Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2013 v 0114

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51       

USA
2014-1/2 s 4
"Kan demokraterna återta kontrollen?"
Utdragande från Afghanistan, Keystones oljeledning och miljökraven. FNA och övervakningsstaten. Barack Obamas sista chans att rita om USAs politiska karta är kongressvalet i november. En annan fråga är om demokraterna kan återfå kontrollen över representanthuset eller om det blir Republikanerna som stärker sina krafter i en bräcklig senat? Redan i januari måste Barack Obama ha fattat en massa svåra beslut innan han ska hålla sitt årliga State of the Union tal i kongressen.

EU
2014-1/2 s 4-5
"EU-foberna till Europaparlamentet?"
Det betydande valet till Europaparlamentet. De politiska kostnaden av eurokrisen. Angela Merkels idérikedom, det svaga Frankrike och det röriga Italien. Angela Merkel, som nu är på det första året av sin tredje och sista mandatperiod, är Europas odiskutabla ledare. Fransk svaghet och italiensk rörighet kommer att påverka den förhärskande oron för europeisk nedgång.
Sannolikt vinner EU motståndarna många mandat. Kanske kan populisterna få så mycket som 30 % av rösterna? Och därmed påverka årets val av kommissionsordförande och en ny utrikespolitisk chef.
Kommer England att bli de första att lämna EU?

Afghanistan
2014-1/2 s 5
"Självständighet på skakiga ben"
Ett avgörande ödesår och ett kontroversiellt presidentval redan i april där Hamid Kharzai inte får kandidera. På randen till inbördeskrig och hoten från Al-Qaida, fortsatt amerikanskt stöd? 2014 blir ett "avgörande" år för Afghanistan.
Det finns elva kandidater till presidentposten, bland annat Karzais bror.
Kommer Karzai att skriva på ett avtal med USA, en långsiktig säkerhetspakt innan USA helt lämnar landet?

Bangladesh, Indien
2014-1/2 s 6
"Dramatiska förändringar"
Valstriden i Bangladesh. Indiens allmänna val i maj. Hur kommer amerikanernas tillbakadragande från Afghanistan påverka grannländerna? Indien och dess grannar kämpar för att skapa tillväxt och jobb för att tillgodose hundratals miljoner unga människor. I Indien ska allmänna val genomföras i maj där det plågade Kongresspartiet står mot det hindunationalistiska partiet.
I Bangladesh kommer striden mellan Shejk Hasina och Khaleda Zia att förlama politiken - och kan hindra bättre villkor för arbetarna i landets enorma textilindustri.

Ryssland, Ukraina, Uzbekistan
2014-1/2 s 6
"Mycket står på spel"
Ny rysk oppositionsledare? Alexi Navalny fick 27 % i Moskvas borgmästarval. Men nu kanske den frisläppte tidigare oljemagnaten Mihail Chodorovsky kan utmana?
Vinter-OS i Sotji kommer att inleda året i Ryssland.
Nytt maktövertagande i Uzbekistan och maktkampen mellan presidentdöttrarna. Det råder en episk strid mellan klaner, och även inom den styrande familjen. Den 75-årige diktatorn Islam Karimov lider av försvagad hälsa.
Kan Ukrainas Janukovitj överleva? Ska Ryssland lyckas köpa över även de mest EU intresserade medborgarna.

Afrika, Sydafrika, Malawi
2014-1/2 s 7
"Avgörande förhandlingar om framtiden"
Sydafrikanska förstagångsväljare. Kenyattas kraftmätning och Mugabes födelsedagskalas.
Algeriet, Egypten och Sydafrika genomför parlamentsval under 2014 och det gör också Botswana, Moçambique, Namibia, Komorerna, Guinea Bissau och Malwi.
I Sydafrika hoppas det regerande ANC på att glansen från den avlidne Nelson Mandela ska underlätta valet. Missnöjet med den sittande presidenten är stort. Många unga förstagångsväljare kan avgöra.
President Joyce Bandas reformer i Malawi kommer att prövas i maj. Inflationen har fått matpriserna att stiga till skyhöga höjder för de fattiga på landsbygden.

Syrien, Iran, Israel
2014-1/2 s 7
"Avgörande förhandlingar för framtiden"
Syrienkriget som sprider jihadisterna till grannländerna. Syriens kaos har skapat en gemensam fiende: jihadister som inte har något att göra med det ursprungliga upproret. De är särskilt starka i norr och öster i Syrien.
Deadline för samtalen mellan Israel och Palestina. Tidigt på året kommer John Kerry att presentera en ramöverenskommelse för att bryta dödläget. Det kommer att tvinga parterna att överväga möjliga kompromisser.
Villkoren i Gaza riskerar att ytterligare förvärras för deras 1,7 miljoner. På alla punkter finns ett akut behov av lösningar.
Håller uppgörelsen mellan Iran och USA? Den kan lätt, spricka, antingen genom påverkan av försiktiga lagstiftare i USA, fientliga saudiska ledare eller stridslystna israeliska beslutsfattare, ingen av dessa är nöjda med den sanktionslättnade Israel erhållit.

