Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 32

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31                

Sverige, USA, Samhälle
2015-32 4-5
"Är Sverige rasistiskt?
Föreställningen om en skandinavisk utopi har blivit ett återkommande tema i amerikansk media. Många hävdar att livskvaliteten i länder som Danmark, Norge och Sverige är bättre än i USA och att skandinaver har en bättre balans mellan arbetsliv och fritid än amerikaner har. Andra pekar på ländernas mer utvecklade jämställdhet, att de erbjuder sin invånare gratis utbildning och har ett försvinnande lågt antal vapenbrott. Dock har konceptet om den skandinaviska utopin inte övertygat alla, och nu har den fått en ny betydande kritiker: Den amerikanske rapparen Snoop Dogg.
Efter en konsert i Uppsala greps och frihetsberövades han misstänkt för innehav av marijuana. När Snoop släpptes efter att ha lämnat urinprov var han mycket misstag med sin behandling och hotade med att aldrig komma tillbaka till Sverige.

Annat, Assange
2015-32 6-12
"Vi drunknar i material..."
Julian Assange berättar om visselblåsarsajten Wikileaks comeback. Om hur Snowden sveks. Om varför NSA är så intresserade av tyska politiker. De flesta politiker världen runt har något att dölja som skulle omöjliggöra deras verksamhet som politiker om det kom ut till medborgarna. Därför vågar de inte protestera mot den övervakning de utsätts för. De reagerar bara "blygsamt, långsamt och lamt". Många befinner sig i en potentiell utpressningssituation. Det finns exempel på betydelsefulla muslimer i olika länder som porrsurfat. De kan bli utsatta för utpressning eller smutskastning.
En intervju med der Spiegel: Tillbaka från den skuggiga exilen på Ecuadors ambassad i London. "Vi vet att de flesta av våra läsare kommer från Indien, tätt följt av USA". Vi har avtal med fler än 100 mediebolag runt om i världen.
I oktober publiceras boken "The WikiLeaks Files". The World accordning to the US Empire".

Kina
2015-32 13-15
"Kolla vattenmätaren! - eller dö av kurragömma..."
"Var försiktig med att få din vattenmätare kontrollerad i ditt land under de här Doma-eran."
Meningen må låta som nonsens men i Kina är det en internetkod för att polisen knackar på dörren i en tid av kraftig regeringskontroll. "Dö av kurragömma", betyder att dö under mystiska omständigheter i polisförvar.
Kinesiska netizens, "nätinvånare", hittar alla möjliga kreativa vägar för att undvika censurens filter, de har uppfunnit en helt ny vokabulär för att kunna skriva om känsliga ämnen. I år har 25 nya ord eller fraser lagts till i en inofficiell ordbok där dessa termer samlas.
"Kim Tjockis lll" är ett smeknamn för Kim Jong Un, Nordkoreas korpulente ledare, som det drives hårt med på Internet. "Reinkarnation" kallas det fenomen då man får sitt konto borttaget men återkommer under en ny form på samma plattform.

Kina
2015-32 16
"Maktens hemsökelser"
I höst presenterar Kinas makthavare sin trettonde femårsplan. Regeringens reaktion på
börsturbulensen gör slut på förhoppningarna om reformer.
Fram till den 12 juni i år gick allting bra. Shanghai-börsens indes gick på 12 månader upp med 150 % och många små aktieägare kände sig trygga när det gällde deras investeringar. Men när börserna rasade svek regeringen de löften man under den tredje folkförsamlingen i slutet av år 2013 hade ställt att lita mer på marknadskrafterna. Frågan är nu vilken väg regeringen tänker slå in på för att åter få det lamslagna kinesiska näringslivet på bättringsvägen.

Malawi
2015-32 17
"Malawis skogar går upp i rök"
Malawis regering kritiserar västs antirök-kampanjer eftersom tobaken spelar en viktig roll i utvecklingen av afrikanska länder som Malawi, Zambia och Zimbabwe. Malawi är enligt Värlsdsbanken just nu ett av världens fattigaste länder och dess huvudsakliga export är tobak. Men tobaksexporten är inte bara av godo för Malawi. Landet får betala ett högt pris för tobaksindustrins miljöpåverkan, som skövling av skogar där virket används att bygga torkhus för att luft- och värmehärda tobaken. Priset man får betala innefattar även översvämningar, förändrade nederbördsmönster och att odling av livsmedel minskar. Malawi använder 5 5 av sin jordbruksmark till att odla tobak vilket är den högsta andelen i världen.
För tillfället tjänar landet årligen 350 miljoner dollar till landet. Men man förväntar sig en en starkt vikande efterfrågan i framtiden på grund av straffskatter och ökat hälsotänkande.

