Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2017 v 14

Tidskriften

2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13       

Frankrike
2017-14 4-5
"Madame Macron"
En ovanlig kvinna bakom den franska presidentkandidaten.
Om maken blir vald till Frankrikes nästa president kommer Brigitte Macron att bli den mest ovanliga första damen som landet någonsin har sett. Frankrikes första damer har en brokig historia - de har skapat rubriker för slösaktigt leverna, utomäktenskapliga affärer, förräderi och till och med mors - men de har aldrig varit en så central figur i de formativa åren av sina mäns liv som Brigitte har varit för Emmanuel Macron.
Brigitte macron, som är 24 år äldre än än kandidaten, har varit hans coach sedan han var 15 och spelar en aktiv roll i hans kampanj.
Emmanuel Macron är stark favorit att komma vidare till den avgörande valomgången där han sannolkit kommer att möta Nationella frontens Marine Le Pen.

Frankrike
2017-14 6-7
"Perpignan krigar för att hålla Marine Le Pen borta"
Staden Perpignan har 120000 invånare. Det är den enda staden i Frankrike där Nationella fronten kommer på första plats. Den har den högsta arbetslösheten i Frankrike och en hög nivå av invandring. Regionen mellan den spanska gränsen och Medelhavet utgörs av jordbruk och vingårdar och har visat sig vara en grogrund för Nationella Fronten. Marine Le Pen lovar att ta itu med deras frustrationer: "I folkets namn - Marine - President.
Le Pen kommer sannolikt att gå vidare till andra omgången i presidentvalet den 7 maj.

Samhälle, terrorism
2017-14 8
"Många städer försöker gardera sig mot attacker med tunga fordon"
Det senaste året har terrorattacker som involverar fordon blivit ett sorgligt faktum i Europa. En lastbil är mycket enklare att skaffa än ett skjutvapen eller sprängämnen. IS och al-Qaida har uttryckligen sagt att en bil är ett bra vapen för att skada civila.
I Storbritannien har man utformat trafikpollare och barriärer som ska kunna stoppa sju ton tunga lastbilar som och kör i 80 km i timmen. Man kan installera ett avancerat nödbromssystem som aktiveras vid en attack.

Ryssland
2017-14 9-13
"Nationellt uppvaknande"
Aleksej Navalnyj skakar om ett slumrande Ryssland. Antikorruptionsdemonstrationer som till stor del leds av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, har brutit ut runt om i landet.
En ny generation ryssar har plötsligt vaknat upp och gett sig ut på gatorna för att protestera mot korruptionen i landet. Rörelsens idol är Aleksej Navalnyj, som kan komma att utgöra ett hot mot Vladimir Putin - om han inte fängslas innan dess.
En våg av protester bröt ut i 82 städer runt om i landet onsdagen den 26 mars från Vladivostok till S:t Petersburg.

Tyskland
2017-14 14-15
"Första Damen hör egentligen inte hemma i det moderna samhället"
Tyskar, liksom amerikanerna, står inför frågan om rikets Första dam verkligen företräder dem som de är, eller som de vill vara?
Elke Büdenbender är på sätt och vis raka motsatsen till Melania Trump. Som gift med Tysklands nye statschef, Frank-Walter Steinmeier, har hon lämnat jobbet som domare vid Administrativa domstolen i Berlin för att ägna sin tid åt uppdraget som Tyskland Första dam.
Allt bygger på ren konvention. Första damen har ingen konstitutionell roll.
I Tyskland finns ett brett samförstånd om att detta måste upphöra.
Tyskland är ett land med hemmamammor och deltidsmammor. En femtedel av alla tyska kvinnoror i åldern 25-40 med minst ett barn stannar hemma, en annan tredjedel i denna åldersgrupp arbetar mindre än 30 timmar per vecka. I bara 10 % av denna grupp arbetar båda föräldrarna heltid.

Filippinerna
2017-14 16-18
"Hon vågar ta strid mot de islamiska hökarna"
Indonesiens tidigare Första dam, själv muslim som står upp för alla marginaliserade, förespråkar en tolerant, feministisk islam. I indonesien finns det ingen annan som bryr sig så mycket om marginaliserade grupper som hon.
Sinta Nuriyah, 69 år, är en stark röst för moderat islam. Hennes man Abdurrahman Wahid var tidigare president. Han dog 2009.
Hårdföra islamistiska grupper som tidigare befunnit sig i utkanten av den nationella politiken har de senaste åren utövat ett allt större inflytande. Det har skapat sorg och oro i det tidigare pluralistiska Indonesien.