Kina
2014-1/2 s 8
"Nyordning och föryngring"
Kinas territoriella krav som retar grannarna, Reformpaketet som väcker tvivel och relationerna till det allt aggressivare Nordkorea.
Modeord i Kina är tillväxt och reformer. T ex ettbarnspolitiken mildras. Och den privata sektorns roll i den statskontrollerade ekonomin underlättas främst för den spirande medelklassen.

Latinamerika
2014-1/2 s 8
"Ett år framför valurnorna"
El Salvador, Bolivia, Uruguay, Colombia och Panama går till val. I Brasilien ska Dilma Rouseff säkra en andra mandatperiod och i Venezuela fruktar Manduro sina rivaler. Han går en tuff match mot inflation och deflation.
Den sorgligaste politiska avgången kommer att vara José "Pepe" Mujica som gör sitt sista år som Uruguays president. Med sin anspråkslösa livsstil och pragmatiska, vänsterinriktade livsstil.

Egypten
2014-1/2 s 10
"Egypten röstar om ny författning"
Egyptens övergångsregering hoppas att landet kan få lugn och ro under 2014. Sedan förra året styr en militärstödd regering landet. Partiet Muslimska Brödraskapet blev förbjudet och många islamister har gripits.
Den 14 och 15 januari ska övergångsregeringen godkänna en ny färdplan. De här två dagarna ska egyptierna rösta om en ny författning den tredje på tre år. Därefter, före sommaren 2014, ska parlamentsval och presidentval genomföras.

Thailand
2014-1/2 s 10
"Nyval i Thailand"
En hård politisk strid är tradition i Thailand.
Premiärminister Yingluck Shinawatra har utlyst nyval den 2 februari som den kommer att vinna. Oppositionen kräver att man tillsätter en expertregering som ska få bort familjen runt Yingluck och hennes bror, den före detta premiärministern Thaksin, från makten.

Iran
2014-1/2 s 10
"Sanningens minut för Irans president Hassan Rohani"
President Hassan Rohani som valdes 2013, har väckt stora förhoppningar hos iranierna. Han har förklarat att han ska prioritera bekämpningen av arbetslöshet och inflation. Fram till det persiska nyåret den 21 mars ska Irans regering ha sänkt inflationen med 6-7 procentenheter. Och 2015 ska Rohani ha fått inflationen under 25 %.

Sydafrika
2014-1/2 s 10
"Val i Sydafrika"
Nelson Mandelas parti, ANC, verkar nu ha förlorat sin mytiska roll som medborgarrättsrörelse och förvandlas till ett valigt regeringsparti.
Den nya "Born free"-generationen har blivit röstberättigad, de unga människor som inte upplevt Apartheid. Dessutom har Jacob Zuma förlorat mycket i popularitet. Många förväntar sig att ANC kommer att förlora många röster även om de fortfarande förblir i majoritet.

Indien
2014-1/2 s 11
"Val i Indien, världens största demokrati"
Sjuhundra miljoner indier ska i vår rösta fram ett nytt parlament. Indiens ekonomi och rupien har försvagats, korruptionen breder ut sig och ett gigantiskt livsmedelsprogram har urholkats av byråkratin. Det regerande Kongresspartiet verkar trött vilket ger det hindunationalistiska oppositionspartiet BJP med sin karismatiske ledare Narenda Modi en chans.
Men många indier fruktar att en Modi-regering skulle vända sig mot muslimerna.

EU
2014-1/2 s 11
"Valet till Europaparlamentet"
För första gången sedan eurokrisen bröt ut ska EU-medborgarna välja ett nytt parlament. Man oroar sig mycket för att radikala krafter som är emot EU och euron ska triumfera - även om valdeltagandet troligtvis bli lågt igen. 2009 röstade i genomsnitt ungefär 45 % av de röstberättigade. De radikala röstar mot de förmenta pamparna i Europa eller mot den kostsamma räddningen av de synbarligen lata sydeuropéerna.

