Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 37

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 33 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36         

Skottland, Storbritannien, Spanien
2014-37 s 4-5
" I Skottland och Katalonien marknadsförs 'Ja till självständighet" som en förändring som inte innebär någon större skillnad'"
En analys inför valen som självständighet.
Nationalisterna i Skottland och Katalonien har länge stött varandra. Om skottarna röstar ja till självständighet så växer möjligheterna att katalanerna gör detsamma. Det finns skillnader mellan de båda i argumenten varför man vill ha självständighet men de delar samma marknadsföringsstrategi; självständigheten kostar inga förändringar. Allt blir som förut.
En självständighet som kontrolleras av Bank of England, har kvar drottningen i Balmoral, behåller pundet i plånboken? EU direktiv som vanligt? Det är en tilltalande idé.

Skottland
2014-37 s 6-9
"Skottland pendlar mellan eufori och skräck"
I Skottland diskuterar men självständighet engagerat och pragmatiskt. Uppbrottsstämning står mot nostalgisk kontinuitet. Tiden efter folkomröstningen kommer inte att bekräfta någon av känslorna. Det som hoppas på att självständigheten kommer att innebära ett nytt och annorlunda Skottland blir besvikna, och de som inbillar sig att allting förblir vid det gamla och goda om nej sidan vinner blir också besvikna.
Men om det blir nej har de konservativa utlovat mer autonomi för Skottland och ge Skottland fullt självbestämmande över inkomstskatt, mervärdeskatt och socialpolitik. Labours förslag går ännu lite längre.

Medicin
2014-37 s 10
"Patienterna isoleras i Nebraska"
USAs största biomedicinska laboratorium har tagit emot sitt första fall av ebolasmitta. Det är den amerikanske biståndsarbetaren Dr Rick Sacra. I Omaha ligger vårdavdelningen som behandlar hjälparbetare från tredje världen som skickats hem till USA.
Avdelningen har 10 sängar fördelat på 5 rum och är den största karantän - och behandlingsanläggningen i USA. Avdelningen har sitt eget luftsystem för att säkerställa att inga smittsamma partiklar förs ut ur sjukhusområdet. 35 läkare, sjuksköterskor och annan medicinska personal ska vårda Sacra.

Zimbabwe
2014-37 s 12-13
"Det är dags att visa vad jag går för"
Robert Mugabes färgstarka, karismatiska hustru Grace är redo för den politiska makten. Den 49-åriga presidenthustrun blev nyligen nominerad till ledare för det regerande ZanuPFs kvinnorörelse samt till en plats i partiets centralkommitté. Dessutom växer spekulationerna om att diktatorn förbereder henne på att efterträda honom som president. Oppositionen i landet Movement for Democratic Change (MDC) befinner sig i kaos medan Mugabes självförtroende trots sina 90 år är starkare än någonsin. Han ser ut att bli ordförande i Afrikanska Unionen (AU).

EU, Tyskland, Frankrike
2014-37 s 14-17
"Frankrike får nya vänner"
Tyskland blir allt ensammare med sina krav på åtstramningar. Tyskland har lämnat Frankrike bakom sig. Och det är en av de främsta anledningarna till att det tysk-franska samarbetet som har stöttat EU sedan starten nu vittrar sönder. Båda sidor söker tyst efter nya allianser.
EU-kommissionens nye ordförande Jean-Claude Juncker håller med Frankrikes president François Hollandes och Italiens premiärminister Matteo Renzis önskemål om en mer flexibel tolkning av reglerna i stabilitetspakten det vill säga en minskad åtstramning. Annars hotas EU av en bestående svag tillväxt.
Den amerikanska regeringen och IMF stödjer också den ståndpunkten. Merkel å andra sidan har gått samman med Storbritannien, Sverige, Danmark och Finland för att blockera utgiftsförslag från Frankrike och de sydeuropeiska länderna.

