Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 20

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19     

Storbritannien
2015-20 s 4
" "Vems var felet? Striden har börjat."
Labours ledare Ed Milband var att ena ett splittrat parti, men det dåliga valresultatet under hans ledning kommer tvärtom att få klyftorna att växa mellan vänster - och högerfalangen. Vems var felet? Konflikterna och grälen är redan i fullgång.
Ed Milibandtänkte fel. Han trodde att det skulle gå att "bläddra förbi" det nya Labour utan att stappla tillbaka till Labours gamla manuskript. Ingen gillade egentligen Blairismen.
Det skotska BNP presenterade sig själv som mer autentiskt progressiv än Labour. Och den politiken var det fler som gillade.
Labour drabbades av en verklig katastrof i valet. Allt som Tony Blair byggt upp rasade.

2015-20 s 5
"Den skotska örfilen heter Black"
Blott 20 år gammal slår Mhairi Black ut en av Skottlands tyngsta politiker, Douglas Alexander. Hon kommer från den skotska staden Paisley och var en av de första flickorna som valdes in i sin skolas fotbollslag. Nu vann hon met 51 % i sin valkrets. Douglas Alexander fick knappt 18 %. En av Skottlands mest kända socialdemokrater. Hon är inte bara nationalist (tillhör det skotska partiet SNP) utan också socialist. Hon är den yngsta parlamentsledamoten på nästan 350 år!

Slovenien
2015-20 s 6-9
"Allt började i Maribo"
Först Maribo - sedan Aten.
Massdemonstrationer mot fattigdom och privatiseringar orsakade stora rubriker i Sloveniens näst största stad för att par år sedan. Sedan dess har allt varit lugnt. Handlade det bara om ett övergående spektakel?
Luka Mesec är Sloveniens politiska underbarn. Hans parti, Förenade vänstern, är med sex ledamöter fjärde största parti i parlamentet i Ljubljana sedan valet i somras och passerade Socialdemokraterna. Nu är hans mest känd för att stå riktigt nära det grekiska Syrizapartiet. Håller Europa på att hamna i händerna på en ny, odogmatisk och föga strukturerad vänster?

Kenya, terrorism, IS, al-Shabaab
2015-20 s 10-11
"Kenyas kraftåtgärder mot al-Shabaab riskerar att radikalisera landets muslimer"
Under den månad som gått sedan islamistiska al-Shabaabs dösligaste attack på kenyansk mark någon sinhar 86 muslimska organisationers bankkonton frysts.
"Varje gång vi försöker samarbeta med regeringen behandlar de oss som fiender; det är väldigt svårt för alla muslimer just nu", säger Khalef Khalifa, ordförande i organisationen Muslimer för mänskliga rättigheter (Muhuri), vars kontor stormades förra veckan
Det finns tydliga tecken på att de hårdhänta tillslagen snarare ökar redikaliseringen bland kenyanska muslimer än minskar den.
Från Somalia till Kenya - Al-Shabab är ett växande problem i Kenya och får nya anhängare i takt med att Kenya inför restriktioner för muslimer. Fem miljoner somalier bor i Kenya. Khalifas organisation Muhuri finansieras av donatorer i väst och finns bland dem som regeringen i april listade som anhängare till al-Shabaab.

Kenya, terrorism
2015-20 s 12-14
"Kenya tar sig an sin värsta fiende"
Varför tog det sju hela timmar för Kenyas särskilda insatsstyrka att ta sig till Garessa University när den attackerades av islamiska terrrorister? Svaret förskräcker: En högt uppsatt tjänsteman hade beordrat enhetens flygplan att hämta tillbaka hans svärdotter och två barn till Nairobi från badorten Mombasa.
Sett från håll verkar Kenya vara sin värsta fiende, inte terroristerna. Med bland annat korruption, statlig styrning av nyhetsmedierna och kontroll över frivilligorganisationerna.
Men sett inifrån så är bilden mer komplicerad än så och Kenya som framgångsland har inte tappat mark. Regeringen måste dock putsa upp den skadade imagen om landet ska fortsätt blomstra.

Nepal
2015 -20 s 15-16
"Unga kvinnor som överlevde jordbävningen hotas att bli sålda som sexslavar utomlands"
Män i kriminella nätverk låtsas vara hjälparbetare för att nå fattiga byar på landsbygden varifrån cirka 15 000 flickor årligen skickas till bordeller.
Tiotusentals unga kvinnor från regioner som drabbats av jordbävningar i Nepal är utsatta för människosmugglare som förser ett bordellnätverk i södra Asien, rapporterar observatörer i Katmandu och andra områden.
Jordbävningen dödade mer än 7000 personer och ödelade fattiga byar på landsbygden. Hundratals människor sina hem och ägodelar. Flickor och unga kvinnor i byarna har länge varit föremålför människohandlare som röver bort dem och tvingar dem till sexarbete. En del av dem förs till Sydkorea men även så långt som till Sydafrika.

Ryssland, Sverige
2020-20 s 17-19
"Den nya rädslan för Ryssland"
Moskvas vapenskrammel i Östersjöområdet och Arktis har skrämt de nordiska länderna. Nu försöker man skyndsamt täppa till luckorna inom försvaret. För att förbättra möjligheterna att stå emot ett eventuellt ryskt anfall fördjupar man nu det militära samarbetet.
För Sveriges del handlar det mycket om att skydda Gotland från rysk annektering. Om Ryssland annekterar Gotland skulle det innebära en östvästlig konfrontation utan någon återvändo. Om Ryssland skulle förfoga militärt över Gotland skulle ryska missiler få en räckvidd som hotade i stort sett hela Skandinavien och de baktiska staterna.
Att man överhuvudtaget funderar på ett sådant scenario i väst och inte genast avvisar det som absurt, visar hur svårt det har blivit att bedöma vad Moskva är kapabelt till.

