Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 23

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22       

Kaliningrad
2015-23 s 2
"Den fjärde baltiska republiken"
Efter det första världskriget skars staden Königsberg och dess omgivningar av från det övrika Tyskland genom den korridor som det återuppståndna Polen fick till Östersjön. Efter andra världskriget blev Königsberg en del av Sovjetunionen och döptes om till Kaliningrad. Vad kriget inte klarat av fullföljde Stalin. Allt som fanns kvar av 700 års tysk historia undanröjdes.
1990 efter Sovjetunionens fall blev Kaliningrad en fjärde baltisk republik med en knapp miljon invånare. Tiden som ett från omvärlden hermetiskt stängt härläger var förbi. Förhoppningar om ett nytt Hongkong eller Singapore vid Östersjön växte. Sverige öppnade ett generalkonsulat, färjeförbindelser upprättades med Karlskrona och SAS startade direktflyg från Köpenhamn.
Men drömmen sprack efter en kort turist blomstring. Det tyska kapitalet liksom ryska investeringar uteblev.
I takt med de växande spänningarna mellan Ryssland och omvärlden har Kaliningrads tidigare militära betydelse som isfri hamn ökat och den kommer att bli viktigare om Östersjön skulle bli ett Nato-innanhav med Kaliningrad som en liten rysk exklav.

Iran
2015-23 s 4-7
"Vi pratar inte om ett närmande. Vi kommer att ha meningsskiljaktigheter med USA, oavsett vad"
Interv ju med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Han är optimistisk när det gäller att nå en överenskommelse kring Teherans nukleära program - men han varnar för att det inte betyder att Iran söker ett närmande mot väst. Vi är alla oroliga över uppriktigheten i våra västerländska förhandlingspartners, i synnerhet USA. Det finns en enorm misstro, och den är ömsesidig. Den religiöse ledaren ayatolla Ali Khamenei som säger att han är oroad över förhandlingsresultaten i Lausanne och varnar för att "den andra sidan kan hugga oss i ryggen".

Syrien, terrorism
2015-23 s 8-9
"Om ni hjälper oss så anfaller vi inte er"
Al-Qaida i Syrien erbjuder västländerna en pakt i striderna mot president Bashar al-Assads styrkor. Om en sådan bildas lovar jihadisterna att inte anfalla väst. Räkningen för en dylik pakt får Syriens minoriteter betala.
Ledaren för Jabhat-al-Nusra, Abu Mohammed al-Jaulani har förklarat att den främste al-Qaida ledaren Aiman al-Zawahri har instruerat honom att inte angripa västmakterna - men däremot att störta al-Assad och dennes allierade, däribland libanesiska Hizbollah. Snart kommer Bashar al-Assad att falla menar han. Varje alawitisk by som som tar avstånd från al-Assad kommer att få skydd. Såvida de bekänner sig till den sanna islam.

Turkiet
2015-23 s 10
"Ska president Erdogan lyckas få full kontroll över riksdagen?
På söndag går Turkiets invånare till valurnorna. President Erdogan och hans parti AKP förväntas vinna, men om de lyckas få en så stor valseger att Erdogan får kontroll över Turkiets riksdag är en öppen fråga.
AKP har fått en mäktig konkurrent i uppstickaren HDP, Folkets demokratiska parti. HDP inriktar sig främst på att förbättra villkoren för arbetare, kvinnor och kurder. HDP leds av den karismatiske Selahattin Demirtas som främst vill vinna fred och självständighet för kurderna i sydöstra Turkiet. Genom att betona och fokusera på arbetarnas, kvinnornas och minoriteternas rättigheter har HDP breddat sin väljarbas.

