Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 08

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07     

Tyskland, Turkiet, Kurdistan
2014-08 s 4-6
"Vem mördade de kurdiska aktivisterna?"
Nya misstankar ger politiska spänningar mellan Tyskland och Turkiet. Var det Turkiets underrättelsetjänst som beordrade morden på tre aktivister i Kurdistans arbetarparti, PKK, i Paris förra året. Sakine Cansiz, Fidan Dogan och Leyla Söylemez mördade på Kurdiska informationskontoret.
I Paris sker en mordutredning på tre kvinnliga PKK-aktivister i Paris i januari i år. Anklagad är Ömer Güney. I Tyskland har har samarbetet i ärenden som rör kurder lagts på is tills vidare. Ingen vill vara ansvarig för att förmedla information till MIT, Turkiets säkerhetsorganisation, som kan leda till en avrättning.

Storbritannien
2014-08 s 7-8
"Högt vatten överallt"
Aldrig tidigare har England drabbats av en sådan översvämning. En stor del av södra England är nu genomdränkt, och delar av Thames Valley och Somerset är under vatten. I Shepperton en stad i Surrey, nås sommarfestens gröna ängar bäst med kanot.
Översvämningarna har flera orsaker, grundvattnet stiger, tidvattnet väller fram och regn faller för snabbt för att hinna absorberas. Förra månaden var den regnigaste i södra England sedan 1910. Och ännu mer regn är på väg.

Bosnien
2014-08 s 9-10
"Dayton-avtalets misslyckande"
Protesterna grundar sig på ett tillfälligt avtal som bara skulle säkra freden, inte vara för evigt. Avtalet har visat sig vara en dysfunktionell stats struktur som hämmat den ekonomiska utveckling. Och hjälpt till att cementera "korrupts nepotism och självgoda eliter".
I hela Bosnien har frustration mot regeringen lett till en urladdning.

USA
2014-08 s 11-13
"Amerikanska flottan ändrar kurs"
Höjda driftskostnader och krav på besparingar tvingar den berömda amerikanska flottan att minska sin kapacitet. Det väcker frågan huruvida USAs starka militära position i världens kan upprätthållas.
Den amerikanska krigsmakten genomgår för närvarande en omfattande kursändring och rekonstruktion. Avgörande är sparkraven, truppernas reträtt från Afghanistan och president Obamas nya satsning på Stillahavsområdet. Sparkraven drabbar även flottan. År 2013 måste flottan bidra till sparandet med 10,7 miljarder dollar.
Sparåtgärderna leder till en väsentlig reduktion av beredskapen och USAs världsomfattande närvaro. Pentagon och flottan måste hitta en klok balans mellan en kvalitativt och kvantitativt avvägd flotta.

Centralafrikanska republiken, Tchad
2014-08 s 14-15
"Rebellerna får stöd av Tchad"
Seleka-rebellernas mål är att styra republiken från de nordliga provinserna. I norr finns rikedomarna. Och stödet från Tchad.
Tungt beväpnade muslimska soldater från den tidigare rebellrörelsen Seleka kontrollerar staden Bangui. I utkanten har den kristna milisen Anti-balaka slagit läger fast beslutna att gripa makten. Under den senaste veckan har den senare tagit över flera städer, byar och stadsdelar. Selekarebellerna drar sig tillbaka från huvudstaden till staden Kaga Bandoro i norra CAR, där det finns guld, diamanter och andra mineraler. Den ligger nära gränsen till Tchad vars regering och militär gillar Seleka-rebellerna som stöds med legosoldater både från Tchad och Sudan.

pan african news
http://panafricannews.blogspot.se/2014/02/tensions-escalate-in-northern-central.html
1. Chad says Sudan government-backed militias are attacking villagers in Chad. Some 200,000 Darfur refugees are also in Chad
2. Sudan accuses Chad of backing the Darfur rebels
3. Chad says it will send troops to help CAR fight the rebels
4. CAR says Sudan backs rebels who have seized towns in CAR

