Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 29

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24 25 26 27 28        

 

Sverige
2014-29 s 4
"Under nollstrecket"
Räntorna är lika låga som under krisen. Sverige ses nu som ett varnande exempel. Sedan slutet av 2012 har inflationen studsat på nollstrecket och då och då sjunkit till negativa siffror. Den andra juli aviserade Riksbanken ytterliga en halv punkts - 0,5 procentenheter - av styrräntan. Riksbanken var orolig för hushållens stigande upplåning.
Är Sverige Nordens Japan? frågar en färsk undersökning från den ekonomiska konsulten Capital Economics. Det finns säkert paralleller. Sverige har en av Europas äldsta befolkningar och den underliggande inflationen har sjunkit stadigt sedan 2008.
Bytet tillbaka till fallande räntor har försvagat kronan och förbättrat exporten.
Med tiden kan den svenska ekonomin bli frisk nog så att räntorna kan höjas igen. Och förbli höga.

Skandinavien
2014-29 s 5
"Norden bestämmer"
Den skandinaviska vågen. Hur Norden har fått så många höga internationella positioner. Vad ger Norden ett försprång? Ett svar är att vi är ofarliga för de stora länderna. Ett annat är att historien av parlamentariska kompromisser ger oss möjlighet att korsa ideologiska klyftor. Det var länge sedan ett nordiskt land hade en majoritetsregering.
Danska statsministern Helle Thoring-Schmidt kan komma att bli ordförande för Europeiska Rådet. Om platsen som EU chef för utrikespolitiken nämns Carl Bildt och Finlands före detta statsminister Jyrki Katainen. Norske Jens Stoltenberg kommer att ersätta danske Anders Fogh Rasmussen som NATOs chef och så vidare.

Vatikanen
2014-29 s 6-7
"Från BBC till påvens högra hand"
Den före detta ordföranden i Tory har fått nytt jobb som rådgivare till den heliga stolen i hur man hanterar pressen, och detta bara några veckor efter att han slutat på BBC av hälsoskäl. Han har en bred erfarenhet från höga poster i det offentliga livet; från ministerposter i regeringen, EU kommissionär till sin roll på BBC och som den sista brittiska guvernören i Hongkong. Han ska leda ett 11-mannalg vars uppgift är att uppdatera Vatikanens digitala mediestrategi med mål att öka antalet troende som nås av Vatikanens medier, för närvarande 10 % av den globala katolska befolkningen.

Storbritannien, Skottland
2014-29 s 8-12
"Hur blev det så här"
Historia, Nordsjöolja och frånvarande politiker riskerar Storbritanniens existens.
Visserligen säger opinionsundersökningarna att unionisterna, de som vill behålla Skottland inom Storbritannien, fortfarande leder. Men alltfler sällar sig till självständighetsivrarna. Orsakerna är flera, men en av huvudorsakerna är unionisternas svaga valkampanj. De är splittrade och otydliga. En annan är de nyvunna oljerikedomarna som ger råg i ryggen. Och den tredje vilar på misstron på Westminster.
En lokal faktor bakom Skottlands nationalistiska uppsving är nedläggningen av Tory i Skottland. Det var framför allt Margaret Thatcher som sänkte sitt eget parti norr om gränsen. En annan är att det självstyre som infördes efter en folkomröstning 1997 gav SNP en chans att glänsa främst på bekostnad av Labour.
Men vad är det egentligen att vara skotsk? Att hata engelsmän utgör en stor del av den skotska identiteten och är ett ledmotiv i skotsk nationalism som åtminstone går tillbaka till 1320. Då förklarade ett gäng skotska adelsmän i ett brev till påven att "så länge som ett hundratal av oss förblir vid liv kommer vi aldrig på några villkor föras enligt ett engelskt styre.

