Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 09

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08    

Ryssland, Sport
2014-09 s 4-5
"Putin vann på hemmaplan"
Putin lyckades trots allt vinna hemmapubliken i Sotji även om spelen färgades av fängslade aktivister, korruption och oroligheterna i Ukraina. Men i väst tystnade applåderna.
Ryska idrottare har vunnit 40 medaljer, Sotjis transportsysten har fungerat bra. Arenorna har sett vackra ut på TV och Putins mycket omtalade säkerhetsgräns, Ring of Steel, har gjort sitt jobb.
Putin satsade mest på den inhemska publikgruppen och använde spelen för att samla Ryssland och befästa sin politiska bas. Spelen är en stor framgång för Putin.

Frankrike
2014-09 s 5
"Etablerade taxibolag blockerar nya konkurrenter"
Uppretade taxichaufförer blockerade Paris gator när den före detta presidenten Sarkozy ville avreglera taximarknaden. Nu har president Hollande delvis avreglerat den genom att släppa fram nya smartphone beställda privata taxifärder, så kallade turistbilar med chaufför vilka kan beställas via en mobilapp och Paris gator har blockerats igen. Den franska huvudstaden lider av en brist på minicabs. Men de traditionella taxibilarna har fortfarande monopol på att plocka upp kunder vid vägkanten.

Schweiz, EU
2014-09 s 7-11
"Det schweiziska viruset"
Oron för nykomlingar sprider sig. Schweizarna är inte de enda i Europas som är djupt besvikna över invandringen. Många över hela kontinenten vill också se begränsningar i antalet nykomlingar från främst öst staterna. Europa måste hålla fast vid sin kurs men högerpopulisterna tjänar på läget.
Det var Folkpartiets (SFP) ledare Christoph Blocher som drev kampanjen mot "massinvandring" och lyckades få 50,1 % av väljarna att rösta för begränsningar av invandringen från EU-länderna. Det är hans största triumf sedan 1991 då han förhindrade att Schweiz gick med i euro-zonen.
Framför allt är Bryssel oroade över att de schweiziska "viruset" kan infektera Storbritannien där motståndet mot EU-medlemskap är stort. Många europeiska politiker gratulerar Schweiz till resultatet.

EU
2014-09 s 12-13
"Euroländerna bör forma Europas Förenta Stater"
EU-kommissionären Luxemburgs vicepresident, Viviane Reding, uppmanar euroländerna att bilda ett europeiskt förenta staterna, en fullständig skattemässig och politisk union. Med en gemensam handelspolitik och gemensam Viviane säkerhetsagenda. Men Storbritannien ska lämnas utanför. Storbritanniens premiärminister David Cameron lovar att om han vinner valet 2015 ordna en Ja eller nej folkomröstning för ett fortsatt EU-medlemskap. Han har kravet att om det bildas en federal eurozon ska de tio länder, med Storbritannien i spetsen, som hamnar utanför garanteras att deras inre marknad skyddas.
För eurozonen är det yttersta målet att stabilisera euron.

Italien
2014-09 s 14-15
"En ung man som har bråttom"
Italiens nye premiärminister Matteo Renzo lovar en mängd nya reformer - genast. Den unge borgmästaren i Florens är en attraktiv och beundrad man med tur som bara varit ledare för sitt center-vänster parti PD sedan december. Han behövde bara en timmes diskussioner hos landets 89-årige president Giorgio Napolitano för att få i uppdrag att bilda Italiens nästa regering. Silvio Berlusconi visar sin beundran för den man han ser som en vänsterinriktad spegelbild av sig själv. En annan beundrare är Storbritanniens före detta premiärminister Tony Blair. För att regera behöver han hjälp av det nya center-högerpartiet (NCD) lett av Angelino Alfano som brutit sig u Berlusconis återfödda Forza Italia förra året samt Medborgerligt val som grundades av Mario Monti.

