Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 32

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31   

EU, Turkiet
2016-32 4-7
"Europa inter en mjuk attityd gentemor Erdogan"
I kölvattnet av det misslyckade kuppförsöket har Turkiets president slagit till hårt mot motståndarna. Men Tysklands förbundskansler Angela Merkel fortsätter att uppman till en fortsatt stark anknytning till landet. Det ka vara det enda sättet att bevara flyktingavtalet som är så avgörande för EU.
Erdogans utrikesminister Mevlut Cavusoglu sa att Flyktingavtalet mellan Turkiet och EU kommer att överges om Bryssel inte lättar på visumreglerna för turkar före oktober. Men Ankara behöver europeiskt kapital och europeiska turister.
Bland medlemsländerna i EU finns det en motvilja mot att skärpa konflikten.

Indien, Handel
2016-32 8-9
"Indien reformerar sitt trassliga skattesystem"
I förra veckan röstade det indiska parlamentet ja till att Indien överger det snåriga systemet med överlappande federala och delstatliga skatter och bildar en enhetlig ekonomisk zon. Detta är den viktigaste ekonomiska reformen sedan Indien 1991 öppnade sina marknader för omvärlden.
Indien som potentiellt är en av världens mest dynamiska ekonomier, bromsas av ett virrvar av delstatliga skattesystem, som motverkar handeln mellan delsteterna. Den nya varu- och tjänsteskatten betraktas allmänt som ett genombrott som hjälper myndigheterna att ta itu med problemet och på sikt skapa en mer enhetlig ekonomi som gör det lättare för företagen att göra affärer och expandera i hela Indien.

Ryssland, USA
2016-32 10-11
"Ryssar kanske föredrar Trump, men oförutsägbarheten oroar"
Är Donald Trump "vår man"?
Den frågan ställde Komsomolskaya Pravda, en ledande rysk tidning. Till sina läsare nyligen och summerade debatten som har fängslat och retat upp läsare från Washington till Moskva.
Många menar att en "nykomling" kan bli svårare att hantera: Inkonsekvent, oförutsägbar, med en benägenhet för att fatta subjektiva och känslomässiga beslut "som kan bli svåra att åtgärda i efterhand".

Turkiet
2016-32 12-15
"Erdogans jakt på Gülenrörelsen"
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har inlett en häxjakt på personer som misstänks stödja en framstående islamisk predikant. Men låg Fethullah Gülens anhängare verkligen bakom det senaste kuppförsöket?
En gång i tiden var Erdogan och Gülen vänner. Men idag kallar Erdogan honom "terroristledare" och fascist. Regeringen har än så länge misslyckats med att lägga fram bevis på att Gülen faktiskt låg bakom det blodiga upproret. Gülens anhängare framställer sig själva som moderata och toleranta. De har öppnat skolor, universitet, sjukhus och mediaorganisationer i mer än 140 länder.

Storbritannien Brexit
2016-32 16-17
"Räntesänkning och sedeltryckning"
För första gången på över sju år har Bank of England sänkt styrräntan coh man tänker sätta i gång sedelpressarna för att försvara landet mot den svacka som Brexit-omrösningen framkallat. Den penningpolitiska kommittén, MPC, har genomfört den största sänkningen någonsin av tillväxtprognoserna och enhälligt röstat för att sänka styrräntan med 25 punkter (promille) till rekordlåga 0,25 %. Den har också planer på att låna ut så mycket som 100 miljarder pund till bankerna för att säkerställa att åtgärderna når den reala ekonomin.

Ryssland, USA
2016-32 18-19
"Desinformation är makt i Putins värld"
För 15 år sedan, när Vladimir Putin hade varit president i några månader berättade han för Larry King på CNN att hans tidigare arbete som KGB-officer påminde mycket om ett journalistjobb. "Uppdragen liknar varandra i det att de gäller att samla information, sammanställa den och presentera den för beslutsfattare," sade Putin. Sedan dess har han visat sig vara en mästare på att med mediernas hjälp konsolidera sin makt i Ryssland och föra ett allt intensivare informationskrig mot västmakterna.
Den ryska säkerhetstjänstens hackande av Demokrateriska Nationalkommitténs e-post och därefter Wikileaks publicering av denna e-post bör alltså inte komma som en överraskning för amerikanerna. KGBs så kallade aktiva åtgärder - subversion, mediamanupulation, lögner och finansiering av vissa "freds"-organisationer - är kärnan i sovjetisk underrättelseverksamhet.

