Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 27

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26                    

Grekland
2015-27 4-5
"Uppbrottet från euron blir smärtsamt för alla"
Det sägs att första världskrigets utgång välkomnades med jubel av folket i Europa. I Grekland häller något liknande på att hända efter år av ekonomiska kris och politisk turbulens.
En växande andel människor känner att det nu får vara nog, och hur nog kommer det att visas i folkomröstningen om grekerna ska vara kvar i eurozonen eller återvända till sin tidigare valuta, drachmen. Den italienska ekonomen Francesco Giavazzis åsikter uttrycks i denna artikel och de delas av många högt uppsatta. Samtidigt anklagar Greklands premiärminister Alexis Tspiras kreditgivarna för att "plundra" landet.
Vissa hävdar att Grekland skulle klara sig bättre efter ett utträde ur eurozonen och kanske också Europeiska Unionen. Men mer troligt är en period av kaos, och ännu värre en nedbruten stat.

Grekland
2015-27 6-7
"Döda män betalar inte sina skulder"
Krönika av Per-Erik Lönnfors, fd diplomat inom Finlands EU.
En av de blå dunster som slagits i folks ögon under årets valrörelse i Finland är att statens skulder skulle överföras på deras barn och barnbarn. Men det är viktigare att barnbarnen får förutsättningar att skapa sig ett liv med skulder, än att starta livet i en misär om än skuldfri.
"Tyvärr lever vi inte i en värld där man byter goda gärningar med varandra. För den värld vi ler i är människosmugglarna i Medelhavet den bästa metaforen. Man tar ombord människor så länge de kan bidra till ens vinst, men när de blir en belastning slänger man dem överbord."

Tyskland
2015-27 8-9
"Sprickan mellan politikerna och folket om Tysklands utrikespolitik"
Båda lägren bortser från realiteterna!
Tyskland bör ta ett större ansvar i världen. Det kräver tyska, europeiska och amerikanska politiker, men tyskarna i gemen är skeptiska: Är kriget i Ukraina verkligen ett krig? Vore det inte bättre om man kom överens med Ryssland? Och är det egentligen inte västvärlden - EU, USA, Nato - som är ansvarig för att den europeiska kontinenten hamnat i en frostig atmosfär?
Det har uppstått en spricka när det gäller frågan om hur man ska handskas med Grekland. EU själv tvivlar alltmer på sin egen popularitet än vad ukrainare, georgier och moldavier gör, som fortfarande betraktar EU som en eftersträvande liberal sammanslutning.
Att den tyska befolkningen i större utsträckning verkar vilja blicka inåt hotar den tyska utrikespolitiken. Modet att tala om de obehagliga sanningarna saknas.

Ryssland, Historia
2015-27 10-11
"Det kalla kriget - utan det roliga"
Vi är tillbaka i ett nytt kallt krig, men det saknar den ideologiska kraftmätning mellan öst och väst som den förra hade, vilket ibland tog sig komiska uttryck. Idag handlar det bara om pengar. När började det åter bli kyligt mellan väst och öst?
Vi avlossade det första skottet när vi expanderade Nato mot den ryska gränsen trots att Sovjetunionen upphört. Meddelandet till Moskva var att ni är alltid vår fiende. "Natos störtande av den libyska ledaren Muammar Gaddafi, den arabiska våren och gatuprotesterna i Moskva gjorde Vladimir Putin nervös".

Spanien
2015-27 12
"Spaniens politiska karta färgas röd"
De konservativa förlorar makt i regionen. De måste nu, i liket med socialisterna, göra överenskommelser med de sturska protestpartierna som kämpar för högre sociala avgifter och fler insatser mot korruptionen.
I regional- och kommunvalen i maj i Spanien hävdade sig Partido Popular (PP) på många platser som starkaste kraft men allianser mellan olika vänsterpartier såg till att PP förlorade sex av elva regioner där man styrt. Socialisterna styr nu i sju regioner mot tidigare två. Men för detta krävdes en pakt med protestpartierna. Det "upprörda" partiet Podemos hjälpte socialisterna till makten i sex regioner.
Den liberala nykomlingen Ciudadanos stöder PP i fyra och socialisterna i två regioner.
Samregeringarna kräver nu betydligt större socialutgifter, insatser mot korruption och stopp för privatiseringar, särskilt inom hälsovården.