Ryssland, Historia, Porträtt
2014-29 s 14-15
"Mannen som avslutade det kalla kriget"
Men som också tyckte att för mycket demokrati var ett misstag.
Michail Gorbatjov var bestämd, han ville ha sin vän sedan 1950-talet, Eduard Sjevardnadze, "Silverräven" kallad att göra de nödvändiga stor förändringarna i Sovjetunionen.
Eduard Sjevardnadze dömde ut ideologin och klasskampen som grund för utrikespolitiken. Han avslutade Sovjetunionens krig genom ombud i Afrika, Latinamerika och Asien och hämtade hem Röda armén från sitt fruktlösa och blodiga krig i Afghanistan. Bidrog till att faran för kärnvapenkrig avtog och spelade barnmorska för att enat Tyskland.
Efter Sovjetunionens kollaps 1991 återvände Sjevardnadze hem till Georgien där självständigheten hade lett till blodiga stridigheter och ekonomisk kollaps. Till sist fick han stopp på stridigheterna, fängslade två av krigsherrarna som hade satt honom vid makten, försatte den tredje ur spel och lyckades överleva flera mordförsök. Han uppmuntrade smarta unga georgier att studera utomlands; en av dem blev senare hans nemesis, den framfusige och mångsidiga advokaten Micheil Saakasjvili.

Ukraina
2014-29 s 16-17
"Odessas kantstötta rykte skrämmer"
Turisterna flyr den gamla hamnstaden i södra Ukraina. Det "stabila läget" är instabilt.
Stridigheter mellan proryska och proukrainska krafter i början av maj har lämnat spår i Odessa. Förtroendet för de statliga institutionerna är lågt. borgmästaren är prorysk. Kriget i den rysktalande delen Donbass svetsar däremot samman invånarna.
Ekonomiskt sett lider också Odessa av att vara en potentiell oroshärd. I Många länder avråder man sina medborgare att resa till staden, denna hamnstad vid Svarta havet som har framstått som öppen för hela världen.

Handel, IT, Japan
2014-29 s 18-20
"De japanska elektronikföretagen missade tåget"
Vem bryr sig om TV-apparater, Walkmans och faxar? Inte många. Och det syns i de japanska elektronikföretagens förlustsiffror. På 80-talet kunde Japan med hjälp av Sonys TV apparater bygga upp ett stort handelsöverskott men nu lider Japan av ett handelsunderskott och utländska smartphones står för cirka en femtedel av detta. Varför missade "det tekniska Japan" de nya prylarna, främst smartphones? Och hur kunde det undgå dem att Afrika var en stor och växande marknad? Japanerna var långsamma att erkänna utvecklingsländerna som en snabbt växande marknad och inte bara en billig tillverkningsindustri. Nu kämpar de för att kunna konkurrera i de viktigaste kategorierna inom hemelektronik mot konkurrenter som Samsung i Sydkorea och framför allt Apple i USA.

Sudan
2014-29 s 21
"Den unga men redan så svårt sjuka staten"
Sydsudan firar sin tredje födelsedag, men världens yngsta nation skakas redan av politiska och militära kriser. 98 % av befolkningen röstade 2011 för självständighet för Sydsudan. Den egna historien är fortfarande en katastrof. Till en början hotade stridigheter mellan Sudan och Sydsudan om hur Sydsudans olja skulle transporteras nära att driva Sydsudan till konkurs.
Under de gångna sju månaderna kostade därefter en brutal maktkamp mellan president Salva Kiir och hans före detta ställföreträdare Riek Machar mer än 10 000 personer livet. På grund av detta inbördeskrig hotas från och med august närmare fyra miljoner medborgare av hunger. Många åkrar har inte kunnat odlas.
De båda härskarna tillhör olika etniska grupper. Kiir tillhör dinkafolket och Machar nuerna.
Der junge, aber schon schwerkranke Südsudan
http://www.nzz.ch/international/afrika/der-langsame-kindstod-des-suedsudans-1.18340133

Burma
2014-29 s 22-23
"En militär regering i civila kläder"
I Burma har euforin över reformerna förlorat sin glöd.
Tre år efter att Burmas styrande generaler kastat sin uniformer och påbörjat den ambitiösa resan mot demokrati är säkerhetsstyrkorna tillbaka på gatorna. Smekmånaden mellan nobelpristagaren Aung San Suu Kyi och militären är definitivt över sedan parlamentet vägrat att ändra den lag som hindrar henne från att bli president.
Bland de mest oroande bakslagen är attackerna i västra Burma mot en etnisk minoritet som kallas rohingya och den uppenbara försämringen av pressfriheten. En serie åtgärder från regeringens sida för att "skydda" buddismen har väckt ilska från andra religiösa grupper. Kritiker anklagar regeringen för att bygga en ny nationell identitet grundad på nationalism och buddistisk chauvinism snarare än mångkulturell identitet.
Trots tre år med en civil regering har militärens privilegier och ekonomiska inflytande i stort sett förblivit intakt.

