Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 22

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21       

Nato, Ryssland, Polen, Baltiska staterna
2014-22 s 4-7
"Ett tandlöst Nato"
Balterna och polackerna känner sig utlämnade till Moskva.
Rysslands president Vladimir Putin har avbrutit ett avtal om att utbyta militär information med Lettland. Nyligen gav han order om att ge Röda arméns veteraner från andra världskriget, som fortfarande lever i de baltiska länderna, en sorts hederslön som ska betalas ut av den ryska statskassan - men bara till dem som bär särskilda id-kort för ryska minoriteter i dess länder.
Ingen förutse vad Putins nästa steg blir, om Ryssland planerar nya scenarion liknande det i Ukraina. Men om så skulle ske saknar Nato de vapen som krävs att försvara Baltikum och Polen. Det skulle ta minst ett halvår för Natos medlemmar att uppbåda en lämplig respons.
Detta slås fast i ett uttalande av Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen först i Warszawa och dagen efter i den estniska huvudstaden Tallin: "Om Ryssland skulle genomföra militära attacker i Baltikum skulle inte Nato kunna försvara regionen med hjälp av konventionella stridsmedel", det vill säga med stridsvagnar, flygplan och marktrupper. Kärnan i Natos försvarsallians består av löftet som de 28 medlemsländerna gett varandra i artikel 5 i Natofördraget: "En attack mot en eller flera alliansmedlemmar betraktas som en attack mot alla medlemmar".
Men i Polen anser många att landet behandlas som en andra klassens medlem av Nato.
Nato har förvandlats från att vara en nationell - europeisk försvarare - till global polis, samtidigt som många Natoländer minskat försvarsutgifterna.
Det visar sig nu att det var fel att tro att Ryssland ville ändra sig och istället för aggressivt beteende mera önskade stärka banden med Europa.

Ryssland
2014-22 s 8-10
"Vladimir Putins nya försvar"
Pengar och reformer har moderniserat det ryska försvaret.
För Putin kommer försvaret i första hand. Det är en dogm för den ryska presidenten att en stormakt måste kunna visa fram militär makt. Rysslands växande militära makt meddelar omvärlden att man åter är ett land att ta på allvar; och Putin räknar med att det fortfarande betyder mycket för vanliga ryssar.
Ett första steg var utnämningen av Anatolij Serdjukov till försvarsminister 2007. Och katalysatorn blev kriget i Georgien 2008 som visade dels att ett militärt svar från väst uteblev men blottade också den egna arméns brister.
Rysslands försvarsutgifter har nästan fördubblats sedan 2007. Bara i år kommer de att öka med 18,4 %. Värnplikten ska vara kvar och en mer professionell krigsmakt på en miljon ska skapas.
Rysslands växande militära makt meddelar att man är tillbaka som ett land att ta på allvar, och Putin räknar med att det fortfarande betyder något för vanliga ryssar.
Men många problem finns som låga födelsetal och dålig hälsa, en fortfarande ineffektiv och korrupt försvarsindustri och generellt gammal utrustning. En direkt konfrontation är direkt osannolik.

Tyskland
2014-22 s 12
"Tyskarna vill bli roligare"
Och erkänner att de har ett problem med humorn. De är visserligen storkonsumenter av humor - men urusla producenter. Därför undervisas de nu i ämnet humor, och de jobbar verkligen hårt på att bli roligare.
I Tyskland frodas mycket regional humor och det finns typiska skämt för Rhenregionen Bayern och så vidare.
2005 grundades det tyska institutet för humor i Leipzig, inriktat på en "kombinationer av allvar och humor". Där Eva Ullman fokuserar på grunderna i humoristisk spontanitet och förvåning.

Sport, Spanien
2014-22 s 13-14
"Idrottens problem med rasisterna"
Spanska fans visar sina fördomar och sociala media eldar på fientligheten.
Nästan 18 000 personer skrev rasistiska kommentarer på Twitter i en hädisk och antisemitisk hashtag efter Real Madrids förlust i basketfinalen mot Maccabi Tel Aviv.
En undersökning visar att cirka 30 % av vuxna spanjorer hyser fördomar mot judar.
Men det är inte bara judar som drabbas, även färgade och romer är utsatta inom idrotten. Och spanjorerna är långt ifrån ensamma om problemen med rasister på arenorna och de sociala medierna. "De mest hängivna fansen har infiltrerats av Europas nynazister", menar man inom den spanska rörelsen för tolerans.
Under årtiondet före 2008 har Spanien med framgång integrerat omkring 5 miljoner invandrare i arbetskraften - mer än 10 % av befolkningen.

