Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 11

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10     

Ryssland, Media
2015-11 s 4-5
"Rysslands eget House of Cards?"
Den oberoende nyhetskanalen Rain TV har inlett en kampanj för att samla in 18 miljoner rubel till en ny TV-serie, kallad Zavtra (Morgon), som beskrivs som Rysslands första politiska drama någonsin. Den utspelar sig efter nästa val, 2018, då den nya regeringen består av idealister som vill skapa ett nytt Ryssland.
"I serien utvecklar jag tanken att om du är idealist, om du har ett gott syfte så kommer du att kunna övervinna allt, oavsett hur svårt det är. Och du kommer att han anständiga människor omkring dig som vill följa dig", säger Rain TVs chef Natalya Sindeyeva. Människor som inte har något behov av att sno åt sig, att råna, att komma till makten för att sedan dela upp allt mellan sig.

Frankrike
2015-11 s 6-7
"Så vill hon styra Frankrike"
Marine Le Pens radikala program för Nationella fronten.
Hon eftersträvar Eus sammanbrott och takar om att nationalisera banker. Hon tycker att USA för en farlig politik och att Ryssland är en lämpligare vän. Hon vill sätta stopp för invandringen och anser att Frankrike under islamistisk attack.
Man kan tycka att Marine Le Pens vision för Frankrike är radikal, men utsikterna att hennes politik kan bli verklighet är inte längre rena fantasier.
Efter terrormassakern på Charlie Hebdo har Nationella fronten befäst sin ställning som den mest potenta krafteni ett skräckslaget och frustrerat Frankrike.
Marine Le Pen vill ha nolltolerans för angrepp mot den franska sekularismen - religion ska inte styra landet - predikanter i Moskéer ska tala franska och jihadister med dubbelt medborgarskap som slåss utomlands ska fråntas sitt franska medborgarskap.
Frankrike ska lämna euron och involvera Ryssland för att nå en seger över IS.

2015-11 s 8
"På spaning efter en fransk islam"
Som reaktion på terrorattentaten i januari vill regeringen i Frankrike skapa en form av islam med fransk prägel. Det har man gång på gång sedan årtionden försökt - men förgäves.
Mer än hälften av utfrågade fransmän uppfattar islam som ett hot mot republiken. Premiärminister Emanuel Vall vill undervisa imamer om religionens roll i en sekulär stat. Det behövs franska imamer som talar franska, älskar Frankrike och hyllar franska värderingar.

Tyskland, Företag
2015-11 s 9-10
"Nu tvingas tyska storföretag välja kvinnliga styrelseledamöter"
Debatten om att införa könskvotering till styrelserummen i tyska företag gar länge varit en het potatis i Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel har länge varit tveksam till en kvinnokvot men har nu slutgiltigt förlorat tålamodet med ett näringsliv som inte gjort mycket för att förändra bristen på jämställdhet i styrelserna.
Förbundsdagen har nu enats om att minst 30 % av styrelseledamöterna ska utgöras av kvinnor i stora och börsnoterade företag. För närvarande berörs 108 företag.
Jämställdhets - och familjeminister Manuela Schwesig beskriver beslutet som historiska, men andra är mer tveksamma: Vänstern och De Gröna tycker att kvoten är på tok för liten. Och de röstade också emot att reglerna ska gälla också i den offentliga sektorn.
En annan framfår för SPD i koalitionen med CDU är förbundsdagens beslut om minimilön och 63 års pensionsålder.

Grekland
2015-11 s 11
"Greklands förslag till ekonomisk reform: Turister som hemliga skatteinspektörer"
För att Grekland ska få ett räddningspaket beviljat på 7,2 miljarder, har de grekiska finansministern bland annat föreslagit att studenter, hushållerskor och turister ska rekryteras som hemliga skatteinspektörer.
Den grekiska finansministern betonar att enbartnyheten om att tusentals tillfälliga "betraktare", utrustade med ljud- och videoutrustning kan finnas överallt "kan förändra attitydern och beteenden mycket snabbt".
Frågan är om dessa förslag kommer att tas på allvar av Eurogruppen. Greklands pengar är nära att ta slut.

