Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 19

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18      

Ryssland, Historia
2015-18 s 4-5
"En föga omtyckt segrare..."
Kontroversiellt firande i Ryssland.
Den ryska aggressionspolitiken gentemot Ukraina kastar en mörk skugga över firandet i Moskva av segerdagen den 9 maj. Ett stort antal stats- och regeringschefer håller sig borta från paraden på Röda torget.Ryssland har bjudit in 68 utländska stats- och regeringschefer till jubiléet. Majoriteten av Eus ledande politiker och statschefer har tackat nej. Bland dem Merkel, Hollande och Cameron. Även de baltiska och Polen ledare avstår och överraskande nog även Ungerns. Den nordkoreanske kommer däremot liksom Indiens och Kinas.
De många återbuden skadar ändå Putins Image.
Många länder uppfattar idag den förre befriaren eller allierade snarare som ett hot eller en ockupationsmakt.

Ryssland, Finland, Media
2015-18 s 6
"Vem är den verklige köparen?
Regimvänlige medieveteranden Demyan Kudryavtsev?
Finska Sanama säljer aktierna i Moscow Times och Vedomosti.
Det finska medieföretaget Sanoma säljet sin tredjedel av aktierna i Rysslands mest inflytelserikaaffärstidning, Vedomosti och även aktierna i Moscow Times, Rysslands enda engelspråkliga dagstidning. Köparen är en veteran inom rysk media och som misstänks ha starka kopplingar till den ryska regimen. Utländska företaganpassar nu sina ryska aktieinnehav till den nya lagen som begränsar deras ägarandel till 20 %. Lagen antogs förra året för att säkerställa Rysslands nationella säkerhet.
Demyan Kudryavtsev var tidigare affärspartner till Boris Berezovskij som pekades ut som anstiftare till mordet på den ryske spionen Alexandr Litvinenko.

Tyskland, Media
2015-18 s 7-9
"NSA-skandalen återuppstår i Tyskland"
Tyskarna hjälte amerikanerna att spionera. Hur mycket och i vilka maktens korridorer kände till detta? Går förbundskanslern Angela Merkel fri?
Kalabaliken som rasar i maktens salar här skulle skulle lämpligen kunna döpas här till "NSA-skandalen II, uppföljaren". I det nya spiondramet har de ondsinta amerikanerna haft en samarbetspartner: Den tyska underrättelsetjänsten.
Nu visar det sig BND (Bundennachrichtendienst) kan habistått de amerikanska agenterna genom att spionera på hundratals europeiska företag, regionala myndigheter och politiker.
Det handlar om en lista över 2000 misstänkta "utvalda" telefonnummer, IP-adresser och e-postadresser.

Grekland
2015-18 s 10-11
"Jag lovar att Grekland betalar tillbaka hela skulden"
Den nytillsatte presidenten Prokopis förnekar kategoriskt att Grekland kommer att lämna euroområdet, men han tycker att Tyskland ska betala krigsskadestånd för nazisternas krigsförbrytelser. Dessutom ogillar han EUs krav på åtstramningar. De fattiga grekerna ska inte behöva leva med en lägre levnadsstandard än vad de mindre bemedlade tyskarna gör. "Vi vill vara jämlika medlemmar i EU". Tiden rinner dock ut för Grekland och dess internationella långivare. Om några veckor kan landet vara på obestånd. Grekland befinner sig under ett enormt ekonomiskt tryck. Regeringen har tvingat sjukhus, universitet och myndigheter att lämna sitt sparkapital till centralbanken.

Puerto Rico, USA
2015-18 s 12-13
"Efter år av dålig politik, överdriven skuldsättning och ren otur riskerar ön att gå i konkurs. En gång var den amerikanska delstaten Puerto Rico ett blomstrande centrum för tillverkningsindustrin eftersom ön hade federala skattelättnader för företag som producerade varor, men de har successivt dragits in och många företag har tvingats slå igen. Idag har Puerto Rico skulder på 20 miljarder dollar. Även turistnäringen som kunde vara en lönande bransch krymper. Man måste göra mer för att motverka skattesmitning.
Det finns de som tycker att kongressen ska låta Puerto Rico, som är hem för 3,6 miljoner amerikanska medborgare, gå i konkurs eller ställas under ekonomisk övervakning. Samt att man återigen ska genomföra en folkomröstning huruvida ön ska förbli en självständig stat.

2015-18 s 14-15
"Början till slutet"
Om dödsstraffet i USA.
Efter en rad fasansfulla och klantigt genomförda avrättningar med dödliga injektioner kan högsta domstolar besluta att förbjuda dessa.
De amerikanska delstater är beredd på ett sådant utslag: I Utah återgår man till arkebusering, i Tenessee den elektriska stolen, i Arizone gaskammaren.
Dessa alternativ kandock betraktas så grymma att de också blir olagliga. I förlängningen kan USA därför närma sig en situation då dödsstraffet av praktiska skäl avskaffas.
Den senaste metoden är avrättning med hjälp av kväve. En del döds-hjälps-aktivister anser att det är den mildaste metoden.

