Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017
v 31

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24-25 26 27 28 29 30         

Turkiet, Tyskland
2017-31 4-6
"Tyskland beter sig irrationellt"
Intervju med Turkiets vice premiärminister Mehmet Simsek.
Turkiets vice premiärminister Mehmet Simsek lyfter i en intervju med Der Spiegel fram den långvariga vänskapen mellan Tyskland och Turkiet, kämpar med sin allt spändare relation. Han säger också att det är Ankares skyldighet att utplåna terroristiska element från Turkiet.
den 50-årige medlemmen av Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) som tidigare var finansminister, är en av få moderata politiker i president Recep Tayyip Erdogans parti. Han växte upp under enkla förhållanden i ett kurdiskt område i sydöstra Turkiet.
"Tyskland har gått igenom en mörk period. Men nu ligger det värsta bakom oss. Jag kan försäkra näringslivet om att Turkiet fortfarande är ett öppet, liberalt och företagsvänligt land".
"Gülen-rörelsens medlemmar har infiltrerat staten under många år. Det är vårt ansvar att rensa ut Gülen terrorister från den turkiska staten. Vi skyddar staten mot en kriminell organisation" (??).

Grekland
2017-31 7
"Atens syndabock!"
I sommar har deb lukrativa turistnäringen i Grekland hotats av miljontals manet som spolats i land på stränderna. Ännu slemmigare är den pågående förföljelsen av landtes oberoende chefsstatistiker. Hans tuffa åtgärder för att rätta till Greklands ekonomiska statistik har återgäldats med ett farsartat domstolsförfarande, av ett rättssystem som därmed skämt ut sig i omvärldens ögon.
2010 antälldes Andreas Georgiou Greklands högsta statistiker då landets skuldkris råkat utom kontroll. Hans mål var att rättvisande rapportera ekonomiska data som i åratal hade förfalskats av politiker och tjänstemän som försökte att dölja sin egen ödesdigra mishållning av skattepengar.
den här månaden dömdes Andreas Georgiou till en tvåårig villkorlig av en appellationsdomdtol i Aten . i huvudsak för att han under skuldkrisenrapporterat korrekt till de europeiska myndigheterna.

Tyskland, Vietnam
2017-31 8-9
"Berlin anklagar Vietnam för att ha kidnappat asylsökande i Tyskland"
Trinh Xuan Thanh var en mäktig ledare för ett statligt byggföretag i Vietnam. När han förra året blev anklagad för ekonomisk brottslighet flydde han landet och hamnade så småningom i Tyskland där han ansökte om asyl. Myndigheterna i Berlin hade planerat att höra honom den 24 juli men nhan dök aldrig upp.
Det råder fortfarande starka motsättningar om Vietnams inställning till mänskliga rättigheter. I Vietnam har han anklagats för allvarliga fall av korruption och ekonomisk missförvaltning.

Teknik, Handel
2017-31 10-11
"Tyska politiker går en svår balansgång"
Volkswagen, Daimler och BMW kom relativt lindrigt undan i en ny uppgörelse om dieselbilar
Volkswagen, Daimler och BMW har i ett försök att rädda dieseltekniken gått med på att uppgradera drygt fem miljoner nya dieselbilar i Tyskland och erbjuda förmånliga bytesvillkor för äldre modeller för att undvika ännu dyrare åtgärder och körförbud för dieselbilar i städer.
På senare tid har många nyheter kommit om dieselns skadliga effekter på miljön och luftkvaliteten i städerna.
Det är mycket som står på spel tyska biltillverkare som behöver dieseln som en tillfällig ersättningsteknik för att köpa sig tid och komma i fatt Teslas och Nissans elbilsutbud.
I Tyskland är vart femte arbetstillfälle beroende av bilindustrin. En sektor svarar för drygt hälften av landets handelsöverskott.

