Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 05

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4           

Samhälle, FN/Nato, Ryssland
2015-5 s 4-8
"Jag är allvarligt och djupt oroad"
Michail Gorbatjov om de frostiga relationerna mellan Ryssland och väst"
Med anledninge av Ukrainakrisen talar det forna Sovjetunionens ledare, Michail Gorbatjov, om farorna med dåliga relationerna mellan Ryssland och väst. Han säger att det finns en risk för att de i värsta fall kan leda till ett kärnvapenkrig. "Om väst och Ryssland tappar förtroendet för varandra kommer vi inte att överleva".
Till stor del skyller han det farliga läget på väststaternas lomhördhet, att de tvingade Putin att försvara Ryssland och göra som han gjort, samt att invånarna i Krim vill tillhöra Ryssland.
"Just nu är det väst som i stor sett stänger ute Ryssland från ansträngningarna att lösa globala problem".
Michail Gorbatjov är själv till hälften ukrainare.

Belgien, Terrorism
2015-5 s 10-12
Därför har detta lilla land blivit Europas nav för Jihad-rekrytering.
Belgien är särskilt utsatt för muslimer som radikaliseras till jihadister. Hur kommer det sig?
En av förklaringarna är att landet består av två skilda delar som talar två olika språk, och att Belgien förbjudit muslimska symboler, som att bära huvudduk.
Mer än 350 belgare har rest till Syrien för att delta i kriget.
Sharia4Belgien är en grupp i Belgien. Den är en nyckelfaktor för att det i Belgien så många radikala kämpar som är på väg till Mellanöstern. En karismatisk predikan vid namn Fouad Belkacem har gått i spetsen för gruppens ansträngningar, menar landets åklagare.
De flesta av dem som rest till Syrien kommer från det nederländskspråkliga Flandern.
Få imamer i Belgien talar nederländska - de flesta talar franska eller turkiska, förutom arabiska.
Ungefär 100 av de belgare som krigat i Syrien redan har återvänt hem. De belgiska myndigheterna är oroliga för att en del av dessa kommer att iscensätta våldsamma attacker på hemmaplan.
Muslimerna utgör sex procent av den belgiska befolkningen.
"Why is tiny Belgium Europe's jihad-recruiting hub?"
Sharia4Belgien
http://www.dw.de/sharia4belgium-jihadist-terror-trial-begins-in-antwerp/a-17986464

Samhälle, Arktis, Danmark, Ryssland
2015-5 s 13-14
"Vem vinner Arktis?"
Danmarks anspråk på Nordpolen ger näring åt rivaliteten.
När en rysk ubåt placerade en flagga på Nordpolens havsbotten 2007 menade en del personer att dett väckte tankarna på en svunnen tid av territoriell erövring. Bland annat yttrade sig Kanades dåvarande utrikesminister, Peter MacKay: "Det här är inte 1400-talet. Man kan inte bara åka runt i världen och sätta ut flaggor!"
Kampen om världens sista vterritorium som saknar ägarenär i full gång och den är global. Mest intresserade är Danmark, Norge, USA, Kanada och Ryssland. Alla har kommit överens om att hålla sig till FNs regler
Det som alla vill åt är de stor olje- och gasfyndigheterna förstås -, här finns nästan hälften av ännu ej upptäckta energireserver, men också fiske rättigheterna nu när isen börjat smälta. De nordiska länderna oroar sig för att ryssarna bygger nya militärbaser i Arktis.

Saudiarabien
2015-5 s 15-16
"Salman, den nye kungen i Saudiarabien"
Populär, renhårig och kompetent - men redan alltför skröplig?
Aktiv, sträng, nykter, disciplinerad och rationell. Så beskrivs den ne kungen i Saudiarabien. Men också traditionell. Få förväntar sig någon större demokratisk utveckling under hans regim och hur han ställer sig i sociala frågor, som kvinnornas rättigheter är oklart.
Det som mest talar emot honommär hans ålder och hälsa. Han är 79 år och har redan haft en hjärnblödning, som givit honom en begränsad rörlighet i vänstra armen. Han efterträder också tronen i en orolig tid med ökande påfrestningar för Saudiarabien.
Nu återstår bara två yngre söner till kung Abdulziz, prins Muqrin och prins Ahmed. Övriga 10 söner befläckas av ohälsa, brist på förmöga, korruption och förrödandes rykte om att deras vanor bryter mot islam, till exempel, alkoholförtäring.

2015-5 s 17
"Tronskiftet som skapar oro i världen"
Ett saudiskt svagt ledarskap skapar svallvågor över hela Mellanöstern
Experter på Saudiarabien har talat om vem som ska ta över tronen efter kung Abdullah i ett decennium, men nu när det skett ställer detta fler frågor än någonsin.
Vilket ledarskap som styr Saudiarabien påverkar hela Mellanöstern. Saudiarabien är hjärtat och plånboken i den sunniarabiska världen. Ett svagt ledarskapi Riyadh skulle märkas från Jemen till Syrien och allt däremellan.
Abdullahs död kommer när Saudiarabien och dunniaraberna är plågade som aldrig förr av Iran och dess shiitiska muslimska företrädare. Irans allierade kontrollerar fyra arabiska nyckelhuvudstäder Damaskus, Bagdad, Beirut och Saana.