Handel
2014-29 s 24-25
"Fånge i sitt arv"
Hur ska Levis kunna gå vidare i sina denim-jeans?
Ett starkt varumärke har också sina svaga sidor; det kan vara alltför starkt Levis är för evigt förknippat med jeans gjorda av denim och har därför svårt att förändra, förnya och bredda sortimentet.
Levis lider också av imageproblem. Det var länge sedan Bruce Springsteen prydde omslaget till "Born in the USA". Idag vill män hellre bära formella byxor, smala och eleganta. Kvinnor vill tvärtom; gå runt i träningsbyxor, med fördel yogabyxor. I ett försök att återuppväcka entusiasmen för jeansmärket lanserade man en reklamkampanj som skulle entusiasmera folk "att gå vidare", bort från miljöförstöring och ekonomisk depression. Men det misslyckades. Så hur går Levis vidare nu?
Konsumenterna byter till billigare jeans till exempel Zara och H&M, och trendigare närken som Diesel och True Religion.
Det finns tillväxtmöjligheter i Kina och Indien, områden som fortfarande inte har så mycket denim. Efter att ha försökt och misslyckats med att lansera ett billigare jeansmärke, Denizen, i Asien, satsar nu Levisallt på det huvudsakliga varumärket som är dyrt mätt i lokala priser.

USA, Forskning
2014-29 s 26-28
"Hjärntester hjälper minnet på traven"
Forskningens mål är att utveckla nya behandlingar för traumatiska hjärnskador, den vanligaste skadan hos soldaterna från krigen i Irak och Afghanistan. De mest förödande symptomen är att minnet och slutledningsförmågan försämras.
Forskare har i preliminära studier funnit att de kan skärpa vissa delar av minnet genom att direkt avläsa och stimulera kretsar djupt inne i hjärnan. Direktavläsning är den snabbaste grenen inom neurovetenskapen. Det utvecklas metoder för att direkt avläsa och sedan stimulera kretsar djupt inne i hjärnan.

2014-29 s 29-30
"Björnen är lös"
Björnar, öl och hästhuvuden. Vad är det som händer med ledaren för den fria världen?
Efter mer än fem år som president försöker Obama befria sig från administrationens begränsningar. Antingen genom att promenera köpcentret eller resa ut i landet som en del av en kampanjturné. Det finns klara fördelar med Obamas strategi. Hans resor har genererat positiva reportage i de lokala medierna där han haft möjlighet att föra ut ett bredare budskap om att den amerikanska ekonomin blir bättre.
Andra politiker ifrågasätter varför Obama valde att gå en golfrunda i Palms Springs i Kalifornien tidigare i år samtidigt som islamister ryckte fram i Irak.

Forskning
2014-29 s 31
"Lukt och syntest kan upptäcka Alzheimers"
Det visar nya internationella studier som kommer att presenteras vid den internationella demens konferensen Om Alzheimer´s Association 2014, som hålls i Köpenhamn i dagarna.
Två studier visar att minskad förmåga att lukta kan vara en av de tidiga symptomen på demens och Alzheimers. Luktsinnet är nära förknippat med minne så när sjukdomen förstör hjärnans minnescenter påverkas luktsinnet.
Två andra studier visar att nivåerna av ämnet beta-amyloid protein i ögat motsvarar nivåerna i hjärnan. Om nivån är förhöjd, är det en stark indikation på att personen antingen redan har eller senare kommer att utveckla sjukdomen. Det är viktigt att upptäcka sjukdomen tidigt så att kan förebyggas eller behandlas.
Idag används kostsamma skanningar eller ryggmärgsprover som kan vara riskabla att genomföra.
Daily Digest News
http://dailydigestnews.com/2014/07/smell-test-could-help-spot-alzheimers-early-researchers-say/