Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 34

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 
07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27 28 29 30 31 32 33      

Grekland, Kina
2017-34 4-6
"En slags nykolonisation"
Grekland är besvikna på EU men tinar upp inför pengar från Kina"
Efter att under många år ha kämpat med åtstramningar som EU tvingat på dem och känt en kall vind från USA har Grekland omfamnat ett närmande från Kina, en angelägen och geopolitiskt ambitiös friare.
Den mest trafikerade hamnen i Medelhavet är Piraeus i Grekland. Den har förvandlats av en kinesisk t statsunderstödd sjofartskoncerns investering på nästan en halv miljad euro.
I gengäld har Greklands diplomatiska hållning hindrat FNs säkerhetsråd från att fördöma Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter. Kina riktar sig också mot mindre länder som behöver pengar, som Spanien, Portugal och Ungern.

Norge
2017-34 7
"Norge har överlevt oljekraschen och nu hoppas statsministern bli omvald"
den ekonomiska återhämtningen ser ut att komma i precis rätt tid för Norges statsminister Erna Solberg. I opinionsundersökningarna i juli låg de konservativa efter med mer än 10 procentenheter men nu har Solbergs parti minskat avståndet till oppositionspartiet, enligt en opinionsundersökning av pollofpolls.no. Analytiker pekar på den välmående ekonomin som en möjlig förklaring.
Regeringens avar på stigande arbetslöshet och långsam ekonomisk tillväxt innebar skattesänkningar och stora investeringar i infrastruktur genom att för första gången använda sig av den statliga oljefonden.

Ukraina, USA
2017-34 8-9
"USA överväger att skicka fler och effektivare vapen till Ukraina"
I förra veckan lovade försvarsminister Jim Mattis att USA ska hjälpa Ukraina att hålla stånd mot Rysslands kränkningar av landets suveränitet. Han antydde också att Trumps administration överväger att hjälpa den ukrainska militären med vapen.
Utrikesminister Rex Tillerson är en av de ministrar som stöder förslaget att skänka vapen till Ukraina.

Ryssland
2017-34 10-13
"I huvudet på ryssarna"
Putin är en mästare på att förse den ryska mentaliteten med demagogi, halvsanningar och lögner. Der Spiegels korrespondent Christian Neef har i över trettio år skrivit om Ryssland.
Fortfarande har en överväldigande majoritet av den ryska befolkningen svårt att förstå att miljontals människors liv gick förlorade som ett resultat av den röda terrorn i Sovjetunionen. Argumentet är att man inte kan förändra något som redan har inträffat.
Det är inte Putin som hittat på företeelse i den ryska folksjälen: rädslan för personligt ansvar, underkastelse inför ödet, förakt mot ukrainare, han lärde sig bara hur han mästerligt skulle utnyttja det och förse den ryska mentaliteten med demagogi, halvsanningar och lögner. Det är vad som hänt efter Rysslands återfödelse.

Angola
2017-34 14-15
"Angolas övergång till teknokrati kommer inte att ska utan offer"
Angolas president José Eduardo dos Santos är den afrikanska ledaren som suttit längst vid makten. Nu ska han äntligen avgå efter nästan 38 år vid makten. Men det fredliga flkerpartivalet som genomfördes den 23 augusto, som den dos Santosallierade försvarsministern João Lourenco vann med lätthet, markerar inte riktigt slutet på eran i oljegiganten i södra Afrika; snarare en början på en osäker övergångsperiod. Detta är politisk förändring i Angola stil - den sker gradvis och försiktigt, är rätt organiserad och kommer sannolikt att både göra halt och börja om flera gånger.
Maktöverföringen har planerats under flera år och var ursprungligen tänkt att ska 2018. Men den 74-årige presidentens försämrade hälsa krävde ett snabbt agerande.
Den nye presidenten João Lourenco, som fick 61 % av rösterna i valet, är en 63-årig armégeneral som är fri från anklagelser om korruption.

