Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 29

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28                  

Ryssland
2015-29 s 4-6
"Nu drabbas även Rysslands superrika elit"
President Vladimir Putin försöker lugna ryssarna med att rubeln är stabilare och att ekonomin håller på att återhämta sig, men de förmögna ryssarnas vräkiga villor säljs för kraftigt nedsatta priser.
Ryssland knäar under lågkonjunktur. Ekonomin är i gungning på grund av fallande oljepriser och de västerländska ekonomiska sanktionerna över Ukraina. Rubeln har rasat kraftigt, inflationen stiger snabbt och reallönerna krymper för första gången på flera år.
Alla köpvanor har ändrats, fetaosten kommer inte längre från Grekland, inget kött importeras längre från USA liksom de europeiska vinerna.

Kina
2015-29 s 7
"Förmögna kineser köper fastigheter utomlands"
Oron på den kinesiska aktiemarnaden - värdet har sjunkit med 20 % sedan mitten av juni - har fått en del förmögna privatpersoner att lämna aktiemarknaden. Även om en stor del av de kinesiska pengarna har "parkerats" i mer likvida tillgångar som amerikanska statsobligationer och säkra valutor som schweiziska franc så tyder mycket på att utländsk fastighetsförsäljning kan få ett rejält uppsving.

Historia, Tyskland
2015-29 s 8-12
"Angiveriskandalen i forna Östtyskland"
Östtyskarnas eget skvaller överträffade till och med Stasis förmåga att övervaka medborgarna.
Alla känner till Stasis omfattande spioneri på den östtyska befolkningen men ny forskning visar att de vanliga östtyskarnas angiveri på varandra var betydligt vanligare än vad man tidigare trott.
Runt om i före detta Östtyskland samlar olika arkiv damm, men på senare tid har man börjat gå igenom dem och funnit häpnadsväckande uppgifter kring hur utbrett angiveriet var.
Det handlar om spioner och informatörer av en sort som de som studerar DDRs historia till helt nyligen har ignorerat. Det handlar främst om ljudband från Folkpolisen och Informella imformatörer (IM). Men också POZW (partners i politiskt-operativt samarbete).
Många så kallade "Auskunftpersonen", AKP, användes av Stasi. I Rostock erbjöd 18 % av befolkningen sina tjänster som "tjallare". Och så fanns de människor som klassades som GM och BM - Gute Menschen och Brauchbare Menschen.

Iran
2015-29 s 13
"Äntligen!"
I nästan 13 år har diplomater förhandlat med Iran om en för alla parter acceptabel uppgörelse om landets atomenergipolitik. Här presenteras de viktigaste tidpunkterna och besluten längs den långa vägen fram till ett avtal. Från 2002 till 2015.
Från start, augusti 2002: Den iranska oppositionsgruppen i exil, Irans Nationella Motståndsråd, avslöjar detaljer om Irans produktion av tungt vatten (D2O) i Arak och att landet är i färdmed att bygga en produktionsanläggning för kärnenergibränsle i Natanz. Detta väcker internationella farhågor om att Iran är på god väg att framställa kärnvapen.
På "upploppet": den 2 april 2015: Iran och världens ledare presenterar ett ramavtal som innebär en begränsning av Irans atomprogram i utbyte mot att sanktionerna lättas.
Den 14 juli 2015: Ett nytt avtal är klart som sätter punkt för 12 års dödläge och markerar början till en ny tid i relationerna mellan Iran och västvärlden. Avtalet kom till efter 17 dygn av nästan oavbrutna överläggningar.
"Iran nuclear talks: timeline"

IT, USA, Kuba
2015-29 15
"Kubanska webbentreprenörer"
När internetuppkopplingen blir bättre öppnas en gigantisk marknad i USA.
Sedan USA i februari tillät import av varor och tjänster från kubanska företag har de också börjat snegla på amerikanska företag som potentiella kunder. Just den digitala sektorn anses ha störst potential att blomstra med de nya amerikanska importreglerna
Vad som främst behövs är en ordinär internetanslutning och en modell för att kunna fakturera.

USA, Kuba, Handel
2015-29 16-17
Striden mellan Pernod och Bacardi om Havana Club. Vad händer nu när Kuba och USA öppnar handelsförbindelserna? Romen står i centrum för en intensiv företagsstrid som har dragit in Castro-regimen, den amerikanska kongressen, EU och WTO.
De senaste två decennierna har Pernod Ricards destilleri Havana Club på Kuba produverat Havana Club. De säljer romen över hela världen - utom i USA. Samtidigt produceras Havana Club också i den amerikanska delstaten Puerto Rico av Bacardi som bara säljer den i USA och ingen annanstans.

Storbritannien, Media
2015-29 18-19
"Besk medicin för BBC, men överlevnaden är säkrad i 10 år till"
Under valrörelsen kritiserade det konservativa partiet, BBC för att stödja arbetarpartiet, Labour, men BBC får ändå behålla de statliga licensavgifterna efter Torys valseger.
Som motdrag övertar BBC finansieringen av Torys vallöfte om att britterna över 75 år ska slippa licensavgiften.
Överenskommelsen har slutits i hemliga samtal mellan finansministern George Osborne och BBC-chefen Tony Hall, och överraskar de flesta.
Tittarvanorna har snabbt övergått från TV till Internet. BBC har annonserat ett sparpaket där man ska dra in tusen tjänster eftersom intäkterna minskat med 150 miljoner pund per år.
BBC är statsfinansierat och ska enligt koncessionen rapportera politiskt neutralt och därför enligt finansministern George Osborne inte kalla terroristgruppen IS för Islamska staten.

