Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 07

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06      

Tjetjenien, Ryssland
2014-07 s 4-6
"Med kriget i huvudet"
Med all kraft verkar Moskva och den tjetjenska ledningen vilja tränga bort det förflutna ur stadens och människornas inne. Knappt tjugo år efter det första Tjetjenienkriget började har krigsskadorna försvunnit i Groznyj. Men bara på ytan. Befolkningen lider och är fortfarande rädda.
Tjetjenien är utfattigt och är totalt beroende av Moskva. I fjol täcktes dess budget till 86 % av tillskott från Ryska federationen. Arbetslösheten bland de 1,3 miljoner invånarna uppgår till minst 30 %. Särskilt starkt drabbas den unga generationen.
Staden är inte byggd för folket, bara för Kadyroverna, president, Ramsan Kadyrov och hans trogna klan. Det är de som styr och bestämmer allt.

2014-07 s 6
"Kadyrovos maktpolitik: Nepotism, Hollywood och skärseld"
Tjetjeniens 33-årige president, Ramsan Kadyrov, har fyllt republikens ledande ämbeten med anhöriga från sin klan och omger sig ständigt med en skara trogna anhängare. Det politiska uppdraget ärvde denne tidigare milischef från sin far Achmat, den rysslandtrogne president som dödades år 2004 i ett bombattentat.
Ramsan Kadyrov framställer sig idag som en ädel människa, troende muslim, om också med en egen chauvinistisk (patriotisk) prägel. Han får stöd av den ryska politiska ledningen men också av unga tjetjener som lovordar och beundrar honom.

Handel & Ekonomi
2014-07 s 7-10
"Besvärliga tider"
Investerare har betraktat Brasilien, Ryssland, Kina, Indien och Sydafrika som en säker placering. Men nu stiger oron för att den så kallade BRICS-drömmen ska blekna. En farlig utveckling som kan får stor social oro som följd. Pengarna flödar nu till till väst. Nu kallas länderna "De bräckliga fem". Verkligheten har börjat komma i kapp BRICS-länderna.
Allt fler investerare har börjat lämna de osäkra marknaderna i tron att USAs tillväxt och stigande räntor är säkrare.
En orsak är att i flera tidigare utvecklingsländer, som till exempel Brasilien, med låga konkurrenskraftiga löner har nu en självmedveten medelklass vuxit fram som kräver både högre löner och en "god samhällsstyrning".
I Kina börjar den tidigare billiga arbetskraften både att kräva högre löner och att staten måste tillhandahålla hälsovård och pensioner.
I Indien är situationen än värre. Nepotism har blivit en smitta och en del av den härskande klassen är kriminell. De många fallen av våldtäkt tyder på att kvinnor fortfarande ses som andra klassens medborgare.

Handel, EU
2014-07 s 11
"Europas ekonomi: Industrierna växer"
Kanske är den värsta krisen över nu. Greklands tillverkningsindustri visar äntligen åter tillväxt för första gången på mer än fyra år, vilket tänder ett hopp om att landets långa svacka kan vara över. En ny undersökning av Markit tyder på att industriproduktionen som leds av Tyskland, växer i hela euroområdet med över en procent i kvartalet. Även länder som Italien och Spanien har stark tillväxt både i produktionen och i orderböckerna. I Tyskland växer industriproduktionen med de högsta siffrorna på 32 månader. Däremot förbliver Frankrike på efterkälken där industriproduktionen fortfarande sjunker om än i långsammare takt.

http://www.markiteconomics.com/Survey/PressRelease.mvc/65319a26a59148b889d955c13b0e6bdd

FN, Globalt, Handel
2014-07 s 12-13
"Handelsavtal i fara: 600 miljarder dollar står på spel"
Majoritetsledare Harry Reid kan sätta krokben för Obama. Ett avtal som kan vara värt 600 miljarder dollar om året för Europa och Asien kan gå i stöpet. Obama behöver ett "bemyndigande för handelsavtal", mer känt som "en snabbfil" av kongressen. Utan detta bemyndigande ser inte USAs handelpartners Vita Huset som en seriös förhandlare. George W Bush var den senaste presidenten som fick ett bemyndigande, 2002-2007. Harrt Reid har visat att han starkt emot en "snabbfil".
Shinzo Abe, Japan premiärminister, vill inte oroa sina väljare med ett handelsavtal som lagstiftare i USA snabbt kan skjuta i sank.

