Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 23

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22       

EU
2014-23 s 4
"EU-parlamentets värstingar"
Män som du inte vill möte i en mörk korridor.
EU-parlamentets "nybörjarklass" 2014 inkluderar ett brokigt galleri av skojare, förintelseförnekare, homofober, kvinnohatare och rasister. Främst står kanske den oblyge anhängaren av Tredje Riket, Udo Voigt. Han är den förste representanten från det Nationaldemokratiska partiet i Tyskland.
Från Polen kommer Janusz Korwin-Mikkesom vill att Polen ska återgå till en absolut monarki. Han säger att dagens Europa står för anti-civilisation som föredrar fattiga, dumma, oförmögna och sjuka människor. I Italien kommer Gianluca Buonanno att föra sin Ku Klux Klan-humor till EP. Och ännu fler finns det.

2014-23 s 5-6
"Den euroskeptiska unionen"
Effekterna av att de EU-kritiska partierna ökat - inom och utanför unionen.
Europaparlamentet som hittills varit en bastion för europeisk federalism, kommer att bli en spelplan för alla typer av antieuropéer. De mest högröstade har nästan fördubblats till cirka 100 av de 751 platserna. Men för att bilda en grupp som ger mer offentliga medel och längre talartid krävs minst 25 mandat och sju nationaliteter.
Utöver Nationella Fronten i Frankrike och UKIP i Storbritannien vann det invandrarfientliga Dansk Folkeparti i Danmark, Jobbik kom på andra plats i Ungern Tyskland har fått sin första nynazistiska kommissionär. Segrarna är en väckarklocka för unionens eurofiler. Nu krävs en förändring, men hur? På ett större internationellt plan har EU-kritikernas framgångar inneburit att USA förlorat och Ryssland vunnit.
Anti-EU-partier är ofta markant pro-ryska.

Polen
2014-23 s 7-9
"Europas nya stjärna : Mr Perfect, Polens populäre utrikesminister"
Krisen i Ukraina har placerat Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski i rampljuset där han intagit en ledande roll i utformningen av EUs reaktion på den ryska aggressionen. Han var den förste som varnade för att Europas öde kommer att avgöras i Ukraina, men då lyssnade ingen. Och han vill att Västeuropa militärt ska hota ryssarna, om detta blir nödvändigt.
Polen är Ukraina vän, uttalar Sikorski, 51 år, gift med den amerikanska journalisten Anne Applebaum och som har lett det polska utrikesministeriet sedan 2007. Applebaum är en kritikerrosad expert på sovjetisk historia och har fått Pulitzerpriset för sin bol "Gulag".

Storbritannien
2014-23 s 10-11
"Panik hos de brittiska liberaldemokraterna"
EU-valet har orsakat stor turbulens bland de brittiska liberaldemokraterna. Partiledaren Clegg har vunnit en maktkamp men rådvillheten är fortfarande stor. Biträdande premiärminister Nick Cleggs liberaldemokraterna är det enda parti som förespråkar ett ännu hårdare knutet Storbritannien till EU. I EU-parlamentsvalet förlorade partiet 10 av sina 11 mandat. Vid parlamentsvalet 2010 fick liberaldemokraterna 23 % av rösterna och blev en del av regeringen. I EU-valet reducerades partiet till 7 %.

Italien
2014-23 s 12-13
"Är Matteo Renzi - en ny Berlusconi?"
Italiens premiärminister Matteo Renzi vann en historisk seger i Europavalet. Hans socialdemokratiska parti PD fick 41 % av rösterna. Beppe Grillos proteströrelse "Fem stjärnor" fick bara 21 % och Berlusconis Forza Italia 17 %. Triumfen var så mycket mer överraskande eftersom Renzi till övervägande del bara gett tomma löften under sina första 100 dagar som regeringschef.
Och i mångt och mycket verkar han ha tagit över Berlusconis populistiska stildrag.