Terrorism, Tyskland
2016-32 20-23
"En hemlig enhet inom Islamska staten har byggt ett globalt nätverk av terrorister"
Harry Sarfo lämnade i fjol sitt hem i den tyska arbetarstaden Bremen. Han påstod att "Allah hade kallat honom". Han körde fyra dagar i sträck för att nå fram till ett territorium kontrollerat av Islamska staten (IS) i Syrien. IS-krigare som Sarfo pratade med i Syrien, tillhörde en hemlig IS-enhet som på arabiska kallas Emni och som har utvecklats till en kombination av intern polisstyrka och extern verksamhetsgren som ägnar sig åt att exportera terrorism. IS vill emellertid inte längre att européer skall komma till Syrien. Dessa ska istället i sina hemländer verkställa planerna på global terrorism.
Detta berättar Sarfo i en intervju med The New York Times inne på ett högsäkerhetsfängelse utanför Bremen.

Sydsudan
2016-32 24
"Regeringsstyrkor har dödat och våldtagit civila sydsudaneser, enligt FN"
Sydsudanesiska regeringsstyrkor dödade, våldtog och plundrade när våldsamheterna i det oljeproducerande afrikanska landet eskalerade förra månaden, enligt FNs chef för mänskliga rättigheter, Zeid Raád Al Hussein. Han uppmanar säkerhetsrådet att agera.
FN har dokumenterat minst 217 fall av sexuellt våld i Juba mellan den 8 juli och 25 juli. De flesta har varit nuer som har angripits av regeringssoldater.
Sydsudans övergångsregering som president Salva Kiir och den fd rebelledaren Riek Machar bildade med uttalad förhoppning om att stoppa våldet kastades in i en kris då våldet åter startade i juli månad.
Sudans inbördeskrig, som startade i december 2013, har resulterat i tiotusentals dödsfall och tvingat fler än två miljoner människor att fly från sina hem. Government Forces Killed South Sudanese Civilians, UN Says

Filippinerna, terrorism, narkotika
2016-32 25
"Jag ska döda er!"
Filippinernas nye president, Rodrigo Duterte, har åstadkommit exakt det som han lovade i sin valkampanj, nämligen ett skräckinjagande antal utomrättsliga avrättningar av misstänkta narkotikalangare, narkomaner och brottslingar. Från dagen efter det att han valdes till president, den 10 maj, till den 4 augusti har 571 personer dödats, de flesta avrättade av polis eller väktare. Duterte lovade att "skjuta för att döda" och eliminera all narkotikahandel i landet inom sex månader. Inför presidentvalet lovade han att han skulle döda 100 000 kriminella och dumpa deras kroppar i Manilabukten om han blev vald till president.
Filippinerna har ett allvarligt problem med droger, framför allt med crystal meth. Droghandeln fick fotfäste i ett land som led av utbredd korruption och ett misskrediterat politiskt etablissemang. Dutertes hårdföra krig mot droger är populärt hos allmänheten.
Han vann presidentvalet i egenskap av en hårdför, obarmhärtig ledare som inte värjer sig mot ordet "diktator".
Death squads in the Philippines"

Japan, historia
2016-32 26-27
"Japans kejsare Akihito, signalerar att han vill abdikera på grund av sviktande hälsa"
"När jag begrundar hur min hälsa gradvis försämras blir jag orolig för att det kan bli svårt för mig att utföra mitt uppdrag som symbol för staten på det sätt som jag gjort hittills".
Japans populäre kejsare har sät en signal som saknar motstycke. Han önskar att abdikera och lämna över "makten" till sin son och därmed fört ut landet på konstitutionellt okända vatten.
Efter andra världskriget ålades Japan en ny konstitution utarbetad av USA. Den fråntog kejsaren all makt och han fick en ceremoniell roll, enbart.
Hans far Hirohito dog när han var 87 år, Akihito var då 55 år när han efterträdde sin far, Hans äldsta son, Naruhito är 56. Mellan 77 och 90 % av allmänheten stöder Akihitos önskan att "gå i pension".

Kina, IT
2016-32 28-30
"En miljard nerladdningar"
Det går bra för Kinas IT-företag.
Selfien, som vi alla vet, är en konstform. Ljuset, vinkeln på hakan och det får inte se ansträngt ut.
Men på företaget Meitus högkvarter i södra Kina, där världens mest populära skönhetsappar tillverkas, är selfien också en vetenskap.
De anställda använder sig av ansiktsigenkänning och 3D-modellering för att bygga appar som bokstavligen transformerar bilder. Dessa appar vidgar ögonen, bleker hyn och smalnar av hakan och har laddats ner en miljard gånger enligt Meitu.
Förra året var fyra av världens 10 största internetföretag sett till börsvärde kinesiska.
Meitu gynnas av två starkt växande trender: kinesiskt mobilanvändande och kvinnors ökade köpkraft.
Vad kommer att hända om apparna introduceras i t ex USA. Meitu har uppmärksammat att kvinnors definition av skönhet skiljer sig från en marknad till en annan. Där kommer kanske inte filtret "blekning" att accepteras på samma sätt. Men troligen behöver inte Meitu den amerikanska marknaden.