Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 48

Tidskriften

 2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43      

Ryssland, Ukraina
2014-48 s 4-5
"Skrattar inte hela vägen till banken"
Att Ryssland beslagtagit ukrainska banker på Krimställer fortfarande till det för invånarnas finanser.
Erövringen av Krim har ett större värde i att "kidnappa" bankens kreditkunder än vad själva landsdelen betingar. Många är oroliga för vad som kommer att hända med deras banklån och andra krediter och den ryska "fonden för kundskydd", FZV, litar man inte på om man varit kund i en ukrainsk bank som nu "ägs" av FZV.
I en tid när rikedom för det mesta består i finansiella tillgångar snarare än fysiska resurser verkar det inte vara någon poäng med erövringskrig.

Nordafrika, Terrorism, Islamska Staten
2014-48 s 6-11
"IS expanderar i Nordafrika"
Kaos, besvikelse över den arabiska vårens misslyckande och förtryck från tidigare tyranner som kommit tillbaka är perfekta förutsättningar för IS. För närvarande expanderar de islamistiska extremisterna från Syrien och Irak i Nordafrika. Flera lokala grupper har förklarat sig lojala. Darna, en stad med 80 000 invånare i östra Libyen i Nordafrika är IS första enklav och den har blivit en terrorns koloni. Staden har de största oljereserverna på kontinenten. Darna kan vara början till en total destabilisering av hela arabvärlden.
I Algeriet har "Kalifatets soldater" gjort gemensam sak med IS och den starkaste egyptiska terroristgruppen "Sinaiprovinsen" har också anslutit sig. Egypten är det folkrikaste arablandet.
Boko Haram i Nigeria , Abu Sayyaf i Filippinerna och talibanerna i Afghanistan har uttalat sitt stöd Islamska Staten.

Japan
2014-48 s 12
"Därför har Shinzo Abe upplöst underhuset"
Nyvalet i december betraktas som en folkomröstning om premiärministerns ekonomiska politik, "Abenomics", efter det att landet glidit illbaka in i recessionen. Hans försök att avvärja deflationen och lyfta landet ur två "förlorade dexennier" av stagnation. Det största problemet är kandets enorma statsskuld, nu mer än dubbelt så stor somlandets ekonomi. Abe vill också ha stöd för två kontroversiella åtgärder, att starta om kärnkraftverken noch att häva landets efterkrigstidsförbud mot att egna trupper strider tillsammans med allierade utomlands.


Medicin, Ebola, Sierra Leone
2014-48 s 13-15
"I Sierra Leone saknas fortfarande sängplatser till patienterna"
Freetown, Sierra Leone: Sjukdomen i och runt huvudstaden utvecklas mycket snabbare än den medic nska infrastrukturen just nu. Även de med tydliga symptom får vänta i plasttältet tills det blir en ledig plats på sjukhuset.
I Liberia minskar däremot antalet ebola-fall vilket anses bero på fler vårdplatser. När smittade människor flyttar från sina bostadsområden kan de inte längre smitta sina vänner. Men man måste också ordna säkra begravningar utan intima kontakter med den döde. Och i väntan på fler vårdplatser måste anförvanter lärårdas. a sig hur de smittade säker v

Rumänien
2014-48 s 16-17
"Rumäniens presidentval ger hopp om mer tolerant framtid"
"Valet av en ledare från en etnisk minoritet visar att landet mognat. Valets vinnare blev Klaus Johannis, den borgerliga borgmästaren i staden Sibiu, som besegrade den socialdemokratiska premiärministern Victor Ponta. Johannis kommer från Rumäniens etniskt tyska minoritet, som utgör en procent av Rumäniens 20 miljoner invånare.
Johannis valdes med ett mer detaljerat program för korruptionsbekämpning än någon tidigare presidentkandidat vilket visar att väljarna är lika trötta på detta som landets västallierade. Korruption inom offentlig verksamhet är ett djupt rotat problem i Rumänien.
Med Johannis som president kan Rumänien också förväntas bidra till en mer enhetlig, enad EU-hållning gentemot Ryssland.

Mexiko
2014-48 s 18-19
"Mexikansk stad väntar på reformerad invandringslag"
Jerez de Garcia Salinas Mexikao - Det är så många nänniskor som lämnat den här pittoreska staden för grannlandet USA i norr att ett talesätt uppkommit: "Om du inte känner till USA, är du inte från Jerez."
Att villkoren från relationen kan förändras - president Obama har annonserat en reformerad invandringslag - välkomnas av invånarna i Jerez. Några har både lämnat och återvänt och andra har familjen boende utomlands. Reformerna kan föra dem närmare sina släktingar och göra det lättare för dem som bor i USA. Migranterna och deras familjer säger att de vill kunna arbeta utan fruktan för att bli deporterade. Det bästa vore att i lugn och ro kunna resa ut ur landet och besöka familjen.
Som i andra delar av Mexiko förekommer drogkrig och våld i Jerez.