Turkiet
2014-1/2 s 11
"Presidentval i Turkiet"
Sedan protesterna i Geziparken våldsamt slagits ned ör den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan politiskt stukad. Ingen bra tidpunkt för ett supervalår. Först kommer kommunvalen i mars då Erdogans AK-parti fruktar att förlora sina partier i rådhuset i Istanbul och i huvudstaden Ankara. Detta kan ge en skjuts för oppositionen inför presidentvalet i juni. Erdogan är ute efter presidentposten som nu hans partivän Abdullah Gül nu innehar. Kanske blir det så samtidigt som Gül i stället blir premiärminister.

England, Skottland
2014-1/2 s 12
"Skottland röstar om självständighet"
Fler än fyra miljoner skottar kan i september rösta om arr efter mer än 300 år frigöra sig från Storbritannien. Om de säger ja, kommer den skotska regeringschefen Alex Salmond att före mars 2016 grunda den nya staten. Förespråkarna i Salmonds parti svärmar för självbestämmande över oljan utanför Nordsjökusten och för ett fredligare land med social välfärd. Pundet ska förbli landets valuta, Drottningen vara statsöverhuvud och Skottland bli EUs 29 medlem.
Men Skottland måste ansöka om medlemskap och detta måste alla de 28 länderna godkänna!

Brasilien
2014-1/2 s 12
"Presidentval i Brasilien"
Det skulle vara så enkelt för Dilma Rouseff: Att vinna VM titeln i fotboll på hemmaplan och sedan som en följd därav Dilma Rouseff segla på en våg av euforin till ett återval som president. Men det kan bli bara en önskedröm, tillväxten i landet har minskat, skuld till detta är korruptionen och den överdimensionerade byråkratin.

USA
2014-1/2 s 12
"Mellanårsval i USA"
Det sjätte ämbetsåret för USAs president har varit svårt, återval är förbjudet enligt författningen. Hans popularitets siffror har sjunkit. Demokraterna kommer kanske att förlora också sin majoritet i senaten i mellanårsvalet.

Brasilien
2014-1/2 s 13-14
"Brasiliens stora år: Det närmar sig avspark"
Ett oförutsägbart valår väntar Latinamerikas största ekonomi.
En mindre demonstration mot en 50-cents höjning av busspriserna förvandlades till de största gatuprotesterna som Brasilien sett på en generation.

Tyskland
2014-1/2 s 15
"Marscherar till toppen: Riskabel karriär för Tysklands försvarsminister".
Ursula von der Leyen har avgjort kampen om vem som blir Tysklands nya försvarsminister och även positionerat sig själv som en potentiell arvtagare till Angela Merkel. Men hon har en stark rival i Thomas de Maizìere, mannen hon konkurrerade ut för att bli försvarsminister.
Tyskland styrs nu av huvudsakligen två kvinnor i toppen, Angela Merkel och Ursula von der Leyen.

2014-1/2 s 16-17
"Asylsökande i Tyskland: Ständig väntan - tre månader i taget"
Saar är den ena av bara två tyska delstater som inte skickar asylsökande till olika kommuner. Men den centrerade "lägertillvaron" möter kritik.
De asylsökande hänvisas till Saar av tyska förbundsrepublikens migrations - och flyktingkontor i Nürnberg, som fördelar dem efter Königstein-principen som utgår från befolkningstalet i de olika tyska delstaterna. Saar tar sålunda emot 1,23 % av de asylsökande.
Saar och Bayern de enda tyska delstaterna som bibehåller den centrala mottagningen och försörjningen med matpaket.

Sydsudan
2014-1/2 s 18-20
"Gamla sår fick elden att flamma upp"
Frågan var aldrig om utan bara när det skulle hända: När de gamla konflikterna och rivaliteten mellan ledarna skulle starta ett nytt inbördeskrig.
Det börjar påminna om den långvariga slakten som började för flera decennier sedan mellan hutuer och tutsi i Rwanda-Burundi.
Redan långt innan Sydsudan blev en nation och bröt sig ur Sudan, mitt i det långvariga inbördeskriget, ägde massakern i Bor (nu stad i Sydsudan) rum 1991. Klan ledaren Riek Machar lät sina rebeller storma staden och dödade 2000 sydsudanska landsmän. Machar tillhör en etnisk grupp som kallar sig Nuer. De mördade tillhörde gruppen Dinka.
2011 blev Riek Machar vicepresident under presidenten Salva Kiir som tillhör den etniska gruppen Dinka. Ett slags "skenäktenskap" skapades.
Den 15 december startade striderna på nytt. President Salva Kiir anklagar Riek Machar för att ha iscensatt ett kuppförsök. Riek Machar flydde in i bushen, startade ett krig och kräver Salva Kiirs avgång. Redan har flera tusen personer dödats och flera hundra tusen tvingats fly många till någon av de många FN-förläggningar som finns i landet.

