Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 10

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9      


2015-10 s 4-8
Spanien, Samhälle
2015-10 s 4-5
"Sluta ragla runt på gatorna!"
Spanien vill kriminalisera farliga, fulla fotgängare.
Berusade turister som brukar ragla omkring på spanska gator på nätterna bör skärpa sig i sommar. För att få slut på det farliga vinglandet planerar Spaniem att införa alkoholtester (utandningsprov) för fotgängare. Förslagen, tillsammans med andra förslag om förbättrad trafiksäkerhet, skulle ge fotgängarna samma ansvar som bilisterna för hur de rör sig på vägarna.
Att försöka flytta över skulden och skylla på offret är en pågående och mödosam uppgift. Men om man kommer på hur man kan fängsla människor som sms:ar medan de promenerar, så vore det inte helt fel.

FN, Nato
2015-10 s 6-9
"Vi måste skrota kapitalismen för att rädda jorden"
Intervju i der Spiegel av Naimo Klein, en kanadensisk författare som är mest känd för boken No Logo som gjorde henne till förgrundsgestalt för den globala rättviserörelsen.
I boken Chockdoktrinen driver hon tesen att kapitalismen utnyttjar kriser för att driva igenom impopulära politiska förändringar. Förra året släppte hon boken "This Changes Everything: Capitalism vs. The Climate".
Hon menar att det är det ekonomiska systemet vi skapat som skapat den globala uppvärmningen. Vi behöver mer strategi, styrande och planering, Vårt system är överdrivet besatt av tillväxt. Vi behöver sociala massrörelser.

Nutidshistoria, Indien
2015-10 s 10-11
"Moder Teresa var inte något helgon"
Hon hade en baktanke med all sin välgörenhet.
En het ny debatt kring Nobelpristagaren Moder Teresa har blossat upp i Indien. Vilka var nunnans underliggande syften med hjälparbetet bland Indiens mest fattiga egentligen. Och varför umgicks hon med så tvivelaktiga figurer?
Den romerskt katolska missionären Moder Teresa blev en internationell ikon på grund av sitt välgörenhetsarbete men efter det att ledaren i den hinduistiska nationalistiska gruppen RSS, Mohan Bhagwat, offentligt har ifrågasatt intentionerna bakom hennes arbete har hon nu blivit ett ämne i det moderna Indiens religiösa debatt. Han har en osannolik allierad i den hängivna ateisten Christopher Hitchens, som bland annat skrivit boken "Hells Angel".

Maldiverna, Terrorism
2015-10 s 12-14
"Paradisets jihadister"
Allt fler unga muslimer reser till Syrien och strider för IS.
Maldiverna är mer känt som ett lyxigt turistmål än för gängvåld och militanta islamista - men stora sociala problem och hårdföra imamer har förändrat ö-staten i den indiska oceanen. Uppkomsten av Jabhat al-Nusra och Isis har katalyserat ett existerande poblem
Minst 100 000 människor trängs på Malés 1,8 kvadrat kilometer. Från en särskilt utsatt stadsdel med radikal förkunnelse i moskéerna, organiserad brottslighet och sociala problem reser islamister till Syrien. Arbetslöshet, drogmissbruk och unga mäns behov att bevisa sin manlighet och beskrivningen IS kalifatet i Syrien trycker på. "Det är bättre att dö för Allah än att sitt i fängelse på Maldiverna". Demonstranter skaldar "Skicka demokratis åt helvetet". "Islam kommer att dominera världen". De svarta flaggorna fladdrar.

Terrorism, ISIS
2015-10 s 15-17
"Al-Qaidas kamikaze-attacker mot Europa"
Jihadisterna planerar en marin bas för att attacker mål i Medelhavet. IS tjänar cirka 1,5 miljoner dollar om dagen, främst från illegal försäljning av olja. Lösensummor och finansiella supportrar i Gulfstaterna. Med en del av dessa pengar vill de skapa en flotta med självmordsbombare i Medelhavet. IS som har upp till 35 000 soldater, varav 6000 utländska, vill utöka sin bas till Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland, likväl som till Marocko, Algeriet, Libyen, Mauretanien, Senegal och andra nordafrikanska, arabiska, stater.
IS består till större delen av irakier och till 20 % av syrier. Grunden är Baathpartister från säkerhetstjänsten under förre presidenten Saddam Hussein, vidare stridshärdade krigare från de tjetjenska och dagestanska krigen mot Ryssland och blandade bataljoner från Europa.

USA
2015-10 s 18-19
"Obama har rätt att inte älska USA"
"En politiker som kan ge uttrycka för en innerlig, enkel, generös kärlek till ett fläckfritt och överlägset Amerika är antingen en förrädisk agitator eller också så omedveten att han inte är kvalificerad att regera".
Rudy Giuliani, fd borgmästare i New York City och förlorande presidentkandidat, orsakade uppståndelse när han ifrågasatte Barack Obamas kärlek till Amerika.
Men det finns mycket fakta om Amerika som inte är särskilt smickrande som t ex USAs exceptionellt grymma historia av slaveri och vit överhöghet.

