Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 1-2

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51              

Danmark, Miljö, Samhälle, teknik
2015-1-2 s 4-6
"Köpenhamn visar vägen"
Så skapar ljuset en grönare och renare stad. De flesta cykelvägarna i Köpenhamn har sina egna trafikljus.
Längs en vältrafikerad väg i centrum finns en sträcka där gröna lampor är inbyggda i cykelvägen - den gröna vågen" - blinkar och hjälper cyklisterna att undvika röda trafikljus. På en av stadens pulserande gator kan lastbildchaufförer se i sina smartphones när nästa trafikljus kommer att slå om. Och i en närliggande förort tänds bara de nya LED-gatlyktorna nör fordon närmar sig, och släcks när de passerat.

Turkiet
2015-1-2 s 7-8
"Barnen ska lära sig osmanska"
Recep Tayip Erdogan har upptäckt ännu en brist hos torkarna: de kan ingen osmanska. Det ska det nu bli ändring på.
Presidenten spinner på de nyväckta nostalgiska drömmarna om flydda tiders glansdagar då det osmanska riket var en stormakt.
Han restaurerar gamla palats och demonterar de reformer som Kemal Ataturk genomförde för att modernisera Turkiet. Det långtgående upphävandet av förbudet mot huvuduk och förstärkningen av religiösa utbildningdplatser, imam-hatip-skolorna och finansieringen av sunnitiska föreningar är en del av detta.
"Erdogan vill föra tillbaka till medeltiden!" dundrar oppositionen.

2015-1-2 s 9
"Framtiden ligger i det förflutna"
President Erdogans visioner och ambitioner. Ska Erdogan lyckas bli dagens "gårdagens" sultan?Kommer Turkiet att bli en diktatur i Mellanösternstil?
Det kan vara en överdrift men Erdogan har verkligen storslagna ambitioner. Samtidigt som han står inför flera allvarliga utmaningar under 2015. Det första är att behålla sitt grepp om AK - Rättvise- och utvecklingspartiet - som kom till makten 2002. Där finns många tecken på en inre splittring, rivaliserande grupper för eller emot presidenten. En annan stötesten är korruptionen. En växande grupp inom AK känner obehag inför de mutanklagelser som riktas mot Erdogan och hans inre cirkel. En tredje huvudvärk är den sviktande ekonomin. De sjunkande oljepriserna och två miljoner flyktingar från Syrien gör inte saken bättre.
Mer hoppfullt är Erdogans relationer med kurderna.

Tyskland
2015-1-2 s 10-14
"Berlin jagar mullvadarna som läcker statshemligheter"
Kriget mot visselblåsarna.
NSA kommittén utreder för närvarande USAs spioneri på tysk mark. Brottsutredare ska nu försöka fastställa hur sekretessbelagt myndighetsinformation lyckats hamna i offentligheten. Den tyska regeringen har fått nog av att läsa om statshemligheter i medierna. Förutom en brottsanmälan förbereds ytterligar insatser för att stoppa de grävand mullvaderna som läcker till pressen.
Försvarsdepartementet och UD har redan påbörjat insatser för att identifiera källorna till de känsliga läckorna. Åtgärderna är ett försök av regeringen att skrämma dem som levererar hemligheter till medierna.

Storbritannien, Wales
2015-1-2 s 16-17
"Förenade kungadömets tragedi"
Nu vill Wales lösgöra sig från Downing Street.
Wales hamnar ständig i skuggan av det självständighetsivrande Skottland när det handlar om nationellt öberoende. Men också walesarna är fast beslutna att kräva en större autonomi.
I Nationalrådet sitter Labour säkert i sadeln med 30 av de 60 platserna. Wales har till skillnad mot Skottland aldrig i sin historia varit ett självständigt land.

Peru, Handel
2015-1-2 s 18-20
"Rotfrukter som ökar kriminaliteten"
Och gör bönderna förmögna över en natta.
Vem hade trott att en taggig kålrotsliknande rotfrukt skulle orsaka så mycket elände och så stor lycka? Kineserna kommer till Peru med stora resväskor fyllda med pengar för att köpa maca och även i väst har grödan blivit omåttligt populär. Priset för denn grönsak har skjutit till otroliga höjder.
Tidigare fattiga maca-bönder har därför på mycket kort tid blivit väldigt rika - men de flesta peruaner har inte längre råd att själva rotfrukten, framför allt inte de som arbetar på åkrarna under slavliknande förhållande.
Maca sägs öka sexlusten och boka cancer. Men den drar också till sig tjuvar och smugglare.