Storbritannien, Brexit
2017-34 16
"Britterna vill plocka russinen ur kakan"
Storbritannien vill att London ska förbli centrum för juridiska affärstvister i Europa även efter Brexit. Rättskipningen ska, enligt britterna, kunna ske utan EU-domstolens övervakning.
Storbritannien vill inte förlora lönsamma rättsprocesser, som bidrar till drygt 25 miljarder pund om året till den brittiska ekonomin. Idag är det engelsk lag som avgör 40 % av alla internationella rätts- och förlikningsprocesser.
Det britterna befarar är att Eus medlemsländer bestämmer sig för att de vill ha en större andel av de internationella rättsprocessererna.

Afghanistan
2017-34 18-20
"Fredsarbetet är en olöslig paradox"
Generalerna stödde offentligt sin insats i Afghanistan, men privat oroade se sig för att se satt fast i en hopplös situation. Efter 16 år var de rädda för att ha skapat ett "recept för ett ändlöst krig", enligt en amerikansk ambassadör som träffade dem. Men generalerna "kände att det inte fanns något alternativ, inget realistiskt alternativ, till att inte fortsätta den dödsdömda kampen.
Generalerna var pakestinier. Nu har det gått 16 år, och president Donald Trump har meddelat att han kommer att förlänga insatsen. De USA-ledda insatserna har bidragit till att förstärka och accelerera våldsspiralerna och splittringen, som har ökat sedan statens kollaps i början av 1990-talet.
Statlig kollaps, inbördes konflikter, etnisk splittring och interventioner har låst fast landet i en självförstärkande spiral, som kanske inte kan lösas utifrån.

Kina, USA, Nordkorea
2017-34 21
"Kina ska använda alla nödvändiga medel för att försvara sig mot Trumps protektionism"
Kina har skärpt retoriken mot Trump-administrationens utredning av Kina handelsmetoder och lovar att använda alla nödvändiga medel för att försvara landet och dess företag. Kinas utrikesministerium kräver att USA "omedelbart" häver de unilaterala sanktionerna mot en rad kinesiska företag och individer som anklagas för illegal handel med Pyongyang (Nordkorea).

USA, Mexiko
2017-34 22-23
"Kan Trump ta emot hjälp efter första katastrofen han inte själv har orsakat?"
Förstörelsen i spåren av orkanen Harvey har redan blivit uppenbar, men meteorologer säger att det kan komma lika mycket regn till om det som redan uppmätts över kusterna i Texas och Louisiana. Meddelandet som National Weather Service skickade ut på söndagen är kanske deras mest dramatiska någonsin. Institutet skriver att "denna händelse är oöverträffad" och "går bortom allt som tidigare upplevts".
I samband med orkanen Katrina 2005 skickade Mexiko in betydande hjälp till USA som räddade många människoliv.
Trumps twittrande har avslöjat att USA har en president som lägger sin tid på att mobba och förminska mexikaner samtidigt som en katastrof är under utveckling i hans eget land.
Kommer Trump att acceptera mexikansk hjälp? Och vill Mexiko erbjuda hjälp? Det är mycket tveksamt.

Syrien, Terrorism
2017-34 24-27
Hem har förvandlats till gravar"
Priset för "segern" över IS i Mosul börjar skönjas. Iraks viktiga militära seger för några veckor sedan ändade extremistgruppen IS gastkramande ockupation av Mosul och satte stopp för IS avskyvärda ambitioner för Mellanöstern.
Det är först nu som det fruktansvärda priset för segern klarnar. IS rillfångatog familjer sommänskliga sköldar i hus som fungerade som IS befästningar. IS prickskyttar intog positioner på hustak, där de besköt irakiska trupperna eller koalitionens flygplan. Därefter bombades husen, ibland av artilleri eller flyganfall och utan någon hänsyn till den instängda civilbefolkningen. Källare aom användes som skyddsrum förvandlades till gravar.

Bhutan, samhälle
2017-34 28-30
"En fallos betyder lycka i Bhutan - och flera turister"
I Bhutan har man firat fallossymbolen under århundrade. De målas på husfasader, eller snidad i trä, monteras ocanför dörröppningen, eller under takfoten. Fallossymbolerna tros hålla ondskan borta, även i dess mest lömska mänskliga form - skvallret. De träs på halsband, placeras i lador och på fält som ett slags fågelskrämma. De används av maskerade gycklare på religiösa festivaler och i ett tempel i Lobesa fungerar de som en hyllning till fruktsamheten.

"Phallus Art Brings Luck in Bhutan - and Tourists, Too"