Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 28

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24 25 26 27       

EU, IT
2014-28 s 4-7
Europa vill stärka sin digitala struktur för att kunna konkurrera med USA.
Hos konkurrens myndigheten i Bryssel är Google något av en stamkund. Knappt en vecka passerar utan att något företag levererar komprometterande information om internetjätten. Jean-Claude Juncker, som troligtvis blir EU-kommissionens nästa ordförande, planerar att införa en ny digital strategi för kontinenten. Som innebär att bryta ned de vattentäta skotten kring nationella föreskrifter gällande tele- och radiokommunikation, upphovsrätt, dataskyddslagstiftning och konkurrenslagstiftning. Han vill ha en kommissionär för digitala frågor. Europa, menar han, måste bli bättre rustad för att kunna försvara sig mot USA och Asien. En möjlig kandidat till tjänsten kan bli Finlands statsminister Jyrkj Katainen.
Ett internt dokument hos Deutsche Telekom hävdade nyligen att situationen i hela den europeiska informations- och telekombranschen är en katastrof. Nästan alla de viktigaste områdena på den här viktiga marknaden domineras nu av amerikanska eller asiatiska företag. Internet domineras av Google, Facebook och Amazon.
De europeiska företag som en gång var börsstjärnor har förlorat sin konkurrenskraft.

Tyskland
2014-28 s 8-9
"Ansiktslyftning för Merkel"
Målet är att bli yngre, häftigare och kvinnligare.
CDU är med bred marginal det största tyska partiet. Men det förlorar röster i storstäderna och tappar medlemmar. Framför allt har man svårt att nå ut till unga väljare, till kvinnor och invandrargrupper. I det 10 största tyska städerna finns inte längre en enda borgmästare från CDU. Därför inriktar man nu in sig på att bli trendigare och färgstarkare och med större interndemokrati. Partiets medlemmar ska få mer att säga till om till och med vid valet till kanslerkandidat. Många CDU-traditionalister lämnar CGU för Alternative für Deutschland som lockar dem med sin konservativa familjepolitik.

EU, Tyskland, Italien
2014-28 s 10
"Angela Merkel och Matteo"
Parhästarna som kan omforma Europa.
En anledning till försiktig optimism är Europas ledare. Vem kan tvivla på att Italiens premiärminister Matteo Renzi är mannen för dagen? Ingen annan ledare kommer i närheten av det mandat han fått för förändring. Nu tar han över det roterande halvårvisa ledarskapet för EU.
I många avseenden - ideologi, geografi politik - är Renzi den perfekta motvikten till Angela Merkels mjuka dominans. Troligen är det samförståndet mellan honom och den tyska kanslern som kommer att forma det nya Europa. En "Merkenzi-allians" skulle vara en god nyhet för både EU och Storbritannien.
Nästa steg för medlemsstaterna skulle vara en "repatriering", till exempel en större nationell frihet att bestämma vila förmåner invandrare har rätt till.
Att man angriper orsakerna till de populistiska rörelserna både till höger och vänster.

Frankrike, Korsika
2014-28 s 11
"Korsikanerna lägger ner vapen"
Det är slut med bombningarna under de blå nätterna.
På den franska ön Korsika har den korsikanska självständighetsrörelsen FLNC deklarerat att de ska lägga ner vapnen och överge sin 38-åriga väpnade kamp för korsikansk självständighet. Men för detta finna det krav. Utformade i en så kallade triptyk som uppmanar till att anta korsikanska som andraspråk på ön, med samma status som franskan, vidare ett krav på 5-årig bosättning för köp av egendom och en hänvisning till Korsikas unika självständighet.
Under det senaste decenniet har rivaliteten mellan nationalistiska grupper förvandlats till att handla om kriminell konkurrens om ekonomiska intressen bland annat fastighetsaffäreroch utpressning. Mord och bombningar sker oftast av kriminella skäl snarare än politiska och självständighetskäl

Storbritannien
2014-28 s 12
"De unga räddar Storbritannien"
PricewaterhouseCoopers (PWC) säger att bara Indien kommer att gå om Storbritannien 2030, men rapporten beaktar inte möjligheten av att Skottland röstar för självständighet.
Enligt rapporten kommer den ungdomliga vigören i den brittiska ekonomin, med dess höga födelsetal och flexibla arbetsmarknad avvika från det europeiska fastlandet som stampar med sin åldrande befolkning. Rapporten förespår att Storbritannien kommer att förbli "en betydande medlem på den globala ekonomins A-lista". Och kommer att minska BNP gapet till Tyskland över tid. Ryssland kommer att minska klyftan till de 8 länderna i toppen. Indien kommer att passera Kina som världens folkrikaste land.

Nordostasien, Japan, Sydkorea, Kina
2014-28 s 14-15
"Asiens nynationalister reviderar historien"
Nya läroböcker fördjupar konflikterna i Ostasien, både utrikespolitiskt och inrikespolitiskt.
I Ostasien är läroböcker i historia som nationalistiska barometrar, och diskussioner kring dem skapar konflikter mellan stater. Den nya holmgången börjar i Japan. Inför valet i december 2012 lovade det liberala partiet att införa "patriotiska" värden i utbildningen. Efter att ha vunnit en jordskredsseger upprättade statsminister Shinzo Abe en panel som skulle skriva om läroböckerna. Han vill också avskaffa den "grannlands-klausul" som kräver hänsyn till grannländernas känslor - Kina och Sydkorea.

