Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 04

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3            

Terrorism
2015-4 s 4-5
"Jihadister som en garanti för säkerheten?"
"Äntligen kan man sova lugnt om natten utan att behöva barrikadera huset. Och barnen kan återigen vara ute på gatan och leka".
Terrormilisen Islamska staten kan fortfarande räkna med stöd från många sunniter i Syrien och i Irak och därmed kan terrororganisatione IS inte bara bekämpas med militära medel.
Även om utländska kämpar från alla delar av världen ansluter sig till terrormilisen är Islamska Staten en organisation med lokala rötter. Det är nämligen problematiskt att operera med ett sammansatt förband av stridande i ett område där tribalistiska stamstrukturer dominerar.
Besegra IS kan till syvende och sist bara sunniterna i östra Syrien och västra Irak.

Latinamerika, Miljö, Handel
2015-4 s 6
"Höga guldpriser orsaker miljöförstöring i Sydamerika"
Stigande guldpriser gör det lönsamt att utvinna guld även i småskaliga gruvor. Områden som innehåller så kallade låggradiga guldådrar ansågs tidigare vara olönsamma.
Driften utförs ofta strax nedanför det skyddade Amazonas och i andra sydamerikanska skogsområden. Förutom att skogarna skövlas får guldbrytningen stora biverkningar på miljön eftersom man använder cyanid, kvicksilver och arsenik i utvinningen. Dessa förorenar och förhindrar återväxt under en lång period framöver. Det är ett våldfört landskap guldletarna lämnar efter sig och återväxten är hämmad på grund av de kemikalier som används.

USA
2015-4 s 7-10
"De första skotten avlossas mellan klanerna Bush och Romney"
Jeb Bush och Mitt Romney inför presidentvals kampanjen2016. Jeb Bush och Mitt Romney har mycket gemensamt. Båda är pragmatiska som guvernörer, milda som kandidater och trivs bättre med budgetarbetet vid skrivbordet än att klinga i glasen på politiska middagar.
Det två republikanska ledarnas personliga relation är hjärtlig. Men de är knappast vänner - och deras förhållande har periodvis varit ansträngt.
Jeb Bush var guvernör i Florida 1999-2007. Han är son till tidigare presidenten George H.W. Bush och yngre bror till förre presidenten George W. Bush.
Andra som vill blanda sig i kampen är Ted Cruz och Rand Paul.

Grekland
2015-4 s 12-13
"Därför blir det nyval i Grekland den 25 januari"
I början av december kom beskedet att Greklands högerinriktade regeringschef Antonis Samaras tagit ett oväntat beslut. Beslutet innebar att han i förtid initierat en parlamentarisk process som avslutas i och med valet av ny president. De flesta hade väntat sig att den processen inte skulle på börjas förrän i februari 2015. Men nu sattes den alltså igång flera månader tidigare än förväntat.
Alla opinionsundersökningar tyder på att vänsteralliansen Syriza ska vinna valet och därmed få tillgodoräkna sig de 50 extraplatser som enligt konstitutionen tillkommer det största partiet. Detta skulle kunna innebära ett radikalt brott med den starkt högerinriktade politik som förts av Ny Demokrati sedan nyvalet i juni 2012.

Japan
2015-4 s 14
"Japan rustar upp som aldrig förr"
Militären har aldrig tidigare fått mer pengar sedan andra världskriget.
Japans självförsvar ska bli bättre rustat. Därför höjer premiärminister Abe militärbudgeten för tredje gången i orsningen. Tyngspunkten ligger på en mer professionell utbildning och förstärkt försvar av avlägsna öar. Det är också första gången som Japans självförsvarsstyrkor anskaffar obemannade spaningsflygplan. Målet är att "garantera säkerheten på hav och luftrum runt Japan".
Speciellt uppmärksammas försvaret av avlägsna öar. I den kategorin befinner sig omkring 500 öar i den japanska arkipilagen. Dessa anger de yttre gränserna för territorialvattnet och exklussiva ekonomiska zoner.
Tokyo ser Kina som det största hotet. Kina utmanar nästan dagligen Japans kustbevakning och självförsvarsstyrkor.

