Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 04

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03   

Kina, Kultur
2014-04 s 4-6
"Mitt virtuella liv har blivit mitt verkliga liv"
I en intervju i der Spiegel berättar den kinesiska konstnären Al Weiwei, med bisarra detaljer om hur myndigheterna övervakar honom och att konflikten med regeringen i Beijing nu i tre år har hindrat honom från att lämna landet.
Det är på internet som han bor och arbetar. Internet är det bästa som någonsin hänt Kina. Det gör oss till individer och gör också att vi kan dela med oss av våra uppfattningar och känslor.

Kina
2014-04 s 7-9
"Aktivisterna har stoppats och krossats"
Om kommunistpartiets tomma ord och svikna löften. När Xi Jinping som ny ledare för kommunistpartiet lovade han att kämpa mot korruptionen. Hos många aktivister föddes hoppet om ett öppnare och rättvisare rättsväsende. Aktivisterna gjorde kinesiska medborgare allt mer medvetna om sina lagliga rättigheter och villiga att utmana regeringen för att hävda dem. Internet, särskilt sociala media, har ökat allmänhetens medvetenhet om missförhållanden.
Idag är de ledande aktivisterna själva fängslade. Att krossa den Nya medborgarrörelsen är ett tydligt exempel på den nya ledningens vägran att tolerera några gryende oppositionsrörelser. Den nya ledningen slår till systematiskt och strategiskt.

Kina
2014-04 s 10-12
"Inget avsked till fånglägren"
Straffet "omskolning genom arbete" avskaffas, men vad kommer i dess ställe? "Omskolning genom arbete", som infördes 1957, är en administrativ åtgärd och inte ett juridiskt fastställt straff. Det innebar därför också godtycke. Framför allt hade man placerat medborgare som "störde" den allmänna ordningen, däribland hjälpsökande, demonstranter, småbrottslingar, prostituerade, drogberoende och sektmedlemmar.
Nu ska det ersättas av "Förbättring i samhället", en sorts samhällstjänst där personerna ska överföras till allmännyttigt arbete.

Sydkorea
2014-04 s 13
"Hur mår sydkoreanerna nu för tiden?"
Oppositionen i parlamentet och Sydkoreas studenter börjar ställa besvärliga frågor kring president Park Geon-hys regering. Den anklagas för valfusk, strejker som slås ned, ingrepp i yttrandefriheten, och ett alltmer skuldsatt folk.
Debatten kring National Intelligence Service - NIS, polisens säkerhetsstyrka växer. Anklagas för att ha arbetat för valet av Park Geon-hys. Två kända journalister har anklagats för förtal av presidentens bror.

Storbritannien
2014-04 s 14-15
"UKIP i seriös satsning"
Det populistiska högerpartiet har lärt sig ett trick från Liberaldemokraterna som kan ta dem till Westminster.
Nästan en miljon britter röstade på UKIP - UK Independence Party - i riksdagsvalet 2010. UKIP anses vara invandringskritiskt och EU-motståndare. Proportionellt skulle dessa röster ha gett partiet 20 platser i parlamentet. I regionvalen i maj utökade UKIP antalet fullmäktigeplatser från åtta till 147. Partiledare är den pojkaktige, bildsköne Nigel Farage. Han är nöjd med sina framgångar även om han inte tas på allvar av etablissemanget.

Storbritannien, Handel
2014-04 s 16
"Den muslimska shoppinggatan"
Ingen ekonomisk svacka i Englands pakistanska kvarter. Det finns många blomstrande företag i Sparkbrook i Birmingham, ett tidigare industriområde, som är ett av de fattigaste områdena i Storbritannien. Det är också ett av Englands mest etniskt blandade områden. 9 % är vita, 43 % är pakistanier, övriga indier, bangladeshier och somalier.
Men affärerna frodas i asiatiska områden som Sparkbrook eller Manningham i Bradford. Företagen är motståndskraftiga mot ränte- och finanskriser då kapitalet kommer från familj och släktingar. Medarbetarna är också släktingar som tolererar sänkta löner.

EU, Kroatien
2014-04 s 17
"Euforin har övergått i dyster tristess"
I Kroatien som anslöt sig till EU i juli i fjol, verkar man vare sig tro på sina ledare eller medlemskapet i EU.
Några flirtar med fascismen och landet är splittrat av intolerans mot dem "som tror, lever, ber, skriver och talar annorlunda"
Detta är inte ett stridsrop från en oppositionsledare, utan en nykter bedömning av Ivo Josipovic, Kroatiens socialdemokratiska president. Premiärministern Zoran Milanovic från SDP är inte heller inspirerande. Ännu mer impopulär är To,islav Karamarko, ledare för det största oppositionspartiet, Kroatiska demokratiska unionen (HDZ).
Angela Merkel är arg för att den kroatiska regeringen blockerar utlämningen av före detta hemliga jugoslaviska agenter som är efterlysta i Tyskland för mordet på en kroatisk avhoppare 1983. En av dem Josip Perkovic vars son är president Josipovics nationella säkerhetsrådgivare.

