Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 32

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24 25 26 27 28 29 30-31      

EU
2014-32 s 4
"Juncker överväger att utse finansfurste"
EU-kommissionens tillträdande president Jean-Claude vill utse en finansfurste med uppdrag att reglera finanskvarteren i London och säkerställa den finansiella stabiliteten i regionen. Planen att ge en enda kommissionär en samlad finansportfölj och därmed separera denna från portföljen för den inre marknaden, ger oro hos Londonbaserade banker. Potentiella kandidater är före detta premiärministern i Finland, Jyrki Katainen, Hollands finansminister Jeroen Dijsselbloem och före detta premiärministern i Lettland, Valdis Dombrovskis.
Det är också tt sätt att skapa mera handlingsutrymme i den nästan omöjliga uppgiften att fördela kommissionens portföljer utan att trampa på medlemsstaterna.

Ryssland
2014-32 s 5
"Sberbank anser att sanktionerna slår mot hela det globala finansiella systemet"
Sberbank, Rysslands största långivare hävdar att EUs sanktioner mot banken inte bidrar till någon lättnad för den europeiska krisen som orsakats av situationen i Ukraina. Sberbank och fyra andra statskontrollerade långivare kommer av EU att stoppas från att emittera aktier och obligationer med en löptid längre än 90 dagar.

Israel
2014-32 s 6-9
Intervju med Israels tidigare säkerhetschef för Shin Bet Yuval Diskin. Han talar om den nuvarande konflikten mellan Israel och palestinierna, vad som måste göras för att uppnå fred och bristen på ledarskap i Mellanöstern.
Israel är ett instrument i händerna på Hamas, inte tvärtom. Hamas bryr sig inte om att deras egen befolkning lider under attackerna. Gaza har inget att förlora nu sedan Mohammed Mursis Muslimska brödraskapet helt förlorat makten i Egypten. Den nya regimen där har förstört tunnelekonomin mellan Egypten och Gaza.
Diskin menar att både palestinierna och Israel saknar ledare som skulle kunna skapa fred, varken Abbas eller Netanyahu. Vad som måste till är en regional lösning mellan Israel, palestinierna, Jordanien och Egypten.

Frankrike
2014-32 s 10
"Ska hon upprepa faderns bedrift?"
Marine Le Pen leder opinionsmätningarna i Kampen om nästa franska presidentval. Hon har gått om den tidigare borgerliga presidenten Nicolas Sarkozy. Först på tredje plats kommer den nuvarande presidenten François Hollande. Ska hon upprepa faderns bedrift från 2002 då han nådde till den andra omgången i presidentvalet genom att komma tvåa efter den dåvarande socialistiska kandidaten Lionel Jospin. Då förlorade han i finalen mot Jacques Chirac med 82-18. Kan dottern hyfsa siffror denna gång?

Israel, Palestina
2014-32 s 11
"Vad innebär fångade soldater för Israel?"
En tillfångatagen israelisk soldat bör vara benägen att offra sig i stället för att bli tagen som gisslan. Den 23-årige löjtnanten Hadar Goldin har meddelats blivit dödad i strid, men Hamas påstår att han blivit tillfångatagen.
I Israel ses kidnappningen av soldater som ett stort bakslag. Armén kallar dem "det ultimata strategiska vapnet för Hamas" eftersom Israel försäkrar sina soldater att göra allt för att få dem frigivna.

USA
2014-32 s 12-14
"Olika reaktionen på samma vapentragedi"
115 vapenförbud i Connecticut blev i stället utnämning i Arizona.
Fyra månader efter skjutningen i Newtown, i delstaten Connecticut. förbjöd politikerna 115 typer av halvautomatiska skjutvapen. Fyra månader efter skjutningen av en kongressledamot och en federal domare i Tucson, utnämnde politikerna i Arizona revolvern Colt Single Action Army till det officiella vapnet i delstaten. Likheterna i attackerna var slående: Båda utfördes av tungt beväpnade unga män som hade en historia av psykisk ohälsa. Men i efterdyningarna av tragedierna intog delstaterna radikal olika ståndpunkter i fråga om vapenvåld.