Terrorism, IS, Syrien, Samhälle
2015-27 13-17
"Om du är hustru till en martyr behöver du inte betala för någonting"
Vad är det som lockar västerländska kvinnor till islamiska staten?
Under flera månader har Nabelee pratat med brittiska och amerikanska "systrar" över internet, både innan de rest till Syrien och när de kommit tillbaka. Vad är det som får dem att längta efter ett liv i Kalifatet? Och hur blev det för dem som reste sin väg och gifte sig med en IS-krigare?
Hon är fixerad vid berättelser om förtryck av muslimer. Hennes konton på sociala medier är fulla av bilder på syriska barn som dödats av Bashar al-Assad, palestinska ungdomar som bränts levande av israelerna.
Det senaste numret av IS egen tidning, Dabiq, handlar om oron för att västerländska kvinnor ska åka tillbaka och lämna IS. Kvinnor som förlorat sina män uppmanas att "ha tålamod" och stanna kvar.
Många IS-supportrar på nätet delar en övertygelse om att det pågår ett globalt krig mellan "äkta islam" och "kuffar" och att alla muslimer måste välja sida.
"Kuffar", eller kafirer, är alla människor som inte är en "äkta muslim". Kanske drygt 99 % av världens befolkning, en utvald skara, i likhet med Jehovas vittnen, till exempel. Men betydligt brutalare, rasistiska och makthungrigare.

The Guardian: The secret world of Isis brides: 'U dnt hav 2 pay 4 ANYTHING if u r wife of a martyr'
http://www.theguardian.com/world/2015/jun/24/isis-brides-secret-world-jihad-western-women-syria

https://en.wikipedia.org/wiki/Dabiq_(magazine)

Miljö
2015-27 18
"Jordens vattenreserver utarmas"
Mer än en tredjedel av världens största akviferer, en livsviktig källa till rent vatten för miljoner människor, håller på att utarmas enligt en artikel i Water Resources Research.
"Vi behöver utforska världens akviferer som om de har samma värde som oljereserver", säger Jay Famiglietti. "Vi behöver borra efter vatten på samma sätt som vi borrar efter andra resurser.
Problemet är mest allvarligt i regioner där regn och snö inte kan kompensera för det vatten som utvinns för jordbruk, industrier, dricksvatten och andra mänskliga behov.
Det arabiska akvifersystemet, en viktig källa till vatten för 60 miljoner människor. Är det mest "överbelastade" i världen tätt följt av Indusflodens akvifer i Indien och Pakistan och Murzuq-aktifern i Nordafrika. Men också Central Valley i Kalifornien.
Bristen på grundvatten håller på att leda till allvarliga, ekologiska miljökatastrofer som att floder torkar ut, att vattenkvaliteten försämras och landsänkningar.

Läs mer i Financial Times: "Global water supplies are 'in distress', scientists warn"
http://www.ft.com/cms/s/0/51f8c3ec-1383-11e5-aa7f-00144feabdc0.html#axzz3fBVgXY86

http://news.uci.edu/press-releases/a-third-of-the-worlds-biggest-groundwater-basins-are-in-distress/
Study: Third of Big Groundwater Basins in Distress:
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4626

USA
2015-27 19
"Sydstaternas stridsflagga halas ner för gott"
Under det amerikanska inbördeskriget (1861-1865) hissade armén i den separatistiska södern som villa ha kvar slaveriet, flera varianter stridsflaggor - som de flesta amerikaner associerar till "sydstatsflaggan".
I South Carolina har motståndare till sydstatsflaggan i åratal krävt att den ska avlägsnas från delstatsparlamentet.