Sport, Kultur
2015-1-2 s 21
"Spelarna som spelar för himlen"
Enligt FIFAs stadgar får inte fotbollsspelare bära en klädsel som demonstrerar ett religiöst ställningstagande; ett påbud som blir allt svårare att efterfölja. Fotbollsklubbarna tvingas också i allt högre grad anpassa sig till spelarnas religiösa seder och påbud. På en allt mer konkurrensutsatt marknad för fotbollstalanger tvingas klubbarna acceptera spelarnas religiösa krav. Paradoxalt nog kan vissa av dessa å sin sida vägra att spela tillsammans med homosexuella spelare.

Historia, Kultur, Religion
2015-1-2 s 22
"Fanns Mose på riktigt?"
En legend som väcker tvivel.
Figuren Mose är välkänd: han har varit föremål för många Hollywoodfilmer och vördas i judendomens, kristenhetens och islams heliga böcker.
Men bortsett från de bibliska skrifterna har det i stort sett inte funnits några bevis för Moses existens.

Nigeria
2015-1-2 s 23-26
"Obamas välmenande lag gör gruvarbetarna arbetslösa"
"Obamas lag" tvingar amerikanska företag att granska alla sina underleverantörer för att säkerställaatt de inte använder "konfliktmineraler", i synnerhet guld, coltran, tenne och volfram från gruvor som kontrolleras av Kongos blodtörstiga miliser. Men denna lag från 2011 ledde till att Kongos regering successivt stängt gruvindustrin och orsakat stor arbetslöshet och sänkta lönder vilket många arbetare att gå med i milisen.

Tyskland, Nutidshistoria
2015-1-2 s 27-29
"Hitlers semesterparadis"
I ny flashig framtoning med hotell och spa. Prora är ett gigantiskt nationalsocialistiskt monument. Den kolossala byggnaden med 10 000 rum ville Hitlar använda för att locka turister till det starka, friska och nationalsocialistiska Tyskland. Och inspirera dem för att kämpa i ett framtida krig. Projektet skapades på 1930-talet av Robert Ley, en i Hitlers inre krets. Han ledde insatsen Kraft durch Freude.
Bygget lämnades oavslutat vid krigets slut och togs ett kortare tag i anspråk av Röda armén innan det blev baracker för den östtyska militären. Efter återföreningen - die Wende - sålde regeringen fastigheterna till olika utvecklare. Eftersom fastigheterna anses historiska subventionerar den tyska regeringen försäljningen.
Nu är det renoverat för att åter igen locka turister. Det stör många tyskar, särskilt historiker och judiska grupper, som menar att man nu fullbordar Hitlers vision och försöker gömma undan dess mörka förflutna.
" Hitler's vacation paradise is reinvented as condos, hotels, spa"
http://www.washingtonpost.com/world/europe/hitlers-vacation-paradise-is-reinvented-as-condos-hotels-spa/2014/12/15/acb73eac-79b5-11e4-8241-8cc0a3670239_story.html

Samhälle, Arabländer
2015-1-2 s 30
"Vem gömmer sig bakom slöjan?"
En heltäckande niqab används i både lovliga och olovliga syften. Slöjan tjänar inte bara till atmiljard.t försvara en kvinnas dygd. Den används också i motsatt syfte. Och inte bara av kvinnor.
På senare tid har niqab som förklädnad haft mindre nöjsamma syften. Den 13 december sköt polisen i Jemen ner ett antal militanta medlemmar av a-Quaida som alla dolde sig under niqabs. En saudisk shejk, Ahmed al-Ghamdi, som öppet deklarerat att islam inte kräver att kvinnor måste täcka sina ansikten har hotats med döden.
För de flesta är slöjan fortfarande en tvångströja för mer än en halv miljard muslimska kvinnor. Vissa länder har begränsat rättentill att bära niqab eftersom slöjan ses som en symbol för kvinnoförtryck, men också av säkerhetsskäl.

Saudiarabien
2015-1-2 s 31
"Börsras när kungen blev inlagd på sjukhus"
Den ålderstigna saudiske kung Abdullah har blivit inlagd på sjukhus. Den officiella nyhetsbyrån SPA kallar det för att kungen genomgår ett antal "läkarundersökningar".
Kungen antas vara 90 år. Direkt efter rapporteringen om kungens hälsotillstånd föll börsens index i Riyadh med fem procent. Börsraset beror på osäkerheten kring landets ledning.
Saudiarabien är en auktoritär monarki där familjen Saud bestämmer. Om det värsta skulle hända med kungen så är det hans halvbror Salman, 77 år, som i egenskap av kronprins måste ta över. Salman blev kronprins i juni 2012 när den tidigare kronprinsen avled.
I mars förra året utsåg kung Abdullah sin halvbror prins Muqrin till nummer två isuccessordningen. Muqrin är den yngsta av Abdul Aziz al-Sauds söner. Han tros vara runt 70 år.
http://www.nytimes.com/aponline/2014/12/31/world/middleeast/ap-ml-saudi-arabia.html?_r=0
"Saudi King Abdullah Admitted to Hospital for Tests"