Iran
2014-09 s 16-18
"Atombomben och misstron"
Både Washington och Teheran riskerar att förlora ansiktet.
I Wien pågår ännu en samtalsomgång om Irans atomprogram. Teheran vill ha ett omedelbart upphävande av sanktionerna och Washington kräver ett slutligt avståndstagande från planerna på en atombomb. En kompromiss ser ut att bli svår.
Den iranska regeringen tycks ha lärt sin läxa så till vida att man obetingat måste få ett slut på nedgången i ekonomin om regimen ska överleva. Ett gott skäl för att avveckla Irans pariastatus är västmakternas och Irans gemensamma intresse att bjuda motstånd mot sunniradikala krigare i Mellanöstern. Men först måste trätan om iranska atomprogrammet lösas.

Handel, IT, Samhälle
2014-09 s 19-20
"Vargarna på webben"
Blomstrande IT-företag ökar de sociala klyftorna i San Francisco"
San Francisco borna demonstrerar mot de välbetalda "nördarna" i luvtröjor som driver upp fastighetspriserna och hyrorna. IT-företagen skapar en välbetald elit som särskiljer sig från resten av stadsborna.
Det som sticker många i ögonen är att utvecklingen innebär en triumf för elitsamhället. Du kan inte programmera en dator eller utveckla en app utan hög IQ och en specialiserad utbildning.
Högteknologibranschen skärper sambandet mellan IQ, utbildning och belöning. Unga teknikgenier tjänar mångfaldigt mer än "vanliga" servicearbetare som åtar sig deras sysslor via TaskRabbit.

Sagan bakom succéuppstarten av TaskRabbit
http://entreprenor24.se/nyheter/1321-sagan-bakom-succeuppstarten/
Sveriges motsvarighet HinnerDu.se http://hinnerdu.se/sv-se/
HinnerDu.se är en så kallad Peer-2-Peer marknad där individer får hjälp av andra individer. Vi har plockat bort mellanhänderna och gjort det lättare för dig att hitta hjälpen när du behöver den, utan att det blir onödigt dyrt. Tycker du detta låter som en bra idé? Fortsätt då läsa nedan om hur det hela fungerar.

Handel, Holland
2014-09 s 21-22
"Här, där och överallt"
Den stora flykten. Varför vissa företag väljer fler hemorter.
Flera multinationella företag har nyligen valt att dela upp sina rättsliga, skattemässiga och andra enheter mellan olika länder. Senast i raden är Fiat. Nu när den italienska biltillverkaren tar över Chrysler lämnar företaget Italien, åtminstone på pappret, efter 115 år. Styrelsen röstade nyligen för att flytta moderbolagets juridiska hemvist till Nederländerna, den skatterättsliga hemvisten till Storbritannien och börsnoteringen till New York. Det är en kopia på den mall som Fiat använde när en del av fordonsverksamheten slogs ihop med en amerikansk konkurrent och ombildades till CNH Industrial.
Det finns fortfarande många multinationella företag som samlar skattemässiga, juridiska, finansiella och operationella baser på ett och samma ställe, men med tanke på fördelarna med att dela upp dem kommer sannolikt fler att göra detta i framtiden.

Handel, Frankrike
2014-09 s 23-25
"Frankrikes bilindustri: Familjen Peugeot ger upp"
Efter två århundrades överlåter Peugeot-familjen kontrollen till den kinesiska Donfeng Motor och den franska staten. Den franska staten, Peugeot-familjen och Donfeng ska var för sig utse två ledamöter till den nya stora styrelsen på 12 personer. De får sällskap av två personalrepresentanter och fyra oberoende styrelseledamöter.
Peugeot-familjens 200-åriga ledning av företaget har varit en lång bana av tillväxt som överlevt två världskrig. Familjen saboterade sina fabriker för att störa produktionen under den nazistiska ockupationen.
Peugeots marknadsvärde har krympt tillsammans med den europeiska bilmarknaden. Det sjönk från cirka 16 miljarder euro 2007 till cirka 4,5 miljarder och svepte bort miljarder från familjens nettoförmögenhet.