Handel
2014-07 s 14-15
"Handel mellan regeringar: Government 2 Government"
Nationernas tjänster läggs ut till andra länder på entreprenad.
Nigeriansk ananas till frukost, peruansk quinoa till lunch och japansk sushi till middag är en bekant vardag.
Men att Norge hanterar den algeriska statens investeringsfond eller att Storbritannien avgör saudiska rättegångar är inte lika bekant. Tysk polis övervakar säkerheten på gatorna i Bombay och Dubai spelar rollen som Mellanösterns domstol.
Nationernas regeringar lägger ut alltmer av sina ansvarsområden på entreprenad till de länder som lyckas bättre.
Moldavien har kontrakt för att kunna låna personal från den franska statsförvaltningen. Storbritanniens piloter tränar med amerikanska marinkåren.

Att lösa tvister är en särskilt aktiv del av G2G-marknaden. Storbritannien kommer snart att bli värd för en skiljedomstol för saudiarabiska tvister, vilket hjälper till att dämpa investerares oro.
Ingen vet storleken på G2G-marknaden. Regeringar offentliggör sällan sina avtal för att inte framstå som svaga.

Afghanistan
2014-07 s 16-18
"Unga kvinnor äter råttgift"
En självmordsvåg löper genom de norra provinserna i Afghanistan. Det är unga kvinnor i den nordafghanska provinsen Balkh.
Zahra drog stor vanära över sin familj redan när hon skaffade sig en "hjärtevän" på eget bevåg.
De flesta självmord förtigs i skam av familjerna.
Ett självmord är mycket traumatiskt för en afghansk familj. Enligt islamsk religion är självmord en svår synd.
Utomäktenskapliga förbindelser kan i Afghanistan fortfarande bestraffas med 5 till femton års fängelse.
De unga flickorna i Mazar-e Sharif lever nu med en stor frihet som unga i de norra provinserna. Men som vuxna kvinnor upplever de begränsningarna som mycket svåra. De har allt mindra att säga till om. De tvingas till tvångsäktenskap eller förbud mot fortsatt utbildning. De flesta män anser fortfarande att det är helt i sin ordning att gifta bort sina minderåriga döttrar till äldre mån. Ofta är självmord enda vägen undan.

Afghanistan, Pakistan
2014-07 s 17-18
"Talibanerna väntar ut vinsten"
Afghanistans president, Hamid Karzai och Pakistans premiärminister, Nawas Sharif, verkar gå lottlösa ur fredssamtalen med talibanerna. Talibanerna behövde bara vänta ut situationen. Just detta gör de nu med stark förvissning om att allt de önskar uppnå snart kommer att stå för dörren. När Obama i förväg stängde diskussionerna genom att vara fixerad vid ett datum då Nato lämnar Afghanistan bjöd han in talibanerna till förhandlingar.

Storbritannien, demografi, flyktingpolitik.
2014-07 s 21-22
"I smältdegeln"
Den snabba ökningen av blandad etnicitet i Storbritannien förändrar stadsdelarna - och förbryllar myndigheterna. Folkräkningen 2011 visade ett land som är allt mindra vitt och brittiskt: Englands etniska minoriteter växte från 9 % av den totala befolkningen 2001 till 14 % 2011. Men störst ökning skedde bland personer med blandad etnisk bakgrund - en fördubbling till 1,2 miljoner.
Mest av allt visar ökningen av det blandade Storbritannien att Storbritannien har kapacitet att integrera ett stort antal nykomlingar.