Österrike
2014-08 s 16-17
"Lång skugga av kort inbördeskrig"
Inbördeskriget mellan socialdemokraterna och kristdemokraterna i Österrike varade i bara tre dagar. Men det påverkade politiken än i dag.
För första gången på 50 år uppmärksammar socialdemokraterna (SPÖ) och ÖVP gemensamt minnet inbördeskriget den 12 februari 1934.
Identitetskrisen och de ekonomiska svårigheterna i Österrike efter nederlaget i första världskriget medförde en stark polarisering. En socialdemokratisk stadsbefolkning, som förverkligade sin socialistiska modell i det "röda Wien" stod mot en kristdemokratisk landsbygdsbefolkning som styrde med stöd från de tysknationella fascisterna.

Spanien, Israel
2014-08 s 18-19
"Medborgarskap för sefardiska judar"
Spanien vill sona 1400-talets utvisningar. Spaniens utrikesminister Alberto Ruiz-Gallardon kallar de historiska utvisningarna för ett av Spaniens "största historiska misstag. Alla spanska judar antingen utvisades eller tvingades konvertera till kristendomen 1492. Hela den muslimska befolkningen drevs också ur landet. Den största gruppen av dessa så kallade sefardiska judar bor i Israel. Alla som är ättlingar från 1400-talet kan ansöka om spanskt medborgarskap utan att ge upp sitt eget.
"Nu har de en öppen dörr för att ännu en gång bli vad de aldrig borde ha slutat vara - medborgare i Spanien".
Vem kan bevisa att man är sefardisk ättling? Man måste ha intyg utfärdat av Förbundet för judiska gemenskaperna i Spanien eller den rabbinska myndigheten i hemlandet. Detta måste ske inom två år efter det att lagförslagit antagits.
Lockelsen av ett EU-pass med tillgång till bostad, utbildning och välfärd kan vara attraktivt för många sefardiska judar världen över.

Israel
2014-08 s 19
"Israel skyndar att säkra dubbelt medborgarskap"
2008 hade mer än 30 % av israelerna antingen ansökt om en andra nationalitet eller planerade att göra det. Många har möjlighet att göra detta eftersom deras förfäder kommer från länder, särskilt i Europa som erbjuder medborgarskap till senare generationer. Efterfrågan på tyska pass är långt större än för andra länder. Därefter kommer Polen, Rumänien och Österrike. Enligt Simon Stein skulle en sådan identifikation med det land som planerade Förintelsen varit helt otänkbar för 30 år sedan. Han menar att efterfråga pass från Tyskland visar en brits på förtroende för Israels framtid. Det avslöjar att "något har gått väldigt snett" i Israel.

Malaysia
2014-08 s 20-21
"Den siste av Rajor"
Delstaten Sarawak i Malaysia på Borneo leds av den 77-årige chefsministern Abdul Taib Mahmud. Få har bidragit, på gott eller ont, så mycket till den politiska riktningen i Malaysia. Han har lyckats hålla ihop koalitionen Barisan Nasional (BN) som leds av UMNO (United Malays National Organisation) och som har haft majoritet sedan Malaysia blev självständigt från Storbritannien 1957. Oljeintäkterna har varit bränslet i landets snabba utveckling.
Taib har regerat Sarwak på egen hand utan insyn. Han har skapat stort självstyre för Sarawak där malajerna bara är den tredje största folkgruppen. Iban är den största, därefter etniska kineser. Det finns fler kristna än muslimer.
Den 28 februari kommer Taib att gå i pension och överlämna jobbet till en handplockad ersättare, Adenan Saten. Antagligen kommer Taib att utnämnas till guvernör över Sarawak. I denna roll kommer han att åtnjuta juridisk immunitet.