Japan, Kina, Historia
2015-20 s 20
"Abe måste erkänna militärens övergrepp på fattiga flickor under andra världskriget"
En internationell grupp forskare kritiserar Japans regeringschef Shinzo Abe för hans historiesyn genom att publicera ett öppet brev om "tröstekvinnorna" som tvingades till prostitution under andra världskriget. Brevet som undertecknades av 187 historiker , uppmanar Japans regering att vid 70-årsfirandet av krigsslutet i år visa ledarskap genom att ta itu med Japans historia av kolonialt styre och aggressiva krigshandlingar i både ord och handling.
Den konservativa högern i Japan däribland många medlemmar av Abes styrande liberaldemokratiska parti bestrider denna historiebeskrivning.
Oenigheten om krigshistorien har skadat relationerna mellan Japan och dess grannar.

Japan, Kina, Historia
2015-20 s 21-23
"Jag vill att japanerna betalar!"
Under andra världskriget tvingades tusentals kinesiska kvinnor att arbeta som sexslavar. Zhang Xiantu var en av dem som överlevde fångenskapen och fortfarande finns i livet. Här är hennes berättelse. "N är jag drömmer om kriget så drömmer jag alltid omnär de tog mig till fånga. Jag var så skräckslagen."
Cirka 200 000 asiatiska kvinnor blev kidnappade för att sexuellt betjäna japanska soldater. De skulle avhålla de invaderande arméerna från omfattande våldtäkter och plundring. I dag är brotten preskriberade.

IS, Ryssland, Terrorism, Tadzjikistan
2015-20 s 23-25
"IS rekryterar migranter i Moskva"
I Ryssland är migranterna från Uzbekistan, Tadzjikistan och Afghanistan marginaliserade. De befinner sig oftast där illegalt, de tjänar lite pengar och finner mening och kamratskap i religionen - vilket ger en utmärkt bas för IS rekryterade.
"I Afghanistan har det funnits grupper av IS-rebeller med upp till hundra personer under en lång tid nu. Det finns tadzjiker och det finns uzbeker. De är utbildade för att attackera sina egna stater. De skulle kunna ta över Tadzjikistan på två dagar" säger Ahmad Ibrahim, redaktör för tidningen PAIK som ges ut i staden Kulyab vid , Tadzjikistans gräns mot Afghanistan. Och detta är också den officiella bedömningen.
I december kallade Tadzjikistans president Emomali Rahmon IS för "Århundradets plåga" som innebar "en allvarlig fara" för landet. "Vi ska ta med jihad till Tadzjikistan så att vi kan etablera Allahs lagar", säger rebelledaren Nusrat Nazarov, som bytt namn till Abu Kholidi Kulobi. Nästa mål är Kreml!
Många invånare i Centralasien ser det nya kalifatet som en förändring bort från "det postsovjetiska livet".

USA, Samhälle
2015-20 s 26-28
"En judisk enklav i Brooklyn"
Williamsburg, de ultraortodoxa judarnas högborg har blivit en av New Yorks trendigaste stadsdelar. Inflyttningen av unga konstnärer och familjer har förändrat Williamsburg i Brooklyn. Men stadsdelen har fortfarande en starkt judisk prägel. Av de sedan länge etablerade invånarna är det inte alla som gläder sig över den nya tillströmningen.
Dessutom ligger en del ultraortodoxa judar i strid med varandra.
Tack vare sina höga födelsetal växte den judiska befolkningen med 40 % på bara tio år. Som en konsekvens av detta är hälften av den judiska befolkningen i Williamsburg under 17 år. Idag bor ungefär 220 000 invånare i Williamsburg, 80 000 av dem är judar.
Olika judiska trosriktningar har olika traditioner och är ofta i luven på varandra, chassidismen, mitnagdim och haredim.

Israel, Palestina, Sport
2015-20 s 29
Flera årtionden av konflikter mellan Israel och Palestina kan komma att flyttas ut på fotbollsplanen. Det palestinska fotbollsförbundet vill svartlista Israel inom den internationella fotbollen därför att de förhindrar utvecklingen av fotbollen i de palestinska territorierna. Vi har inte gjort något, menar israelerna. Vi följer spelreglerna.
Palestina har lagt en motion om att utesluta Israel. Israel är rankade på plats 46, 2015.
Fotbollen växer som sport i Palestina.
Det palestinska landslaget hade sin högsta rankning inom FIFA någonsin förra året. Plats 113, den har sjunkit 2015 till 141:e.

Iran, Kultur
2015-20 s 30
"Reklamskyltarna i Teheran får nya budskap"
"Död åt Amerika" byts ut mot Matisse och Picasso.
Över en natt har Teheran fått en ansiktslyftning med ett projekt som borgmästaren hoppas får folk att vallfärda till stadens alla museer.
1500 reklamskyltar utspridda längs huvudgatan i Teheran visar totalt 700 konstverk under tio dagar. "Ett galleri stort som en stad" har mötts med positiva reaktioner på nätet och den iranska pressen.
Reklamskyltarna har ersatts av konstverk; målningar av bland annat Picasso, René Magritte och Henri Matisse. Den långa och trädkantade motorvägen Modarrees, uppkallad efter en berömd imam, pryds nu av Edvard Munchs uppseende mästerverk, "Skriet". Längs en annan gata hittar man de belgiske surrealisten Magrittes konstverk "Människosonen".