Brasilien, Miljö
2017-14 19-21
"Nördar" patrullerar i det laglösa Amazonas."
Djupt inne i Amazonas djungel arbetar en "nördig" patrull. En av dess medlemmar har i över tio år varit aktivist på en icke-statlig miljöorganisation. En annan har studerat oceanografi i Tyskland. Deras ledare är en före detta gymnasieledare i naturvetenskap.
Men tillsammans har de bildat en av Latinamerikas mest fruktade elitstyrkor, som arbetar för att stoppa förstörelsen av Amazonas i Brasilien. Bland de olagliga aktiviteterna märks skogsskövling, guldprospektering, jakt på vilda djur, illegal trädfällning och smuggling av djur.

Syrien
2017-14 22-23
"Att bomba sin egen befolkning är fruktansvärt.Att ta till kemiska stridsmedel är om möjligt än mer avskyvärt"
Människorättsaktivister hävdar att den syriska reheringen har genomfört ett flygangrepp mot staden Khan Sheikhoun i Idlib provinsen. Många civila, bland dem många kvinnor och barn, har dödats.
Den syriska regimens anhängare avvisar alla anklagelser om angrepp med jemiska vapen. De hävdar att alla rapporterna fabricerats av terroristgrupper i Idlib och uppger att dödsfallen i stället är ett resultat av en explosion i en förmodad al-Qaidafabrik för kemiska vapen.

USA, Vietnam, Handel
2017-14 24-25
"Trumps handelspolitik oroar Vietnam"
USAs hot om nya handelshinder tvingar regeringen i Hanoi att beakta en plan B.
President Donald Trumps upphävande av ett handelsavtl omfattande länderna runt Stilla havet (TPP) uppfattades som ett ganska milt slag av Phu Tai Corporation i Vietnam, som tillvrkar möbler för Wal-Mart i USA. Men om den amerikanske presidenten fullföljer sina hot om protektionistiska åtgärder kan det bli en knockout för företaget.
Amerikas mål att ändra villkoren för handeln med utlandet, allt från eventuella gränstullar till högre tariffer övervägs.

Afghanistan, kultur
2017-14 26-27
"Afghaner räddar nationell symbol med egna pengar"
Restaureringen av Darulamanpalatset väcker framtidshopp i Afghanistan.
Det en gång så magnifika Darulamanpalatset, som ligger på en kulle strax söder om Kabul, och syns på många kilomers avstånd, symboliserar bättre än någonting annat förstörelsen och ödeläggelsen i Afghanistan efter fyra decenniers krig. Palatset har attackerats och mörbultats av vapen av alla tänkbara kalibrer avfyrade av nästan alla krigsfraktioner med undantag för amerikanerna och deras allierade. Undantaget beror bara på att palatset redan var så sargat när amerikanerna kom att det inte dög som skydd längre.
Afghanistanerna restaurerar landets mest symbolladdadebyggnad helt på egen hand. Finansieringen är Afghansk likrom arkitekterna, ingenjörerna och byggnadsarbetarna. Landet har avsatt 20 miljoner dollar till projektet.
Målet är att palatset ska vara klart när Afghanistan 2019 firar 2018 att det är hundra år sedan självständigheten från Storbritannien.

Kenya
2017-14 28
"Oppositionen väljer Odinga till sin presidentkandidat i Kenya"
Den förre kenyanska premiärministerna Raila Odinga, som redan har förlorat tre presidentval, tippas nu bli oppositionens. Det kan minska chanserna att avsätta Uhuru Kenyatta i det kommande presidentvalet i augusti.
Odingas vice presidentkandidat kommer att bli Kalonzo Musyaka. Han är en av de fyra främsta ledarna gör oppositionen, Nationella superallianden, som benämns Nasa.
Men valetr av Odinga som presidentkandidat resultera i att oppositionen förlorar valet den 8 augusti. I centrala Kenya finns ett motstånd mot Odingo, eftersom man upplever hans politik som företagar fientlig.

Japan
2017-14 30-31
"Kostnad 6,8 miljarder dollar när stadens elstolpar ska bort"
Uppdraget uppskattas inte av det japanska kraftbolaget Tepco.
London, Paris och Hongkong har 100 % av sina kraftledningar i marken, Tokyo har motsvarande sju % - resten är luftledningar som nu ska väck. Att göra världens största stad vacker är en uppgift som Japans hårt ansatta kraftbolag Tokyo Electric Power Company förmodligen inte uppskattar. Företaget
som är mer känt som Tepco, har redan 144 miljarder i saneringskostnader efter härdsmältan i Fukushima 201l. Och nu har tepco fått i uppdrag att göra sig av med hundratusentalsx elstolpar runt om i Tokyo så att besökare under OS 2020 kan njuta av stadens berömda körsbärsblommor och neonupplysta gator.