USA, Ryssland
2014-1/2 s 21-24
"Snålblåst - man kan vindarna vända"
Obama och Medvedev var nära att smälta isen i de frostiga relationerna mellan USA och Ryssland efter Bushadministrationen. Obama - Putin blev en mindra varm kombination.
I år sätts de båda ledarna på hårda prov för att återuppväcka det samarbete som gick helt förlorat förra året. Förtroendet är som bortblåst.
USAs tillbakadragande från Afghanistan, fallet med den tidigare NSA-medarbetaren Snowden, turbulensen i Ukraina och de outforskade konsekvenserna kring skifferboomen hotar alla att skapa nya svårigheter och mer irritation.
De amerikanska och de ryska systemet är inkompatibla vilket orsakar återkommande missförstånd.

Pakistan
2014-1/2 s 25
"Pakistansk cricketstjärna sätter krokben för USA och Nato"
Imran Khan är förbannad på USAs drönarattacker mot mål i Pakistan och han har effektivt stoppat Natos konvojer genom nordvästra Pakistan.
Khan, en Oxfordutbildad miljonär och före detta cricketstjärna har ingen verklig makt i landets parlament. Han misslyckades med att bli premiärminister vid förra årets val. Men hans parti kontrollerar det lokala fullmäktige i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen som Natokonvojerna måste passera när Natostyrkorna ska lämna Afghanistan.

Iran
2014-1/2 s 26-27
"Teherans trendelit har upptäckte amerikanska hamburgare"
Storstadens förmögna invånare köar plötsligt utanför rena hamburgarhak i uttalat amerikans stil. Det är en ny trend som bara växer och förklaringen är enkel: Allt från väst är exotiskt i Iran - och iranierna älskar grillad mat.

Kina, Samhälle
2014-1/2 s 28-29
"I Bama lever man i över 100 år"
De turister som kommer till Bama för att betyga alla dess hundraåriga invånare vördnad drar in miljoner till Guangxi-regionen, men succén som turistmagnet kan bli kortlivad. Den äldste, Huang Puxin, är 113 år. Turisterna skänker honom pengar i små, diskreta röda kuvert. Den bästa tiden i hans liv, är nu, säger han, som turistmagnet. I provinsen finns det 81 hundraåringar. En övergripande orsak är enligt forskare, det naturliga urvalet. Bama ligger fjärran och avskärmat, omgivet av höga berg. Därför är befolkningen homogen och bara de starkaste överlevde eftersom det inte fanns någon läkarhjälp.
En mer biologisk förklaring är att Bamas invånare ärvt en gen som hjälper kroppen att producera ett protein som kallas apolipoprotein-E. Detta bildar en form av lipoprotein som sänker kolesterolhalten i blodet.
Men livsstilen spelar också en avgörande roll, menar forskaren Yang Ze, folk arbetade hårt på fälten och man åt kokt mat, inte stekt.

Danmark
2014-1/2 s 30
"Besvärlig start på året"
Den kontroversiella bilden, som av statsminister Thorning-Schmidt, av sig själv tillsammans med herrarna Barack Obama och David Cameron på Nelson Mandelas begravning, är inte Thorning-Schmidts största problem. Senast har justitieministern Morten Bodskov, en trogen allierad till Thorning-Schmidt, fått avgå sedan han ljugit i parlamentet om säkerhetspolisens agerande. Det var den femte förändringen i regeringen sedan hennes tillträde i oktober 2011. Många har lämnat regeringen på grund av inkompetens, lögner eller uppenbara misstag. Allmänhetens oro stiger också för utlänningars tillgänglighet till danska jobb och välfärd. Detta har lett till minskat förtroende för politiker i allmänhet och till framgång för anti-EU-populister inför valet till Europaparlamentet i maj.
De många skandalerna har befäst väljarnas uppfattning att Danmarks första kvinnligt ledda regering bär sig klumpigt åt.

Teknik, IT
2014-1/2 s 31
"Unga säger adjö till Facebook"
Unga människor lämnar Facebook och hittar nya vägar, nya medier. Facebookflykten beror till mångt och mycket på att de skräms bort av mor och far som "snackar för mycket". Det som märks är inte en minskning av användander utan att Facebook anses som mer eller förbrukat och dött.
Slutsatsen dras av Daniel Miller på University College i London, som genomfört en EU-finansierad undersökning. Undersökningens mål var att kartlägga 16-18-åringars användande av sociala medier i sju länder bland annat Storbritannien, Indien, Brasilien och Kina.