Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 30-31

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24 25 26 27 28 29 30-31      

Uzbekistan
2014-30-31 s 4-7
"Presidentens ena dotter är försvunnen och hennes son fruktar för hennes liv"
I en exklusiv intervju för The Guardian uttrycker Islam Karimov Jr sin oro för den förr så offentliga, aktiva och glamorösa Gulnara Karimova sedan hon fallit i onåd hos sin far, diktatorn I Uzbekistan. Anledningen till henne fall lär vara hennes inblandning i uppmärksammade penningtvättes- och korruptionsutredningar I Schweiz och Sverige. Hundratals miljoner pund har frysts på schweiziska konton i tron om att de var kopplade tillmutor som betalats i en affär med ett svenskt telekom-företag. Hon har också berättat om maktkampen inom familjen och vad som förekommer bakom kulisserna i Uzbekistan på sitt Twitter-konto. Sedan februari är hennes Twitter-konto borta. Och även hon själv. President Islam Karimov diktatoriska ledarskap är det mest hemlighetsfull efter Nordkoreas. Islam Karimov Jr är också orolig för sin mors, Gulnaras hälsa. Enligt honom sitter hon i inofficiell husarrest i Uzbekistan. Själv bedriver han ekonomistudier i London.
Gulnaras syster Lola Karimov är Uzbekistans ambassadör för Unesco och bor i en lyxvilla i Genève.

Kina, Ryssland, Turkiet
2014-30-31 s 9-11
"Det är vi värda!"
Hur och varför ädla ideologier samexisterar med skenande korruption.
Att många av maktens män runt världen är korrupta är något som de flesta medborgare förstår, men så länge de förser folket med ökat välstånd är man villig att acceptera sakerna tillstånd. I vissa fall ser man ledarnas sätt att berika sig själv på ett olagligt sätt som en sorts provision för hårt och lyckosamt arbete. De politiska ledarna själva försöker dölja sina brott. Detta görs med ideologisk propaganda, att proklamera extrem moralism; Putins messianska ryska nationalism, Erdogans islamism och de kinesiska ledarnas framgång kräver offer av folket. Det är förnedrande att leva i ett korrumperat land men tanken på ett särskilt nationellt uppdrag eller öde kan trösta.
Ryssarna har blivit förförda till att glömma, om än tillfälligt, Putis korruption i utbyte mor ersättning för deras komplex och förlorade drömmar - särskilt genom annekteringen av Krim, en nyckel i Putins försök att återupprätta Rysslands storhet.
När Turkiets premiärminister Erdogan konfronterades med bevis för att hans ministrar var inblandade i korruption, rensade han ut i polis- och domstolsväsendet i stället för i regeringen: inte ett självklart moraliskt handlande.
De kinesiska ledarna lyckas röra sig obehindrat mellan extrem moralism och extrem korruption.

USA, Ryssland, EU, Ukraina
2014-30-31 s 12-13
"MH 17 var en väckarklocka för Europa"
Obama ger Europa en bakläxa. Sanktionerna mot Ryssland måste snabbas på. Och de bör bli hårdare!
Flygplanskatastrofen har orsakat en förändring i maktbalansen mellan Väst- och Ryssland beträffande oroligheterna i Ukraina. För Vladimir Putins del blev den ytterst problematisk. Hans stöd till de ryska separatisterna är i dagsläget politiskt farligt. Barack Obama vilar inte på hanen. Han håller i stort sett Putin som ansvarig för nedskjutningen. Nu måste Europa inför de sanktioner USA länge har krävt. Nu måste Putin visa upp åtminstone någon slags vilja till samarbete.

Georgien, Ryssland
2014-30-31 s 14-17
"Georgien söker sina rötter" - och slits mellan Ryssland och EU."
Georgien signerade nyligen ett associeringsavtal med EU och vill dessutom bli medlem i NATO. Rysslands skugga ligger fortfarande över Kaukasus. Så hur ser framtiden ut för Georgien, ett land fångat mellan öst och väst?
Två politiker har präglar Georgien senaste tiden. Det rä förre presidenten Mikheil Saakashvili och Bidzina Ivanishvili, multimiljardären som blev regeringschef 2012-2013 med sitt parti Georgiens dröm. Mikheil Saakashvili var nyckelledare för "Rosenrevolutionen" som drev undan det gamla gardet med dåvarande presidenten Eduard Shevardnadze. Men han hänföll även han snart åt korruption, auktoritärt ledarskap och tortyr av oliktänkande.
Yngre georgier riktar sig idag modigt mot Europa medan den äldre generationen längtar efter sovjetisk trygghet. Ingen säger det högt men de flesta vet om det.

