Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 42

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41            

Vitryssland2015-42 4-6
"Lukasjenkos försök att gå ner i spagat"
Det ena benet åt Ryssland och öst, det andra åt EU och väst.
Minsk framträder som fredsmäklare, överraskar med eftergifter till väst och kritiserar Kreml. Den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko är dock väl medveten om vilka gränser han inte får överskrida. Kremls revisionistiska maktpolitik och Vitrysslands vacklande ekonomiska situation höjer trycket på den 61-årige diktatorn Lukasjenko som för femte gången lät sig koras till president förra söndagen efter ett farsartat val. Ryssland är Vitrysslands viktigaste politiska och ekonomiska partner. De båda länderna är lierade genom ett statsförbund och sedan år 2014 genom den euro-asiatiska ekonomiska unionen. Vitryssland är stark beroende av finansiell överlevnadshjälp i miljardklassen och billiga energileveranser.
För nästa år förväntas landets BNP minska med 3,5 % och inflationrn hamna på 22 %.

Vitryssland
2015-42 7
"Censuren blir allt hårdare"
Förtrycket i Vitryssland: Oberoende journalister grips och bötfälls.
Sedan 1994 då Lukasjenko tillträdde som president har de flesta oberoende radio- och TV-kanalerna i Vitrysslands stängts ner. Oberoende journalister som arbetar för utlänsk media, kan enligt en lag som trädde i kraft 2009, när som helst gripas och fängslas även om de inte dömts i en domstol.

Miljö, Natur, Ukraina
2015-42 8-10
"Vargarna ylar i Tjernobyls övergivna städer"
De vilda djuren har helt tagit över i det område som människor flydde från efter kärnkraftsolyckan; vargar, lokatter, brunbjörnar och vildsvin. Skogarna brer ut sig på platser, där hus, gator och torg en gång stod. Slutsatsen blir att människan är farligare för djur och natur än radioaktivt avfall, konstaterar forskarna.

Palestina, Israel
2015-42 11-12
"Palestinierna har tröttnat på Abbas"
För en vecka sedan återvände den 80-årige Abbas från New Yorl där han firat FNs beslut att hissa den palestinska flaggan vid FN. Men hemmavid brydde sig ingen. Ingen i landet bryr sig om vem som är president i Palestina. Vi vill se ett resultat och ett slut på den förnedring som den israeliska ockupationen innebär. "Abu Mazen" tar alltid judarnas parti.

Migrationen
2015-42 13-17
"Merkel tappar greppet om flyktingkrisen"
Flyktingarna fortsätter att strömma in i Tyskland och regeringen har inte hittat något sätt att hitta dem. Förtroendet för Angels Merkels förmåga att hantera flyktingkrisen minskar - speciellt inom hennes eget parti.
Bayerns guvernör Horst Seehofer, ordförande för det konservativa partiet Kristligt sociala Unionen (CSU) menar att Angela Merkel måste bli tuffare vad gäller flyktingkrisen. "Vi i Tyskland närmar oss snart gränsen för vad vi klarar av", sade vice förbundskanslern Sigmar Gabriel, partiledare för SDP, till Spiegel ONLINE.
Bayern är centrum för flyktingkrisen. I genomsnitt passerar 5000 flyktingar gränsen från Österrike varje dag. I Österrike Frihetspartiet (FPÖ) ökade i opinionsmätningarna från 15 till 30 % i ett regionval i Oberösterreich.
Tysklands president Joachim Gauck har också ifrågasatt Merkels flyktingpolitik.

Migrationen, FNGlobalt
2015-42 18-19
"Migrationen ger en mer välmående värld"
Världsbankens chef, Jim Yong Kim, hävdar att "Folkförflyttningar mellan fattiga och rika länder kan främja tillväxten i mottagarländerna. Den kan också vara bra i kampen mot den extrema fattigdomen som finns på många håll i världen. För både de fattiga och rika länderna är en stor migration av godo."
Detta ingick i det öppningstal han höll vid bankens årliga möte med Internationella Valutafonden (IMF).
Han påstod vidare att demografiska förändringar "kan visa sig vara den ekonomiska tillväxtens motor" ...om länderna driver en politik som bidrar till att underlätta migrationen av människor från oroshärdar och länder som lider av stor fattigdom".

Kuba, Vatikanstaten
2015-42 20-21
"Ingen större religionsfrihet, och fler häktade än någonsin"
Två veckor har gått sedan påven Johannes Paulus IIs besök i Kuba med möten med Fidel och Raul Castro men än så länge finns inte några tecken på att några eftergifter gjorts. Löftet att 3522 fångar skulle friges har in genomförts. Det sociala skyddsnätet har försämrats, påvens närvaro har inte lett till någon välsignelse av de få katolska skolorna, i stället har 350 personer gripits och häktats under påvens besök och nära 900 under hela september, den högsta siffran på 15 år.