Ukraina, Ryssland
2014-09 s 26-27
"Vi vill tillhöra Ryssland"
Ukrainas kris ger bränsle till diskussionen om en utbrytning i det pro-ryska syd.
När en ny regim befäste sitt grepp över makten i Kiev växte uppmaningarna till en utbrytning från Ukraina i den pro-ryska södra delen allt starkare. Vid en protestdemonstration i hamnstaven Sevastopol på Krim röstade demonstranterna för att upprätta en parallell administration och civilförsvarsgrupper. Ingenstans är det ryska arvet starkare än på Krim. Ryska tjänstemän stöder inte officiellt Krimseparatisterna.
Krim vill ha en folkomröstning om särskild status i Ukraina, och nästa steg kan bli självständighet.

Ukraina, Ryssland, Finland
2014-09 s 27
"Den idealiska finska modellen"
USA och EU bör påverka för att se till att ett verkligt oberoende och territoriellt odelat Ukraina kommer att föra en politik gentemot Ryssland som liknar den som så effektivt praktiserades av Finland: ömsesidig respekt mellan grannar med omfattande ekonomiska relationer med Ryssland och EU, utan deltagande i någon militär allians, som ses av Moskva som självstyrande, men med utökad europeisk anknytning.
Men USA bör också klargör att försök att destabilisera den framväxande demokratin i Kiev skulle tvinga Washington att ta till ekonomiskt för Ryssland, kostsamma åtgärder. Som finansiella sanktioner, översyn av Rysslands ställning i WHO och i G8-gruppen.
Om inte Ukraina får ett betydande ekonomiskt krispaket kommer landet snart störtas in i ett destruktivt ekonomiskt kaos.

Indien
2014-09 s 28
"En ny indisk delstat föds"
Efter ett halvt sekels kamp har Telanganas aktivister vunnit"
Bråket om huruvida Andhra Pradesh ska delas har varit våldsamt och högljutt, men nu har parlamentet i New Delhi röstat för att bilda en ny delstat, Telangana. Andhra Pradeshs premiärminister har avgått i protest. Telangana kommer att ha 35 miljoner invånare.
Telangana kommer att bildas av 10 av de 23 distrikten i delstaten Andhra Pradesh. Många har protesterat mot delningen. Främst för att delstaten Andhra Pradeshs huvudstad Hyderabad nu hamnar i Telangana som är i huvudsak en jordbruksregion och som tillhör Indien svagast utvecklade regioner.

Frankrike, Kultur
2014-09 s 29-30
"Alla är nakna"
Kulturkrig i Frankrike, bråket om barnböckernas värderingar har nått hysteriska nivåer.
"Nu räcker det!" ropade Jean-François Copé, ledare för det viktigaste borgerliga partiet UMP, när han bläddrade i bilderboken "Alla är nakna". - "Sådana böcker ska inte vara rekommenderad läsning i statliga skolor.
Grälet om böckerna är bara en del av en mer omfattande panik som förenar katosla och muslimska traditionalister som är övertygade om att regeringens talesperson Najat Vallaud-Belcacems projekt handlar om att införa "genusteori". Skolbarn säger hennes kritiker ska tydligen lära sig att sexuell identitet är inlärt snarare än att det bestäms biologiskt.
Farida Belghoul, en aktivist mot genusteorin hävdar att utbildningsdepartementet är i händerna på en lobby för lesbisk - , gay - , bisexuell - och transsexuella.
En ny generation av socialister har dragit in i politiken. De kommer inte från arbetarrörelsen eller den offentliga sektorn utan från den ideella sektorn där de kämpat för kvinnors rättigheter och mot våld och diskriminering.
The Economist http://www.economist.com/news/europe/21596977-row-about-childrens-books-exposes-sharp-cultural-divisions-france-everybody-naked
French culture wars: Everybody naked!