Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 13

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Norge, Ryssland
2015-13 s 4-5
"Stor rysk manöver irriterar Norge"
Norge ser en överraskande stor manöver för den ryska Nordatlantflottan som en reaktion på sina egna truppövningar, "Joint Viking" som håller på att avslutas i norska Finnmarken. Den ryska Nordatlantflottan är stationerad i Murmansk, omkring 15 mil från gränsen till Norge och Finland.
Norges stora storlek är försvarets akilleshäl. Några bataljoner, flygplan och fregatter räcker inte när de ska fördelas över hela landet. Vid ett eventuellt angrepp skulle man inte kunna hålla ställningarna innan Nato kommer till undsättning.
En pensionerad norsk officer är skeptisk beträffande Norges försvarskapacitet.
Också i Finland växer oron över om man i en situation kan försvara sig. Men man är inte beredd att ansluta sig till Nato.

Ryssland, Ukraina
2015-13 s 6-8
"Mannen som startade kriget i Ukraina"
Strelkov påstår att det är han som övertygat Rysslands president Putin att starta kriget i östra Ukraina. Han heter Igor Girkin men hela Ryssland känner honom under hans "nom de Guerre", Strelkov, ungefär "prickskytt". Denne ultrakonservativa man hyllas aom en hjälte bland Rysslands högerextremer. Han drömmer om en ny stalinistisk diktator. Han har ett djupt förakt mot oppositionsaktivister som den nyligen mördade Boris Nemtsov
Putin hyllade honom men har nu vänt honom ryggen. Det hindrar dock honom inte för att fortsätta kampen för att Ukraina och Krim ska återfå sin forna glans.
"Mänskligheten - dvs det forna Sovjetunionen - har för lite erfarenhet av demokrati och det är därför som han förespråkar en ortodox monarki" menar Strelkov som vill att den "ryska världen" ska innefatta också Gerogien, Armenien och även Centralasien.

Ukraina
2015-13 s 9-10
"Ukraina måste städa upp i det förflutna"
Statens tidigare egendomar måste återföras till folket innan IMF skickar mer pengar.
En av Ukrainas mäktigaste oligarker, miljardären Igor Kolomoisky, har krävt att en del av landets värdefulla industriella tillgångar ska återigen nationaliseras. Han hävdar att privatiseringen var en kriminell konspiration för att råna staten på flera miljarder dollar.
De statliga tillgångar som såldes och privatiserades under den nu störtade presidenten Viktor Janukovitj var riggade och de bör återföras till folket, menar han.
"Innan vi städat upp i det förflutna, kommer vi inte att kunna förändra Ukraina till det bättre på riktigt", säger Igor Kolomoisky.
Hans förslag är en direkt utmaning till de andra oligarkerna som redan ligger i strid med varandra. Särskilt den eviliserande pampen Viktor Pinchuk, som är svärson till Ukrainas dåvarande president Leonid Kutjma.
Det finns ledamöter i parlamentet som vill att Ukrainas president Petro Poroshenko ska sparka Kolomoisky från sin tjänst som regional guvernör.

Iran
2015-13 s 11
"Vem ska få äran i historieböckerna om Iran lyckas få ett kärnkraftsavtal?"
Om ett avtal nås mellan Iran och stormakterna USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland - kan det bli en vändpunkt i Irans historia och slutet på ett decennielångt kärnkraftsförbud.
I ett land som innerligt vördar sina mytologiska och politiska hjältar kan en utrikespolitisk succé i kärnkraftsavtalet snabbt bli en fråga kring vem som ska bära hjältestatusen för framgången.
Mohammad Javad Zarif, Irans utrikesminister och toppförhandlare har lovordats, men kanske blir det landets mittenpolitiska president, Hassan Rouhani, som kommer att få den största äran.

Frankrike
2015-13 s 12-13
"Fransmännen debatterar lagstadgad vikt för modeller"
I Frankrike som verkar ha stil och elegans inskrivet i sin genetiska kod, diskuterar man återigen en av modevärldens mörka sidor: de alltför smala modellerna.
Det franska parlamentet debatterar nu en lag som ska fastställa minimivikt för modeller, något som lagens anhängare menar är nödvändigt för att bekämpa anorexi.
Om det blir en lag - och förslaget har stöd av president Francois Hollandes socialistisk regering - kommer modellagenturer och modehus som anlitar modeller vars BMI-mått inte uppfyller minimikraven att riskera straffrättsliga påföljder.
Detta försökte man redan 2008, men utan att lyckas, efter kraftfull kritik från modebranschen.
Barnpsykiatern Marie Rose Moro menar att det finns en sorts "världsomgripande smalhets-tyranni", idag likställs "en rund form" med brist på självkontroll och med "omåttlighet, överdriven fetma och dålig hälsa".

