Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 45

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44              

Spanien, Samhälle
2015-45 4-6
"En ädel konst eller rent djurplågeri?"
Spanien diskuterar tjurfäktningens vara eller inte vara.Tjurfäktningen är för alltid oupplösligt kopplat till religiösa symboler och för förmågan att möta döden, både teatraliskt och stoiskt och därmed avgörande för den lockelse och romantik som omger tjurfäktning.
2015 har varit ett ovanligt blodigt år. Tjurrusningar har orsakat 13 dödsfall och på arenan har flera tjurfäktare fått livshotande skador. Ett växande, samlat motstånd och snabba förändringar i den allmänna opinionen hotar nu fortlevnaden av tjurfäktningarna.

IS, Israel, Terrorism
2015-45 7-8
"IS rekryterar palestinska araber i Israel"
Inte en enda jud kommer att vara kvar i Jerusalem.
IS skickliga propagandafilmer visar regelbundet upp IS-soldater som talar felfri arabiska, engelska eller franska. Nu använder IS även hebreiska i sin propaganda. En ny video visar en maskerad soldat som på oklanderlig hebreiska berömmer vågen av palestinska attacker mot israeler och hotar att utrota judarna från det heliga landet, "vi kommer att fortsätta tills vi utrotat sjukfomen i världen".
Orsaken till videon kan vara att IS allvarligt fruktar att de ska drabbas av allvarliga attacker från Moskvas flyganfall. Videon kan också vara ett försök att vinna stöd från palestinierna. Många av dem vill ha ett nytt ledarskap.

USA, Frankrike
2015-45 9
"Jeb Bush väcker fransmännens ilska genom att framställa dem som lata"
I en debatt med Floridasenatorn Marco Rubio, som på grund av kampanjarbete missat en omröstning i senaten, menade Bush att Rubio tillämpar "en fransk arbetsvecka, där man bara behöver komma till jobbet i tre dagar". Frankrikes ambassadör i USA, Gérard Araud slog tillbaka på sitt Twitterkonto, fransmännens arbetsvecka är längre än tyskarnas.
Bush syftar förstås på Frankrikes 35 timmars arbetsvecka, vilken dock i praktiken bara är en lägsta gräns som ofta överskrides.

Iran, Syrien, Israel
2015-45 10-11
"Iranavtalet ger ringar på vattnet"
Kommentar av Roger Cohen, författare, redaktör, kolumnist och tidigare utrikeskorrespondent för The New York Times.
Irans kärnavtal tvingar USA och Iran att ha en relation. Och redan deltar Iran vid fredsförhandlingarna om Syrien.
Irans närvaro vid bordet kommer inte att ändra det faktum att ett slut på det syriska kriget är osannolikt. De krafter som driver kriget - en regionomfattande sunni-shiitisk konfrontation, jihad-fundamentalism, den reaktionära desperationen hos den gamla Mubarak-styrda arabstaten, den kurdiska frågan, ett sekteristiskt fiendeskap och det syriska folkets hunger efter reformer - är mycket större än det splittrade landets kapacitet att kontrollera dem.
Men Irans inblandning, sida vid sida med Ryssland och USA och andra europeiska och regionala myndigheter är positiv. Rätt personer sitter vid bordet. Rätt personer sitter vid bordet.
För Israel-Palestina finns ingen agenda. Det finns inget annat än mer av samma sak. Det finna ingenting annat än farliga fantasier.

Nato, FN-Globalt, Ryssland
2015-45 12
"Nato bygger ut sitt missilförsvar"
Trots avtalet med Iran och Ryssland.
Missilförsvarssystemet Anti-Ballistic Missile handlar om att upptäcka och avvärja missilattacker innan de når europeiskt territorium och missilerna inriktas på avvärjningsförmåga och är inte utrustade med stridsspetsar. Nu planeras nya försvarssystem i Rumänien och Polen.
Officiellt riktas missilförsvaret inte mot något speciellt land men man har alltid haft hotet från iranska kärnvapenmissiler i åtanke. Men Moskva har under flera år kännt sig utmanade.

Handel, Iran, USA
2015-45 13
"Kärnvapenavtalet kan få mattorna att lyfta"
Iranska matthandlare hoppas på stor export till USA. De senaste åren har antalet mattvävare halverats till att vara cirka en miljon. Och antalet exportörer har sjunkit från 1000 till 100. Den inhemska efterfrågan har också sjunkit drastiskt. En handknuten matta anses i Iran som värd mer än sex gånger en maskinknuten! Men det kommer att kräva en hel del arbete för att säkra sin plats igen på den amerikanska marknaden.

Kina, Miljö, Klimat
2015-45 14-17
"Valet mellan smog och social oro"
Kina minskar drastiskt användning av kolkraft, lägger ner tung och smutsig tillverkningsindustri och satsar på förnybara energikällor och tjänstesektorn. Det är en bra kurs för att hindra den globala uppvärmningen och få renare luft, men också mycket farlig för många av kommunistpartiets partitoppar.
Men nationen måste kunna omvandla sin ekonomi utan att kraftigt öka arbetslösheten i de norra regionerna där den mesta kolen bryts, något som skulle kunna ökad social oro med demonstrationer och strejker undergräva kommunistpartiets grepp om makten.