Danmark, Kina, Miljö
2015-5 s 18-21
"Köpenhamnsmodellen lockar kineserna.
Köpenhamns effektiva fjärrvärmesystem har blivit världsberömt.
För ett land med 5,6 miljoner invånare har det stora intresset från Kina med mer än 200 gånger så stor befolkning varit överväldigande Köpenhamns 40-procentiga reduktion av koldioxidutsläppen sedan 1990 har förvandlat staden till ett grönt skyltfönster.
Redan innan Kinas ledare i mars förra året förklarade "krig mot föroreningarna" skaffade de hjälp från ett land som lyckts skära ner energiförbrukningen och de farliga utsläppen samtidigt se haft ekonomisk tillväxt. Ett sådant land var Danmark. Beslutsfattare från hela världen flockas nu i Danmark för att studera "Köpenhamnsmodellen"; hur man på ett energieffektivt sätt kan värma upp städer.
Fjärrvärmeteknik tar tillvara spillvärmen i kraftverk och fabriker och använder den för att värma upp vatten. Processen vinner nu global uppmärksamhet.
Danmark har satt som mål att till 2050 helt fasa ut de fossila bränslena. Utsläppen i Köpenhamn är per capita hälften av riksgenomsnittet. 41 % av pendlarna cyklar.
Fler än hundra nya vindkraftverk främst tull havs kommer att installeras under nästa årtionde.

Psykologi, Forskning
2015-5 s 22
"Spionernas kroppsspråk avslöjar dem"
Vem eller vilka av utrikesdiplomaterna i ditt land är spion? Vem bland våra egna spioner är dubbelagenter? Och vilken utländsk statsledare planerar att bomba sin granne? Alla regeringar strävar efter att kunna besvarar dessa frågor.
I USA tror CIA att det kan vara till hjälp att studera kroppsspråket.
I USA har man spenderat 900 miljoner sedan 2007 på att försöka avläsa personers kroppspråk på amerikanska flygplatser.

Kuba
2015-5 s 23-25
"Kan någon av de kubanska agenterna bli den som tar över efter bröderna Castro?"
De tre återstående medlemmarna i den spionring som kallats "de fem kubanerna" har sedan återkomsten till Havanna förr månades, efter 16 år i federalt fängelse i USA, ofta framträtt i den kubanska statliga televisionen. Vart de än går firas de som "republikens hjältar".
De talar med ett självförtroende och en uppriktighet som sällan avviker från manus eller visar känslor.
Och efter varje offentligt framträdande frågar sig allt fler vilken roll de fem och särskilt deras ledare Gerardo Hernández, kan spela i landets framtida politik. Trots alla år bakom galler är männen relativt unga åtminstone enligt ledarskapsstandarden på Kuba.
Och Kuba behöver en efterträdare snart.

Burma, IT, Handel
2015-5 s 26-27
"Mobil-mani"
Nu öppnas ett av de sista stora "ouppkopplade" länderba av Telenor och Ooredoo.
Telenor har nu ca 180 miljoner kunder i 33 länder och genom en andel i den ryska operatören Vimpelcom har man fått fotfäste i ytterligare 13 länder. Men det här är första gången man konkurrerar mot Ooredoo, Qtel, fd en fräck företagsgrupp som ägs av regeringen i Qatar. Ooredoo, ett av världens snabbast växande mobilföretag ahr 90 miljoner kunder, mestadels spridda över norra Afrika och Mellanöstern, inklusive Iorak och de palestinska områdena.
Det livliga huvudkontoret i Yangon, Myanmars kommersiella huvudstad har redan mer än 1000 anställda.

Israel
2015-5 s 28-29
"Envärld utan kvinnobilder"
Fotocensur i israelisk ultraortodox tidning.
Världen skrattar åt en israelisk ortodox tidning som plockat bort alla kvinnor på foton som skildrar begravningen av de som föll offer för jihadisterna i Paris. Det är tidningen "HaMevaser"
Men för en del judar är bilder på kvinnor ett brott mot den den påbjudna sedligheten och mest för att skydda dem mot männens blickar.
Ultraortoxa kvinnor får inte låta sig bli invalda i Knesset. De har av allt att döma andra uppgifter. Meir Porush är den som startade tidningen HaMevaser. Han är medlem av partiet Agudat Israel, ledamot av Knesset och var tidigare viceminister.
Hamevaser
"Israeli newspaper edits out Angela Merkel from front page on Paris march"

Medicin, Kazakstan
2015-5 s 30
"Sömnproblem i Kazakstan"
Varför somnar Kalachis bybor hela tiden? Forskare grunnar, men hittar inte svaret,
Hur förklarar du att invånarna i en hel stad har svårt att hålla sig vakna? I flera år har detta fenomen visat sig i staden Kalachi, ett samhälle i norra centrala Kazakstan, som kärvilligt kommit att kallas "Sleepy Hollow". På senaste tiden har dessutom händelserna förvärrats. Problemet är så pass stort att myndigheterna har börjat flytta familjer från samhället och har flyttat ut runt 40 familjer under januari. Detta enligt Times i Moskva.

Danmark, Terrorism
2015-5 s 31
"Köpenhamn stärker insatser för att klara av ett ökande antal radikaliserade"
Köpenhamns kommun förstärker nu sina insatser för att motverka radikalisering bland unga muslimer. Ett antal externa experter har valts ut för att skapa ett nytänk kring vad kommunen kan göra. Bland annat så vill man ställa människor som rör sig tätt blan de unga i fokus, det vill säga vänner, föräldrar och partners.
"Antiradikaliseringeenheten ska ha ett närmare samarbete med de muslimska miljöerna än vad vi redan har", säger Anna Mee Allerslev, borgmästare i Köpenhamn.
Under 2014 fick Antiradikaliseringeenheten 60 förfrågningar om hjälp och råd dubbelt så många som tidigare. 26 av ärendena hade med Syrien-Irak och Islamska staten att göra.
"Copenhagen creates group to fight radicalization"     Copenhagen0515