Forskning
2014-30-31 s 18
"Nässpray mot ormgift kan rädda liv"
Ormbett dödar 84000 människor varje år. I Indien är dödsfallen högst.
Ett forskarlag i Kalifornien rapporterar att ett enkelt nässpray med neostigmin kan reducera dödsfallen. Om det kombineras med atropin, en substans som tas upp av näsan, skulle neostigminet ge få negativa bieffekter.
Mer än tre fjärdedelar av de som fallit offer för ormbett i Indien dör innan de hinner fram till sjukhuset.
Många dör av andningssvikt efter att ha förlamats av ormens nervgift.
Nässprejen skulle bli en billig, snabb och enkel metod för att förhindra den förlamning som inträder när man blivit ormbiten.
Att utveckla billiga, värmetåliga och lättanvända mediciner mot förlamning skulle ge behandling i ett tidigt stadium och rädda liv.
"India's snakebite victims could be offered lifesaving low-cost nasal spray"
http://www.theguardian.com/global-development/2014/jul/18/india-snakebite-victims-nasal-spray-reduce-deaths

Terrorism
"Det första twitterkriget"
2014-30-31 s 20-25
Hur tusentals unga muslimer lockas till det heliga kriget i Syrien.
Med sin död vid 23 års ålder blev Ifthekar Jaman den mest moderna av martyrer: odödliggjord och vördad av de dussintals tittare som sett hans engagerad videofilmer på Internet. Förra våren gav han sig iväg från sitt hem i England för att åka till Syrien och ansluta sig till jihadisterna - "de heliga krigarna" mot västerländska mot västerländska värderingar och ekonomier. Nu är han dödad.
Det är ett exempel som oroar, framväxten av radikal islamism via sociala medier i hela Europa, vilket radikaliserar tusentals unga muslimer, upplöser gränser, sätter dem i förbindelser med förbjudna terror organisationer och driver in dem i den blodigaste konflikten sedan andra världskriget.
De insuper Al-Qaidas berättelse: Den är mycket anti-shitisk, sekteristisk, mot väst och handlar helt om att upprätta ett kalifat, säger Shiraz Maher, forskare vid det internationella centret för studiet av radikalisering vid King's College i London. Fyllda av referenser till "janna" paradiset, och hyllningar till vänner som nått dit genom att bli dödade. De flesta ser sig uppnå martyrskap i Syrien eller leva som hjältar med många fruar i det kalifat de anser att de måste lyckas etablera. Hotet mot länder i väst där de erbjudits medborgarskap är stort när de återvänder från Syrien.

Terrorism
2014-30-31 s 26
"Mannen som vill bli Kalif - ISIS grundare och ledare"
Abu Bakr al-Baghdadi utropar sig själv till alla muslimers ledare. Hans ambition är att bli befälhavaren för världens en och en halv miljard troende muslimer. Han uppmanar till Jihad - men den har ännu inte utkämpats mot de "otrogna" utan mot andra muslimer.
Hans gäng består så långt av internationella terrorister som nu kallar sig Staten av det islamiska Kalifatet (SIC). Baghdadi frammarsch har varit oerhört snabb. Hans grupp startade som ett styvbarn till al-Qaida i motståndet mot USAs invasion av Irak 2003. Han rytande comeback började med en våg av bombattentat riktade mot irakiska shiamuslimer. För två år sedan spred sig gruppen till Syrien, där den drog till sig tusentals jihadister från hela världen och utropade och etablerade en ny stat med säte i staden Raqqa den 30 juni. Där har SIC byggt upp en fullskalig administrativ apparat med institutioner, som domstolar och sociala välfärdsprogram. SIC hotar att sprida sig in i områden som kontrolleras av konkurrerande syriska rebellgrupper.
Emellertid har bara få muslimer regerat med någon större entusiasm.
Internationella förbundet för muslimska lärda har kallat SICs deklaration om ett kalifat för illegitim och destruktiv för islam generellt. Inte ens i högborgen Raqqa är gruppen popularitet imponerande, bara 24 %.