Saudiarabien, Hamas, Mellanöstern
2015-32 18-19
"Nu pratar kungariket även med Hamas!
Saudiarabien stärker sin nya sunniallians.
Kärnenergiavtalet med Iran skakade om Mellanösterns strategiska landskap och den mest dramatiska följdenvar Hamastopparnas överraskande besök i Saudiarabien. Mötet är det senaste tecknet på den saudiska politikens helomvändning. Man söker nu en återförening med det regionala Muslimska brödraskapet.
Botten i relationerna mellan Muslimska Brödraskapet och Saudi nådde sin botten förra året då Saudi stämplade dem som terrorister. Hamas är dock det enda partiet inom brödraskapet som öppet visar att de har vapen och förespråkar våld.
Men nu öppnar Saudiarabien upp för partier inom Brödraskapet med att tillsätta Nayef al-Bakri som guvernör för den viktiga staden Aden i Jemen. Tre andra ledande figurer från Brödraskapet har besökt Saudiarabien under de senaste veckorna.
Mycket har hänt, Den nye kung Salman är mer sympatiskt inställd till religiöst konservativa och det försvagade Brödraskapet ses som ett mindre hot än IS. Saudiarabien vill nu samla en starkare front av sunnipolitiska aktörer i Mellanöstern med avsikt att konfrontera Iran och dess shia-allierade, Hizbollah samt jhadistgrupper som al-Qaida ich Islamska staten, och reducera dess makt.

Australien
2015-32 20-22
"Trakasserierna mot en aboriginsk fotbollsstjärna väcker debatt och delar Australien i två läger"
Han är en av idrottens superstjärnor och en före detta Årets Australier, men nu funderar Adam Goodes på sin framtid som fotbollsspelare. Han står just nu i centrum för en landsomfattande debatt om rasism inom idrotten och australiernas syn på landets ursprungsbefolkning. Han arbetar aktivt för ursprungsfolkets rättigheter och har grundat en välgörenhetsorganisation. Nu har han i flera månader utsatts för hån och buanden av motståndarlagens anhängare. Nu har Adam Goodes lämnat sin klubb på obestämd tid.
Just nu överväger regeringen att införliva aboriginernas rättigheter i Australiens författning - något som Adam Goodes aktivt förespråkar.
Arbetslösheten är tre gånger större hos aboriginernalivslängden 10 år kortare än hos resten av befolkningen. och den förväntade

Ukraina
2015-32 23-24
"Ukrainas högermilis ställer in siktet på Kiev"
Högra sektorns bataljon vänder sig mot Ukrainas president. En ny rädsla har vuxit fram i Ukraina. Man oroar sig för att Högra sektorn kan vända sina vapen mot regeringen. Högra sektorn är den enda stora frivilligbataljonen som Kiev inte lyckats hålla under kontroll. Det här är inte Ukrainas reguljära armé. Den högerextrema växte fram bland demonstranterna från den mest militanta grenen som var med och störtade Viktor Janukovitj, Ukrainas tidigare president som stod Vladimir Putin och Ryssland nära.
Dmytro Jarosj, Högra sektorns ledare, efterlyser en nationell förtroendeomröstning om president Porosjenko. Han vill stoppa vad han kallar för regeringens långsamma process med att stoppa korruptionen och dess orimliga eftergifter till Moska i sina försök attstabilisera östra Ukraina.

Turkiet
2015-32 25-27
"Erdogan är kapabel att sätta landet i lågor"
Säger Selahattin Demirtas, den kurdiske oppositionspolitikern för HDP i en intervju i der Spiegel
Demirtas, 42 år, vice ordförande i HDP,ses allmänt som segrare i valet i början av juni. Hans demokratiska folkparti (HDP) fick 13 procent av rösterna och blev första kurdiska parti som vunnit en plats i Turkiets parlament. Han berövade regeringspartiet AKP sin absoluta majoritet. Men ännu har ingen ny regering bildats. Och nu har Erdogan börjat ett krig mot Kurdistans arbetarparti PKK, menar Demirtas. Men innan dess avrättade PKK två turkiska poliser, vilket Demirtas beklagar. Han hävdar att HDP inte är PKKs politiska arm. PKK styrs av den livstidsdömde Abdullah Öcalan.

