Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 44

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43         

Tyskland
2015-44 4-5
"Tyskland - ett kand som alla andra. Helgonglorian har ramlat av"
Tyskland blev ett omtyckt land, vilket många hade trott vara omöjligt. Landet organiserade en perfekt VM-turnering och visade upp en varm och kosmopolitisk sida.
- Men nu har bugglan spruckit. Der Spiegel har nu avslöjat att fotboll-VM egentligen skulle ha spelats i Sydafrika om det inte hade varit för att den tyska ansökningskommittén skapat en mutfond. Det krävdes bedrägeri och bestickning.
- Volkswagen, den mest tyska av alla tyska företag och sinnebilden för pålitlighet, har på ett skamlöst sätt manipulerat bilarnas utsläppsdata.
- Karl-Theodor Guttenberg avgick från posten som försvarsminister när det avslöjades att han plagierat vissa delar av sin doktorsavhandling.
- Universitet i Hannover utreder för närvarande om Ursula von der Leyen - av många tippad som Merkels potetntiella efterträdare - bör avsäga sig sin doktorstitel.

Ryssland
2015-44 6-7
"Ryssland behåller sitt inflytande över stora delar av det tidigare Sovjetunionen"
Sedan Sovjetunionens fall har Rysslands internationella militäroperationer i princip bara varit inriktade emot grannländerna, de före detta sovjetrepublikerna. Det är ingripanden som förvärrar konflikter och som skapar varaktiga spända och instabila "frusna konfliktzoner" som ger Ryssland inflytande och gäckar dess motståndare och rivaler i väst.
Men i och med de pågående ryska operationen i Syrien återvänder Ryssland i vissa avseenden till sovjettidens ambitiösa militära åtgärder.

Kuba, Ryssland, USA
2015-44 8-9
"Ryssland och USA tävlar om Kubas gunst"
I oktober, för 53 år sedan, spelade Kuba med den unge Fidel Castro ut världens yvå supermakter mot varandra. Sovjet placerafe ut kärnvapen på ön, USA krävde att de skulle flyttas och allt slutade med att Castro fick ett löfte om att USA inte skulle invadera landet, och därmed kunde han säkra den kubanska revolutionens över levnad.
I dag godkänner Moskva ett lån på 1, 4 miljarder dollar till en förbättring av två kubanska kraftverk. Den kubanska pressen hyllar de ryska flygattackerna i Syrien.
Återigen gynnas Kuba av att två stormakter uppvaktar landet.

Zimbabwe, Kina
2015-44 10
"Kinas fredspris går till Robert Mugabe"
Zimbabwes president Robert Mugabe tilldelas i år Konfucius fredspris, ett pris som anses vara en kinesisk konkurrent till Nobels fredspris. Valet kommer att väcka reaktioner hos många i väst, där Mugabe betraktas som en paria på grund av hans autokratiska tendenser och kränkningar av mänskliga rättigheter under de 35 åren han suttit vid makten.
Traditionen är att välja en person med vilken västvärlden är i konflikt.

Storbritannien, Samhälle
2015-44 11-15
"Överklassens dekadenta galenskap"
Rapport från insidan av det brittiska hemliga sällskapet The Bullingdon Club.
De dricker kolossalt, krossar champagneglas och slår sönder inredningen på pubar och restauranger och bryr sig inte om att studera. Det behövs inte. De vet att de senare kommer att tillsättas i ledande positioner. En av dessa är Boris Johnson som senare blev borgmästare i London, en annan är David Cameron, som för närvarande residerar på 10 Downing Street. Storbritanniens finansminister George Osborne var också medlem av Bullingdon Club. Sällan har så många före detta medlemmar av klubben haft nyckelpositioner i det brittiska samhället som idag. De har toppositioner vid banker, regeringsministerier, advokatbyråer och tidningsföretag.
Elitklubben The Bullingdon Club är en exclusiv fristad för Englands rika och mäktiga studenter, men klubbens medlemmar gillar inte att prata om den och vad de gjort - på lättförstådda grunder.
År 2014 hade "The riot Club" premiär på brittiska biografer. Filmen skildrade Bullingdon Club som en klubb för de arroganta, rika och våldsamma ("supa och slåss").
"Decadence and Madness at the Top: Inside Britain's Secretive Bullingdon Club"

Maldiverna
2015-44 16
"Antingen sitter man i regeringen eller i finkan"
En lång rad, sammanlagt 1200, korallöar i Indiska oceanen utgör Maldiverna. Närmare 400 000 invånare som ägnar sig åt fiske och jordbruk. Islam av den sunnistiska övertygelsen är statsreliguion och för att bli maldivisk medborgare måste man vara muslim.
Om uppvärmningen pga av växthuseffekten fortsätter riskerar större delen av Maldiverna att sjunka under havsytan. FNs specialister har som prognos en ökning av havsytan med 59 cm fram till år 2100. Maldiverna höjd är 150 cm.
I juni 2009 fick president Mohammed Nashed Anna Lindh-priset. Innan han blev president 2008 satt han många år i fängelse för sin politiska övertygelse.