Nato
2014-48 s 20-21
"Nato simulerade katastrofläge"
Nödvändigt efter ukrainakrisen: Världens största cyber krigsövning genomförd i hemlighet i björkskogen som omger staden Tartu i östra Estland, 50 km från ryska gränsen. Från denna baltiska utpost geomförde Natoalliansen i veckan världens största digitala utspel. Säkerheten var så omfattande att Nato inte avslöjade övningen förrän den inletts - av rädsla för att det simulerade hackande skulle bli hacket.
Robert Hoar, amerikansk kommendörkapten som leder krigsspelet, förklarade att målsättningen med cyberövningen var, "att öva våra system - att pröva vår förmåga att reagera på hoten i vår aktuella omgivning."
Enda sättet att ta reda på om man klarar av det är att göra det i verkligheten.

USA, Terrorism, Islamska Staten, Syrien
2014-48 s 22-24
"De USA-inledda flyganfallen i Syrien får anti-Assad-grupper att stödja IS"
Soldater i Fria Syriska Armén och flera islamistiska militära grupper vittnar om att IS vinner över allierade eller uppnår vapenvilor på grund av de amerikanska bombningarna. IS har tagit kontroll över stora områden i Syrien och Irak och halshuggit sex västerländska gisslan under de senaste månaderna.
Abu Talha, som anslöt sig till FSA sedan han släppts från Assads fängelser, blev snart besviken på FSA, och kunde då inte hitta bättre sanna jihadister än i Islamska Staten. Sedan USA började sina flyganfall vill även "vanliga" människor bli styrda av IS, säger han. De vill alla förena sig för att besegra Bashar al Assad och alla andra tyranner i världen.

Portugal
2014-48 s 25
"Gyllene visum till Portugal"
Elva portugisiska tjänstemän misstänks för korruption. Gräddfil för rika att skaffa uppehållstillstånd via egendomsaffärer.
Bland det växande antal utfattiga europeiska regeringar som erbjuder permanent uppehållstillstånd till välbärgade icke-européer som investerar i deras länder har Portugal varit mest framgångsrikt. Men även andra medellösa regeringar som Grekland, Spanien, Lettland och Ungern bedriver liknande verksamheter. Det kan handla om ett allvarligt hot mot säkerheten: Portugal är ett av de 26 EU-länder som ingår i Schengen-regionen med dess "öppna gränser".

Kina
2014-48 s 26-27
"Den nya kinesiska muren"
Den kinesiska regeringen vill stärka sitt inflytande över Internet. Det stod klart när de genomförde sin första globala internetkonferens. Och det sträcker sig längre än censur i det egna landet. Pekings avsikt äkoncept för att säkert och ordnat internet. r tydlig: man vill inte längre stå vid sidan när det handlar om global organisation och förvaltning av internet, man vill snarare driva igenom sitt eget koncept.

Forskning, Samhälle, Handel
2014-48 s 28
"Banktjänstemän tenderar att ljuga för ekonomisk vinning"
Resultaten bekräftade "allmänna åsikter om finanssektorn.
Schweiziska forskare har kommit fram till att de har bevis för att banktjänstemän ljuger för att uppnå ekonomisk vinning. Studien som publicerats i den ledande tidskriften Nature, avslöjar psykologin bakom, vad forskarna kallar, en dramatisk r förlust av anseende och förtroendekris för den finansiella sektorn, som blivit en följd av oseriös handel, riggade räntor, skatte- och skatteplaneringsskandaler, med mera.
Kanske måste i framtiden banktjänstemän tvingas svära en ed likt den om läkare gör vilket skulle få dem att beakta effekterna av sitt beteende för samhället och individer i stället för att fokusera på egna eller bankens kortsiktiga fördelar.

Handel, Samhälle
2014-48 s 29-30
"Betalningar via tweet hotar bankerna"
Det blir lättare att skicka och ta emot pengar i din smartphone,
Pengatransaktioner via mobilen och så kallade sociala medier blir allt vanligare och allt enklare att utföra. De sociala medierna förväntas inte tjäna pengar på sina betalningsmodeller, men lockar till sig kunder som exempelvos kan ta del av reklam och andra betalda flöden för att kunna utnyttja tjänsterna fullt ut.