Venezuela
2017-31 12-13
"Från busschaufför till president i Venezuela"
Nicolás - "Världens mest omstridda politiska ledare".
Den venezuelanska presidenten Nicolás Maduro har haft en besvärlig resa på sistone. För några månader sedan försökte hans allierade i högsta domstolen att ta över lagstiftandet från det oppositionskontrollerade parlamentet. Detta ledde till ett snabbt bakslag och tusentals venezuelaner gav sig dagligen ut för att delta i protestaktioner.
Nu har Maduro sammankallat en konstituerande församling som skrivit om grundlagen.
Maduro inledde sitt politiska liv som busschaufför i Venezuelas huvudstad Caracas. Tillsammans med sin far organiserade han en lokal fackförening. Han kampanjade för att Hugo Chavez skulle friges ur fängelset. När Chavez blev president utnämnde han Maduro till utrikesminister.
Under Maduros tid som president har landets ekonomi krympt med 23 %. Människor svälter, det finns inte mat eller mediciner som behövs.

USA, EU, Ryssland
2017-31 14-15
"Trumps motvilliga santioner mot Ryssland"
Innebär att det "nya normala" pågår under en lång period.
Ryssland hukar inför "årtionden" med amerikanska sanktioner och den geopolitiska nedkylningen hotar att djupfrysa en ekonomi som försökt att ställa om efter oljeprisraset. Ryssland vill desperat bryta investeringstillståndet efter århundradets längst recession. Ryssland har blivit mer isolerat och ytterligare halkat efter när det gäller teknikutveckling.
De årliga kostnaderna på grund av sanktionerna uppskattas till 25 miljarder euro för åren 2014 och 2015.

Spanien, Kultur
2017-31 16-17
"Spelar död för att tacka för lkivet"
I en liten kyrka i byn Santa Marta de Ribarteme i den spanska regionen Galicien rättar Pilar Domínguez Muñoz till sin klädsel, sätter på sig solglasögon och kliver ner i en kista.
Hon är en av nio personer som deltar i en extraordinär begravningsritual som firas varje år den 29 juli i byn Santa Marta de Ribarteme, som har några 100 invånare och ligger längst upp i Spaniens nordvästligaste hörn. Den 29 juli firas byns viktigaste helgon som är Marta, vars bror Lazarus uppväcktes från det döda när Jesus besökte hans by, allt enligt bibeln.
Begravningsfestivalen besöks av allt fler människor för varje år. En del troende iscensätter sina egna begravningar efter att ha överlevt allvarliga olcykor eller sjukdomar medan andra gör det för att tacka helgonet för att hon har räddat någon närstående.
Arrangemanget erhåller statligt stöd därför att det lockar turister. Men i år tar kyrkan betalt för att hyra ut kistor, 100 Euro per styck.

"Playing Dead for a Day in Gratitude for Being Spared"

"El pueblo donde los vivos se meten en ataúdes para agradecer que no se han muerto"

Mexiko
2017-31 18-19
"Staden Tecoman var en gång en fristad för Mexicos gängkrig"
I dag är två mord under samma timme ingen ovanlighet.
Förra året hade staden Tecoman flest dödsoffer i hela Mexiko. Det är den högsta mordnivån i Mexiko på flera årtionen, över 100 000 har dödats, 30 000 saknas.
det pekar på en alarmerande ökning av våldet mellan krigande karteller. Kriminella grupper finns nu också i delar av Mexiko som tidigare varit säkra.
President Peña Nietos regering har allvarligt underskattat problemets natur. Regeringen har trott att den kan förändra genom att presentera en berättelse och fokusera människors uppmärksamhet på alla goda saker som hänt, bort från våldsproblemet som den menade hade blåst över.

Syrien
2017-31 20-21
"En av Syriens mest kända aktivister har bekräftats avrättad"
De flesta av aktivisterna som deltog i protesterna och uppmanade till frihet i Syrien 2011 fängslades, dödades eller tvingades gå i exil innan någon ens hade hört deras namn.
En som blev känd var Bassel Khartabil Safadi, en internetpionjär, som förkroppsligade förhoppningarna om att teknologi kunde användas till att skapa en rättvisare värld. Han blev en engagerad medlem av Syriens proteströrelse - fram till han greps av regeringsstyrkor i mars 2012. Safadi, en syriskfödd palestinier som vid sin död var 34 år, var hela tiden en hängiven förespråkare för fredliga förändringar.
Nu har en källa bekräftat det som hans familj länge fruktat. Safade avrättades av regeringen i oktober 2015.