FN, Nato, Kärnvapen
2015-11 s 12-14
"Kärnvapenspöket är tillbaka"
Krigshotet är större än under kalla kriget.
Ukrainakrisen har dramatiskt försämrat relationerna mellan Nato och Ryssland. Samarbetet om kärnvapensäkerhet har upphört och man saknar en "röd telefon".
Den direktlinje mellan Nato och den ryska militärens generalstab som sattes upp i februari 2013 upphörde i samband med Ukraina-krisen. Den ömsesidiga samarbetsviljan är ett minne blott. Ryssland ägnar sig åt hybridkrigföring, från propaganda till cyberkrigföring, och finansierar separatisternas hemliga militära operationer.
"Under det kalla kriget skapade vi mekanismer för säkerhet. Ett stort antal fördrag och överenskommelser hjälpte oss att undvika en stor och allvarlig militär sammandrabbning", säger den förre ryske utrikesministerna Ivanov. "Nu är krigshotet större än under kalla kriget."
På säkerhetskonferensen i München varnade säkerhetsexperter för att de upptrappade spänningarna kan bli dödliga. Det finns taktiska kärnvapen i hela Europa.

Pakistan, Kärnkraft, teknik
2015-11 s 15-18
"Rädsla, oro och högljudda protester"
Världens ledare har i åratal oroat sig över att terrorister ska stjäla något av Pakistans kärnvapen och detonera det i ett främmande land, men nu säger invånarna i Karachi att den verkliga mardrömmen håller på att utvecklas här, i Pakistans största och mest instabila stad. I utkanten av Karachi bygger Kina två stora kärnreaktorer åt det energifattiga Pakistan. Den använder en avancerad konstruktion för första gången som kommer att leverera 1 100 megawatt vardera till Pakistans nationella energinät.
Om en större attack eller olycka skulle inträffa vid ett kärnkraftverk menar aktivister att det skulle resultera i ett ofattbart kaos.
I Karachi finns stora, överbefolkade slumområden samt områden som behärskas av kriminella gäng och militanta islamister. Och med mer än 2,7 miljarder registrerade fordon kan det ta timmar att ta sig igenom staden. Man kan inte ens drömma om att evakuera Karachi.

Litauen
2015-11 s 19
"Litauen känner sig hotat"
Återgår till allmän värnplikt och då måste alla unga män ställa upp!
President Grybauskaite kommenterar Litauens planer på att återinföra värnplikt. Landet ser sig hotat och måste kunna försvara sig. Litauen kan dessutom knappast be om hjälp från sina allianspartner om man inte ens är redo att själv försvara sig, menar presidenten. Litauen måste ensam kunna klara av att stå emot en angripare i minst tre dygn. Det är den tid det tar innan Natos insatsstyrkor hinner mobilisera.
Att delta i försvaret är dessutom en plikt som är inskriven i grundlagen. Värnplikten omfattar alla unga män mellan nitton och 26 år.
Hotet finns mot länder i hela den baltiska regionen.

Turkiet
2015-11 s 20
"President Erdogan är rädd för att bli förgiftad"
Turkiets president, Recep Erdogan, använder en modern variant av den gamla självbevarelsedriftens taktik, historiskt flitigt använd av kungar och faraoner; att låta maten testas innan den ätes. Men till skillnad från sina föregångare använder han sig inte av slavar som provsmakare, utan testerna görs i laboratorier. Fem experter är i tjänst 14 timmar varje dag för att analysera innehållet i presidentens måltider, och de skickas sedan vidare till ett andra laboratoriun utanför Ankara för dubbelkontroll.
Erdogans läkare av slöjade förra veckan att minst ett av de tusen rummer i presidentens extravaganta palats i huvudstaden Ankara är inrättat som ett speciellt laboratorium för livsmedelstester där man kan hitta radioaktiva substanser eller bakterier som skulle kunna användas vid ett mordförsök på presidenten.
Fem experter är i tjänst 14 timmar varje dag för att analyser innehållet i Erdogans måltider.