Ukraina
2014-23 s 14-16
"Ukrainas sinade kornbodar"
En gång i tiden hade Ukraina ett rikt och blomstrande jordbruk, men under det kaotiska decenniet som följde efter kommunismens sammanbrott blev även detta lidande av den korruption, byråkrati och den ineffektivitet som plågat den ukrainska ekonomin i åratal. Till exempel är det förbjudet att sälja jordbruksmark, ett arv från kommunismen. "Marken är vårt bröd" heter det i bondesamhället.
Byborna har tvingats leva mycket snålt. Återhämtningen tar tid och går bara stötvis framåt. Stora multinationella företag har visserligen uttryckt intresse för Ukrainas jordbruk, men de är ovilliga att investera i en bransch dom hämmas av strukturella brister och, på senare tid, osäkert politiskt läge med den östra grannen.
Att återställa den ukrainska landsbygden kommer att vara avgörande för framgången fär landets nyvalde president miljardären och affärsmannen Petro O. Poroshenko. Stora multinationella företag har uttryckt intresse för Ukrainas jordbruk men hållit sig tillbaka på grund av stora strukturella brister och osäkerhet med den östra grannen.

Saudiarabien
2014-23 s 18-19
"Muqrin är ingen riktig prins!"
Tronföljden i Saudiarabien väcker hätska känslor inom familjen.
När Saudiarabiens äldre kung tog det ovanliga steget att utse en vice arvvinge välkomnades detta som ett tecken på kontinuitet i ett land som snart kommer att behöva ta itu med stora frågor om ledarskapets framtid, men under de senaste veckorna har tillkännagivandet rört upp känslorna inom den innersta kretsen eftersom icke erkända grenar inom den kungliga familjen uppenbarats. Detta har skapat tvivel om hur goda förutsättningarna är för en smidig övergång till ett nytt ledarskap från kung Abdullahs styre.

Orsaken är att Saudiarabien inte har en tydlig successionsordning. Grundaren av de saudiska staten, Kung Abdul Aziz Ibn Saud bestämde att bara hans förstfödde son skulle ärva tronen. Han var kung 1932-1953.
Efter hans död regerades landet av hans söner, från den äldste till sin död vidare till den näst äldste och så vidare. Nu är de snart slut och nästa generation tar över alltså Ibn Sauds barnbarn.
Kung Abdullah har regerat sedan 2005. Han är i 90-års åldern. Han andas med hjälp av respirator och tillbringar långa perioder på sjukhus i USA. Uans omedelbara efterträdare, kronprins Salman är inte i mycket bättre form.

Kung Abdullahs yngste bror, är Muqrin, en brittisk utbildad stridpilot med nära band till USA. Som relativt ung, 69 år, skulle han kunna vara kung i många år och skjuta upp den eviga och knepiga frågan om övergången till nästa generation på tronen. Men detta skulle innebära att två äldre bröder skulle hoppas över och rubba den outtalade åldersregeln. Detta anser många "strider mot islam".
Men kanske det som stöter mest är att Muqrins mor "bara" var en jemenitisk älskarinna, som aldrig formellt varit gift med Ibn Saud.
Söner till Ibn Saud som regerat Saudiarabien:
" Kung Saud 1953-1964
" Kung Faisal 1964-1975
" Kung Khalid 1975-1982
" Kung Fahd 1982-2005
" Kung Abdullah 2005-

Japan
2014-23 s 20
"Abe lobbar för en "licens att döda"
Japans sextioåriga pacifismförklaring kan försvinna. Japans strikta, defensiva säkerhetspolitik gör det endast möjligt att använda våld för att skydda sitt eget territorium. Japans premiärminister, Shinzo Abe, använder skrämselexempel för att övertyga landet om att skrota sin pacifistiska konstitution och ändra den militära hållning som de mer eller mindre bibehållit oförändrad i 60 år. Han vill möjliggöra vad han kallar "ett kollektivt självförsvar". Barack Obama stödde Shinzo Abes planer vid sin senaste resa till Asien.
Motståndarna till en ändring i försvarspolitiken fruktar att Japan dras in i en koalition med USA och därmed mer eller mindra tvingar dem att agera i USAs konflikter.

