Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 12

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11         

Ryssland, Ukraina, Historia
2014-12 s 4-6
"100 år efter 1914"
Är Europa i en liknande kris? Den nuvarande krisen i Ukraina - det verkar alla vara överens om - är rik på historiska resonanser. Men vilken historia är relevant för den senaste tidens historia? Den nuvarande krisen har föga likhet med den geopolitiska situationen då. Julikrisen 1914 är utan motstycke i världshistorien.
Ryssland hävdade då att de hade rätt och skyldighet att agera väktare av ortodoxa kristna i det ottomanska imperiet, lika mycket som de idag hävdar rätten att skydda etniska ryssars intressen i östra Ukraina. Idag förenas en bred allians av väst- och centraleuropeiska stater i sina protester mot Rysslands ingripande. EU har satsat mycket i demokratiseringsprocessen i Ukraina.

Ryssland, Tyskland
2014-12 s 7
"Vänner, inte fiender"
Tyska exportföretag motarbetar ekonomiska sanktioner mot Ryssland. De skulle ge enorma förluster för båda parter.
Tyskland står ensamt för nästan en tredjedel av EUs totala export till Ryssland. Och får ungefär en tredjedel av sin olja och gas från Ryssland. 300 000 tyska arbetstillfällen är beroende av handeln med Ryssland. Ett avbrott i handeln skulle bli smärtsamt för Tyskland men "ett existentiellt hot" för Ryssland.

Storbritannien
2014-12 s 8-9
"Val i Storbritannien"
Östeuropéerna kan avgöra valen. Nu handlar det bara om att få dem till valurnorna. Alla EU-medborgare har rätt att rösta i lokalvalen och EU-valen i Storbritannien. Lobbygruppen Nya Européer försöker nu mobilisera så många som möjligt av landets 2,5 miljoner EU-migranter inför maj månads lokal val och EU-val. De tre största partierna verkar ännu inte ha insett potentialen i de migrerades röster. Valdeltagandet i stort verkar bli lågt.

Irland, USA
2014-12 s 10-11
"Ingen ambassadör i Dublin"
Den otillsatta posten förolämpar irländarna.
När Irlands premiärminister Enda Kenny skänkte president Obama den traditionell skålen med treklöver i Vita Huset för att fira Saint Patrick´s Day, fanns det en sällsynt orm på den annars då gemytliga trädgårdsfesten.
Det är 14 månader sedan Daniel Rooney lämnade sin post i december 2012 och ingen ny amerikansk ambassadör har utnämnts. Den långa väntan är plågsam för irländarna som gillar att tänka att deras relation med USA är annorlunda jämfört med andra länder: den är intim, känslomässig och sentimental. Det är aldrig bra att inte ha en ambassadör, helt enkelt därför att det sänder dåliga signaler. Obama är mindre sentimental med sina irländska band än till exempel Bill Clinton.

Frankrike
2014-12 s 12-13
"Skandalen som är pinsam för alla"
Nya avslöjanden i Frankrike. Nicolas Sarkozys politiska comeback är hotad. Den socialistiska regeringen förnekade först all kännedom om den avlyssningsskandal av den förre presidenten Nicolas Sarkozy som skakar Frankrike. En avlyssning som avslöjat en rad skandaler och som kan omöjliggöra hans politiska comeback i kommunalvalen och till EU-parlamentet.
Le Monde har avslöjat att undersökningsdomare började avlyssna Sarkozys telefon förra året i september. Sarkozys immunitet mot åtal löpte ut när han lämnade presidentämbetet 2012.
Den mest sannolika vinnaren i affären är Marine Le Pen och hennes parti Nationella Fronten.

Japan
2014-12 s 14-16
"Återuppbyggnad i Japan"
Tre år med provisorium. Över hundratusen väntar fortfarande på ett hem.
Efter röjningsarbetet börjar återuppbyggnaden av de områden som förstördes av tsunamin i Japan 2011. Men det råder en stor brist på arbetskraft som ytterligare kommer att förvärras på grund av förberedelserna för Tokyo-OS 2020.
I de trånga rillfälliga bostäderna breder otåligheten ut sig. Två år skulle man vara tvungen att stanna innan någon återflytt var möjlig men någon flytt finns inte i sikte. De saknar havet där de växte upp. Intresset i Japan har minskat avsevärt för de områden som drabbades av tsunamin och kärnkraftskatastrofen i Fukishima.

Saudiarabien
2014-12 s 17-18
"En ensam kamp för jämlikhet mellan sunniter och shiter"
Saudiarabiens religiösa klyftor: Mikhlif al-Shammari har fängslats flera gånger, förklarats vara "otrogen", ruinerats ekonomiskt och blivit skjuten fyra gånger - av sin egen son.
Den enda anledningen är att han tycker att sunnimuslimer bör behandla shiiterna som jämlikar. De utgör ungefär 10 % av den saudiska befolkningen. En del av de konservativ religiösa som utövar stort inflytande i Saudiarabien, säger att shiiter är värre än judar eftersom de, till skillnad från äkta otrogna, har upplevt sanningen om islam och ändå väljer att förvränga den.
Den sekteristiska klyftan mellan sunni och shiiter hjälper till att stoppa oliktänkande i Saudiarabien.

