Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 15

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14      

Grekland
2014-15 s 4-6
"Regeringens band till extremhögern"
Rättsprocessen mot Gyllene Gryning och dess ledare Michalolikos, sedan en vänsterinriktad sångare mördats av en medlem i detta grekiska nazistparti, har gjort att de intensiva kontakterna mellan regeringspartiet Ny Demokrati och extremhögern blivit mer uppmärksammade Många i Ny Demokrati har haft starka sympatier för nynazisternas politik. Vilken effekt kan detta få på väljarnas val till EU-parlamentet den 15 maj?

Ukraina
2014-15 s 7
"Från vem ska Ukraina få sin energi?"
I kläm hos ryska Gazprom måste Kiev skaffa gas från annat håll. Konflikten med Ryssland tvingar Ukraina att söka alternativ till sin energiförsörjning.
Gazprom har två gånger höjt priset för gasleveranser till Ukraina på sammanlagt 80 %, vilket drabbar en känslig nerv hos det redan ekonomiskt utslagna Ukraina.
Gasleveranser via Slovakien vore på kort sikt den bästa lösningen. Men i Bratislava värjer man sig. Där vill man inte riskera de omfattande slovakisk-ryska handelsförbindelserna.

2014-15 s 8-10
"Den "Vita ängeln"
Hjältinnan från Självständighetstorget överväger en framtid inom politiken.
Den ukrainska läkaren blev en hjälte på Självständighetstorget i Kiev när hon tog sig an och vårdade skadade demonstranter. Sedan dess har hon blivit en politisk kraft i Ukraina. Hon predikade mot korruption och kritiserade skarpt de nuvarande regeringen och det djävulska samspelet mellan makten och pengarna. Hon förutses ha en stor potential att förvalta sina insatser på Självständighetstorget till en framgångsrik karriär.

Tyskland, Kina, Handel
2014-15 s 12
"Medelstora företag till Mittens rike"
Kinas shoppingrundor i Tyskland gynnar båda sidor. För de som studerar geopolitik var besöket av Kinas president Xi Jinping i Berlin i veckan en höjdpunkt. Hans besök understryker en ökande trend: Kinesiska uppköp av Tysklands välskötta, högteknologiska, medelstora företag. Efter USA är Kina den största icke-europeiska investeraren i Tyskland. Och detta orsakar ingen oro. Tyskarna är stolta över att "Made in Germany" är en kvalitetsstämpel. Och kineserna attraheras lika mycket av tyskarnas attityd som av deras kunnande.

Tyskland
2014-15 s 13-15
"Vem tillhör Berlin"
De infödda berlinarna tycker sig ha förlorat sin egen stad och dess kultur. Två svenskar försöker ändra på inställningen till "nykomlingarna". Grundarna till organisationen Give Something back to Berlin är Anders Ivarsson och Anna-Maria Olsson.
Berlin förändras varje dag. Människor som Anna Maria och Anders bidrar till det. De flyttade för ett par år sedan från Uppsala till Berlin eftersom hyrorna var billiga och livet spännande. Genom volontärarbete vill de nya migranterna som ofta inte kan tala tyska, få mer kontakt med de "riktiga" berlinarna. De som inte gillar krogrundor och gentrifiering. De som känner sig alltmer utträngda av nykomlingarna.

Artikel i NZZ: "Wem gehört die Stadt"
http://www.nzz.ch/aktuell/international/auslandnachrichten/wem-gehoert-die-stadt-1.18274911
http://www.uberlin.co.uk/tag/give-something-back-to-berlin/
http://dontpaniconline.de/p/posts/give-something-back-to-berlin
https://www.flickr.com/photos/zoe_noble/8506855593/in/photostream/
På tyska: http://www.artberlin.de/ausstellung/give-something-back-to-berlin/S

Ekonomi, Samhälle
2014-15 s 16
"Bankerna och bedrägerierna"
Påhittade bankirer med falska webbsidor ska fånga cyber-bedragarna. En medelstor amerikansk bank har hämtat ett uppslag från Ian Flemings bok i ett projekt som internt kallas "Honungsbankiren" för att komma åt falska transaktioner. De har skapat en krets med påhittade bankirer med falska e-postadresser och personuppgifter, vars detaljer visar på falska webbsidor som inte är kopplade till bankens egentliga hemsidor. Om en begäran om överföring kommer in till någon av dessa alias, är det sannolikt att det kommer från en bedragare. Den här typen av kontraspionage blir allt vanligare bland banker som söker efter kreativa sätt att snärja online-bedragare.