Kina
2014-23 s 21-23
"Glöm inte händelserna på Himmelska Fridens torg"
Protesterna krossades - men den inre splittringen inom det kommunistiska partiet var farligare än demonstranterna.
Inte sedan Qing-dynastin kollapsade 1911 har Kina upplevt en så lång period av stabilitet som man gjort sedan händelserna på Himmelska Fridens torg 1989. I dag har många i Kina bara en vag uppfattning om protesterna på Himmelska Fridens torg. Xi Jinping ses som den starkaste ledaren i Kina sedan Deng Xiaoping. Han har agerat snabbt för att säkra sin makt. Han har idag tre sociala krafter, som växte sig starkare under hans föregångare, att brottas med. En stor medelklass, en lika stor underklass med landsbygds migranter samt sociala medier på Internet som har gjort det möjligt för missnöjda att kommunicera med anmärkningsvärd lätthet.
Förmodligen har partiet en god chans att behålla sitt grepp om makten under Xis återstående åtta år i ledningen. Men riskerna - politiska, ekonomiska och internationella - växer. Partiet behöver bli ännu mer flexibelt om det ska behålla makten i ytterligare 25 år.

Malawi
2014-23 s 24-25
"Joyce Bandas tunga fall från tronen"
Den tidigare hyllade presidenten förnedrades i valet och riskerar nu fängelse. Det blev hennes ärkefiende Peter Mutharika som vann. Tidigare har hon hyllats i väst som en förkämpe för kvinnors rättigheter och räddaren av Malawis demokrati.
Hon blev president 2012 så det alltmer auktoritära styret av Bingu wa Mutharika, Peters bror, hastigt tog slut i en dödlig hjärtattack. Utifrån konstitutionen var hon, som vice president, efterträdare men Mutharikas allierade konspirerade för att blockera henne.
Kritikerna säger att hon varit politiskt naiv, inte hanterat den djupgående korruptionsskandalen kallad Cashgate, där mer än 100 miljoner dollar av statliga medel sades ha förskingrats, på ett övertygande sätt.
Hon har ofta varit utomlands, hos sina beundrare, mer än hemma. Hon förlorade den inrikespolitiska riktningen. Nu väntar rivalernas hämnd för att hon fick dem åtalade för förräderi. Det är dags att betala tillbaka för att Mutharika och fem andra ministrar greps och åtalades för förräderi för att de försökt blockera hennes tillträdande 2012.
http://www.theguardian.com/world/2014/may/29/malawian-president-joyce-banda-faces-electoral-humiliation-possibly-jail

Musik, kultur
2014-23 s 26-27
"Sympathy for the Devil"
Han visste inte vilka Rolling Stones var utan var tvungen att fråga sin fru.
Prins Rupert zu Loewenstein, finansiell rådgivare till Rolling Stones, avled den 20 maj, 80 år gammal. Han var prins från Bayern som inte visste vilka Rolling Stones var, hatade deras musik men räddade det utfattiga bandet och gjorde dem till multimiljonärer. På varje turné med bandet i 39 år. Mick hade sin Jagger hade sin höftgungande energi och Keith Richards sin vilda gitarr. Prins Rupert bidrog med visdom älskvärdhet och kaffe bakom kulisserna.

Polen, Historia
2014-23 s 28-30
"Jag tjänade det Polen som fanns"
Wojciech Witold Jaruzelski var den polske generalen med det uttryckslösa ansiktet bakom sina mörkt tonade glasögon, mannen som införde undantagslagar 1981 för att krossa den oberoende fackföreningen Solidaritet och som nästan åtta år senare deltog i revolutionen som ledde till kommunismens fall i Polen. Han kunde aldrig riktigt komma undan historiens höga eko. "Jag existerar bara i det förflutna" hävdade han.
1991 avgick han som president och Walesa vann det efterföljande presidentvalet.
Jaruzelski dog den 25 maj 2014, 90 år gammal.