Tyskland, Energi, Miljö
2014-32 s 15-17
"Federal Enviroment Agency kräver långtgående förbud"
Kritiker i Tyskland oroare sig för att tekniken med fracking - hydraulisk spräckning - kan utlösa jordbävningar. Tyska myndigheter kräver att man snabbt kartlägger riskerna med den kontroversiella gasutvinningstekniken.
Sprickor skapas och spolas med en blandning av vatten, sand och kemikalier under högt hydraultryck för att frigöra naturgasreserver som finns på 2500 meters tryck i ett skifferlager som annars inte kan utvinnas.
EU-kommissionären Günther Öttinger (CDU) ser begränsade möjligheter för fracking i Tyskland. Den federala miljöbyrån (FBA) vill undvika fracking för gasprodukten tills riskerna ordentligt kartlagts.

IT, Frankrike
2014-32 s 18-19
"Ett Magna Carta behövs"
Den digitala världen är inte sig lik efter Snowden.
I Europa har vi hittills betraktat USA son mån sorts vaktmästare över Internet och accepterat att amerikanska universitet och företag står för teknik och mjukvara för att Internet ska fungera. Särskilt irriterande för fransmännen tycks det vara att en kalifornisk organisation har ensamrätten att dela ut domäner och tjäna kolossala mängder av pengar på detta.
2013, med Snowdens avslöjanden, förändrades människors naiva syn på IT-säkerhet radikalt och fransmännen kommer antagligen att få med sig anhängare som vill styra upp internet.
Ett år efter NSA-skandalen har den franska politikern Catherine Morin-Desailly lagt fram, i juli månad, en rapport för den franska senaten som uppmanar till global styrning av internet som hon kallar "ett globalt slagfält". Rapporten föreslår en "fransk-tysk axel" för den nya europeiska internetstategin.
I EU-kommissionen i Bryssel har den franska senatens rapport applåderats.

Samhälle, Näringsliv
2014-32 s 20-21
"Tredagars arbetsvecka skulle befrämja innovationer"
Världens näst rikaste man, Carlos Slim i Mexiko, föreslog nyligen vid en affärskonferens i Paraguay att man skulle införa tredagarsvecka i hela världen. Han menade att tre dagars arbete i veckan under en längre period i livet - möjligen till 75 års ålder - bättre skulle motsvara den moderna världens ekonomiska och demografiska verklighet.
Ingen väntar sig nu för tiden på allvar att man ska kunna gå i pension vid 50 års ålder.
Ända sedan den moderna fyrtiotimmarsepoken inleddes (under sent 1930-tal) har människor tänkt sig alternativa system.
Vi skulle alla bli friskare och lyckligare tack vare den förbättrade balansen mellan arbeta och liv. Arbetares produktivitet börjar avta när man arbetar för många timmar per vecka. Fyra dagars ledighet ger tid till andra aktiviteter som att fundera ut nya verksamheter med vilka jobb kan skapas åt andra. Arbetsveckan ska sänkas till 33 timmar, tre dagar à 11 timmar.
http://www.washingtonpost.com/news/business/wp/2014/07/21/carlos-slim-thinks-we-should-all-work-just-three-days-a-week/
"Carlos Slim thinks we should all work just three days a week"

Israel, Palestina, IT
2014-32 s 22-23
"Ett propagandakrig mellan att 'gilla' och 'twittra'"
Israeler och palestinier kämpar inte bara mot varandra på Gazaremsan. De utnyttjar också sociala medier för sin propaganda - och utvecklar egna smartphone appar.
På sitt virtuella fälttåg utnyttjar både israeler och palestinier i lika stor utsträckningar internet för sin propaganda. Det finns belägg för att palestinierna i fältkriget genom de sociala medierna är mer framgångsrika än israelerna: slagordet "Gaza under beskjutning" hörs 300 000 gånger dagligen på twitter.
Den israeliske mjukvaruutvecklaren Kobi Smir har utvecklat en användning som heter "Red Alert" för smarta telefoner som rapporterar palestiniernas angrepp på Israel i realtid. Och snabbt att användarna hinner till närmaste skyddsrum.