Egypten
2014-15 s 17-19
"Ett steg fram och 529 steg tillbaka"
De egyptiska dödsdomarna blottlägger de djupa klyftorna i Minya.
Över 599 medlemmar av Muslimska brödraskapet dömdes till döden i den lilla egyptisk staden Minya. Men vad hände egentligen? En andra massrättegång i Minya, mot ytterligare nästan 700 islamister, däribland Brödraskapets ledare Mohammed Badie, är planerad till den 28 april. Ytterligare dödsdomar är att vänta.
Åtalet är totalt på 3500 sidor med 14000 bilagor. Endast 147 av de svarande är närvarande. De övriga har ännu inte gripits och förmodas ha gömt sig.
Brottet består i att en kristen kyrka attackerades och stacks i brand den 14 augusti av en mobb, trolige ledd av medlemmar från Muslimska Brödraskapet. Även en polisstation stormades, där en polis dödades och två andra attackerades.
Många anser att det är fältmarskalk Absel al-Sisi som står bakom kraven på de hårda domarna. Och att han i sin tur avkrävs hårda tag mot Muslimska Brödraskapet för att få ytterligare finansieringslöften till Egypten från Saudiarabien, Förena Arabemiraten och Kuwait. Utan vilka Egypten snart skulle gå i konkurs.

Iran
2014-15 s 20-21
"Det gyllene Sopberget"
Den svarta återvinningsmarknaden i Teheran inbringar miljoner till de som står högst upp i näringskedjan. Den gyllene sopmaffian är organiserad som en pyramid. Sopsamlarna - som gräver i äckliga tunnor med osorterade sopor efter återvinningsbara skatter av plast och aluminium - säljer sina varor till den första illegala handlaren som köper sopor packade i paket om 10 kg. De säljer i sin tur till återförsäljare i mängder om 100 kg. I toppen av näringskedjan genomför sophajar transaktioner per ton och säljet bytet till lagliga återvinningsföretag som förbereder materialet för export. Mycket går till tillverkningsindustrier i Kina och Pakistan.

Kurdistan, Irakiska
2014-15 s 22-23
"Återvändarna vill bygga ett nytt Dubai"
Byggboom i kurdiska Arbil, men korruption och islamismen hotar välståndet. Rebuwar Jamil vet inte var eller när han föddes, förutom att det var någonstans i de kurdiska bergen 1991, innan hans mor flydde från Irak. Hans far stannade kvar. I fjol när hans studiekamrater från Cass Business School i London ansökte som trainees och praktikanter på firkor som Morgan Stanley eller Goldman Sachs bokade Jamil i stället ett flyg till Arbil som är huvudstad i irakiska Kurdistan. Janilo vill vara delaktig i det som kurder ser som sitt första egna land i modern tid. Arbild ekonomiska framgångar startade omkring 2003, där finns stora olje- och naturgasfyndigheter. Men landet har också många fattiga och nyligen har irakiska Kurdistan tagit emot uppemot 300 000 flyktingar från Syrien. Och extrem islamism har också slagit rot i regionen.

Chile
2014-15 s 24-25
"Har hon lovat för mycket?"
Det är mycket osäkert om Bachelet kan genomföra sina utlovade reformer. Hon har lovat att genomföra 50 reformer under sina 100 första dagar i regeringen, bland annat fri och allmän utbildning genom att höja företagsbeskattningen från 20 till 25 %. Den mycket långsamma tillväxttakten i landet kommer att bli en stor utmaning för Bachelet. Den stora efterfrågan på koppar från Kina minskar. En sex procentig devalvering av peson förväntas ytterligare minska tillväxten. Det blir ingen snar uppdatering av Chile till geuppen "utvecklade" länder.