Indien
2014-08 s 22-24
"Författare hotas och tystas"
Rektorn och högeraktivisten Dianath Batra har fått det stora förlaget Penguin Books att dra tillbaka en bok om hinduismen, "Hinduerna: En alternativ historia" skriven av en amerikansk professor. Batra har kallat verket för "illvilligt", "smutsigt" och "perverst". Indiens intellektuella oroar sig för de "talibanliknande" krafter från en "okänd hinduistisk fanatisk grupp" som kan komma att prägla Indien om hindunationalisterna vinner valet. Indiens rykte som en demokratiskt tolerant stat har minskat. Även andra böcker har dragits in till exempel "Air Indias nedgång" i januari. Liksom krav på att förlaget som ska vänta med att ge ut "Sahara: Den hemliga historien " en undersökning av korruption inom byggbranschen.

Kuba
2014-08 s 25
"Dags att krama en kuban"
Rusch för att omfamna en fallande utpost för kommunismen. Efter mellanårsvalen ska Obama sluta kalla Kuba "en statlig sponsor av terrorism", EU vill inleda en politiska dialog för att utökat samarbete med Kuba och Latinamerikas länder har slutat bry sig om att klaga över bristen på mänskliga rättigheter i Kuba.
Förra månaden var Raúl Castro värd för en sammankomst för de latinamerikanska och karibiska staterna - CELAC - ett organ som uttryckligen innefattar Kuba med utesluter USA.
I kraft av en allians mellan Venezuela och Kuba får Kuba ett bistånd på 15 % av sin BNP.

Kuba
2014-08 s 26-27
"Lojalitet belönas med bostäder"
Nya exklusiva bostadsområden byggs till ministrar och militärer. I takt med att Kuba öppnar marknaden för små privata företag har klasstrukturerna ändrats och den gamla eliten av partitrogna känner sig omsprungna av nyföretagarna i pengar och status. Men president Castro behöver fortfarande militärens stöd och för att säkra deras lojalitet erbjuds de favörer som inga andra kubaner får. Kuba befinner sig i förändring. Många nya småföretagare har ekonomiskt gått förbi många plikttrogna kommunister. Raúl Castro och hans bror Fidel har alltid vänt sig till militären i tider av nöd.
Två steg fram och ett tillbaka har kännetecknat Kubas ekonomiska politik under de senaste två åren och regeringen kämpar med när man ska tillåta marknaden fungera och när man måste skydda det kommunistiska etablissemanget.

Burma
2014-08 s 28-30
"I väntan på Burma-boomen"
Kachinstaten har visat sig vara rikt på värdefulla stenar och metaller. Sedan 2011, då Kachin förklarade att det 17-åriga vapenstilleståndet var slut, utkämpar Kachin och centralregeringen ett krig.
I juni 2012 samtyckte delstaten Chin till ett formellt vapenstillestånd med Burmas regering. Men misstron mellan burmeserna och den etniska minoriteten i Chin är stor. Nästan 70 % av befolkningen i Burma är burmeser (bamarer) som alla är buddister. Chin-folket är en liten grupp på en miljon. En halv miljon ytterligare bor i Indien och Bangladesh. Folket i Chin säger sig uppfattas som ett efterblivit bergsfolk och andra klassens medborgare.
Chinfolket är huvudsakligen kristna och lever närmare sin egna på andra sidan gränsen i Indien än de känner sig som burmeser. Den burmesiska staten har länge fruktat att de ska bryta sig ut. Fortfarande är det centralregeringen som styr över landet Chin.

IT, internet
2014-08 s 31
"Facebook öppnar upp för transsexuella profiler"
Nu öppnar Facebook upp för sina användare att ange annan könstillhörighet än man eller kvinna. Nu kan man kryssa för bland annat transsexuell, intersexuell eller ej klargjort. Amerikanska användare har upp till tio olika alternativ vilket man på Facebook planerar att införa för alla användare.
För de flesta kommer denna möjlighet antagligen inte att betyda så mycket men för andra, kanske cirka en procent, är det viktig att klart definiera till vilka sexuella minoriteter de tillhör.
Facebook har idag 1,23 miljarder användare världen över. Lanseringen skedde 2004. 2012 börsintroducerades företaget till ett marknadsvärde på 104 miljarder dollar.