Filippinerna och Kina
2014-07 s 23-25
"Kineserna slukar Filippinerna bit för bit"
President Benigno S. Aquino bad nyligen världens nationer om starkare stöd för att stå emot Kinas bestämda anspråk på haven i närheten av Filippinerna - och gjorde en jämförelse med västs underlåtenhet att stödja Tjeckoslovakien mot Hitlers krav på tjeckisk mark 1938.
President Benigno S. Aquinos uttalande är bland de starkaste indikationerna hittills på oron för Kinas militära upprustning och territoriella ambitioner. Den kinesiska regeringen reagerade starkt på Aquinos uttalande.
Japan har varit inlåst i ett alltmer spänt dödläge med Kina över obebodda öar i Östkinesiska havet och till och med Sydkorea har uttryckt stor oro när Peking meddelade att man hade rätt att övervaka luftrummet över ett stort havsområde inklusive områden som Japan och Sydkorea gör anspråk på.

Kina
2014-07 s 26-27
"Kommunistpartiets mediaträning"
Unga partifunktionärer tränas i hur de ska bemöta journalister och svara på obehagliga frågor. Tiden då politiker och tjänstemän kunde undvika pressen och slippa förklara sig är förbi. Utanför politiken har medielandskapet förändrats helt. Budskapet till eleverna är tydligt. Tjänstemän måste vara mer lyhörda för pressen och allmänheten.

Sydafrika
2014-07 s 28
"Testamentet efter Nelson Mandela"
Fyra miljoner dollar går till familjen, de anställda och ANC. Övriga 100 000 dollar delas mellan tidigare anställda och det styrande ANC-partiet. Dikgang Moseneke, vice överdomare som offentliggjorde testamentet meddelar att de flesta av Mandelas familj var närvarande när testamentet som först formulerades 2004, lästes upp.
Mandela har varit gift tre gånger och hade sex barn och 17 barnbarn.

Brasilien, Kultur
2014-07 s 29-30
"Kultur åt folket"
Staten ger kulturkuponger åt fattiga en gång i månaden. Den kallas "Vale Cultura" och är värd 20 dollar. Pengarna som laddas på ett magnetkort är endast för kulturändamål, biobiljetter, böcker men även danslektioner och cirkusbesök. Bara arbetstagare med en lön understigande 300 dollar i månaden är berättigade. I Brasilien har många av de fattigaste en "enkel smak" säger kulturministern Marta Suplicy. På frågan vad de helst av allt för på sin fritid svarade 85 % av alla Brasilianare "Tittar på TV"!

Schweiz, flyktingpolitik
2014-07 s 31
"EU-kritiker jublar åt den schweiziska åtstramningen"
Vid en folkomröstning i förra veckan i Schweiz togs ett beslut som begränsar tillgängligheten för vissa EU-medborgare. Ja-sidan vann med en knapp marginal, knappt över 50 procent med 0,4 procents övervikt.
Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla det nuvarande avtalet med EU som ger merparten av unionens invånare rätt att bosätta sig i Schweiz.
Många EU-kritiska partier i Europa jublar över resultatet av folkomröstningen. "Kan de i Schweiz så kan vi här" säger Geert Wilders, ledare av Hollands EU-kritiska parti PPV. Tongångarna är liknande i bland annat Frankrike och Österrike. Många tidningar i Europa skriver att med Schweiz folkomröstning som vägvisare kan de EU-kritiska partierna bli den största allierade gruppen i EU-parlamentet vid det kommande parlamentsvalet.
Förslaget innebär att alplandet inför årliga immigrationskvoter för EU-medborgare. Det är främst det schweiziska Folkpartiet som vill ha en minskad invandring.
Varje år invandrar omkring 80 000 personer till Schweiz, flertalet från EU. Utlänningar utgör 23 procent av landets befolkning, näst högst i Europa efter Luxemburg.

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/09/swiss-referendum-immigration-quotas