Egypten
2014-22 s 16-17
"Nu släcks lamporna"
Egyptens brytning med Qatar kan leda till en brännhet sommar för invånarna. Elen till luftkonditioneringarna kommer inte att räcka till.
När Egyptens militär förra sommaren avsatte president Mohamad Mursi bröt man bröt man också den politiska relationen med islamistledarens ekonomiska beskyddare och viktiga energipartner, den gasrika delstaten Qatar i Persiska viken, som dittills Mursis regering med flytande naturgas.
Förutom den kommande elkrisen har Egypten andra problem. Omfattande internationella fördömanden sedan säkerhetstjänsten gripit tre reportrar för Al Jazeera för terrorism. Och Egyptens förbindelser med internationella oljebolag har försämrats.
Nu får Egypten söka stöd hos länder som Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten i stället.

Libyen
2014-22 s 18
"Islamismen förlorar greppet i Nordafrika"
Situationen i Libyen blir alltmer kaotisk. Den tunisiske statsvetaren Alaya Allani hoppas dock fortfarande att en nationell dialog kan vara på väg. Politisk islamism verkar vara på upphällningen i Nordafrika.
Tre gånger har den pensionerade generalen och Gadaffi motståndaren Khalifa Haftar redan försökt skaffa sig inflytande över vad som sker i Libyen, senast förr veckoslutet, menar Allani, som anser att en stor del av Libyens befolkning och större delen av den armé som håller på att byggas upp står bakom Haftar. Han bör kunna räkna med stöd från den tungt beväpnade Zintan-milisen som inte bara håller Seif al-Islam (Gadaffis son) fången och kontrollerar på regeringens uppdrag flygplatsen Tripoli utan anses också förespråka en liberal samhällsordning.
Detta kan få svåra följder för Muslimska brödraskapets parti och de jihadistiska grupperingarna. De skulle inom kort förlora sin bas i Libyen och tvingas gå under jorden eller fly. Som flyktväg återstår endast rutten till Niger eller Tchad.

2014-22 s 19-20
"En ny hård man"
I spetsen för den löst sammansatta nationella alliansen står en pensionerad general, Khalifa Haftar, som hoppade av från Gaddafis inre krets på 1980-talet och tillbringade flera år i Amerika, där han sägs ha samarbetat med CIA.
Khalifa Haftar anklagar den svaga libyska staten för att inte ha lyckats hejda en rad mord. Han har lovat att utrota islamistiska fraktioner som han anser blivit infiltrerade av utländska jihadister. Många stödjer Haftar, men risken för ett fullskaligt krig som skulle kunna dela Libyen har ökat.
Haftar och hans styrkor har utnyttjat det stigande missnöjet i Libyen med den svaga staten, dess oförmåga att förbättra säkerheten, fixa den haltande ekonomin, eller tygla de besvärliga miliserna på lönelistan.

IT, Kina, USA
2014-22 s 21-23
"Så jobbar de kinesiska hackarna"
Åtalet i USA ger inblick i Kinas armé av hackare, deras metoder och grupper. Åtalet i USA mot Ugly Gorilla (Wang Dong) och Jack Sun (Sun Kailang) har föranlett undersökningar av kinesiska webbplatser, intervjuer med internetexperter och före detta hackare i och utanför Kina. Wang Dong, Sun Kailang och tre andra är nu åtalade av USAs justitiedepartement, anklagade för att som medlemmar av en kinesisk militärgrupp ha hackat datorerna av välkända amerikanska företag för att stjäla affärshemligheter, förmodligen till förmån för kinesiska företag.
Dessa avslöjar vissa gemensamma drag hos de åtalade och andra hackare, och visar att Kinas hackarkultur är en komplex mosaik av skiftande motiv, uppdragsgivare och lojaliteter.
ENHET 61398 är nu den mest ökända av Kinas misstänkta hackargrupper, i väst kallas den för Kommentatorgruppen, Shanghai-gruppen och APT1.