USA, Kenya
2015-29 20-22
"Barack Obama åker hem till Kenya"
Det är precis som när JFK åkte hem till Irland.
Entusiasmen är stor inför presidentens besök. Kenya har drabbats av Obama-mani. Men besöket erbjuder också en möjlighet att förbättra de ansträngda relationer na med väst.
Det är svårt att överdriva Obamas popularitet i Kenya, landet där hans far blev född, samt i resten av Afrika söder om Sahara - det svarta Afrika - en av de få platserna där hans rykte inte har falnat under hans presidentperiod.
Det blir ett viktigt besök. Relationerna mellan Kenya och väst har nått botten under de senaste åren.
Kenyas ökade betydelse har fått amerikanska regeringar att bli mindre benägna att kritisera afrikanska regeringas sätt att styra sina länder.
Barack Obamas satsning på entreprenörer - han kommer att deltaga i ett globalt toppmöte om entreprenörskap - indikerar en förändring från tidigare politisk-militära relationer relationer i Afrika till mer ekonomiska affärsförbindelser på den Afrikanska kontinenten.

Indien
2015-29 23-24
"Indiens mest uppmärksammade korruptionsfall just nu"
"Ingen har dött idag. Åtminstone inte innan vi gick i tryck". Det är nyheter för miljontals indier som följer upplösningen av fallet av systematisk korruption inom en statlig betygsnämnd; Vyapam, (a state government examination board som utför antagningstester för de som söker studier eller arbete på universiteten).
Flera som varit inblandade i fallet har dött. Fler än 2000 människor har åtalats, hundratals sitter i fängelse, hundratals är på flykt och flera grupper har bett om polisskydd.
I Madhya Pradesh anklagas politiker och tjänstemän för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att hjälpa kandidater få höga poäng.
Läs mer i:
"Vyapam Corruption Case Mystifies India"

Kina
2015-29 25
"Kinas snabba urbanisering"
Pärlflodsdeltat går om Tokyo som världens största stad.
Pärlflodsdeltat i Kina som inkluderar städerna Shenzhen, Guangzhou, Foshan och Dongguan - är nu hem för fler människor än Kanada, Argentins eller Australien tillsammans. Och större än Tokyo, både till yta och befolkning. Pärlflodsdeltat expanderade från 4500 kvkm år 2000 till nästan 7000 kvkm 2010. Regeringen bygger nytt i allt snabbare takt med avsikt att förflyttar människor från landsbygden till urbana områden där de lättare kan skaffa sig en försörjning.

USA
2015-29 26-28
"I Texas fruktar man en militär invasion ledd av Obama"
I Bastrop County misstänker en del republikaner att Obama ska invadera Texas och ställa in presidentvalet 2016 för att kunna förlänga sin egen mandatperiod. Denna oro började när invånarna informerades om att den amerikanska armén ska genomföra en militärövning i Texas. Det finns också de som tror att militärövningen är en hemlig komplott som president Obama iscensatt för att kunna spionera på dem, konfiskera deras vapen och i slutändan införa undantagstillstånd i en av USAs stolta, fria konservativa stater.
"Vi är inte emot militären. I den här regionen finns ett starkt stöd för militären, men vem är militärens överbefälhavare?" frågar Wareham retoriskt.
I Bastrop County misstror många medborgare Barack Obama eftersom de tror att han i första hand sysslar med att skapa välfärd åt svarta människor och "illegala invandrare".
http://www.washingtonpost.com/national/the-americans-are-coming-texans-fear-obama-led-us-military-invasion/2015/07/04/58047fee-2001-11e5-84d5-eb37ee8eaa61_story.html
"The Americans are coming! Some in a Texas county fear an Obama-led U.S. military invasion."

IT
2015-29 30
"Kommer vi någonsin att kunna få bort robotarna från Internet"
Nej, åtminstone inte på Instagram.
I begynnelsen var Instagram - nytt och fräscht, och moget för spam.
Fotofördelningsajten översvämmades av falska konton som gillade, följde och hashtaggade för glatta livet. Sedan kom den stora "Instagram-uppryckningen" då alla falska konton skulle raderas. Men robotarna finns kvar och kommer alltid att finnas på Instagram.
Upp till åtta % av alla konton är fortfarande datorgenererade.
William Howard är talesman för Rantic, ett företag som som säljer följare, gillare och annat på sociala nätverk som Facebook, Twitter och Instagram.
Företag som Rantic.com tjänar pengar på falska konton - de äger robotar som skapar miljontals falska Instagramkonton som de sedan säljer till kändisar. Företag och alla andra som vill få sina konton att växa snabbt.
Rantic får sina falska konton från en robot som utvecklats av ryska programmerare. Att sälja följare är en verksamhet som drar in
mångmiljonbelopp. Och en robot är guld värd.
Det kommer alltid att bli svårare och svårare att avgöra vad som är äkta och vad som är falskt.
"Can we ever beat the bots? Not on Instagram".