Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 21

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20     

Sverige, Flyktingpolitik, Uzbekistan
2015-21 s 4-5
"Därför tiger de uzbekiska flyktingarna i Kalmar"
Vid första anblicken verkar Kalmar vara urtypen för en svenska stad. Här finns en pittoresk stadskärna med välstädade kullerstensgator som kantas av gamla träbyggnader. Men staden är ovanlig i ett avseende: Kalmar har blivit ett hem för hundratals uzbekiska flyktingar som döljer en hemlighet.
Massprotester i Andijan i Uzbekistan 2004 följdes av en massaker där 1000 personer dödades. Flera flydde av rädsla till Ukraina för att sedan 2006 hamna i Kalmar. Dessa är fortfarande i dag traumatiserade. År 2003 fanns det 441 registrerade uzbekiska flyktingar i Sverige, 2005 964, och idag 3477. De vill inte prata om vad som hänt, de litar inte ens på varandra. "Ingen litar på Uzbekistan, inte heller på demokratin i Europa". De är desillusionerade, har svårt batt skapa ett nytt liv i asyl, 10 år efter händelserna i Uzbekistan. "Ingen kan hitta ett bra liv åt oss i Kalmar. Det måste vi göra själva."

Israel
2015-21 s 6-8
"Aylet Shaked, Israels nya justitieminister"
Hårt kritiserad och hotad för sina extrema nationalistiska åsikter. Sekulär i ett religiöst parti. En tidigare dataingenjör som föredrar handling framför prat - men när hon väl pratar väcker det så stort rabalder att hon idag behöver livvaktsskydd.
Hennes man har kallat henne robot men inte ens hennes värsta kritiker kan förneka att hon är handlingskraftig.
Och hon avfärdar de som anklagar henne för att vilja marginalisera araberna. "Tvärtom, jag vill integrera dem i det israeliska samhället".
Hon vill främja Israels annektering av större delen av den ockuperade Västbanken och utvisa afrikanska asylsökande.
Shaked fyllde 39 år den 7 maj samma dag som hennes parti Judiskt hem slöt en överenskommelse som säkrade premiärminister Netanyahus fjärde ämbetsperiod.
Hennes uppfattningar har delvis formats, säger hon, av författaren Ayn Rand.

2015-21 s 9-11
"Försiktiga förhandlingar om ett fredsavtal"
En jeansbutik i centrala Gaza City heter Hitler. En av butikens kunder menar att Hitler var en avundsvärd person eftersom han dödade så många judar. Men nästan alla invånare i Gaza skulle mer än gärna avstå från att skjuta raketer mot Israel i utbyte mot en högre levnadsstandard och en hävd blockad. Det vet Hamas.
Ett gemensamt palestinskt fredsavtal med Israel är dock utsiktslöst. Trots att Hamas och Fatah omtalas som den Palestinska enheten är de dödsfiender. Men ett enskilt fredsavtal mellan Hamas och Israel har många anhängare i Gaza. Och i Jerusalem är man också intresserad. Ett normalt liv i fred är folkets högsta önskan. Hamas vet detta.

Frankrike
2015-21 s 12
"Jean-Marie Le Pen bildar egen politisk sammanslutning efter uteslutningen"
"Jag skäms för att Marine bär mitt efternamn".
Han är hedersordförande i Nationella Fronten men har nu blivit avstängd på grund av sina antisemistiska och rasistiska uttalanden.
Genom att "avdemonisera" Nationella Fronten har Marine Le Pen breddat väljarbasen i Frankrike. Hon har rensat ut ligistelementen ur partiet samtidigt som hon bibehållit sitt motstånd mot invandring, islam och EU. Jean Le Pen är inte nöjd med hur dottern sköter partiet han en gång grundade, Nationella Fronten och bildar en ny, egen politiskt sammanslutning.

Ryssland, Kina
2015-21 s 13
"Musklernas kamp i Medelhavet"
Ryssland och Kina demonstrerar sin närvaro med en gemensam flottmanöver i Medelhavet, "Marinsamverkan 2015". Med tanke på Rysslands tilltagande isolering i den västliga världen till följd av Ukraina-konflikten får övningen självfallet politiska betydelse. Den passar in i den ryska retorik enligt vilken Moskva inte bör inrikta sig på väst utan visa sig utrikespolitiskt starkare i Östasien. Men en allians på jämlik nivå är det ändå inte. Ryssland är Kinas yngre partner och beroende av Pekings välvilja. Det är osäkert hur hållbar relationen är.