Japan
2015-27 20-21
"Japan har också problem med sin flagga"
Den "stigande solen" är en sårande krigssymbol för grannländerna.
Medan debatten om användandet av sydstatsflaggan rasade i USA var det många som riktade blickarna utomlands för att se om det fanns andra konflikter om andra länders flaggor. Om nu tyskarna kunde förbjuda nazistiska symboler, varför skulle inte amerikanerna funna förbjuda konfederationens symboler?
Detsamma gäller Japan som fortfarande använder den kontroversiella krigsflaggan "den stigande solen", trots grannländernas sårade känslor och starka kritik.

Argentina
2015-27 22-24
"Kirchnerismens barn"
I Cámpora växer en ny generation av fanatiska peronister upp. Medlemmarna drivs inte bara av idealism utan också av utsikten att få ett statligt jobb och tillgång till maktens innersta kretsar eftersom lojalitet till presidentens parti lönar sig. Rikligt med pengar väntar.
Ungdomsrörelsens ledningsgrupp har också nära band till Cristina Fernández de Kirchners mystiske och mäktige son, Máximo Kirchner. Som i praktiken ses som regeringen Kirchners premiärminister.
Ungdomsrörelsen La Cámpora har de senaste åren utvecklats till en uppåtgående kraft inom president Cristina Fernández de Kirchners regeringsparti FPV. Stor tillströmning fick rörelsen först efter Néstor Kirchners död år 2010. La Cámpora har idag omkring 60 000 anhängare.

Frankrike
2015-27 25-26
"Vive la France!"
Manuel Valls vill återuppliva Frankrikes glansdagar.
Frankrikes nye premiärminister Manuel Valls, 51, har introducerat landet till sin egen version av socialistisk politik: Mer mittenorienterad i sociala frågor, konservativare i ekonomiska frågor och stridslystnare än mannen som utsåg honom, president Francois Hollande.
Hollande valde Manuel Valls i hopp om att hans annorlunda stil ska kunna bidra till att vända det politiska läget för vänstern. Socialistpartiet är i gungning efter att i lokalvalen i mars ha förlorat makten till de konservativa i minst 150 städer.
"För mycket lidande och inte tillräckligt med hopp. Sådan är Frankrikes situation. Det är vår verklighet och vi måste kunna se den utan att darra". Han lovade att "berätta sanningen för fransmännen" och tillade att "vi måste koncentrera oss på det väsentliga och detta ät att ge tillbaka framtidstron till fransmännen".
De offentliga utgifterna står för 57 % av Frankrikes BNP, det är den nest högsta nivån i Europa. Vall tänker uppfylla sitt löfte om 69 miljarder dollar i nedskärningar till 2017.
Om romerna säger han att "de så småningom bör återvända till Rumänien och Bulgarien. De har ett sätt att leva som är mycket annorlunda vårt".

Haiti, Dominikanska Republiken
2015-27 27-29
"Allt som jag har finns här"
Papperslösa haitier tvingas flytta, även de som fötts i Dominikanska republiken.
Nu tar presidenten i med hårdhandskarna och genomför den lag som stiftades redan 2004; de papperslösa haitierna måste lämna landet: "Vi måste få ordning och reda i landet".
Haitierna tar de hårda och smutsiga jobben som dominikanerna inte vill ha, men de kostar också staten mycket pengar i exempelvis sjukvård.
Tidsfristen, den 17.6 då de papperslösa som är ungefär 600 000 personer, var tvungna att registrera sig för att få uppehållstillstånd om de kunde bevisa att de hade bott i Dominikanska republiken före 2011
De flesta haitierna är så rädda för repressalier att 12000 flydde frivilligt.

USA, Kuba
2015-27 30
"Far ville gå med i Castros armé"
Senator Ted Cruz avslöjar faderns ungdomssynder.
I sin nysläppta bok "A time of Truth" avslöjar republikanernas presidentkandidat Ted Cruz att hans far ville delta i Castros armé på Kuba. Senare blev fadern en pastor som jämför Catro med en ung Obama.
I sin bok tar Ted Cruz också upp hur hans äldre halvsyster, Miriam, dog av en överdos 2011.