gammalt gasverk från 1901 i södra Berlin. Han vill lära Berlinarna att "billigt kanske inte är bäst".

Miljö, Natur
2016-20 30-31
"Den verkliga orsaken till att Afrikas vilda djur dör"
Nu försöker äldra massajledare avråda nästa generation massajer från att fortsätta den dödliga traditionen.
Förra månaden brände den kenyanska regeringen upp 100 ton elfenben i etrt försök att stoppa tjuvjakten. Men vilda djur dödas och skadas i ännu större utsträckning av jordbrukare och herdar som försöker rädda sin egna liv. I mars dödades fyra personer av elefanter.
Så länge människan fortsätter att inkräkta på lejonens, elefanternas och andra farliga djurs livsmiljöer kommer konflikten att vara ett ihållande problem