Syrien
2015-21 s 14-15
"Han tog al-Assads hemligheter med sig i graven"
Därför misstänker många att presidenten och regimen lät döda Rustom Ghazaleh, en av den syriska underrättelsetjänstens högste ledare. Han avskedades förra månaden.
Det var mycket få människor i Libanon och Syrien som kände någon större sorg när Rustom Ghazaleh rapporterades död, men många sörjer att han tog al-Assads hemligheter med sig i graven. Det kanske var meningen. Var det regimen som beslutade att mörda honom innan han vittnade om mordet på den libanesiske regeringschefen Hariri i TV? Mordet på Hariri utreds av den internationella domstolen i Libanon. Och hur kommer det sig att andra högt uppsatta underrättelseofficerare också dött en mystisk död? Det är mycket som Ghazaleh skulle ha kunnat avslöja, han hade djupa försänkningar i president al-Assads inre kretsar.

Kina
2015-21 s 16
"Kina konfiskerar uigurerna deras pass"
Peking har länge försökt stoppa resor in och ut ur Yuli, långt västerut i Kina med hänvisning till områdets militanta islamistiska grupper som anslutit sig till rebellgrupper i Afghanistan, Pakistan och Mellanöstern. Man vill också stoppa de separatister som önskar en självständig stat - East Turkistan.
Begränsad tillgång till pass är en återkommande frustration för invånarna från västra Yinjiang-regionen. Amnesty kallar det etnisk terror.

Saudiarabien
2015-21 s 17-20
""Vi försäker lära oss av våra misstag"
I denna Spiegel-intervju diskuterar pris Turki bin Faisal al Saud Saudiarabiens ambitioner att modernisera samhället, sin roll i Jemens inbördeskrig, den negativa attityden till Iran och situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabiens mäktiga, konservativa monarki. Han kallar Islamiska Staten för Fahish (obscen) trots att rörelsen hänvisar till en radikal tolkning av Koranen som är mycket lik den wahhabistiska tolkningen av Koranen som undervisas i Saudiarabien.

Miljö, Energi, Sverige
2015-21 s 21
"Solenergi i Kalahariöknen"
Har det lilla svenska företaget Ripasso utvecklat världens mest effektiva solenergisystem?
Med hjälp av militär teknologi och en nollutsläppsmotor som en skotte uppfann på 1800-talet försöker ett svenskt företag att revolutionera solenergiproduktionen.
34 % av solens energi som träffar speglarna omvandlas direkt till nättillgänglig elkraft. Traditionella solcellspaneler kan omvandla 23 % av solenergin till elektricitet som dock krymper till 15 % innan den kan användas av elnätet.
Tekniken fungerar genom att speglarna används som jättelinser som fokuserar solens energi till en liten varm punkt som i sin tur driver en nollsläpps motor av märket Stirling. Den använder omväxlande uppvärmning och nedkylning av en innesluten gas för att driva mekaniken. 1988 började Kockums använda den i sina ubåtar.
När Gunnar Larsson avgick som VD för Kockums skaffade han licens för tekniken och startade 2008 företaget Ripasso. Inte utan problem, bankerna har varit ovilliga att finansierna den nya tekniken men Ripasso har nu säkrat en privat finansiering för att kunna börja med sin första storskaliga anläggning.

Could this be the world's most efficient solar electricity system?

Flyktingpolitik, Burma, Malaysia
2015-21 s 22-23
"Tusentals rohingya uppmanas att "återvända till sitt land"
"Ni är inte välkomna till Malaysia längre".
Efter det att FNs flyktingorgan uttryckt sin förvåning över att sydostasiatiska nationer nu skickar tillbaka flyktingbåtar har Malaysia meddelat att man inte längre kommer att acceptera nyanlända från den etniska, muslimska minoriteten rohingya som flyr från förföljelse främst av det övervägande buddhistiska Burma. Och de som redan kommit kommer att skickas tillbaka.
Upp till 8000 fattiga migranter från Bangladesh och asylsökande från folkgruppen rohingya tros fortfarande vara övergivna på havet nära Malaysia och Indonesien. Under årets tre första månader har omkring 25000 människor från Bangladesh och den muslimska folkgruppen rohingya från Burma gått ombord på rangliga smuggelbåtar, en ökning med
100 % sedan i fjol.
Nyligen räddades nästan 2000 människor från båtar som övergivets av människosmugglare.

