Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 36

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 33 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35          

Storbritannien
2014-36 s 4-5
"Den brittiska diasporan. Kom inte tillbaka!"
Ungefär fem miljoner britter bor utomlands. Unga och välutbildade lämnar de landet för att få möjligheter att leva bättre utomlands där hyrorna är billigare, lönerna högre och skatterna ofta lägre. Men England gör ingenting för att locka dem tillbaka. De borde kanske kika på vad andra länder gör för hemvändare. De som står för den största ökningen flyttar till det glittriga öst, bland annat Hongkong. Enligt Världsbanken är den brittiska diasporan nästan 5 miljoner, ungefär som hela Skottland.

2014-36 s 6
"En ny walesiska skapas"
Språket som en yttring av "nationell" identitet - i hopp om att bevara det gamla språket. Nästan en fjärdedel av skolbarnen i Wales får merparten av sin undervisning på walesiska och andelen ökar. Jobb i offentlig sektor och inom media kräver ofta att man talar språket.
Den skrivna walesiskan tillkom när Bibeln översattes 1588 och här ska det gamla uttalen användas vid högläsning.

Tyskland, Samhälle, Arbetsmiljö
2014-36 s 7
"Kontaktförbud efter kontorstid"
Den tyska arbetsmarknadsministern Andrea Nahle förbereder en antistresslag som ska låta de anställda lämnas i fred då de är lediga.
Tyskland har infört något så ovanligt som en lagstiftning som förbjuder att företagen kontaktar sina anställda under semestern.
Nu vill arbetsmarknadsministern Andrea Nahle gå ännu längre hon har begärt underlag för att titta på möjligheten att reglera företagens kontakt med personalen efter arbetstid.
Det är inte en unik tanke för Andrea Nahle. Många större företag har redan infört system som förhindrar mejltrafik till de anställda efter arbetstid.
Och det finns goda skäl till dessa regleringar. Sambandet mellan kravet på att vara tillgänglig och ökad stress kan leda till psykisk ohälsa är vetenskapligt belagt.
En undersökning presenterade en studie utförd av den tyska pensionsförsäkringsunionen, DGB, som visade att allt fler tyska arbetare går i pension i förtid beroende på stress. Alldeles för lite tid ägnas åt att vara avstängd och att bara vara, i lugn och ro, vilket inte bidrar till god hälsa.

USA, Samhälle, Arbetsmiljö
2014-36 s 8-9
"Inga jobb-mejl på helgerna"
Människor måste få vila för att kunna arbeta.
Amerikanerna kollar sin inkorg 74 gånger om dagen. Och ofta sker det utanför arbetstid, 38 % kollar kontinuerligt boxen, även vid matbordet och i sängen. Allt fler forskare menar att detta är ett missbruk som måste upphöra. Den ändlösa, neurotiska kollen beror på skräcken inför att råka illa ut för att man missat något.
Dags att åter ta upp kampen för en åtta-timmars arbetsdag.

Italien
2014-36 s 10-11
"Matteo Renzi lovar "öppna" dörrar"
Ukrainas president Porosjenko hyllar initiativet. I en intervju med Financial Times lovade Italiens regeringschef Matteo Renzi att genomföra "revolutionära förändringar". Inget är mer revolutionära än hans löfte att öppna Italiens dörrar för utländska investerare på "vid gavel".
Det är ett upplägg som ger betydande konsekvenser för Italiens krisande företag, från Telecom Italia till de italienska bankerna.
För utländska investerare är Italien intressant eftersom priserna är låga och landet ståtar med starka varumärken, infrastruktur och expertis som kan vara svårt att hitta på andra ställen. Utländska investeringar bör välkomnas menar Matteo Renzi då detta leder till ökade resurser till forskning och att jobben stannar i Italien.

Indien
2014-36 s 13-15
"Indien blickar österut"
Narenda Modi kastar sig in i asiatisk diplomati med rasande fart"
Indiens premiärminister, Narenda Modi, hann knappt komma hem från statsbesöket i Japan förrän det blev dags att förbereda nästa statsbesök i Australien.
Och snart väntas den kinesiske ledaren Xi Jinping komma till Indien. Därefter far Modi till FN och Barack Obama i USA. Det finns en hel del att göra. Det diplomatiska läget i Sydostasien är känsligt, framför allt när det gäller relationerna till Kina.
Indierna har länge talat om att utveckla en politik som blickar österut men har halkat efter Kina i att skapa relationer med tillväxtekonomierna i Sydostasien. Men i Japan och Vietnam finner Modi en öppen dörr.
Japan som tidigare varit en stor bidragsgivare till Japan räknar nu Indien som sin största stödmottagare. Japans premiärminister Shinzo Abe vill knyta Indien till ett bredare säkerhetssamarbete orolig för den militära upprustningen i Kina.
Efter Japan väntar Australiens premiärminister, Tony Abbot, och under september blir det dags att göra ett besök FNs generalförsamling samt träffa president Barack Obama i Washington.

2014-36 s 16
"75 miljoner fattiga indier har öppnat sina första bankkonton"
Narenda Modi har dragit i gång en offensiv för att 75 miljoner fattiga indiska hushåll ska öppna bankkonto för att dra in alla medborgarna i det formella finansiella systemet.
Av Indiens nästan 1,3 miljarder invånare har bara 35 % tillgång till bankkonton. De som saknar bankkonton är utsatta för ockrare när de lånar pengar eller pyramidspel och andra tvivelaktiga, oreglerade system när de investerar sina besparingar. Modi driver på projektet för att kunna göra direkta kontantöverföringar av sociala förmåner till de fattiga. För närvarande sker detta medelst distribution av varor som mat och bränsle, en metod som är ineffektiv och utsatt för korruption. En övergång till kontantbetalningar skulle kunna bidra till att minska Indiens stora budgetunderskott.