Saudiarabien, Arabvärlden
2014-30-31 s 27
"Antiterroristlagarna används mer mot oliktänkande än mot terrorister.
Saudiarabien, inklämt mellan Irak och Jemen har all anledning att oroa sig för terrorism. Nyligen sändes 30 000 soldater till gränsen mot Irak som värn mot det snabbt växande "kalifatet" där. Den 4 juli anföll vad man tror vara al-Qaida soldater en postering vid Jemens gräns. Sex personer dödades. Men de nyligen antagna antiterroristlagarna har hittills använts flitigare mot en annan grupp: saudiska aktivister för mänskliga rättigheter.
Muslimska Brödraskapet med politiska partier i åtskilliga arabländer, förklarades i mars som terroristgrupp av Saudiarabien. Förenade Arabemiraten har förbjudit organisationen samt dömt medlemmar ur densamma.
Även andra monarkier runt Persiska viken känner oro inför oliktänkande. Den arabiska våren 2011 blåste i princip omärkt förbi Persiska viken. Men modet för att kräva rättigheter, ofta via sociala medier har ökat.

Flyktingpolitik, Syrien, Jordanien
2014-30-31 s 28-29
"Barnäktenskap ökar bland syriska flyktingar i Jordanien"
Maria är 13 år och syrisk flykting i Jordanien. Hon berättar att hon var tvingad att gifta sig men en 23 årig man. Det skulle i många andra länder särskilt i Sverige leda till att mannen skulle åtala för pedofili och våldtäkt. Dock inte i arabvärlden tydligen.
Ett skäl för familjen (läs fadern) att gifta bort sina underåriga döttrar är att tjäna pengar.
Skadorna på de unga flickor som gifter sig redan i 10-13 års åldern är mycket stora. Ofta utsätts de för våldtäkt eller annat fysiskt våld inom äktenskapet och risken att de ska dö under sin förlossning är fem gånger större än under en förlossning än vuxna kvinnor. Dessutom är risken för mental ohälsa också alarmerande, orsakad av social isolering, stress och övergrepp. Det äventyrar deras hälsa, utbildning och ekonomi.
FN varnar för att barnäktenskap bland syriska flyktingar i Jordanien har mer än fördubblats sedan starten av konflikten. 48 % av flickorna gifter sig med män som är minst 10 år äldre.
Barnäktenskap och könsstympning låg högt på dagordningen på toppmötet Girl Summit i London.
https://www.gov.uk/government/topical-events/girl-summit-2014
http://www.theguardian.com/global-development/2014/jul/16/child-marriage-syria-refugees-jordan
"Child marriage soars among Syrian refugees in Jordan"

Israel, Palestina, Terrorism
2014-30-31 s 30-31
"Han kämpade för sitt liv"
Åtalet avslöjar hur brutalt den unge palestinierna mördades. Det var ett osedvanligt brutalt mord. Enligt åtalet mot de judiska bosättarna på Västbanken, två 16-åriga pojkar och deras 29-årige släkting, har Muhammed både försökt fly och slå sig fri innan hans lutligen ströps och eldades upp. 29-åringen och en av tonåringarna lider av tvångstankar, enligt avtalet. De är också åtalade för misshandel, bilbränder och mordbrand. De har alla tre ultraortodoxa bakgrunder.
Israeliska försvarsdepartementet har erkänt Muhammed som "ett offer för terrorismen" på grund av "nationalistiska motiv". Beteckningen ger Muhammeds familj ersättning och förmåner som israeliska offer för palestinsk terrorism.

Mexiko, Chile
2014-30-31 s 32-33
"Mexiko vill växa, Chile vill ha jämlikhet"
De dystra framtidsutsikterna kräver motåtgärder.
I den pragmatiska reformpresidenten Enrique Peña Nietos i Mexiko handlar det om att bryta upp stelnade statsmonopol inom energi- och telekomsektorerna. Målet är att så mycket som möjligt med privatkapital få igång nyinvesteringar. När strukturreformerna I Mexiko väl är igång kan man räkna med en stadig årlig tillväxt på mellan fyra och fem procent, enligt en studie av Oxford Business Group.
I Chile där den socialistiska kvinnliga presidenten Michelle Bachelet regerar står skatter och utbildning högst på reformprogrammet. De ska ge landet större jämlikhet och social utjämning. Chile har en stor fiende, ojämlikheten, sa president Bachelet när hon tillträdde. Bland OECD-länderna ligger Chile och Mexiko med en skattekvot på 20 % längst ner i tabellen. Förre konservative presidenten förebrår regeringen för att upphöja jämlikhet till samhällets högsta värde.