Nordkorea
2015-4 s 15
"Blir 2015 året då Kim Jong Un kommer att lämna sitt tillslutna rike?"
Blir 2015 det år då Kim Jong Un äntligen kommer att möta en annan statschef? Den unge diktatorn har hittills gett en ny mening åt den slitna klyschen om ett "hermetisk kungarike" - genom att stanna hemma i Nordkorea i trehela år.
Men nu flaggar Rysslands president Putin, regeringschefen Shinzo Abe i Japan och Sydkoreas president Park Geun-hye om att sätta sig ner med Kim Jong Un och inleda diplomatiska samtal. Och ett möte med Kinas president Xi Jinping är oundvikligt. Detta kan emellertid dröja längre. Att Kim lät avrätta sin farbror Jang Song-thack under 2013. Denne var den huvudsakliga kontakten med Kina.

Kina
2015-4 s 16-17
"Kinesiska turister som beter sig illa ska pekas ut offentligt och bestraffas"
Det finns många exempel; Den kinesiska tonåringen som ristade in sitt namn i ett 3500 år gammalt egyptiskt tempel. En grupp kinesiska passagerare som kastade hett vatten över en thailändsk flygvärdinna.
För den växande stormakten Kina verkar kinesernas brist på vett och etikett vara ett större problem än vad det faktiskt är utomlands - och nu tar man till med riktigt hårda tag: Kinesiska turister uppmanas smygfotografera sina landsmän när de uppför sig illa och arrogant för att de senare ska kunna bestraffas och hängas ut offentligt.
Kina har fått sin första "turistlag" som kräver att turister som reser utomlands ska respektera lokala seder.

2015-4 s 18
"Kinas tvåbarnspolitik: Ett eller inget alls"
Kineserna nöjer sig med ett barn - högst!
För ett år sedan lättade Kinas regering på sin ettbarns politik. Men den förväntade befolkningstillväxten uteblev. Tvärtom har antalet barnlösa familjer ökat. 40 % av familjerna är barnlösa.
Förut ville inte regimen att kineserna skulle skaffa sig mer än ett barn. Nu vill inte kineserna ha mer än ett. Eller inga alls. Ettbarnspolitiken har gjort att Kinas befolkning "bara" är 1380 miljoner i stället för förväntade 2000 miljoner. Kinas befolkning minskar med dramatiska följder för samhällssystemet. Arbetskraften nådde sin topp 2011.

Nordkorea, Sydkorea
2015-4 s 19
"Våga inte berömma Nordkorea!"
Lagen mot kommunister begränsar yttrandefriheten.
I stort sett i alla avseenden är Sydkorea en blomstrande libera demokrati. Man har hållit fria och rättvisa val sedan 1987. Gatorna fylls regelmässigt av högljudaa men fredliga protester. Men en lag är långt ifrån liberal: Den nationella säkerhetslagen straffar den som berömmer Nordkorea med upp till sju års fängelse.

Syrien, Kärnvapen
2015-4 s 20-23
"Syrien försöker tillverka kärnvapen!"
Under flera år trodde man att Israel genom sin räd mot Kibar-anläggningen 2007 hade förstört Syriens kärnvapenkapacitet. Det var fel. Allmänheten fick vid denna tidpunkt inte veta vad som egentligen skett. Nya underrättelser tyder på att Bashar al-Assad fortfarande försöker att tillverka en atombomb. Han har byggt en ny kärnanläggning på hemlig ort.
Och det verkar som om han får hjälp från Nordkorea och Iran. Det är en extremt oroande nyhet. Även om Syrien untertecknat fördraget om icke-spridning av kärnvapen.

Kroatien
2015-4 s 24
"Barbie vann i ett splittrat land"
Missnöjda väljare slängde ut Squid, den sittande presidenten.
Squid är smeknamnet på Kroatiens sittande socialdemokratiska president Ivo Josipovic, som förlorade presidentvalet den 11 januari. Barbie är smeknamnet Kolinda Grabar-Kitarovic, högerkandidat, tidigare utrikesminister och som haft en hög befattning inom Nato. Kolinda Grabar-Kitarovic vann, men hon tar över ett land som är rejält splittrat. Arbetslösheten var 8 % 2008. Nu är den 19 % med en ungdomsarbetslöshet på 45 %. Allt fler med utbildning och kompetens lämnar Kroatien. I riksdagsvalet senare i år förväntas regeringen Milanovic förlora.

Mexiko, USA, Terrorism
2015-4 s 25-27
"Mexikanska drogkarteller"
I legaliseringens fotspår - och över gränsen. Mexikanska drogkarteller ersätter marijuanan med heroin och amfetamin.
Marijuanan som numera lagligt tillverkas i mer än två dussin stater i USA har snabbt ersatt den som skördas i Sierra Madre-bergen i Mexiko. Därför inriktar sig många mexikanska odlare i högre grad på opiumvallmo. Kriminella organisationer sysslar inte längre med marijuana. De tjänar inte längre tillräckligt med pengar på den varan. Kokain går inte heller bra.
Amerikanska narkotikapoliser beslagtog nästan tre gånger så mycket heroin förra året jämfört med vad man tog i beslag för fem år sedan. Cirka 10 miljoner amerikaner missbrukar receptbelagda läkemedel och heroinet är ett betydligt billigare alternativ än tabletterna.