USA, Terrorism, Irak, Syrien
2014-36 s 17-19
"Amerikanska attackplan lyfter från Persiska viken"
För att kunna anfalla ISIS i Irak måste USA använda sig av sina strategiskt utplacerade militärbaser i Persiska viken. Monarkierna kring Persiska viken - Qatar, Kuwait och Förenade Arabemiraten, har länge hyst de amerikanska militärbaserna för att stärka sin egen säkerhet men det är en politiskt känslig fråga. De vill inte erkänna sitt militära samarbete med Washington
Militärbaserna är nu extra kontroversiella när USA attackerar den islamistiska terrororganisation eftersom USA tidigare kritiserat att förmögna personer i Persiska viken finansierar radikala islamisters terrorverksamhet.

Indonesien
2014-36 s 20-22
"Jokowi väcker stora förväntningar"
Jokowi är inte från armén, inte heller är han en avkomma till någon av landets härskande politiska dynastier, Han är snickarsonen som brukade driva familjens möbelföretag.
Han anser vara okorrumperad. Till skillnad från många javanesiska politiker är han tillgänglig, informell och ett stort hårdrock-fan. Och han är Indonesiens första direktvalda president.
Nu är frågan om han lyckas få Indonesien på rätt köl, infria sina vallöften och blidka de som måste blidkas.
Den 21 augusti förklarades hans rival Prabowo Subianto som besegrad. Den 20 oktober tillträder Jokowi sitt ämbete som landets andre direktvalde president. Men Prabowos sjuhövdade partikoalition kontrollerar en majoritet av platserna i det nationella parlamentet. Men Jakowi kan också möta internt motstånd, från till exempel sin partichef Megawati Sukarnoputri, som var Indonesiens president 2001-2004 och sin vice presidentkandidat Jusuf Kalla som var vice president under Indonesiens avgående statschef Sudilo Bambang Yudhoyonos förste mandatperiod.
Jakowi måste snabbt ta en del svåra beslut, som att minska landets enorma bränslesubventioner och ge alla landsmän fri sjukvård och en 12-årig finansierad skola.

Kina
2014-36 s 23
"Kommunistpartiets kamp mot de religiösa sekterna"
Ett mord på en McDonalds-restaurang har gett partiet en anledning att angripa en gammal fiende.
Fem medlemmar i den förbjudna religiösa sekten Church of the Almighty Good påstås ha slagit ihjäl en kvinna om vägrat ge dem sitt telefonnummer.
Rädslan för religiösa sekter är djupt rotad i partiets tänkande. Mao föraktade och försökte förbjuda vidskepelse. The Church of the Almighty Good har varit en måltavla för regimen redan innan händelsen på McDonalds. Anhängarna tror att en kvinna som grundaren Zhao Weishan mötte i centrala Kina är en reinkarnation av Jesus Kristus.

Brasilien
2014-36 s 24-25
"Hon kan bli Brasiliens första svarta president"
Gummiarbetare vid 11 års ålder. Miljöaktivist. Djupt troende katolik, Marina Silva ger inte upp. Nu kandiderar hon till president - igen.
Eduardo Campos har efterträtts av Marina Silva som tills för ett halvår sedan då Campos omkom i en flygolycka, var socialistpartiets kandidat till vicepresident. 2009 bytte hon från Arbetarpartiet PT till Miljöpartiet PV. Sedan har hon åter bytt till det socialdemokratiska partiet PSB, lett av Eduardo Campos.

2014-36 s 26
"Marina Silva väcker investerarnas hopp"
När en opinionsundersökning visade att Marina Silva kan få fler röster än Dilma Rousseff stärktes Brasiliens valuta och landets aktiekurser steg. Men om hon kommer vara trogen näringslivet är mycket osäkert.

El Salvador
2014-36 s 27-29
"Ungdomsgängen breder ut sig och härskar i El Salvador"
Hellre betalar jag skyddspengar än en likkista.
I El Salvador finansierar sig ungdomsgängen, Los Maras, genom utpressning. De stärsta heter Mara Salvatrucha och Barrio 18. De har byggt ett parallellt samhälle. De kontrollerar de byar och kvarter där de fattiga bor. Den som inte betalar skyddspengar dödas.
Denna kriminella verksamhet bara växer runt hela El Salvador. Enligt officiella beräkningar finns fler än 60000 aktiva gängmedlemmar - i en befolkning på omkring 6,2 miljoner - och då finns det runt varje terrorist en mindre eller större familj som är indragna i den finansiella strukturen. En inkomstkälla är drogförsäljning; men i huvudsak lever gängen på att kräva pengar för beskydd. Att polisanmäla kan vara detsamma som att begå självmord. Det kan vara så att den polis man anmäler utpressaren för har ett eget avtal med denne. Invånarna har tappat sitt förtroende för myndigheterna. Regeringen betraktar det hela utan att göra något. Även vanligt folk lär sig av gängmedlemmarna. Det är frestande med enkelt förtjänta pengar.
Hårdare straff har verkat sig vara verkningslösa. Den nya regeringen vill därför stoppa gängen med sociala program; förebyggande verksamhet, rehabilitering och att skapa fler arbetstillfällen.