Albanien

 

Indien
2014-30-31 s 38-39
"Bristen på toaletter gör indierna sjuka och undernärda"
"Take the poo to the loo!" Premiärminister Narendra Modi säger att Indien måste prioritera nya toaletter framför nya tempel. Allt bajsande på allmän plats ska vara borta 2019. Runt 130 miljoner hushåll saknar toalett och mer än 72 % av landsbygdsbefolkningen använder vägkanter, fält eller sätter sig bakom buskar för att uträtta sina behov. Det är omöjligt att hålla folk borta från odlingar, brunnar, mat och barns händer. Bakterier i maten och maskar sprider sjukdomar i synnerhet tarmrelaterare. De kan orsaka en kronisk sjukdom som hindrar kroppen från att ta upp näring. Det förklarar varför siffran på barn som är undernärda inte sjunker trotts högre inkomster. UNICEF uppskattar att hälften av Indiens barn är undernärda.
Hittills har politikerna varit för generade för att ta itu med frågan. Men nu ska det byggas 5,2 miljoner toaletter fram till september, en varje sekund!
Men det finns också ett kulturellt motstånd. Hinduistisk tradition uppmuntrar till att bajsa i det fria långt borta från hemmet för att upprätthålla "rituell renhet". Detta även om det finns tillgång till toalett i hemmet. Det står i Manus lagbok, en hinduistisk skrift, 2000 år gammal! Kastindelningen är en annan faktor. Det är bara det lägsta kastet, de "oberörbara" (daliterna) som tar hand om bajs.
En vanlig uppfattning är att toaletter bara är till för kvinnor, svaga och äldre. Bajsande på allmän plats lovprisas som hälsosamt och socialt.
http://www.economist.com/news/asia/21607837-fixing-dreadful-sanitation-india-requires-not-just-building-lavatories-also-changing

Handel, IT
2014-30-31 s 40
"Apple + IBM = betydligt mer än 2"
De två tidigare fienderna inser att de kan komplettera varandra - och slå ut konkurrenterna. Apples tidigare legendariske grundare Steve Jobs satsade enbart på den privata marknaden, men hans arvtagare Tim Crook har en annan inställning. Detta har lett till ett samarbete mellan Apple och dess fiende IBM - som traditionellt marknadsfört sig till företag. Samarbetet ger konkurrenterna skrämselhicka, särskilt Microsoft som varit långsamma med att anpassa sig till mobila användare.
Apples popularitet bland privata användare bidrar antagligen till att de är bättre positionerade än Google och Android på företagsmarknaden.

Handel
2014-30-31 s 41-43
"Försvaret försöker försvara sig"
Vapentillverkarnas kamp mot nedskärningar. Krig avslutas - och civila konkurrenter hotar.
När krigen i Afghanistan och Irak avslutades var vapenindustrin konfronterats med en allt hårdare tillvaro på en krympande marknad.
Pentagons kassakista är inte heller outtömlig, även om budgeten är lika stor som den kombinerade budgeten för de 15 största försvarsdepartementen i världen; nedskärningarna i USAs finanser har satt sina spår. Nu reser man krav på att "lappa och laga" i stället för att bygga nytt.
Dessutom har man fått nya konkurrenter, civila teknikföretag börjar bryta in på försvarsindustrins territorium. Krigen tenderar i allt större utsträckning bli digitala. Det är uppenbart att en ofta opålitlig, ineffektiv och alltför gynnad industri tvingas ändra sina vanor för att överleva.
Storbritannien har till och med nyligen övervägt att lägga ut alla sina militära beställningar på entreprenad men fick sedan kalla fötter inför ett så radikalt grepp.

USA
2014-30-31 s 44-45
"De färgade kan avgöra valet"
Söderns afroamerikaner kan spela en historiskt avgörande roll.
De vita väljarna som röstar på demokraterna försvinner successivt med åren medan antalet färgade som röstar bara växer. Det innebär att för första gången i amerikansk historia kan afroamerikanerna avgöra valutgången. Nästan 50 år efter Voting Rights Acts kan de färgade spela en central roll i höstens halvtidsval. Detta är inte bara ett sammanträffande. Sedan Millennieskiftet har de afroamerikanska befolkningen vuxit och andelen vita registrerade röster har sjunkit från 72 % till 59 %.

Ecuador, Handel
2014-30-31 s 46
"Håll i hatten"
Panamahattar är tillverkade i Ecuador och det vill de att du ska veta. Ecuador vill nu återta varumärket. Nu försöker IEPI (Instituto Ecuatoriano de la Propiedad Intelectual) få ursprungsstatusen skyddad för Montecristo-hatten i förhandlingar med EU.

Samhälle
2014-30-31 s 47
"Tråkig TV kan göra dig fetare"
Ett svenska forskningsprojekt pekar i riktning mot att tråkiga program på TV ökar aptiten.
Dessa leder till att folk äter mer framför skärmen. Å andra sidan får mer spännande saker i dumburken oss att hålla fingrarna från godis-skålen.