Natur, Miljö, Japan
2014-15 s 26
"Harpunerad"
Den japanska valfångstflottan i Antarktis har slaktat tiotusentals valar och slukat pengar i form av subventioner från staten, 400 miljoner dollar sedan 1988.
Äntligen verkar det bli ett slut på landets "vetenskapliga" valslakt i Antarktis. Den 1 april lyckades internationella domstolen i Haag få till stånd ett förbud mot den blodiga jakten. Den fann att Japan inte har någon vetenskaplig grund för att slakta 1000 valar om året.
Allt färre japaner äter valkött. Japan har 5000 ton fryst valkött på lager som blir allt svårare att sälja.

Handel
2014-15 s 27-28
"Livets krydda"
Handeln med kryddor har tredubblats i värde sedan 1998.
För kryddor fördes en gång i tiden krig, och dessa ädla varor var inte minst drivkraften till européernas upptäckt och erövring av fjärran länder. Fortfarande är den internationella kryddhandeln en miljardaffär som dessutom starkt expanderar. 2012 omfattade exporten av 50 kryddor och örter 7,7 miljarder dollar. Viktigast är peppar, ingefära, nejlika, kanel och vanilj. Saffran är den överlägset dyraste, i Schweiz kostar ett gram 50 kr. Som kryddornas konung betraktas emellertid peppar, svart och vit. Miljoner småbönder i u-länderna lever på att sälja sina kryddor. Indien har 18 % av världshandelns värde, följt av Vietnam, Indonesien och Kina. EU är den största importören av kryddor följt av USA, Saudiarabien och Japan. Ett stort problem är att nära 7 % av kryddor importerade till USA var smittade med Salmonella.

Kultur, Tyskland
2014-15 s 29-30
"Bach - tillbaka till framtiden"
Fans vill återuppbygga kompositörens hus.
Det är kanske en liten stad, men Weimar är höjden av tysk finkultur, med fler stora historiska personligheter än kanske någon annan av landets städer. Många författare och stora musiker har alla kallat Weimar sin hemstad. De flesta av celebriteterna har i någon form fått sin minnesplats i staden. Men en av dem är anmärkningsvärt nog frånvarande: Johan Sebastian Bach. Han bodde på 1700-talet under 10 år mitt i centrum, på Markt 16. Inget minnesmärke överhuvudtaget finns där.
Över 11000 fans har undertecknat ett online-upprop. De vill återuppbygga huset som Bach levde i.
http://www.change.org/petitions/all-friends-of-j-s-bach-bach-house-weimar-instead-of-a-unesco-world-heritage-car-park

Medicin
2014-15 s 31
"Fakta om ebolaviruset som skördat 78 människoliv i Guinea"
Den senaste veckan har ebolaviruset spridit sig i Guinea, västafrika och minst 78 människor har mist livet. Ebola har fått sitt namn efter Ebolafloden i Kongo 1976, där man första gången upptäckte det. Det finns fyra underklasser: Ebola-Zaire, Ebola-Sudan, Ebola-Elfenbenskusten samt Ebola-Reston som inte smittar människor. Människor smittas av infekterade fladdermöss vid direkt kontakt. Smitta mellan människor överförs via kontakt med blod eller andra kroppsvätskor - främst avföring. Symptomen är inledningsvis hög feber, huvudvärk, muskelömhet, magknip, trötthet diarré, halsont, utslag och kräkningar. Inom loppet av en vecka utvecklar den smittade bröstsmärtor, chocktillstådn och massiva blödningar från kroppsöppningar. Dödligheten är 50-90 %.
Det finns ett vaccin på experimentstadiet som än så länge bara provats på djur.