Singapore, Samhälle
2015-42 22-23
"Gravar och lik grävs upp för att ge plats åt motorvägar, bostäder och stora köpcenter"
Kyrkogården Bukit Brown, på 200 hektar mark, som är ett av öns få grönområden. Är den sista viloplatsen för mer än 100 000 människor. 3700 av dessa gravar är redan uppgrävda för att ge plats åt den åtta-filig motorväg som kommer att halvera kyrkogårdens markyta. Detta för att lämna plats åt gallerior, vägar och flerbostadshus. Mark är mycket åtråvärt.
Och många yngre bryr sig inte längre om att besöka sin förfäders gravar längre. De känner inte längre någon ångest eller smärta för förfäder tre eller fyra generationer tillbaka. Hela kyrkogårdskulturen är redan borta. Idén att man ska dyrka eller hedra "jordguden" innan man går till graven allt det där är borta. Idag väljer allt fler att kremera sina avlidna, med undantag för muslimer, bahaier och parser.
Bahaier och Pastrism.

Nya Zeeland
2015-42 25
"Jediisman, är inte en religion, inte ännu"
Nya Zeelands Jedi-förening bildades i april 2014. Den grundades för att främja utvecklingen av jedismen "förståelsen och kunskapen om Kraften" och "aktivera den eviga vaksamheten mot sitherna". Jedismen har sina rötter i det fiktiva Star Wars universum. Idén om "jediismen" blev känd i samband med lanseringen av George Lucas film "Star Wars" 1977.
Alla praktiserande jediister måste bära en huva när de rör sig i offentligheten.
Nu har rörelsen blivit internationell, tusentals människor i Tjeckien har förklarat sig vara jediister och man har ansökt om att få bygga ett jeditempel på ett turkiskt universitet. Inget annat land har emellertid anammat jediismen som Nya Zeeland där 53 715 angav jediismen som sin religion i folkräkningen 2001 - det var mer än 1,3 % av befolkningen. Detta räcker dock inte för att myndigheterna ska ge skattefrihetsstatus på religiösa grunder.

"New Zealand says no to Jedis" och The Jedi Knight Religion, Inspired by Star Wars (Jediism).

Bilder i Pictures /Bloggbilder /september 2015

Kultur, Konst
2015-42 26-27
"Konstnärer spränger sönder IKEA-möbler"
IKEA är ett imperium med över 300 varuhus i 28 länder. IKEA-katalogen trycks i fler exemplar än Bibeln. Massproducerade och likadana överallt. IKEA styr över hur alla hem världen över inreds. En symbol för globaliseringen eftersom de suddar ut regionala olikheter med sin enhetliga och massproducerade estetik.
Men det går att utforma Billy och Stefan till en unik, personlig design. Utställningen i England visar hur, "The dream om Modern Living? Contemporary Artists Explore IKEA".
Konstnärer har bjudits in för att felkonstruera, omvandla och till och med spränga sönder IKEA-möbler.
IKEA, om det används på rätt sätt, erbjuder inte bara en standard och global enhetlighet, utan raka motsatsen - en form av gör-det-själv existentiell individualism", skriver Carey-Kent i sin introduktion till utställningen"The dream om Modern Living? Contemporary Artists Explore IKEA".

What it looks like when you take revenge on Ikea's cookie-cutter furniture.

The Dream of Modern Living? Contemporary Artists Explore IKEA .
17 helt briljanta IKEA-hacks.

Kanada
2015-42 28-29
"Muslimsk slöja dominerar valspurten"
"Det är viktigt att visa ansiktet när man blir kanadensisk medborgare".
Kvinna med nikab vållar heta känslor i Kanada.
Kanada går till val. Under flera månader har valkampanjen sett ut att bli en trepartimatch mellan premiärminister Stephen Harpers styrande konservativa parti, det liberala partiet och det största vänsterpartiet, NDP. Under senare tid har en trivial fråga börjat att dominera i de politiska debatterna: huruvida muslimska kvinnor ska få bära nikab, en ansiktsslöja, under de ceremonier då man erhåller sitt kanadeniska medborgarskap.

Peru, Media
2015-42 30
""Fånga din tjuv!"
Medborgargarden i Peru. Facebook-sidans uppmaning orsakar misshandel och mord. Där uppmuntrades frustrerade medborgare att visa den ineffektiva och ibland korrumperade lokala polisen sin misstro genom att själva fånga och straffa småbrottslingar.
Budskapet "Chapa tu Choro" - "Fånga din tjuv" - har utlöst en våg av medborgargarden över hela Peru.
Det hela började med att Cecilia Garcia, journalist i staden Huancayo, skrev hur hon och hennes granne hade fångat en tjuv och överlämnat honom till polisen, bara för att se hur han släpptes efter en halvtimme.
I ett av Limas hårdast drabbade område, Cerro El Pino, har man anammat Garcias uppmaningar.
"Polisen kommer aldrig när vi behöver dem".
En nyligen genomförd undersökning visar att 79 % av Limas invånare inte har någon tro på rättsväsendet och att 72 % i stort sett stöder rörelsen "Fånga din tjuv".
"Folkets rättvisa har länge varit en naturlig del i Peru, men nu har sociala medier utlöst en brutal upptrappning.
Bildtexter:
a A sign in downtown Lima reads: 'Here we hang criminals, drug-addicts and rapists. We will burn them alive, the people.'
b Vigilante leader Holler Vilchez readies himself for a night-time patrol of his neighbourhood.
C Facebook page for Chapa tu Choro, in the colours and style of popular 'Chicha' art. Photograph: Facebook

Peru's Facebook-driven vigilantes deal rough justice to the guilty - and innocent
Citizens frustrated by ineffective, corrupt police forces have rallied to the 'Catch your thief' slogan that has swept local Facebook, with brutal and bloody results