Maldiverna
2015-44 17
" Sammansvärjning och mordförsök"
Maldivernas vicepresident Ahmed Adeeb åtalas för högförräderi och mordförsök på president Abdulla Yameen.
En politisk kris på Maldiverna trappades förra lördagen upp när vicepresident Ahmed Adeeb arresterades, misstänkt för att vara inblandad i en påstådd sammansvärjning för att mörda landets president Abdulla Yameen. Ahmed Adeeb åtalas för högförräderi i samband med en explosion på presidentens racerbåt förra månaden.
Abdulla Yameen utnämnde Adeeb till sin andreman för tre månader efter att han anklagat sin ursprunglige politiske partner, Mohamed Jameel, för högförräderi.
Bilden av Maldiverna som ett fredligt turistmål har blivit skamfilat av den politiska oron efter att landets förste demokratiskt valde ledare, Mohammed Nashed, störtats i februari 2012. Då kom Abdulla Yameen till makten efter ett mycket kontroversiellt val och förpassade i mars Mohammed Nashed i fängelse på 13 år.

Australien, Miljö, Klimat
2015-44 18
"När havsnivån stiger, sjunker staden"
En ond cirkel i staden Perth.
Populationen växer och med den efterfrågan på färskvatten. Detta leder till att landmassan sjunker upp till 6 mm per år. Samtidigt som havsnivån stiger i en accelerande grad. "Om du tar vatten ur marken så kommer sten- och jordlagret att sjunka ned", säger Will Featherstone, professor i geodesi och huvudförfattare till en nyligen publicerad forskningsrapport i Journal of Geophysical Research.
En sjunkande stad får också konsekvenser för mätningar av havsnivån.

Nya Zeeland, Kiribati, Miljö, Klimat
2015-44 19
En man från ett av världens mest låglänta länder försöker förgäves övertyga myndigheterna i Nya Zeeland att behandla honom som klimatflykting. Han lämnade nationen Kirabati, en avlägsen atoll i Stilla havet för sex år sedan för att finna högre mark och bättre framtidsutsikter i Nya Zeeland.
Kirabati är en utarmad nation bestående av 33 korallatoller mellan Australien och Hawaii har 103 000 invånare och beskrivs som ett av världens mest utsatta ställen för klimatförändringar.

Mexiko, Terrorism
2015-44 22-24
"Jakten på Mexikos största knarkkung"
Återigen har Joaquin "El Chapo" Guzmán lyckats fly, världens mest eftersökta narkotikahandlare. Han rymde genom en tunnel under duschen i sin högriskklassade cell.
När Guzman väl hade återförenats med sina barn beordrade han sina medhjälpare att hämta apan Bootz, men apan fick inte flygtillstånd och polisen började ana att något skumt var i görningen.
Guzman som leder Sinaloakartellen, anhölls redan 1993, och dömdes till 20 års fängelse för mord och knarkhandel. Efter att ha fortsatt som drogbaron i fängelset flydde han 2001.
Efter 13 år på flykt grips han igen i februari 2014.

Indien
2015-44 25-26
"Den heliga kon vållar stora problem"
Sedan en muslim i den nordindiska delstaten Uttar Pradesh mördades av en rasande hinduistisk mobb i slutet av september bara därför att han, enligt uppgift, hade förvarat oxkött i sitt kylskåp, råder stor oro i landet. Ytterligare två fall av lynchrättvisa har redan ägt rum.
Kon är ett heligt djur i den hinduistiska religionen och att slakta kor är i lag förbjudet i många av Indiens delstater.
Sedan det högerkonservativa BJP segrade i de allmänna, nationella valen och Narendra Modi blev premiärminister anser många kritiker att Hindutva-filosofin markant förstärkts i Indien. Hindutvarörelsen ser Indien som ett rent hinduistiskt land där minoriteterna framför allt 200 miljoner muslimer, har att anpassa sig till majoriteten. Både muslimer och kristna måste avstå från oxkött om de vill fortsätta att leva i Indien!

Nordirland, Storbritannien, Media
2015-44 27-29
"Kampen för att få bevaka konflikten"
Storbritanniens regering gjorde allt för att det statligt ägda BBC inte skulle ge IRA utrymme att kommentera sin sida av konflikten, BBC spjärnade emot.
Robert Savage har kommit med en bok "BBCs irländska problem: TV, konflikt och Nordirland" i vilken han avslöjar för BBC att rapportera om konflikten. Företaget utsattes för ständiga påtryckningar från regeringen på grund av dess bevakning av "the troubles" (konflikten i Nordirland). BBC mötte rent existentiella mot sin existens uner Harold Wilsons, Edward Heaths och Thatchers regeringar när dess journalister försökte sköta sitt jobb att informera allmänheten om konflikten.
Det var ständiga dispyter mellan BBCs chefer och regeringen när TV-producenter och reportrar försökte göra dokumentärer som skulle förklara för det brittiska folket varför människor dödade och blev dödade i Nordirland.
"How the BBC's journalists fought to cover the Northern Ireland conflict"
andra Tempus artiklar om Nordirland.

Australien, IT, Internet
2015-44 30
"Julie Bishops emojier väcker undringar"
Har Putin rödaktig hud eller är han bara arg?
Vad exakt betyder den där vresiga emojin med det röda ansiktet? Jag är arg? Frustrerad? Solbränd?
Frågan blev att ämne för debatt i den australiska senaten i torsdags när utrikesministern Julie Bishops frikostiga användning av emojier ifrågasattes i ett sammanträde.
Bishop är känd fantast av de små digitala emojierna.
I en intervju publicerad av nyhets-siten Buzzfeed svarade hon med enbart emojier.
Små smiley-figurer som man använder i sms.

Are You fluent i emoji?
Bilder på emojer.