Ryssland, Centralasien
2015-4 s 28-29
"När rubeln störtdyker drabbas också Centralasien"
Rubeln har fallit med hälften av sitt värde under det senaste året. Det innebär att varorna som tillverkas i Centralasien saknar konkurrenskraft i Ryssland, den största marknaden för de flesta av regionens fem ekonomier.
Den centralasiatiska republikerna - Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan - kan ansluta sig till EEU, den euroasiatiska ekonomiska unionen, men få tror att detta kommer att hjälpa. Man föutspår en fördubblad arbetslöshet och många misstror Putins egentliga syfte med tullunionen: Han vill bara skapa ett nytt Sovjetunionen.

IT, Samhälle
2015-4 s 30
"Hackare finns att hyra online"
En man i Sverige erbjuder sig att betala upp till 2000 dollar til den som kan hacka sig in på sin hyresvärds hemsida. En kvinna i Kalifornien säger att hon betalat 500 dollar till någon som hackar hennes pojkväns Facebook och Gmailkonton för att se om han är otrogen henne.
Hackarnas verksamhet är inte längre bara ett område för länders underrättelsetjänster, internationella kriminella gäng, skumma politiska agenter eller missnöjda "hacktivister". Snarare har det blivit en alltmer privat företagarverksamhet.

Hackers list, https://hackerslist.com/, erbjuder sig att matcha hackare med människor som vill få tillgång till e-post konton, ta bort föga smickrande bilder med mera.
40 hackare har registrerat sig på hemsidan där det finns 844 registrerade jobbannonser.

Ryssland, Ekonomi, Handel
2015-4 s 31
"Det låga oljepriset kan kosta Ryssland 300 miljarder kronor under 2015"
Oljepriset drabbar Ryssland hårt och finansministern avviserar stora besparingar.
Ryssland hotas att få kämpa hårt under året för att få budgeten att gå ihop. Enligt finansminister Anton Siluanov kommer Ryssland att tappa motsvarande 300 miljarder kronor i intäkter om oljepriset hamnar på ett genomsnittspris på 50 dollar fatet eller mindre under 2015.
Ryssland hotas att få kämpa hårt under året för att få budgeten att gå ihop. På sex månader har oljepriset sjunkit med 60 procent.
Ryssland är mycket hårt ekonomiskt drabbat på grund av det låga oljepriset som tillsammans med de västliga sanktionerna i samband med Ukraina-krisen sätter de ryska finanserna under hård press.
Den ryska finansministern Siluanov kommer att lägga fram ett förslag till det ryska parlamentet om att skära ned de offentliga utgifterna med 10 procent, med undantag för de så kallade skyddade områdena.
Världsbanken justerade ner siffrorna för Rysslands tillväxt från upp 0,7 procent till minus 2,9.
"Russian finance minister warns on spending as crisis deepens"
http://uk.businessinsider.com/r-russian-finance-minister-demands-close-watch-on-spending-2015-1?r=US

Flyktingpolitik, EU
2015-4 s 31
"Illegala flyktingvågen till Europa,har fördubblats sedan 2013"
Antalet illegala invandrare som kommer till Europa har mer än fördubblats sedan 2013.
Siffrorna har stigit våldsamt det senaste året. Mer än 276 000 illegala invandrare kom till EU under 2014 vilket motsvarar en ökning på 138 % kan man läsa i EU-kommissionens rapport som nyligen föredrogs inför Europaparlamentet.

Vidare "smugglarna hittar nya rutter till Europa och använder sig av fula metoder för att utnyttja människor i utsatta situationer när de försöker fly från krig och andra konflikter". Sedan september 2014 har det anlänt minst 12 fraktskepp, packade med människor från Mellanöstern och Nordafrika, till Europa, i första hand till Italien.
Tidigare använde människosmugglarna i huvudsak mindre båtar. Många av fraktskeppen kommer dessutom från Turkiet och Kommissionen intygar att man är i tät kontakt med de turkisk myndigheterna om detta.

http://www.turkishweekly.net/news/178672/illegal-immigrants-to-eu-more-than-double-in-2014.html
"Illegal immigrants to EU more than double in 2014"