Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 14

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14     

USA
2015-15 s 4-5
"Republikanernas kandidat Ted Cruz"
Han är konfrontativ, kontroversiell och ultrakonservativ"
Kampanjen inför presidentvalet 2016 i USA har startat. Texassenatorn Ted Cruz,som utmanas från flera håll, försöker med sin kandidatur erövra positionen som den kristna högerns främsta företrädare.
Han har blivit allt mer tongivande bland kongressens "unga vilda" och vars kampanj vänder sig i lika hög grad mot korruptionenninom det Republikanska etablissemanget som mot Demokraternas välfärdsstat som beskylls för att lägga sig i medborgarnas privata angelägenheter.

2015-15 s 6-7
"Ska Joe Biden utmana Hillary Clinton?"
Hillary Clintons popularitetssiffror har sjunkit drastiskt sedan det avslöjats att hon använt sin privata epost i tjänstens vägnar förmodligen i avsikt att undangömma sin korrespondens föroffentligheten.
Vicepresidenten Joe Bidens chanser att vinna över den tidigare utrikesministern har vuxit betydligt. Även förslag om att Al Gore skulle kandidera har dykt upp. I toppen på listan över potentiella kandidater finns också Elizabeth Warren, senatorn från Massachusetts.

2015-15 s 9-11
"Alla älskar Camp David - utom Obama"
Den amerikanske presidentens officiella semester boende i Maryland har alltid fungerat som en mötesplats för viktiga geopolitiska förhandlingar om till synes svårlösta frågor. I mer än sju decennier har Camp David haft denna funktion. Men medan utrikesminister John F. Kerry och de andra regeringsmedlemmarna var värdar för den afghanska presidenten på Camp David saknades en viktig amerikan: President Obama.
Barak Obamas frånvaro är bara ett av många exempel på att det inhägnade området i Catoctin Maountain Park inte vunnit den här presidentens hjärta. Han är en stadsbo som tycker om att träna på gym och spela golf. Vandringsleder och flugfiske tilltalar honom mindre.

Jemen
2015-15 s 12-13
"Där hade George W. Bush rätt!"
Jemens förvandling till att bli ett land i kaos - jihadisternasom strömmar till för att fylla landets maktvakuum - har tagit många politiska analytiker på sängen. Det är bara några månader sedan som Vita Huset ivrigt framhöll Jemen som en modell i sin anti-terroristkampanj. Men utvecklingen i Jemen borde inte förvåna någon, menar Fareed Zakaria som har en utrikeskolumn i The Washington Post.
För att förstå hur maktpolitik ofta ligger bakom religiös och sekteristisk opposition begrunda detta. Den sekuläre diktatorn Ali Abdullah Saleh som styrt Jemen i 33 år och som störtades som en följd av den "arabiska våren" och som själv är shiit slog till har nu allierat sig med houiterna i ett försök att komma tillbaka till makten.
Detta är ett mönster som har skapat terrorismen i arabvärlden. Repressiva, sekulära regimer - uppbackade av väst - blir illegitima. Och attackeras av en ännu mer extrem och våldsam opposition.

USA, Kina, Handel
2015-15 s 14-15
"Amerikas århundrade överlever Kinas uppgång"
Kinas storlek och relativt snabba ekonomiska tillväxt gör att nationen närmar sig USA som stormakt, men det betyder inte att Kina kommer att överträffa USA när det gäller, militär, ekonomisk och mjuk makt. Det är felaktigt och vilseledande att beskriva 2000-talet som tiden för Amerikas nedgång. Sannolikt fförblir USA mer kraftfull än någon enskild stat även under de kommande decennierna. "Amerikas århundrade" är inte över" skriver Josepg Nye, professor i statsvetenskap vid Harvads universitet och författare till boken "Är Amerikas århundrade över".
Även om USA har en del allvarliga problem som skuldsättning, gymnasieutbildning, orättvis inkomstfördelning och politiskt dödläge så finns det på den positiva de gynnsamma trenderna inom demografi, teknik och energi samt bestående faktorer som geografi och entreprenörskultur.

Kina, Nordkorea
2015-15 s 16-19
"Made in China? Exportvinsterna går till Nordkorea"
Textilfabrikerna som tillverkar kläder som är märkta med "Made in China" tvärsöver floden Yalu och Nordkorea ger en inblick i en dold värld som hjälper Nordkoreas ekonomi att frodas. Man uppskattar att cirka 800 000 människor i staden Dandong arbetar med affärer och produkter som saluförs som kinesiska varor. En räcka mellanhänder hjälper till att dölja spåren. Detta är mycket känsligt för Kina som skeivit under på sanktionerna mot Nordkorea.