Flyktingpolitik, Burma
2015-21 s 23
"Därför tvingas rohingya fly från Burma"
Människor från den muslimska etniska minoriteten rohinghya flyr från Burma där de har varit förföljda under flera decennier. De har blivit vräkta från sina hem och fråntagna sin mark. I delstaten Rakhine längs västkusten har de attackerats av militären och av buddhistiska extremister. I februari återkallades deras rösträtt. Regeringen insisterar pnu på att de uppehåller sig illegalt i landet och de flesta grannländer vägrar att ta emot dem.
I själva verket är de statslösa. Presidenten i Burma Thein Sein förnekar att folkgruppen rohinghya som uppskattas till 800 000 personer existerar som en etnisk grupp. Han kaller dem bengaler och de kan därför bli föremål för utvisning. Detta har fått många rohinghya att redan börja fly. I oktober tog sig 14 500 personer till Thailand i hopp om att slutligen Malaysia. Ett land som tidigare i tysthet accepterat flyktingarna.
Men nu har Malaysia meddelat att man inte längre kommer att acceptera nyanlända från den etniska, muslimska minoriteten rohingya som flyr från förföljelse främst av det övervägande buddhistiska Burma. Och de som redan kommit kommer att skickas tillbaka.

"Malaysia tells thousands of Rohingya refugees to 'go back to your country'"
http://www.theguardian.com/world/2015/may/13/malaysia-tells-thousands-of-rohingya-refugees-to-go-back-to-your-country

"The Rohingya crisis is not an isolated tragedy - it's the shape of things to come"
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/may/19/rohingya-andaman-sea-refugees-migration

Frankrike, Haiti
2015-21 s 24
"Den är inte bara ekonomisk utan också moralisk"
Frankrikes stora skuld till Haiti.
Ett separat samarbetsblock med 15 karibiska nationer har inlett en gemensam strävan att kräva skadestånd från Europa för deras slavhandel och kolonialism.
Arvet från det förflutna uppmärksammades när Frankrikes president Francois Hollande nyligen besökte Haiti. Han medgav en moralisk skuld till Haiti men ingen juridisk. Däremot avskrev han en haitisk skuld till Frankrike på 77 miljoner dollar efter den katastrofala jordbävningen 2010.

Media, Iran
2015-21 s 25-27
"Den digitala tidsåldern är en ny utmaning för Irans hårda och obarmhärtiga bokcensur"
Författare och översättare publicerar sina verk på internet för att undvika att anonyma censorer tar bort ord som "kyss" och "vin". Det verkar som om censuren får sina order från människor utanför departementet eftersom även ministrar och presidenten är kritiska till deras förhållningssätt.
Digitala möjligheter, internet och elektroniska böcker har gjort det lättare för iranier att kringgå censuren. Böcker som annars skulle stoppats finns nu på marknaden, och författarna har fått större möjligheter att skriva fritt utan att censorerna kan lägga sig i.

Colombia, Terrorism
2015-21 s 28-29
"Gerillans smutsiga guld"
FARC-gerillan finansierar sin gerillaverksamhet med illegal gruvdrift. Detta visar att gerillan liksom tidigare förfogar över mycket goda inkomstkällor och fortsätter visa handlingskraft. Verksamheten i gruvorna omges av stort kriminellt nätverk som omfattar handel med maskiner, kemikalier och guld. I spåren finns också prostitution och barnarbete.
Denna kriminella verksamhet är ännu svårare att bekämpa än narkotikahandeln eftersom guld i sig inte är olagligt och brytningen sker på undangömda platser. Gruvdriften är en miljonaffär som gör det möjligt att köpa hela vapenarsenaler.

