Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 35

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 34             

Danmark, Språk, Kultur, Flyktingpolitik
2015-35 6
"Det är inte ok att prata pizza-danska"
En dansk politiker, Alex Ahrendtsen, förfasar sig över invandrarnas sätt att prata danska, så kallad "pizza-danska". Nu vill han att språknämnden träder in och skapar regler. Dessutom ska annonsörer som använder engelska ord beskattas.
"Pizza-danska". Är benämningen på det språk som talas på pizzerior, en blandning av danska och andra språk.
Utan danskar är vi inte längre danskar, menar, Alex Ahrendtsen


2015-35 7-9
""Flykting kaoset i Makedonien"
En farlig flaskhals har bildats i den makedonska gränsstaden Gevgelija, en viktig knutpunkt för flyktingar som försöker att ta sig till Västeuropa. De som försöker ta sig ombord på tågen här utsätts för extrem hetta, farliga gäng och hårda poliser.
De flesta önskar kunna ta sig vidare västerut till Tyskland och Sverige allrahest.
I Sverige får alla syrier uppehållstillstånd och nu kallar sig många syrier, oavsett var de kommer ifrån. Det är inget annat annat än massmigration.
Enligt gällande asyl regler i EU måste de asylsökande stanna kvar i Grekland, det första EU land de kommit till. Men ingen håller längre på reglerna. De vill alla med alla medel ta sig till Makedonien och sedan vidare genom Serbien och in i Ungern, första EU-landmed målet att sedan stanna i välfärdsländer och blir försörjda, först själva och senare också sina släktingar.
De flesta känner väldigt lite till förhållandens vad gäller krav på hög kompetens och utbildning.

Storbritannien, Historia
2015-35 10-11
"Lorderna i överhuset hånas öppet"
Ledamöterna i House of Lords växer utan kontroll, nu är de så många att de inte får plats i sin förgyllda kammare. Hälften av medlemmarna är 70 år eller äldre. Av de 781 ledamöterna är 589 män. Och de anses vara både överbetalade och bortskämda.
"De utgör en chockerande omodern institution". De utgör en gnällig överklass med förmåner. De vill inte dela restaurang med House of Commons eftersom deras champagne håller för låg kvalitet.

Storbritiannien
2015-35 12-14
"Krösus förändrar London"
Brighton kallas "Monaco utan sol".
Det finns ingen annan stad stad i världen som har så många miljonärer som London, och inflyttingen av superriker tilltar vilket förändrar staden.
I prestigefyllda distrikt som Kensington köps hus som en ren investtering vilket förändrar hela områden till spökstäder. Samtidigt drivs de mindre förmindre förmögna människorna i de tidigare medelklasskvarteren bort till förorterna. Det som var ett hipster-nav igår är idag jaktmakter för de rika "kändismorsor" och deras familjer.
Och Brighton har förvandlats till ett " "Monaco utan sol".
Ingen annan stad i världen än London har så många pundmiljardärer. I hela landet är de mer än 100. Nästan alla har flyttat från Mellanöstern, Östeuropa och Asien. Den vanligaste orsaken att de flyttat dit är säkerheten. I London blir ingen arresterad, avrättad eller fängslad. Ingen lag - nationell, regional eller lokal - kommer att antas som gör det svårare att tjäna pengar! London har fem flygplatser, avsevärda sevärdheter och berömda skolor.

Handel
2015-35 15
"Från Ryssland till Iran"
Det trastiska följderna av de sjunkande oljepriset.
Vi bevittnar en historisk nedgång i oljepriset, en minskning med regeringens mer än 50 %på mindre än ett år. Förra gången något liknande hände kollapsade Sovjetunionen. Vad blir följderna?
Det finns inget sätt att stoppa överutbudet och därmed prisnergången.
Saudierna vill skada USA, Iran är på väg att åter bli en storproducent. Den ökade energieffektiviteten minskar efterfrågan.
Vad kommer att hända? Rysslands ekonomi förväntas krympa med 3,4 % årligen. I Irak utgör ca 90 % av inkomsterna av olja intäkter,