Kina
2015-45 18
"Presidentfamiljens affärer med Wang"
Wang Jianlin, ordförande och huvudägare i Dalian Wanda, bekräftar att Xi Jinpings svåger Deng Jiagui har varit aktieägare i fastighetskoncernen Dalian Wanda, men att han sålde sina aktier inan börsnoteringen av företaget i december 2014 och därmed inte fick del av den stora vinsten.

Irak, Kurder, Terrorism, IS
2015-45 19-20
"Barzanis styre splittrar kurderna när kampen borde fokusera på IS"
Utan kurderna i norra Irak kan man inte besegra IS, men den norra fronten håller på att splittras. Konflikten kring regionens kurdiske president Masoud Barzani skapar en djup kris men Barzani vägrar att avgå.
I kampen mot IS är den kurdiska regionala regeringen i norra Irak en viktig bundsförvant till USA. Men trots utbildningar och löften om vapenförsäljningar har kurdernas peshmerga-soldater haft få framgångar vid den norra fronten.
Irakiska trupper och allierade miliser har däremot under de senaste dagarna intagit det viktiga oljeraffinaderiet Beiji och delar av staden med samma namn, sydost om Kirkuk. Detta banar väg för en attack mot storstaden Mosul och IS fästen runt Kirkuk där man desperat behöver hjälp från kurderna.

Sydkorea
2015-45 21
"Historieböckerna måsta godkännas av staten"
President Park Geun-hye hänvisar till att dagens historieböcker är vänsterinriktade, t ex beskrivs Nordkorea i alltför goda lag medan Sydkoreas tidigare auktoritära regeringar kritiseras överdrivet hårt. Det finns i Sydkorea en ytterlighetsgrupp som stöder Nordkorea, vars medlemmar hörts diskutera olika sätt att stödja Nordkorea i händelse av krig.

Colombia
2015-45 22
"Landminorna efter Farc dödar de fattiga på landsbygden"
Efter ett fem decennier långt inbördeskrig vill människorna helst bara ignorera såväl kriget som landminorna. Colombias utdragna krig mellan regeringsstyrkor, den marxistiska gerillan och paramilitära högergrupper har lett till världens högsta dödlighet på grund av landminor. Och det bara pågår, 2000 personer har fallit offer de senaste fem åren och bara i år har det skett 50 olyckor.

Liberia
2015-45 23-27
"Hur ska Liberia ta sig ur slummen?"
Landet är splittrat, stigmatiserat och farligt bräckligt.
Landet som grundades som en frihetens hamn för amerikanska före detta slavar har under historiens lopp blivit en skådeplats för katastrofer. Trots att man överlevt inbördeskrig och ebola-epidemi så är tillståndet i landet bräckligt - och farligt explosivt. I slutet av juni dök dessutom plötsligt nya ebola-fall upp, ett svårt slag för det drabbade landet som hade firat slutet på epidemin den 15 maj, med elandsomfattande fest.
Liberia är ett politiskt splittrat land, och symptomatiskt för Liberias situation är storleken på två byggnader: Försvarsdepartementet är monumentalt, utbildningsdepartementet är så litet att man lätt kan missa det.
Liberia är unikt i Afrika. American Colonization Society köpte kustområdet för att finna en bosättning för frigivna slavar. Men efter en kort tid skapade de tidigare livegna slavarna en slags egen slavstat med de sedan gammalt bosatta invånarna som underlydande. De så kallade amerika-liberianernas välde bröts först år 1980 genom Samuel K Does statskupp vilket förde afro- liberianerna till makten.
Traumatisiertes Liberia: Das gemarterte Land

Ryssland, Historia
2015-45 28-29
"Tsar Alexander III grävs upp"
Mysteriet kring vad som hände tsarfamiljen är inte löst.
Länge förblev tsarfamiljens gravplatser ett mysterium. Efter avrättningen av tsarfamiljen brändes deras kroppar eftersom bolsjevikerna ville undvika en gravplats som folk kunde vallfärda till. Under 2000-talet hittades tsarfamiljens likdelar på olika platser, men tvivel har rests om de verkligen är äkta. Uppgrävningen av tsar Alexander III kanske äntligen ger svar.
Undersökningen av Alexanders kvarlevor är relaterade till avrättningen av hans son Nikolaj II och Nikolajs familj. Tsar Nikolaj styrde landet efter sin fars död, under en katastrofal period i Rysslands historia och vid februarirevolutionen 1917 tvingades han att abdikera.
Den 17 juli 1918 blev Nikolaj och hans familj avrättade på order av bolsjevikledaren Vladimir Lenin. Bolsjevikerna bekräftade inte att de dödat Niolajs barn och ett flertal kvinnor har sedan påstått sig vara Nikolajs yngsta dotter, storhertiginnan Anastasia.

Samhälle
2015-45 30
"Jag vill bara att allting ska ta slut..."
Polanski erkände sig skyldig för att ha haft olaglig sex med Samantha Galley, 13 år, under en fotografering i Hollywood 1977, där champagne och droger intogs. Han avtjänade 42 dagar i fängelse. Sedan flydde han till Frankrike 1978. Förra året återvände han till Polen.
Offret till regissören Roman Polanskis våldtäkt, Samantha Geimer, idag 52 år, har i sin bok The Girl: A life lived in the Shadow of Roman Polanski, som publicerades för två år sedan, lämnat en skriftlig redogörelse för vad som hände. Hon förlåter Polanski. "Min familj har aldrig bett om att Polanski ska straffas. Vi vill bara att rättvisans kvarnar ska sluta mala".