Kuba
2014-04 s 18-19
"Raúl Castros långsamma reformer"
Presidentens reformer och nytänkande, som att tillåta företag och kooperativ, blockeras ofta av kommunistpartiet som är vana vid styrning och kontroll. Den 28 januari hålls ett regionalt toppmöte med latinamerikanska statschefer i Havana.
Den statliga byråkratin är Raúls verkliga opposition, inte de politiska oliktänkarna. Byråkratin har ett egenintresse av status quo, konstaterar Hal Klepak, en kanadensisk historiker som skrivit om Kuba. Det finns en spänning mellan hur långsamt saker måste ske med tanke på regeringens vilja att behålla kontrollen och hur snabbt de behöver gå framåt för att klara ekonomin. "Utan brådska och utan paus" har Castros mantra varit. Hans utvecklingsplaner sträcker sig fram till 2030. Men avregleringarna kan inte vänta länge.

Brasilien
2014-04 s 20
"Köpcentrum tvingas stänga"
Fattiga ungdomar intar köpcentra som politisk protest. Shoppingcentret Leblon var senaste platsen för en rolezinho, en folksamling med främst fattiga, svarta ungdomar som festar på platser som befolkas av de rika. Rolezinhos sprider sig över hela São Paolo, en protest med etniska undertoner.
Tiotals miljoner brasilianare har lämnat fattigdomen och kan nu konsumera mer, men många är fortfarande frustrerade över orättvisor och ekonomiskt utanförskap. Många vill inte heller ha något fotbolls VM.

USA, Miljö
2014-04 s 21
"Kalifornien torkar ut"
När Amerikas folkrikaste delstat brottas med seklets värsta torka har Kalifornien blivit uppmanat att drastiskt minska sin vattenförbrukning. 2013 blev det torraste året sedan man började mäta för över hundra år sedan. Skogsbränder är en av de konsekvenserna, men torkan påverkar hela livet för många amerikaner.
Och den lokala ekonomin är helt beroende av jordbruket, som har många daglönare som försörjning. Risken för arbetslöshet är stor om jordbruksmark läggs i träda.

Libanon
2014-04 s 22-23
"Rättegången som riskerar bli ett minfält"
Nu påbörjas den rättegången som kan utlösa maktskifte i såväl Libanon som hela Mellanöstern.
Den fortsatta rättegången i fallet med den mördades före detta libanesiske Premiärministern Rafiq Hariri hålls i Holland. Sällan har det hållits en rättegången lik denna. Före detta sunnitiske premiärministern Rafik Hariri dödades i en attack i Beirut för nästan 9 år sedan. 22 livvakter och förbipasserande miste också sina liv i en enorm bombexplosion. För 6 år sedan inledde FN en undersökning av mordet. Redan har en kvarts miljard dollar spenderats på undersökningen. Fem män står anklagade för mordet. Alla fem är medlemmar i den radikala, shitiska Hizbollahmilisen. Ingen vet var dessa fem befinner sig idag. Ledaren för Hizbollah, Hassan Nasrallah, anklagar Israel för mordet och betraktar tribunalen som en amerikansk-israelisk konspiration.

Sydafrika
2014-04 s 25-26
"ANC riskerar förlora makten"
Efter Nelson Mandelas bortgång spricker det politiska partiet i sömmarna, liksom den breda koalition som han hjälpte till att sy ihop. Listan över klagomål mot ANC är lång. Brottsligheten frodas i Sydafrika och HIV/AIDS, narkotikahandel och våld mot kvinnor ät utbrett. Ekonomin är fortfarande stillastående men framför allt är folk arga på president Jacob Zuma, som är indragen i en tvist om kostnader på 20 miljoner dollar för förbättringar av hans redan mycket lyxiga privata hem i Hkandla med plats för hans fyra fruar och de 20 barn som tillsammans har 6 mödrar.

Sydafrika, Zimbabwe
2014-04 s 27-28
"Traffickingligor utnyttjar barnen som söker en framtid i Sydafrika"
För många är gränsstaden Musina en port till ett bättre liv. Musina är den nordligaste staden i provinsen Limpop i Sydafrika och första stoppet för immigranter från Zimbabwe.
Många unga flickor tvingas till sexuella relationer med äldre män som utnyttjar deras okunskap och löften om medborgarskap.
Invandrare känner inte till sina rättigheter och är rädda för att gå till polisen av rädsla för att bli deporterade.
Myten i Zimbabwe att Sydafrikas är möjligheternas land är starkt rotad och svår att tona ned. Även efter traumatiska upplevelser vid första försöket så försöker många barn igen, oftast på grund av att förhållandena i hemlandet är oförändrade. För att kunna förebygga att de väljer denna utväg så måste förhållandena på hemmaplan förbättras.

Nigeria, Näringsliv
2014-04 s 29-30
"Barbie, vem då?"
Dockan Afrikas Drottning knappar in på den amerikanska leksakstillverkaren Mattels Barbie.
Ekonomin blomstrar i Nigeria där fler svarta barn än någon annanstans i världen finns. Nigeria har med sina 170 miljoner människor mest invånare i hela Afrika. En entreprenör har startat en tillverkning av svarta dockor med traditionella nigerianska dräkter. Dockorna representerar Nigerias tre största etniska grupper, Hausa, Igbo och Yoruba, som talar olika språk.
Nigerias ekonomiska potential är stor, i likhet med de tre övriga så kallade Mint-länderna, Mexiko, Indonesien och Turkiet. Nigeria tävlar med Sydafrika om att ha snabbast tillväxt.