Finland
2015-15 s 20
"Finlands radikala skolform"
Nu är det slut på ämnesundervisning. De finländska elevernas kunskapsnivå är hög vid en internationell jämförelse. Lek och mindre disciplin och teori utmärker den finska skolundervisningen.
Nu blir den finska modellen ännu mer annorlunda. Lärarna ska inte undervisa i enskilda ämnen en timme i taget utan många ämnen ska integreras på en och samma gång. En tvärvetenskaplig modell.
Det kräver breda kunskaper av lärarna, men Finland har högt utbildade lärare som också är välbetalda.
En stor satsning handlar om att uppmuntra till undervisning utifrån teman i stället för ämnesundervisning. I stället för separata lektioner i historia och nationalekonomi kommer de ayy tala om EU. Denna metod är 100 år gammal och bygger på den den amerikanske filosofen John Dewey som ansåg "att skolan skulle knyta an till det verkliga livet".

Jemen
2015-15 s 21-22
"Salehs dans på ormarnas huvuden"
Den förre presidenten Saleh vill återkomma till makten. Frågan är om han då kommer att satsa på huthi eller på saudierna. Trots att han år 2012 efter 30 års ledarskap som Jemens president störtades blev Saleh kvar i landet, blandade sig fortsatt in i politiken och gjorde ingen hemlighet av att han ville återta makten. Mest vill han lämna över makten till sin son Ahmed Saleh.

2015-15 s 23-24
"Kriget mot huthierna och det saudiska maktspråket"
Med beslutet att bombardera huthirebellerna har Saudiarabien och flera regionala allierade ingripit direkt militärt i indbördeskriget. Den flyende presidenten Mansur Hadi har blivit totalberoende av det saudiska kungariket. Men de proiranska huthirebellerna är fortfarande starkast.
Saudiarabiens militära insats är ett farligt svar på huhti-rebellernas segertåg. Det kommer inte att stabilisera landet på allvar. I Jemen förverkligas en mardröm.

Uzbekistan
2015-15 s 25
"Gulnara Karimova har fått över hundramiljoner dollar av TeliaSonera och Telenor"
Utredare hävdar att det finns bevis för att presidentdottern Gulnara Karimova tagit emot 381 miljoner dollar av TeliaSonera samt ytterliga 75 miljoner dollar för möjligheten att komma in på den uzbekiska merknaden.
Norska Telenor är också misstänkt för att ha betalat ut mutor för hundratals miljoner dollar.
Allt som allt anklagas presidentdottern för att ha tillskansat sig en miljard dollar av ryska och skandinaviska telekombolag. Gulnara Karimova hävdar själv att hon är oskyldig och att anklagelserna har en politisk agenda.
Hon har suttit i husarrest sedan februari 2014 och har inte synts till på flera månader.

Spanien
2015-15 s 26-29
"Spanien vände krisen till en möjlighet"
I dag framstår den spanska modellen som förebild i Europa.
Efter att under flera år ha varit en av Europas skakigaste ekonomier har Spanien lyckats genom tuffa reformer återfå en ekonomisk tillväxt.
Europeiska centralbanken förutspår att Spanien kommer att räknas till en av de största ekonomiska motorerna i Europa i år. Med en billig euro och låg ränta förväntas den ekonomiska tillväxten öka med 2,3 %. Den spanska regeringen räknar med att en miljon nya arbetstillfällen kommer att skapas. Även Portugal och Irland är goda exempel på hur en ekonomisk kris kris kan vändas till en möjlighet genom att kopiera den tyska ekonomiska modellen. Tack vare smärtsamma reformer även inom en monetär union.

Storbritannien, Monarki
2015-15 s 30
"Engelsmännen ska få lov att läsa prins Charles brev till politikerna"
Storbritanniens högsta domstol har banat väg för att privata brev, skrivna av prins Charles ska offentliggöras. Breven är adresserade till olika ministrar och departement. En förväntas skapa en bättre bild över hur den brittiska tronarvingen resonerar och tänker. BrevInnehållet kan bli pinsamt för den kungliga familjen och skapa en debatt om vilken roll arvtagaren till den brittiska tronen bör ha i politiken.