Sydostasien, Laos, Smuggling, miljö
2015-32 28-29
"Smugglarnas paradis"
Hit skickas tjuvjägarnas byten: Elefanternas elfenben och nodhörningarnas betar.
Många länder runt om i världen har förstärkt sina kampanjer mot organiserad djurhandel som florerar i Asiens djungel och på Afrikas savanner. Laos som styrs av en hemlighetsfull och auktoritär kommunistregering, sticker ut som ett land där denna djurhandel inte leder till några straffliga påföljder. "Kriminella utnyttjar den undermåliga rättssäkerheten i Laos". Regeringen använder landets brist på resurser som ursäkt men det är väldigt tydligt att de tjänar på den illegala djurhandeln.
En av världens mest ledande smugglare är Vixay Keosavang, en laotisk affärsman. Han var så orädd för att åka fast att han lät skeppa noshörningshorn direkt till sig själv, sin egen adress.
År 2013 utlovade USA en belöning på en miljon dollar till den som kunde bistå med att stoppa Vixays nätverk för illegal djurhandel.
Han är fortfarande fri.

Samhälle, Annat
2015-32 30
"Lejonet Cecil och tandläkaren Walter"
En hel värld rasar mot den samvetslöse jägaren som själv sprungit och gömt sig. Vår traditionella matinébild av storviltsjägaren som en symbol för "manlighet" lockar uppenbart mindre virila personer.
Tandläkaren från Minneapolis som dödade det uppenbart älskade lejonet som lockats ut från sin skyddande naturpark i Zimbabwe möter nu rasande ilska i en offentlig motreaktion mot sin känslokalla jakt.

Afghanistan, Terrorism
2015-32 31
"Talibanernas nya ledare kräver enighet"
Akhtar Mohammed Mansour kräver att talibanerna enas i sitt första uttalande efter utnämningen som talibanernas nye ledare. Hans yttrande kommer efter många rapporter om splittring i den islamistiska terrororganisationen, en söndring som uppstod i kölvattnet av att rörelsens enögde tidigare ledare, mulla Omar, rapporterades död.
"Splittring i våra led kommer bara att glädja våra fiender och orsaka ytterligare problem för oss", hävdade Akhtar Mohammed Mansour.
Bara några timmar efter det att Mansour valts till ledare ifrågasattes hans mäktigaste rivaler urvalsprocessen.
Mansours första kommentar syftar uppenbart till att avvärja att gruppen delas upp i en tid då det finns en växande meningsskiljaktighet riktad mot fredssamtalen med den afghanska regeringen.
"Vårt mål och slogan är att genomföra sharia och ett islamiskt system och vår jihad kommer att fortsätta tills den är klar", säger han också.
" New Afghan Taliban leader appeals for unity in first public message"

Ryssland, Storbritannien
2015-32 31
"Har toppspionens mördare äntligen avslöjats?"
En brittisk konsultfirma som fördjupat sig i mordfallet på den ryske spionen Aleksander Litvinenko i Londom har lyckats avslöja sanningen. Det anser åtminstone hans änka, Marina Litvinenko.
Hon säger att hennes man, som ofta högljutt kritiserade Kreml, dödades av ryska agenter med president Vladimir Putins goda minne.
Slutrapporten väntas offentliggöras vid årets slut.
Två ryska män är efterlysta av den brittiska polisen för att ha förgiftat Aleksander Litvinenko på Millennium Hotel i London den förste november 2006 genom att hälla det radioaktiva ämnet polonium-210, i hans te. Alexander Litvinenko dog tre veckor senare. Innan han dog anklagade han president Vladimir Putin för att vara direkt inblandad i förgiftningen.
Litvenenko arbetade inte bara för Rysslands säkerhetstjänst, han arbetade också för brittiska M16 när han mördades. Moskva vägrar att ha något med Litvinenkos död att att göra och de två misstänkta ryssarna vägrar erkänna att deförgiftat spionen.
Marina Litvinenko advokat anser att Ryssland är den enda plats som producerar det radioaktiva ämnet till en så hög kvalitet som det som dödade Alexander Litvinenko; mycket koncentrerat och rent.

" Alexander Litvinenko lawyer points finger at Putin as inquiry ends"