Nato, FN
2015-18 s 16-19
"Med ökad konkurrens och växande kritik, vad händer härnest"
Världsbanken regerade tidigare i stort ensamma när det gällde att låna ut pengar till projekt i utvecklingsländer. Men så är det inte längre. Kina har exempelvis skapat ett alternativMed Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Och det finns också andra möjligheter att hitta finansiering genom marknaden för obligationer.
Världbankens chef, Jim Yong Kim, väckte stort hopp om att kunna genomföra en förändring av bankens stelbents byråkrati - till en början. Men nu möter han stark kritik. Det handlar bland annat om att han vill gå tillbaka till den gamla ordningen; att genomföra megaprojekt - men också att han vill att personalen ska lämna rummen och sitta i öppna landskap. Världsbanken sysselsätter mer än 12000 anställda och nästan 5000 konsulter i 131 länder.
Kina och andra tillväxtländer har skapat nya alternativ till de multinationella institutionerna.

Indien
2015-18 s 20-21
"Barnhandel i Indien"
"Det var först efter några år som jag insåg att jag hade blivit såld"
Tusentals barn har försvunnit från några av Indiens mest avlägsna byar. Det sker i takt med att människohandlare försöker möta den ökade efterfrågan på barnarbetare i de blomstrande städerna. Mellan 2011 och 2013 blev fler än 10 500 barn registrerade som saknade i Chhattisgarth, en av Indiens fattigaste delstater. Till följd av stigande inkomster i storstadsområdena och en utbredd fattigdom på landsbygden ökar efterfrågan på inhemska tjänsteflickor.
I indiska delstater som Chhattisgarth och Jharkhand är polisen alltför upptagen med att bekämpa väpnade maoistiska uppror eller andra oroligheter. Människohandel är ingen prioriterad fråga. Polisen menar att det handlar om att fattiga barn migrerar till en bättre försörjning.

Indien, Pakistan
2015-18 s 22
"Seriefigur med burka slåss för kvinnors rättigheter"
Burka Avenger är en tecknad superhjältinna som sänds i pakistansk TV. Nu introduceras hon också i Indien. Beslöjad kan hon inte identifieras, och hon kämpar bland annat mot skurkar som vill förhindra flickors rätt till utbildning. Med böcker och pennor som vapen.
Burka Avenger som utgår från den fiktiva pakistanska staden Halwapur är skapad av den pakistanska sångerskan Haroon Rashid känd som Haroon och visas på TV-kanalen ZeeQ. Hon är en lärarinna som bär på en dräkt som liknar burkan som muslimska kvinnor bär. Den döljer hennes identitet när hon bekämpar de orättvisor hon har runt sig, som hur kvinnor kuvas och flickor förhindras utbilda sig.
Haroon Rashid hävdar att figuren Burka Avenger föddes som en reaktion på att flickskolor stängdes av islamistiska extremister i Pakistan. Burka Avenger är en ivrig förespråkare av utbildning för flickor. Menslåss också mot dem som vill förbjuda vaccinationer.
Haroon Rashid hoppas att serien kommer att bidra till att öka medvetenheten om kvinnors rättigheter och makt över sig själv.
http://www.theguardian.com/global-development/2015/apr/30/pakistan-burka-avenger-cartoon-superhero-india-women
Pakistan's burqa-clad cartoon superhero makes foray into India

Senegal, Flyktingpolitik
2015-18 s 23-24
"Senegals framgångsrika modell att stoppa afrikanska båtmigranter"
För ett årtionde sedan gick den farligaste vägen för afrikanska båtmigranter inte över Medelhaven utan över Atlanten till Spanien. Sedan tog det slut. Varför det?
Den senegalesiska regeringen har ansträngt sig att skapa jobb och bättre inkomster för de fattiga invånarna.
De senegaliska myndigheterna har agerat tillsammans med EU och andra för att skapa bättre möjligheter i Senegal för försörjning. Förnyat fiskeavtal med EU har gett lokala fiskare bättre möjligheter att skaffa inkomster.
Den lärdom man kan dra av den sengalesiska framgångssagen är att säkerhetsåtgärder räddar människoliv, men bara om man börjar på fastlandet, alltså varifrån migranterna beger sig ut till havs.

Thailand
2015-18 s 25-27
"Munkarna stjäl, knarkar och kopulerar"
Thailands religiösa institutioner granskas.
Nu ska det städas upp i de buddhistiska templen!
Buddhismen i Thailand befinner sig i ett tillstånd i kaos. Den ena skandalen avlöser den andra; munkar kör rattfulla, har sex med såväl flickor och pojkar, plockar donationerna till templen och stoppar dem i egen ficka. Samhället har förändrats, säger de som försvarar att det blivit som det blivit. Nu råder kapitalism och det finns unga män som blir munkar för förmånernas skull; de ska exempelvis ha en fräddfil på flygplatserna och reserverade stolar på tunnelbanan. Och de får gratis utbildning.
Nu ska det städas upp i de buddhistiska templen, tycket munken Phra Buddha Issare.
För denna ambition har han tvingats betala ett högt pris. Han skaffade sig många fiender .

Samhälle, Österrike
2015-18 s 30
"En tårta som föreställer 9/11 väcker ramaskri"
Den österrikiske konditorn Thomas Kienbauer har skapat en tårta som föreställer flygplansattacken på World Trade Center
i New York.
Det väcker anstöt.
Konditorn vill inte såra amerikanerna men vill få till stånd en debatt i Österrike. Landets politik har alltför länge styrts av två partier som är korrupta, anser han. Det är dessa partiet som står som symbol för tvillingtornen.
Namnen på ett av flygplanen som kraschar in i tornet är österrikiska Frihetspartiet vilket representerar oppositionen.