USA, Historia
2014-22 s 24-25
"Visionen om ett rättvisare Amerika"
President Lyndon B. Johnson och det storslagna samhället (the Great society).
I ett vägledande tal framförde president Johnson för 50 år sedan visionen om ett framtida Amerika med ett träffande begrepp: The Great Society, det storslagna samhället. Då hade han ett år tidigare svurits in som president efter mordet på John F. Kennedy den 22 november 1963. The Great Society skulle framför allt sätta punkt för fattigdomen i landet och ojämlikheten mellan raserna. 1964 lyckades Johnson genomdriva medborgarrättslagen, att inge amerikan på grund av hudfärg, ursprung eller kön fick diskrimineras. Men hur blev det?
Femtio år senare lider fortfarande den svarta minoriteten på bestående ojämlikhet, till exempel mer fattigdom och kriminalitet än vita eller amerikaner av asiatiskt ursprung. Jämförelser Barack Obama och Lyndon B. Johnson utfaller mest till Johnsons fördel. Men Johnson är omstridd. För många är han den som skapat ett bättre Amerika, för vietnamveteraner är han en man som med oansvarig politik berövade dem deras ungdom.

Samhälle, Vietnam, Korea
2014-22 s 26
"Bonde söker fru: Kärleksaxeln Vietnam-Korea"
Sydkoreanska flickor flyr landsbygden för det spännande livet i Seoul. Kvar blir pojkarna som ärver gården. Trots stora satsningar på att locka unga kvinnor tillbaka till gårdarna och fiskelägren händer inte mycket.
Situationen blir inte bättre av att Sydkorea har ett stort överskott på män. Hälften av landets medelålders män är singlar. Lösningen på problemet blir brudar från grannländerna. Unga kvinnor från Vietnam. De uppblandade familjerna förväntas vara fler än 1,5 miljoner 2020, i en befolkning på 50 miljoner. Den koreanska regeringen är den största entusiasten för att skapa det multietniska landet. Cirka 200 supportcenter erbjuder tolkning, språkkurser, barnomsorg och rådgivning. Men två nya krav finns för äktenskap: en utländsk brud måste tala koreanska och en koreansk brudgum stödja henne ekonomiskt.

Forskning, Klimat
2014-22 s 27-29
"Omstridd svensk forskare har startat klimatkrig"
Den svenska klimatforskaren Lennart Bengtsson påstår att han blev pressad att avgå från kontroversiella Global Warming Policy Foundation (GWPF) eftersom kollegerna fryste ut honom när han anslöt sig till lobbygruppen.
GWPF är mest känd för sin skepsis mot klimatförändringarna och deras ansträngningar att undergräva FNs klimatpanels (IPCC) ställning. Lennart Bengtsson säger att behandlingen av honom påminde om förföljelsen av misstänkta kommunister i USA under McCarthyismen på 1950-talet.
Nu klagar också andra forskare på att pressen att anpassa sig till konsensus har blivit ett allvarligt hinder i arbetet.
Sedan 2000 är Lennart Bengtsson professor vid University of Reading. Hans forskningsområde innefattar bland annat atmosfärsmodellering.
Den vetenskapliga tidskriften Environmental Research Letters avböjde att åublicer en studie Bengtsson genomfört, so förutspådde en mildare västhuseffekt.
Klimatforskare är nu engagerade i en debatt om huruvida deras vetenskap är lamslagen av tvånget att anpassa sig. De frågar sig om kritik undertrycks. Trovärdigheten i forskningens bevis för klimatförändringen står på spel och själva frågan om huruvida klimatforskningen fortfarande är tillförlitlig.

A Heated Debate: Are Climate Scientists Being Forced to Toe the Line?
http://www.spiegel.de/international/world/climate-scientists-mixed-over-controversy-surrounding-respected-researcher-a-971033.html

http://www.spiegel.de/international/world/meteorologist-lennart-bengtsson-joins-climate-skeptic-think-tank-a-968856.html
Se också en artikel i DN Agenda http://www.di.se/artiklar/2014/4/4/klimatforskaren-avfardar-skrackscenario/
http://www.klimatupplysningen.se/2014/05/15/lennart-bengtsson-lamnar-gwpf/

Japan, Kina, Samhälle, Media
2014-22 s 30
"Japansk sexkultur sprids i Kina"
Det är ingen tvekan om att såväl Manga-berättelser som den erotiska Danmeigenren, med ursprung i Japan, har gjort djupa avtryck och slagit rot i den kinesiska kulturen.
Den sprids som en löpeld i Kina och innehåller sexuella relationer mellan "kändisar". Många gånger beskrivs också förnedring av mäktiga män i homosexuella relationer in incestuösa förhållanden mellan far och son.
Författarna är mest unga heterosexuella kvinnor. En kvinnlig forskare säger: "behovet av att skapa och konsumera Danmei är ett sätt för kvinnor att utforska sin, under lång tid, undertryckta sexualitet.