Malaysia
2017-31 22-23
"Avhoppare ska försöka bryta Najibs grepp om Borneo och Malaysia"
Om det är någon som kan bryta premiärminister Najib Razaks grepp om delstaten Sabah på ön Borneos nordliga spets , som är nyckeln till makten i Malaysia, så är det Shafie Apdal. Han har bildat ett nytt parti , Warisan. Sabah ligger 140 mil från Malaysia. Apdal vill samarbeta med Pakatan Harapan, den största nationella oppositionsalliansen. Den leds av den fängslade och tidigare premiärministern Anwar Ibrahim och dess ordförande är Mahatmir Mohamad.
Najibs parti, United Malays National Organisation (UMNO, har styrt Malaysia i sex årtionden. Tillsammans med andra partier i en koalition, Barisan National.
Det kan bli ett nytt val redan i år. Sabahs väljare klagar över den illegala invandringen.

Rwanda
2017-31 24-25
"Kagame president minst sju år till"
Mirakelman eller en blivande diktator?
Inget skräp kantar gatorna i Kigali, Rwandas moderna och glittrande huvudstad. Trafiken susar smidigt längs de breda boulevarderna som ringlar sig kring stadens kullar, förbi nybyggda hus i glas och stål. Ett ekonomiskt mirakel tycks vara på gång i det lilla östafrikanska landet. Människorna tjänar mer pengar och lever längre. Antalet extremt fattiga har minskat.
Detta hade ingen kunnat föreställa sig för 23 år sedan.
I det senaste presidentvalet 2010 fick Kagame 93 % av rösterna. Den här gången mötte han två utmanare, Frank Habineza från det demokratiska gröna partiet och den förre journalisten Philippe Mpayimana som är en oberornde kandidat. Kagame fick 97 % av rösterna. Det är möjligt att han inte lämnar sitt ämbete förrän 2034.

Indien, Teknik
2017-31 26-27
"Gratis 4G-telefoner i Indien, men det finns en hake"
I ett försök att lägga beslag på Indiens enorma, outnyttjade smartphone-marknad och hinna före utländska konkurrenter har landets rikaste man, Mukesh Ambani, multimilardär och ägare till Reliance Industries, nyligen meddelat att han kommer att börja dela ut mobiltelefoner praktiskt taget gratis. Haken är att telefonerna levereras ihop med ett abonnemang på Reliances mobilnät, Jio, som lanserades över hela Indien 2016 som ett superbilligt alternativ till de övriga leverantörernas. För att få en JioPhone måste användarna betala en deposition på 23 dollar i förskott som återbetalas efter tre år.

Sydsudan
2017-31 28
"Inga gränser för eländet i Sydsudan"
Drygt tre års krig har förstört oljeproduktionen i Sydsudan och lett till att hälften av befolkningen lider stor brist på mat. För att göra ont värre hemsöks landet nu av spannmålsätande larver och av boskapssjukdomar.
Insektslarvet från en spinnare, härjar redan i andra delar av Afrika. Nu härjar den också i Sydsudan och förstör alla grödor som kommer i dess väg. Samtidigt har sju olika utbrott av mul- och klövsjuka smittat upp emot en tredjedel av landets 12 miljoner boskapsdjur, som är mycket viktiga för försörjningen på landsbygden.
80 % av sydsudaneserna försörjer sig på jordbruk.
Fattigdomen breder ut sig alltmer och återuppbyggnaden efter kriget kompliceras ytterligare.

Indien
2017-31 30
"59 000 självmord bland bönder kan bero på klimatförändringar"
Enligy WHO har Indien världens högsta självmordsstatistik och bland lantbrukare följer en ökning av självmord med torka, försämrade skördar och en haltande ekonomi som följd.
Varje år begår tusentals indiska bönder självmord. Nu har en forskare kommit fram till att det har att göra med den globala uppvärmningen.
Höga temperaturer under vegetationsperioden leder till en minskad skörd vilket blir en ekonomisk börda för indiska bönder.

Japan, Kultur
2017-31 31
"Offentliga tupplurar i Japan är ett tecken på ihärdighet"
I de allra flesta länder kan man få sparken om man sover på jobbet. Men i Japan är det vanligt och kulturellt accepterat att ta en tupplur på kontoret. Och faktum är att det ofta ses som ett subtilt teckan på ihärdighet - eftersom det måste beror på att du arbetet för hårt.
Företeelsen kallas på japnska "inemuri". Bäst översättning är "sova medan man är närvarande". Du kan få beröm för att delta i tråpkiga möten samtidigt som du drömmer om en strandsemester.