Sport
2015-23 s 11-12
"Hur FIFA har blivit världens mäktigaste och mest avskydda idrottsorganisation"
För många var det inte oväntat att sju toppledare inom fotbollens globala organisation,
Fifa, anklagades och greps för korruption. Världen må älska det vackra spelet mer än något annat, men Fifa uppfattas rent allmänt som en upplåst och och girig organisation. Fifas president Sepp Blatter som styrt som en enväldig monark som inte lät sig avskräckas av en fientlig opinion.
Först nu har han ställt sin plats till förfogande. Här är vad du behöver veta om Fifas enorma makt och organisationens förskräckliga rykte.
Fifa grundades 1904 av en grupp fransmän. Fifa anordnade sitt första VM i Uruguay 1930. Snart blev VM en penningstinn guldgruva gör Fifa.
Sex regionala förbund utgör den övergripande organisationen. Presidenten och ledarna för förbunden röstar fram vilket land som ska vara värd för nästa fotbolls-VM.
Problemet är den enormt stora penningsumma som omsätts och därför ökar risken för mutor och korruption.

Azerbajdzjan
2015-23 s 13
"Bakus invånare får inte ta bilder på sin egen stad"
Bussar ställs in och byggnader renoveras för för att ge Baku en snyggare fernissa. Stadsinvånarna får också finna sig i en rad nya regler; inge bröllop eller begravningar får genomföras under juni för att undvika trafikkaos under de Europeiska spelen nu under juni månad. Eller ta foton på sin egen stad. Bilderna kanske kan avslöja hur det ser ut under ytan? Kritikerna hävdar att regeringen är besatt av hur landet uppfattas av omvärlden. Europeiska spelen är ett skötebarn för president Aliyev som hoppas att evenemanget som omfattar 6000 idrottare från 50 olika länder ska höja landets profil internationellt.
Europeiska Spelen i Baku.
http://www.baku2015.com/

Danmark
2015-23 s 14-16
"Oron för terrordåd kastar en skugga över valet"
Det invandrarkritiska Dansk Folkparti och extrema islamister sätter tonen i valkampanjen efter skottdådet på Alla Hjärtans dag.
De islamistiska grupperna i Köpenhamn är väldigt aktiva för att hindra folk från att rösta. Det finns vissa områden där man som valarbetare är rädd för att gå ensam. Där måste polisen vara mer närvarande så att folk vågar gå och rösta. I dessa områden föraktas i allmänhet de danska värderingarna och här bor extrema muslimer som hyllar sharialagarna. De tillhör "Brödraskapet" som fördömer den danska demokratis som "Haram", synd.
Om opinionssiffrorna stämmer kommer den socialdemokratiska regeringen att falla efter valet den 18 juni och ersättas med en borgerlig regering, ledd av Venstre med Lars Lökke Rasmussen i spetsen och stödd av Dansk Folkeparti.
Lars Lökke Rasmussen lovar lägre skatter för de som arbetar. För att finansiera detta ska han minska socialbidragen och minska utlandsbiståndet. Han är inte heller nöjd med att tre av fyra flyktingar som fått asyl mellan 2000 och 2003 fortfarande efter 10 år inte har arbetat.
Ersättningsnivåerna måste bli lägre för att uppmuntra danskarna att sluta leva på a-kassa.
Denmark's radical parties vie for power as terror casts a shadow over poll
http://www.theguardian.com/world/2015/may/30/denmark-radical-parties-power-terror-shadow-poll

Nigeria
2015-23 s 17-18
"Buharis förvandling väcker hopp"
Den diktatoriske generalen påstår att han nu är en fullfjädrad demokrat. Kan nigerianerna verkligen lita på det? President Goodluck Jonathans kampanjaffischer har slitits ned. Nigeria slåss mot terrorister, bränslebrist och växande statsskulder. Men vem är mannen som ska ersätta honom vid denna kritiska punkten? Det är minst sagt luddigt.
Aldrig i vårt lands historia har någon regering lämnat över så stora bekymmer till en annan: ingen elektricitet, inget bränsle, arbetarna strejkar, miljardskulder till statliga och federala arbetstagare, 60 miljarder dollar i statsskuld och ekonomin i stort sedda körd i botten.