Arabvärlden, Samhälle
2014-32 s 24-25
"Islamkunniga oense om vad som gäller"
Midnattssol blir ett problem för Ramadanfirande muslimer. Liberala följer Mekkatid medan andra tolkar Koranen ordagrant.
Fastemånaden inföll i år mitt i högsommaren. Under fyra hela veckor får omkring 1600 miljoner muslimer från gryning till solnedgång varken äta eller dricka - eller ha sex. Hur fungerar denna regel som härstammar från 800-talet, norr om polcirkeln där det överhuvudtaget inte blir någon natt?
I Uleåborg hade muslimer precis 41 minuter på sig att äta frukost, middag, kvällsmat, mellan klockan 00.19 och 01.00 på natten. Och dessutom hinna med att förrätta böner vid solnedgången och gryningen. Det är vad Koranen kräver. De gör det "i en fast förvissning att Allah kommer att belöna dem".
Många av de 500 000 muslimerna bosatta i Sverige fastar enligt Mekkas tidsplan eller enligt bönetiderna i de länder varifrån de flyttat till Sverige.
"Vi kan inte släppa Ramadan. Om man under dessa nätter fastar och gör gott, för detta med sig en mångfaldig seger". Detta enligt den saudiska fatwan.
"Ramadan rund um die Welt: Stresstest unter der Mitternachtssonne"
http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/ramadan-fasten-in-skandinavien-und-im-orient-a-977847.html

Venezuela
2014-32 s 26-27
"Venezuelas olje-elit har skingrats"
Andra länder har tjänat på kunskapsflykten från Venezuelas oljeindustri. Under år 2003 avskedade Venezuelas dåvarande president Hugo Chávez mer än 18 000 anställda, nästan halva arbetsstyrkan, i det statliga oljebolaget Petróleos de Venezuela (PDCSA). Deras brott var att ha deltagit i en strejk där de protesterade mot politiseringen av företaget. Deras straff var att de blev avstängda från arbete, inte bara i PDVSA utan också i alla företag som gjorde affärer med oljebolaget. Med ett enda penndrag av Hugo Chávez förlorade Venezuela sin oljeelit. En förlust som PDVSA aldrig kunde återhämta sig från. Förlusten av kompetent personal skadade såväl prospektering som förvaltning. Många av de avskedade reste till Kanada. 2001 var de 465, 2011 3800. Mest har grannlandet Colombia gynnats av avskedandena, vars produktion av olja fördubblats.
Förutsättningarna för att locka tillbaka oljearbetarna till Venezuela är små. Situationen i Venezuela är fortfarande kaotisk. Lönerna är bara hälften av vad Colombia erbjuder.

IT, Teknik
2014-32 s 29
"Så uppfann vi CD-skivan"
"När CD:n kom gjorde jag mig av med alla mina gamla Rolling Stones och Beatles vinylskivor - det smärtar mig fortfarande".
1980 hade samarbetet mellan Sony och Philips kommit till att man skrev ner de hemliga tekniska specifikationerna i "den röda boken" och teamet höll en stor fest. Man sålde tekniken som licenser till andra företag. 1982 kostade den första spelaren 7000 kr. Ett avtal gjordes med Dire Straits om att all deras musik skulle släppas på CD.

Flyktingpolitik
2014-32 s 30
"2700 båtflyktingar stoppades utanför Italiens kust av Italiens flotta"
Förra helgen plockade italienska flottan upp 2700 båtflyktingar som upptäcktes i Medelhavet när de försökte ta sig från Nordafrika till Italien. Det är genom operationen "Mare Nostrum" som italienarna lyckas fånga upp flyktingarna innan de når Italien. Operationen föranleddes av olyckan i oktober i fjol, då 400 flyktingar omkom i en båtolycka. Sammanlagt har operation "Mare Nostrum" lyckats stoppa närmare 100 000 från att nå Italien och EU. Italien har bett EU om hjälp med resurser men hittills bara fått nej, med motiveringen att EU inte kan ta på sig ansvaret för en så stor operation.

Italy Navy Rescues 2,700 Migrants, Recovers Two Bodies
http://www.ndtv.com/article/world/italy-navy-rescues-2-700-migrants-recovers-two-bodies-570524