Colombia, Terrorism
2015-21 s 29
"Nya vägar söks i kampen mot coca-plantagerna"
Colombia upphör med att sätta in bekämpningsmedlet glyfosat för att förstöra coca-odlingen från luften. Beslutet kom efter en varning från WHO enligt vilken bekämplingsmedlet sannolikt är cancerframkallande.
Nyligen visar en rapport på en ökning av odlingsarealen för coca med 40 % under förra året.

Samhälle, Kirgizistan
2015-21 s 30
"Kirgizerna behöver sexualundervisning"
Under Sovjettiden skulle kvinnor fungera som robotar i sängen. Det är dags att vakna upp!
När Rakhat Kenjebek kysy öppnade Kirgizistans första sexskola för tre år sedan visste hon inte hur den skulle tas emot. Ämnet är tabubelagt sedan Sovjettiden och de flesta var skeptiska till affärsidén. Idag undervisar hennes skola, Jade Gift School, 150 studenter i åldrarna 18 till 66 år. Här ges kurser i bland annat sexuella fantasier och oralsex. Skolan har blivit så populär att man nu flyttar till större lokaler och har öppnat en filial i Kazakstan.
- Jag trodde aldrig att detta skulle bli ett heltidsarbete. Jag ville bara skapa en plats där kvinnor kan utveckla sina kvinnliga sidor. I Sovjetunionen förväntades kvinnor fungera som robotar i sängen, de behöver vakna upp ur sina dvalor, säger den 31-åriga Kenjebek kysy.

Ryssland, Ukraina
2015-21 s 31
"Soldatmamma inför rättapå grund av en lista över ryska soldater i Ukraina"
Ryssland väcker åtal mot en kvinna som tagit fram en lista över ryssar som angetts som sårade i Ukraina. Ryssland förnekar att ryska soldater har deltagit i kriget i östra Ukraina, men hemliga begravningar, släktingars vittnesbörd och aktivisters kartläggningar visar något annat. Ludmila Bogatenkova är ledare och taleskvinna för de soldatmödrar som hjälper ryska soldater och deras familjer i Stavropol-området. Nu har hon ställts inför rätta i staden Budjonovsk. Orsaken är att hon framlagt en lista över den ström av ryska soldater som tagits in på sjukhus i Rostov nära gränsen till Ukraina. Hon menar att soldater sårats i Ukraina och skickade en lista till försvarsministeriet i Moskva. Strax därefter blev hon anhållen anklagad för falska angivelser och bedrägeri.
Nyligen visade en rapport som den dräpte aktivisten Boris Nemtsov arbetade med, att 220 ryska soldater dödats efter strider i östra Ukraina.

High price for probing Russian soldiers' deaths in Ukraine
http://khpg.org/en/index.php?id=1432558095

Australien, Flyktingpolitik
2015-21 s 31
"Australien stänger gränsen för IS-soldater som återvänder hem"
Australiens premiärminister skickar klara signaler till IS-krigare i Syrien: "Ni blir anhållna om ni vänder hemåt".
Nu slår man igen dörren för personer som deltagit i krig för extremistiska rörelser utomlands. Premiärminister Tony Abbot gjorde klart för vad som gäller och använde som exempel som om någon slagits för Islamska Staten i Syrien och vill vända tillbaka till Australien ska de inte förvänta sig något vänligt mottagande. Uttalande kommer i samband med att media rapporterat att myndigheterna i landet förhandlar med tre medborgare som anslutit sig till IS och vill vända tillbaka. Media meddelar att de fruktar att hamna i fängelse vilket visar sig vara riktigt.
- Jag upprepar, ansluter du dig till en terrorgrupp som dödar oskyldiga människor och sedan försöker komma tillbaka, så kommer du att bli anhållen, åtalad och hamna i fängelse, säger Abbot,

"Australian Prime Minister Tony Abbott Rules Out Leniency for Ex-Jihadists"
http://www.ndtv.com/world-news/no-special-treatment-for-australian-islamic-state-fighters-family-pm-tony-abbott-766294

No Special Treatment for Australian Islamic State Fighter's Family: PM Tony Abbott
http://www.ndtv.com/world-news/no-special-treatment-for-australian-islamic-state-fighters-family-pm-tony-abbott-766294