El Salvador
2015-23 s 19-21
"Krigen mellan gängen och polisen blir allt våldsammare"
När du arbetar med dina händer får du valkar. När du arbetar med polisarbetet förhårdnar ditt arbete.
I El Salvador har mordfrekvensen nått den högsta nivån på 10 år. Sedan vapenvilan fån 2012 mellan de två mäktigaste gatugängen slogs sönder förra året våldet ökat. Mer än 1800 personer har mördats i år, bland andra 24 poliser. Vi kan inte tillåta den här situationen säger polischefen. "Vi kommer att ta kontroll över den".
Hela landet är uppdelat mellan två kriminella grupper, Mara Salvatrucha och 18th Street, båda härstammande från salvadorianska invandrargäng som bildades i Los Angeles för decennier sedan. De har som främsta kriminella intressen narkotikahandel, människohandel och vapensmuggling, samt utpressning av företag.

Narkotika, Internet, USA
2015-23 s 22-24
"Heroin blott ett musklick bort"
Vem var han? En scout som beskrivs som varmhjärtad och pålitlig. Som växte upp i universitetsstaden Austin i Texas och som läste och teknik. En idealist som trodde på alla människors rätt att bestämma över hur de ville leva sina liv - om det inte gjorde andra illa.
Han skapade den banbrytande sajten för narkotikaförsäljning Silk Road och omsatte 1,2 miljarder dollar under ett par år. Nu är han dömd till livstids fängelse.
Silk road som snart börjar kallas för drogernas "Ebay", hamnar allt mer i fokus både hos allmänheten och de amerikanska mydigheterna.
Webbplatsen representerar en trend i internationell narkotikahandel. Varje år omsätter droger 320 miljarder dollar i världen och allt mer på internet. Silk Road omsatte runt 1,2 miljarder dollar under sina 2 ½ år på Nätet.
Ross Ulbricht grundade webbplatsen "Silk Road" i januari 2011 under pseudonymen Dread Pirate Roberts. Han placerade den på "Dark Net" som kräver speciella program för att nås.

Kina, Narkotika
2015-23 s 25-27
"I Kina kan spice bli vad kokain blivit för Colombia och Peru"
Och heroinet för Afghanistan.
Den dåliga kontroller av läkemedel gör att den kemiska drogen ökar i Kina, och det är ofta kineser som exporterar den till USA. Spice är gatunamnet för en familj av syntetiska droger, så kallade designerdroger, som ser ut som marijuana och sprejas med farliga hallucinogena kemikalier, för att sedan rökas.
Många inbillar sig att den är laglig men effekterna kan vara dödliga. Spice säljs under varumärken som Scooby Snax och Black Diamond. "Det är lika lätt att köpa spice på Internet som att köpa en bok.

Terrorism, Italien
2015-23 s 28-29
"Maffialedarens hem byggs om till museum"
Edigio Coppolas kitchiga palats förvandlas till ett monument över offren för den organiserade brottsligheten. Den 26e juni öppnas en utställning med konst från bland annat Florens berömda konstgalleri Uffizi. Den kallas "Ljuset vinner över skuggan" och tillägnas minnet av Neapels präst Peppe Diana, som sköts i huvudet av Camorrans medlemmar 1994, när han förberedde mässan.
Men det är för tidigt att proklamera Camorrans död. Det är först när de "affärsmän" som är Camorrans livsnerv bryter sina band med den organiserade brottsligheten som det blir en förändring.

2015-23 s 30
"Mäktig maffiaboss gripen efter 31 års flykt"
Den tidigare ledaren för den italianska Camorran har varit efterlyst för mer än två tusen mord. Nyligen blev han gripen när han i lugn och ro följde sin barn till skolan.
Efter att ha varit på flykt i 31 år har nu Italiens mest fruktade mafiosi gripits odramatiskt på en gata i Nordöstra Brasilien. Pasquale Scotti, tidigare ledare för Camorra-syndikatet, är efterlyst för mer än 24 mord. Han tros ha kommit till Brasilien 1986 sedan han hamnat på listan i Italien över de mest eftersökta kriminella. "Rättvisan segrar till slut och hinner i kapp dig". Det mest sannolika är att han begärs utlämnad till Italien för att ställas inför rätta.