Japan, Samhälle
2014-28 s 16
"Slut på skuldkänslorna!"
Japans unga inför nationalismen i populärkulturen. Den mest populära filmen i år hyllar de krigstida kamikaze piloterna. Och bokhandelhyllorna i Tokyo dignar under en kategori som kallas kenchuzokan: "Ogilla Kina, hata Korea". Vindarna har vänt när det gäller Japans "masochistiska" syn på sin historia.

Venezuela
2014-28 s 17-19
"Växande vrede och otålighet"
Den socialistiska staten har blivit en kapitalistisk djungel"
Venezuela lider av undernäring, inflation och våld. Majoriteten vill ha förändring, men regeringen svarar med repression och fängslanden. Fångad verkar framför allt regeringen själv - fångad i sitt eget system, sin egen ideologi. Den är paranoid och ser fiender överallt. Chávez hade karisma, oljmiljarderna och repressionen. Men hans handplockade efterträdare Maduro, saknar både karisma och pengar. Återstår bara repressionen. All kritik klassas som landsförräderi.

USA, Flyktingpolitik
2014-28 s 20-21
"Barnen fastnar i Ingenmansland"
På väg till sina föräldrar i USA. De minderåriga och kvarlämnade är Mexikos nya flyktingar.
Barnen och mödrarna från Guatemala, El Salvador och Honduras som nu kommer till USA är annorlunda. I många fall verkar de vara på väg norrut för att återförenas med släktingar som redan finns i USA. Några verkar ha uppmanats av släktingar på grund av rykten om att USA erbjuder "tillstånd" för kvinnor och barn att stanna. I de flesta fall finns barnens föräldrar redan i USA.
Den främsta orsaken är annars att levnadsförhållandena för främst minderåriga och kvinnor är så usla i de centralamerikanska länderna.

Irak, Mellanöstern, Handel
2014-28 s 22-23
"ISIS framryckning hejdar ett årtionde av växande handel i Mellanöstern"
Jihadisterna framryckningar i Irak och Syrien stör handelsvägarna över hela Mellanöstern och kastar en skugga över de ekonomiska framtidsutsikterna. Lastbilar köar vid gränserna, priser på livsmedel och energi ökar och exporten vacklar.
Så länge som det inte finns någon regering i Bagdad är det mycket svårt att gå vidare med projekt och om det inte pågår några projekt, kan man inte sälja mycket mer än textilier och livsmedel.

USA, Samhälle
2014-28 s 24
"Tro det eller ej!"
Religiösa företag slipper betala anställdas preventivmedel. Frågan är under vilka omständigheter en religiös invändning kan övertrumfa en federal lag. Den amerikanska författningen skyddar rätten till "fritt utövande" av religion. Efter ett domstolsbeslut ska religiösa företag kunna åberopa ett undantag i lagen när det gäller vissa preventivmedel inklusive "dagen-efter-piller" som är abortframkallande. nu står det oklart hur kvinnor med religiösa arbetsgivare ska kunna garanteras gratis preventivmedel.

Afrika, Medicin
2014-28 s 25-27
"Rädsla och okunskap"
Enligt varningar från WHO är Ebola är "utom kontroll" i delar av västra Afrika, främst i Guinea, mest drabbat, Liberia och Sierra Leone. Fyra andra västafrikanska länder, Elfenbenskusten, Senegal, Mali och Guinea-Bissau varna att förbereda sig resenärer som bär på viruset.
I det senaste utbrottet av världens farligaste virus har dödstalen stigit till 467, och vårdpersonal kämpar mot desinformation och misstro när de försöker begränsa sjukdomen.
Folk söker sig till medicinmän eller till kyrkor för att få bot. Andra förnekar att sjukdomen verkligen finns, att smittan bara är ett sätt för korrupta regimer att avfolka områden.
Men smittan sprider sig med oroväckande hastighet över gränserna. Även avlidna människor är smittsamma.
Ebola identifierades förs i Denokratiska Republiken Kongo och i Sudan 1976.
Det finns fem kända arter av ebolavirus, Zaire-, Sudan-, Elfenbenskusten-, Reston- och Bundibugyo ebolavirus. Ebolavirus är en av de mest dödliga patogenerna för människor och icke-humana primater och måste handhas på de laboratorier som har den högsta skyddsklassen, skyddsklass 4. Frukten bat, en delikatess i Guinea och Liberia, tros vara ebolavirusets värdfrukt

"Fear and ignorance as ebola 'out of control' in parts of west Africa"

Turism
2014-28 s 28-29
"Res tillsammans och spara pengar"
BLaBlaCar, ett nytt samåkningsföretag i Europa. http://www.blablacar.com/
Dela kostnaderna för resan genom att samåka med BlaBlaCar. Antingen genom att ta upp passagerare som ska till samma ställe som du, eller genom att åka med som passagerare. Företaget heter BlaBlaCar eftersom tiden går fortare om du har någon att prata med. Men vill du inte prata så mycket skriver du bara "Bla" när du beställer resan på Nätet.

Turism, Samhälle, USA
2014-28 s 30
"Nudisterna vill smörjas med lyx"
Och marknaden för nakenbadarna bara växer.
Allt färre stränder tillåter nakenbad i USA men efterfrågan på sol- och badsemestrar som erbjuder en textil-fri tillvaro bara ökar. Därför har nudistturismen vuxit till att omsätta över 40 miljoner dollar årligen.
Men till skillnad mot förut då nakenbadarna nöjde sig med mycket enkla och naturnära förhållanden, kräver de idag påkostade SPA-anläggningar, gourmetrestauranger och annan njutbar komfort. Kunderna blir äldre och tenderar att ha mer pengar.