Eritrea
2015-35 16-19
"Paranoia och låtsassjukhus"
När det trettioåriga frihetskrigen tog slut var Eritrea med sin föredömliga konstitution en av Afrikas bästa stater. I dag styr president Afewerki landet. Ett besök i Eritrea ger ett splittrat intryck. Det vimlar av internetceféer men det tar flera timmar att få iväg ett email. Sjukvård är gratis men det saknas fungerande sjukhus. Eritrea har cirka fyra miljoner invånare men ytterligare runt en miljon har flytt landet och bor idag utomlands.
Den eritreanska staten är bankrutt. Alla andra länder betraktas som fiender och allra särskilt Etiopien som påstås bara vänta på att ta tillbaka kustremsan mot havet. Det råder ett permanent tillstånd av paranoia. Man låtsas att man har fina sjukhus och skolor. Men allt är bara ett utanpåverk, fullt av damma och aldrig använt. På smma sätt som det man visar upp för särskilt utvalda turister i Nordkorea och gamla Sovjetunionen.
Undantagstillstånd är vardagen i Eritrea. Bara "ansvarsfull" nyhetsrepportering tillåts.
Landet är ett av världens fattigaste och mest totalitära. Ligger på plats 182 av 187 länder i världen Hälvten är kristna och hälften muslimer.

Malaysia
2015-35 20-21
Klockan klämtar för Hajib"
Skandalen kring premiärminister Najib drar med sig det malaysiska regeringskrisen UMNO i krisen. Skandalen i den statliga fonden 1MDB. Till nästa ordinarie dröjer det flera år. Så länge vill inte oppositionen vänta. Kineser är den största etniska gruppen med 46 %. Men enligt traditionen måste den nye premiärministerna komma från den etniska gruppen malajer.

Sydafrika
2015-35 22-24
"Afrikandernas egen lilla värld"
Numera kontrolleras hela Sydafrika av svarta. Hela Sydafrika? Nej! En by som befolkas av okuvliga afrikander upphör inte att bjuda motstånd.
Den som promenerar genom bosättningen Orania som ligger söder om den tidigare diamantstaden Kimberley tänker gärna på serietidningen Asterix: Likt gallerna försöker oranierna att behålla sin hotade kultur och sin livsstil, men till skillnad från Asterix och Obelix gör de det utan någon trolldryck.
Orania är en jordbruksbosättning med 1100 invånare. För att erhålla autonomi krävs att man inte använder sig av svart arbetskraft. Inga svarta får "utnyttjas". Alla hembiträdena har sagts upp.
Kolonien grundades 1991. Enligt grundlagen måste man ha en konservativ inställning när det gäller livsstil och sociala lagar. Alla ska kunna tala afrikaans. Många vill bo i Orania på grund av den allt mer ökande kriminaliteten i Sydafrika.

Kultur, Internationellt, Terrorism, Krisregioner
2015-35 25-26
"Bekämpa terrorismen och utanförskap genom att bekämpa fattigdomen"
Innan fattigdomen och utanförskapet blir erkända som det stora katalysatorer för terrorism kommer världens slum fortsätta att leverera unga människor som är villiga att döda på bekostnad av sina egna liv, skriver Kennedy Odede.
Kennedy Odede är en av grundarna av Shining Hope for Communities (SHOF-CO), en organisation som arbetar med Afrikas största slumområden. Han är medförfattare till den kommande boken Find Me Unfraid: Love, Loss & Hope in an African Slum.

Israel, Palestina
2015-35 27-29
"Illusionen om den palestinska enigheten"
När den palestinska enhetsregeringen brutit samman försöker Fatah och Hamas att slå vakt om dess msköna utanverk, men misstron mellan Ramallah och härskarna i Gaza fördjupas.
Palestiniernas båda organisationer vill visa upp en enig front inför "den internationella gemenskapen", läs FN, Världsbanken med flera, för att försäkra sig om generösa bidragspengar. Inår rår stor fienskap.
Israel å sin sida, gläder sig över fiendskapen. Samtidigt som det råder lugn på Jordanfronten där kung Abdallah är en pålitlig partner. Vid gränsen till Libanon är läget spändare men Hizbollah vill inte ha strid nu. Och med Egypten kunde relationerna inte vara bättre. Israel och Egypten har gemensamt stängt tunneln in i Gaza-remsan och skyller hamas för att spela under räcket med de jihadistiska terroristerna i Sinai som är anslutna till IS.

Holland, terrorism, IT
2015-35 30
"Det är en tonåring i Amsterdam som kartlägger IS och jihadisterna"
Thomas van Linge håller ett öga på alla platser där folk gör uppror och han lyckas skildra konflikter mera detaljerat än någon annan professionell kartograf.
Kartorna ritar han i sitt pojkrum. Han har skapat några av världens bästa kartor över kaotiska krigszoner.
Han håller inte bara uppsikt över IS och dess "kalifat", han vet också vad rebellerna i Fria syriska armén, Jabhat al-Nusra och Hizbollah gör. I Nigeria följer han Boko Haram och i Ukraina separatisterna.