Ukraina, Samhälle
2015-11 s 21-24
"Kvinnorna vid fronten"
Sex frivilliga kvinnor som deltar i kampen mot pro-ryska separatister berättar om beslutet att strida vid fronten för sitt land - och om sina förhoppningar om livet efter kriget.
Mammataljonen Aidar är baserad i staden Sjtjastja. Här finns många kvinnor i volontärernas led - en del av dem arbetar som sjukvårdare och stödpersonal medan andra deltar aktivt i striderna. En av dem är Mama Tanya som har som uppgift att ge första hjälpen och hämta hem sårade soldater från slagfältet. Hon bodde tidigare i Azerbajdzan och deltog i kriget även där.
Viktoria ansvarar för att organisera soldaternas begravningar utanför staden Starobilsk. Men ibland tar honledigt från bårhuset för att åka till frontlinjen. Annars står hon inte ut.

Spanien
2015-11 s 25-27
"Spaniens vänsteraktivister på frammarsch"
Det nya vänsterpartiet Podemos kan vinna höstens val.
Podemos har sprungit fram ur proteströrelsen "De upprörda". De kämpar mot maktkartellen inom landets politik och näringsliv, mot korruption och fifflet.
Partiet utlovar insyn och gräsrotsdemokrati, men frågan är om de uppfyller sina egna moraliska krav. Juab Carlos Monedero, en av grundarna till Podemos, har sett till att dra partiet med sina höga moraliska värderingar, in i partiets första ekonomiska skandal genom att skatteplanera för intäkter han erhållit utomlands.

Afrika, Samhälle
2015-11 s 28-29
"Afrikas prestigefulla 'Nobelpris' saknar alltför ofta värdiga kandidater"
I år utsågs den avgående namibiska presidenten Hifikepunye Pohamba till 2014 års vinnare av Afrikas eget Nobelpris, Ibrahimpriset, men under de åtta år priset delats ut har priskommittén bara hittat lämpliga kandidater fyra gånger.
Priset instiftades av den brittisk-sudanesiska telekommiljardären Mo Ibrahim år 2006.
Det omfattar 5 miljoner dollar i prispengar under 10 år.
Det finns mycket strikta kriterier för potentiella vinnare:
Pristagaren ska
- vara en före detta afrikansk stats- eller regeringschef
- ha lämnat ämbetet under de senaste tre åren
- vara demokratiskt vald
- verkat under sin grundlagsenliga mandatperiod
- ha uppvisat ett exceptionellt ledarskap
I Afrikas demokratier där kupper är vanliga är det inte särskilt lätt att hitta en person som passar.
- 2007 utsågs Joaquim Chissano, tidigare president i Mocambique.
- 2008 utsågs Festus Mogae, tidigare president i Botswana, för stora insatser i samband med den hiv/aids-pandemi som hotade hans folk.
- 2011 vann Pedro Pires, f d president Kap Verde priset.
Inga kandidater fanns 2009, 2010, 2012 och 2013. Dvs ingen ledare på hela den afrikanska kontinenten var värd priset under dessa år.
Pohamba http://en.wikipedia.org/wiki/Hifikepunye_Pohamba
Chissano http://sv.wikipedia.org/wiki/Joaquim_Chissano

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2015/03/04/the-sad-story-of-africas-most-prestigious-prize/

Danmark, Kultur
2015-11 s 30
"Danska skådespelare talar så otydligt"
Danska filmer måste visas med undertexter. Biograf Palads i Köpenhemn är en av de danska biografer som visar dansk film med undertexter. Många danskar som gått på bio den senaste tiden har därför äntligen kunnat förstå vad de danska skådespelarna säger. Textningen innebär också en ökad möjlighet för döva att se mer inhemsk film.