Nigeria
2015-10 s 20
"Väljarnas glömska göder de skamlösa politikerna"
Ända sedan president Goodluck Jonathan i februari meddelade att valet i Nigeria skjuts upp i sex veckor har väljarna hållit andan. Presidentvalet, nu planerat till den 28 mars, kommer att bli det mest livligt omdiskuterade valet i moderna nigeriansk historia. För första gången sedan demokratin återinfördes 1999 finns det en möjlighet att den sittande presidenten kan förlora till oppositionskandidaten. Jonathan ligger jämsides med den förre diktatorn, general Muhammadu Buhari i valspurten. Han styrde landet under två år sedan armén gripit makten från en demokratiskt vald regering 1983. Buhari anses vara en av de minst korrumperade av landets härskare.
Men nu står landet och väger vid stupet, med krympande valutareserver, ohämmad korruption, en sönderfallande ekonomi och ett krig mot Boko Haram som redan pågått i fem år utan något slut i sikte.

Brasilien
2015-10 s 21
"Thatcherisman vinner anhängare"
Ett nytt liberalt parti ska bredda den brasilianska politiken. Free Brazil Movement har bildats för att lyfta fram en fri marknad för att lösa landets problem. Partiet kallar sig "Novo" - Nya partiet - och står för fri marknad, minimal statlig inblandning, låga skatter och individuella friheter. Partiet breddar avsevärt Brasiliens idag politiska spektrum. President Rousseffs Arbetarpartiet är avgjort ett vänsterparti. Det största oppositionspartiet, socialdemokratiska PSDB är vänligare inställt till marknaden men är ingalunda thatcheristiskt.

Kina, Afghanistan
2015-10 s 22-25
"Kina kan bli den makt som mäklar fred i Afghanistan"
Under de senaste månaderna har Kina gjort uttalanden som avslöjar att man är villig, kanske till och med ivrig, att utöka sitt angagemang i Afghanistan, vars otillgängliga Wakhankorridor når Kinas västra gräns.
Kinas växande intresse för Afghanistan ger många hopp om att de också kan agera som fredsmäklare inom den mist sagt oroliga regionen. Kina är också den stormakt som har bäst möjligheter till detta, säger Barnett Rubin, USAs rådgivare i frågor som rör Afghanistan.
Men Kina kommer främst att göra detta genom samarbete med regeringarna i Pakistan, Afghanistan och USA, inte genom att bli involverad i Afghanistans inrikespolitik. Detta kan göra det möjligt att avsevärt minska graden av det hot som den pakistanska eliten upplever från Afghanistan och USA. Kineserna vill skapa en internationell samsyn mot de "tre onda krafterna" : terrrorism, separatism och extremism.

Sydkorea
2015-10 s 26
"Nu slipper otrogna makar fängelsestraff"
Tidigare kunde makar som begick äktenskapsbrott dömas till två års fängelse men nu har lagstiftningen ändrats. Juridiken går dock inte i takt men den allmänna opinionen. Samhälleliga normer präglas fortfarande av konfucianska värderingar. Två tredjedelar av sydkoreanerna tycker att otrohet fortfarande ska vara strafbart - trots att nästan hälften av sydkoreanska män uppger att de varit otrogna. Feministiska grupper stödjer avskaffandet av lagen.
Nu är det bara en handfull länder kvar som ser äktenskapsbrott som kriminell handling, däribland Filippinerna och Taiwan.

Libyen
2015-10 s 27-29
"Libyen vilar på konkursens brant"
Vilket kan leda till en humanitär katastrof.
Fyra år efter upproret mot diktatorn Muammar Gaddafi är det nordafrikanska landet trängt från alla håll: två rivaliserande regeringar kämpar om makten och resurserna; miliser och väpnade gäng tvingar fram sin egen nyckfulla rättvisa. De riktade attackerna har drivit bort investerare och diplomater. Mycket snart kan Libyen vara bankrutt.
Libyen förbrukar nu sina internationella reserver i en alarmerande takt eftersom man måste betala se enorma kostnaderna för löner, 97 % är löner från staten, och subventioner utan att ha några intäkter från den rikliga oljan, landets nästan enda inkomstkällan, pga det ständigt pågående inbördeskriget. Förra året tömde Libyen miljarder dollar av sina reserver som nu uppgår till 81 miljarder enligt IMF. I fjor minskade BNP med 20 - 30 % och budgetunderskottet var 50 % av BNP. Och blir mist lika stort i år.

Indien
2015-10 s 30
"Dresskoder i Indien: Politiker bör akta sig för att sticka ut"
Med exklusiva, pråliga eller västerländska kläder.
Indierna vill att deras politiker klär sig anspråkslöst. De är trötta på deras privilegier, på mutor och korruption. Att bära indiska kläder är också ett politiskt uttryck för självständigheten mot väst. Premiärminister Modi dämpade anklagelserna om extravagans genom att sälja en del av sina kläder och skänka pengarna till välgörenhet.
Men det enkla och nationella gäller bara politikerna.
För resten av befolkningen är det Bollywoods pråliga stil som är trendledande.