Terrorism
2015-13 s 14-16
"Islamiska staten följer en apokalyptisk logik"
Globala medier använder begreppsom "monster" och "barbariska handlingar" när de beskriver hur Islamska Statens terrorister hugger av huvuden på både människor och statyer.
Men är Islamska statens våldsamma attack mot den moderna världen irrationell? Och vill de verkligen tillbaka till medeltiden? Eller har de kanske en rationell plan, ett beräknande propagandatrick som ska dra in väst i det som IS domedags-visionärer ser som den sista striden?
Museer plundras, fornlämningar jämnas med marken. "Otrogna" människor, dvs alla som inte har den rätta sunnitiska tron, hallshuggs offentligt, Sedan skickar de ut sina bilder på förödelsen över hela världen. Det är en kalkylerad upptrappning.
Avsikten är att skapa skräck men också för att annonsera om fler blivande anhängare särskilt från moskéer i Europa.
Genom att invadera Irak skapade väst en sönderfallande stat och genom att låta bli att ingripa i Syrien skapade man ytterligare en sönderfallande stat.
Räcker det nu verkligen för väst att skicka vapen till kurderna och beväpna den irakiska armén?
http://www.spiegel.de/international/world/bild-1024438-825745.html
Annan artikel
http://www.spiegel.de/international/world/reconquest-of-tikrit-in-iraq-shows-islamic-state-weaknesses-a-1025138.html
"Caliphate Under Pressure: Is Islamic State in Trouble in Iraq?"

USA
2015-13 s 17-18
"Vart tog Walter Fauntroy vägen?"
Den legendariske medborgarrättskämpen är helt försvunnen. Var befinner sig den pensionerade pastorn? Han var pastor i New Bethel Baptist Church i Shaw i 50 år.
En av Martin Luther Kings närmaste vänner, den legendariske Walter E. Fauntroy, är spårlöst försvunnen.
Senast man hörde av honom var han i Dubai, men osäkert var eller varför. Hemma i Crestwooh riskerar hans fru förlora deras bostad, paret har enorma skulder och Walter Fauntroy riskerar att arresteras för ekonomiska oegentligheter. Han är också anklagad för att utan täckning skrivit ut en check på nästan en miljon kr till ett eventföretag. En arresteringsorder utfärdades redan 2012.
Hans vänner samlar in pengar för att hjälpa till med skulderna - men Walter hörs ändå inte av. Är han rädd för att hamna i fängelse?

USA, Israel
2015-13 s 19-21
"Valresultatet i Israel försvårar livet för Hillary Clinton"
Inom demokraterna finns både de progressiva judarna som är kritiska till premiärminister Netanyahus politik och de konservativa judarna som hittills alltid försvarat den israeliska regeringen - men efter Netanyahus senaste valseger är demokraterna mer splittrade än någonsin.
Hillary Clinton närmar sig tidpunkten då hon måste offentliggöra sin kandidatur till president, och tiden tickar för att hon måste deklarera vad hon tycker om den israeliska regeringen. Som utrikesminister kunde hon försvara sin kritik mot Israel med att vara president Obamas "ställföreträdande bandhund", som hon uttryckte det . Nu måste hon själv välja sida.
Judiska förtroendevalda i det demokratiska partiet talar om ett mardrömsscenario där traditionella anhängare av Israel i primärvalet kommer att utmanas av kandidater som nu är öppet kritiska mot den israeliska regeringen.

Kina
2015-13 s 22
"Partitrogen via studier"
Ideologi vid de kinesiska universiteten.
Man trodde att ideologiskt laddade kampanjer i Kina var ett övervunnet fenomen, men den kinesiske utbildningsministern Yuan Guiren har beordrat landets alla skolor att göra sig av med böcker som gör propaganda för "falska västliga värderingar".
Dekretet till universitet och skolor verkar ingå i en omfattande ideologisering som efter att Xi Jinping övertagit makten berör allt fler samhällsområden. Utan att konkretisera vad han egentligen menar har Xi senast uppmanat till "eftertankar" och en "djupgående rengöring".
Studenter som har råd eller har höga betyg försöker ta sig utomlands. Under förra terminen studerade mer än 274 000 kineser vid amerikanska universitet. Andra kommer att fortsätta sina studier vid brittiska universitet.