Syrien, Ukraina
2014-12 s 19-20
"Oaser och hägringar"
Det finns en svag strimma av ljus trots allt. Men därför glöms Syrien bort när Ukraina är i rampljuset. Hur kan vi avgöra vad som är viktigt i världen? Frågan föranleds av att krisen i Ukraina sammanträffar med den tredje årsdagen av krigsutbrottet i Syrien.
Syriens inbördeskrig går in på sitt fjärde år och har hamnat i ett ohyggligt dödläge. Vare sig den hårt ansatta regimen eller den besvärliga fienden har någon möjlighet att avancera.
Många tjänar också på kriget, allt från näringsidkare till krigsherrar och den extrema jihadgruppen "Islamiska staten" i Irak och Storsyrien (ISIS).

2014-12 s 21
"Ukraina, Syrien och global uppmärksamhet"
Kommentarer av Gideon Rachman. Är det rätt att vara så fokuserad på Ukraina i stället för Syrien? Cirka 146 000 människor har enligt FN dödats i Syrien och 9 miljoner har förvandlats till flyktingar. - ungefär en tredjedel av befolkningen.
Varför då Ukraina? Ja, kanske för att det där handlar om Ryssland, en stormakt med kärnvapen. Oron i Damaskus känns som ett regionalt problem medan problemen i Moskva mer känna som ett hot mot den internationella ordningen.
Kanske också för att ukrainarna är européer inte araber.

Afghanistan
2014-12 s 22-23
"Kandidaterna ger sig ut på vägarna"
Den slutgiltiga striden i det som kan bli Afghanistans första fredliga demokratiska maktskifte.
president Abdullah Abdullah är segerviss, den före detta ögonläkaren som bytte liv och blev medlem i motståndsrörelsen Mujahedin. Kampen om afghanernas valsedlar avgörs inte i Kabul utan i landets torra dalar eller i utkanten av dess karga snårgenomträngliga öknar.
Mer än tre fjärdedelar av afghanarena bort fortfarande på landsbygden. Ofta son självförsörjande bönder. En del kommer att förhindras att rösta genom talibanernas våld eller geografins oböjliga villkor. Den sittande presidenten Hamid Karzai får inte kandidera igen, vilket innebär att om valet går smidigt kommer att att bli det första fredliga demokratiska maktskiftet i landets historia.
Abdullah Abdullahs väljarbas finns bland tadzjiker i landets norra delar. Konkurrenten Ingenjör Mohammad Khan är medlem av Hizb-i-Islami, den politiska grenen av upprorsledaren Gulbuddin Hekmatyars parti. Han är afghan och mujahedin.
Alla 11 kandidater har försetts med livvakter och en miljondollars- konvoj med skottsäkra fyrhjulsdrivna fordon.

Latinamerika, Venezuela, Brasilien
2014-12 s 24-25
"Sydamerikas reaktion på krisen i Venezuela har låtit vänta på sig. Det beror inte bara på Venezuelas avvisande hållning. Även övriga regeringar har svårt att ta ställning - framför allt regionalmakten Brasilien. Sydamerikas stater har kommit så långt att de har bildat en kommission som ska medla mellan Venezuelas regering och opposition och för att avhjälpa de djupa klyftorna inom politiken och inom befolkningen. Protesterna som pågått i en månad med mer än 20 dödsoffer ses inte längre som en rent nationell angelägenhet. Detta vid ett extramöte inom de sydamerikanska staternas union (Unasur). Kommissionen kommer att inleda sitt arbete i början av april.

Venezuela
2014-12 s 26-28
"Vilka protester?"
Det splittrade Venezuela: Upploppen i Caracas märks inte i stadens slumområden. Oroligheterna I Venezuela blottar klassklyftorna. På östra sidan i huvudstaden, där de rika människorna bor, har de flesta barnen stannat hemma från skolan i mer än en vecka, protesteldar brinner på gatorna om natten, butikerna stänger tidigare och karnevalsfirandet har ställts in.
Men på västra sidan vet man knappt om att landet har skakats av oroligheter i flera veckor. Skolorna fungerar normalt och restaurangerna serverar mat som vanligt.
Detta speglar den djupa klyfta som delar upp den oljerika nationen i anhängare respektive motståndare till den socialistiskt inspirerade revolutionen som inleddes av Hugo Chávez som var president i 14 år tills han dog för nästan ett år sedan. Och som medelklassen anser att den nye presidenten Maduro fortsätter.

USA, Historia
2014-12 s 29-30
"Båda presidents män"
Hur Abrahams Lincolns sekreterare bidrag till att skapa hans eftermäle.
Amerikaner kräver böcker om Abraham Lincoln. Men det är inte lätt att hitta fräscht material om deras 16:e president. Därför vänder sig vissa skribenter till hans närmaste hjälpredor - regeringen, generalerna och sonen. En ny redogörelse av Joshua Zeits fokuserar på Lincolns två sekreterare, som hade nära inblick i ett mycket viktigt presidentskap. John George Nicolay och John Hay delade rum och tjänstgjorde som Lincolns dörrvakter och brevskrivare. Presidenten kallade dem "pojkarna". De kallade honom, privat och tillgivet, "Bossen" och "Den gamle". Å andra sidan försökte de två att undvika att reta presidentens hustru, Mary Todd, som de brukade kalla "Häxan" eller "fienden" eller "hennes sataniska majestät".