Rumänien
2014-37 s 18
"Victor Ponta versus liberaler och damer"
Rumäniens socialdemokratiska regeringschef Victor Ponta känner sig mycket säker på sin kandidatur inför presidentvalet. Med en bekväm ledning, cirka 40 % i opinionsundersökningarna, har Ponta sagt att han ska "luta sig tillbaka med en påse popcorn" under den första valomgången den 2 november och titta på utmanarnas debatt. Den populära men polariserande presidenten Traian Basescu får inte kandidera för en tredje mandatperiod och splittringen inom den borgerliga oppositionen är stark. Fyra olika politiker hoppas kunna utmana Victor Ponta vid valen den 16 november. Liberalen Klaus Johannis, tysktalande borgmästare i den transsylvaniska staden Sibue har störst chans. En annan liberal Calin Popescu- Tarice förväntas få 10%. Det nya är att även två damer kandiderar, båda från Traian Basescus läger.
Oavsett vem som vinner finns inget parti som har rena händer.

Terrorism, Samhälle
2014-37 s 19-20
"Mannen med masken"
Våra svårigheter att i ord fatta det hemska skådespelet i Mellersta Östern är också resultatet av två nya erfarenheter.
Där finns den maskerade namnlöse krigaren och bödeln om vilken vi inte vet från vilken del av världen han kommer. De nya terrorgrupperna i Afrika och arabvärlden samlar krigare från hela världen, inte minst från Europa.
Mannen med skidmask och Kalasjnikov är ett dödsbringande formulär på vilket alla politiska mordmotiv i världen låter sig skrivas. Men han har också en passepartout, en som passerar överallt, med den mest skiftande nationella härkomst och krigsmotiv. Under denna maskering försvinner nationella, sociala och kulturell identiteter och dessutom varje form av beredskap att tänka över sina egna gärningar.
Den andra erfarenheten är förknippad med bilderna. Gräsligheterna under tidigare sekler kunde bara aktörerna själva se. Nu går bildens budskap jorden runt, till mångas förfäraren och andras jubel.
Terrorbiografen bjuder på det mest extrema.

USA, Turkiet, Kurdistan, Spioneri
2014-37 s 21-24
"Turkiet är både partner och måltavla"
USA hjälper Turkiet att spionera på PKK, och spionerar själv på Turkiet.
Dokument från visselblåsaren Edward Snowden avslöjar att NSA i USA och GCHQ i Storbritannien har bedrivit ett storskaligt spioneri mot Turkiet. De visar också att USA haft ett nära samarbete med Ankara i kampen mot kurdiska separatister.
Under en tid levererade NSA till och med positionsdata för PKK-ledarnas mobiltelefoner på timbasis till sin turkiska partner.

Israel, Syrien, Terrorism
2014-37 s 25
"Hotet från norr"
Från Golanhöjderna hotar al-Qaida Israel, framför allt sedan de sista FN-styrkorna lämnat gränsövergången mellan Syrien och Israel. För Israels del är det betydligt bättre att Syriens regeringsstyrkor kontrollerar gränsövergången än radikala islamister - vilket nu tvingar israelerna att stödja Bashar al-Assad.

Inbördeskriget i Irak, Terrorism
2014-37 s 27-29
"Var finns våra förlorade söner"
Hundratals irakiska soldater saknas efter hårda strider med islamisterna. Deras familjer vill få hem sina döda och sårade.
Samtidigt som Irak hukar under angreppen från de islamistiska extremisterna strömmar shiitiska soldater tillbaka hem. Men de dödas kroppar kommer inte tillbaka, och det orsakar raseri. I staden Nasiriyah saknas mer än 400 soldater efter att ha blivit dödade vid ett och samma tillfälle på Camp Speicher, de före detta amerikanska militärbasen utanför staden Rikrit som stor under irakiska kontroll innan den invaderades av jihadister från Islamska Staten (IS). Vi har sunniter här i staden Nasiriyah och vi kommer att slakta dem som hämnd om inte våra söner döda kroppar kommer hem.

Sport, Sydkorea, Nordkorea
2014-37 s 30
"Ett surmulet Nordkorea skickar inte sin armé av skönheter till Sydkorea"
Det största dragplåstret till Asiatiska spelen i Sydkorea är den undersköna nordkoreanska hejaklacken, men nu får de stanna hemma eftersom Sydkorea ifrågasatt storleken på hejaklacken. Gruppens häftiga koreografi, deras slående vackra utseende och korrekta uniformer orakade till och med masshysteri och kollektiva svimningar i Sydkorea under spelen i Busan 2002.
Sydkoreas ledare, Park Geun-hye, vill inte stå för Nordkoreas utgifter, deras trupp är för stor. Då avstod Nordkorea för att skicka sin kvinnliga skvadron.