Forskning
2015-13 s 23-25
"Rekonstruktion av smittkoppsvirus"
Kemiska och biologiska vapen vinner i betydelse på grund av en blixtsnabb vetenskaplig utveckling. I gränslandet mellan biologi och kemi kan nya stridsmedel skapas.
Enligt en rapport under år 2014 från världshälsoorganisationen (WHO) har antalet cancerfall i världen ökat betydligt. Vetenskapsmän arbetar intensivt med effektivare former av cancerbehandling. En viktig gren av forskningen ägnas frågan hur man ska kunna kombinera cellgifter och antikroppar så att de omgivande friska cellvävnaderna ska kunna bibehållas intakta. Skulle man en dag lyckas med det, då skulle man ha nått ett genombrott i kampen mot ett av mänsklighetens värsta gissel.
En viktig förutsättning för den sortens framstag är samarbete inom biovetenskapen och vetenskapliga rön som gör det möjligt att förstå biologiska system på molekylär nivå. I synnerhet gränssnittet mellan kemi och biologi blir allt mer transparent.
Mycket av forskningsarbetet i världen styrs av industrin och högskolorna. För att snabbt kunna omsätta ny forskning i kommersiellt gångbara produkter testas ofta snabbt den militär nyttan.

Mali
2015-13 s 26-27
"Syd är syd, nord är nord, och aldrig mötas de två"
Efter de misslyckade fredssamtalen i Alger har Mali inte kommit närmarande någon lösning på de inhemska oroligheterna, som ofta förenklat beskrivs som en klyfta mellan nord och syd. Men striden handlar mer om ekonomiska intressen än om ideologi.
Historien om det moderna Mali kan vid första ögonblicket se ut som en kamp om herraväldet mellan den Bamako-baserade regeringen i landets södra delar och rebellgruppen i norr. Gång på gång har försöken att förhandla fram ett fredssamtal misslyckats. De senaste samtalen i Alger fick ett oklart slut för tvåveckor sedan vilket har befäst mönstret Rebellgrupperna är ointresserade av regeringens erbjudande om lokalt valda ledare, större representation för de etniska grupperna från norr i det nationella institutionern och en överföring av en tredjedel statens budgetintäkter till lokala myndigheter 2018. Den uppenbara splittringen mellan nord och syd gör att man gärna klassificerar krisen som en konfliket mellan centrum och perifiri, men verkligheten är mer komplex. Mest av allt handlar emellertid om pengar. Mindre om säkerhet.

Forskning, Storbritannien
2015-13 s 28-29
"De flesta britter härstammar från tyskarna"
Analysen visar att anglosaxarna är den enda erövraren (omkring 400-500 f.Kr) som på ett väsentligt sätt förändrat befolkningens genetiska utseende, nästan 30 % av de flesta britternas DNA kommer från deras förfäder, dagens tyskar.
Analysen av mer än 2000 britters DNA fann att de som idag bor i södra och mellersta England delar ca 40 % av sin DNA med fransmännen, 11 % med danskarna och 9 % med belgarna. Det franska bidraget var överraskande nog inte kopplat till Normandernas invasion 1066, utan till en tidigare okänd migrationsvåg till Storbritannien någon gång efter slutet av den senaste istiden för nästan 10 000 år sedan.
Studien visade också att förfädernas bidrag till nutidens gener varierade avsevärt mellan områden som Wales, Skottland och Nordirland som framstod som separata genetiska kluster. Befolkningen på Orkneyöarna visade sig vara mest genetiskt distinkt, 25 % av deras DNA härstammade från norska förfäder som invaderade öarna på 800-talet.
Författarna föreslår att DNA-analys nu bör betraktas som ett kraftfullt historiskt verktyg som ibland ger mer opartiskinformation än de traditionella källorna.

Genetic study reveals 30% of white British DNA has German ancestry

Forskning
2015-13 s 30
"Varför bar vikingakvinnan en ring med inskriptionen "Till Allah" i sin grav"
Ett arkeologisk fynd från i Birka som var ett historiskt handelscentrum på nuvarande Björkö i Mälaren hittades år 1900 Hon bar på en ring tillverkad av en silverlegering med en inskription i kufisk arabisk skrift. Texten lyder "till Allah", ett mycket ovanligt fynd.

USA, Terrorism
2015-13 s 31
"Federal domare tvingar USA släppa bilder på misshandlare"
En federal domare har gett order till den amerikanska regeringen att släppa en mängd bilder som visar misshandlade och förödmjukade fångar i Irak och Afghanistan. Två månader har man på sig att fundera över hur detta ska gå till. Så ser läget ut just nu efter en långdragen juridisk tvist.
Obamas regering är emot visning av bilderna med hänvisning till att bilderna kan bringa amerikanska privatpersoner och soldater i livsfara ute i världen.