Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 15

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14     

Tyskland, EU
2015-15 s 4-7
"Vad vissa ser när de tittar på Tyskland"
Efter andra världskriget verkade det osannolikt att Tyskland skulle dominera Europa igen. Men eurokrisen har förvandlat landet till en motvillig ledare och nazistreferenserna haglar. Är jämförelserna rättvisa? Det kan låta absurt med tanke på att dagens Tyskland är en framgångsrik demokrati utan några spår av nationalsocialism.
Nu kräver deb grekiska regeringen att Tyskland ska betla skadestånd för nazisternas krigsförbrytelser i Grekland under andra världskriget.
Tyskland dominerar, säger folk, men är inte ledande. En hegemoni men en svag sådan. Tyskland sägs har blivit för mäktigt i Europa. Landet har en ledarroll både politiskt och ekonomiskt.
Ingenstans i Europa är rädslan för tysk hegemoni lika stor som i Frankrike.

Storbritannien, EU
2015-15 s 8-10
"Europa börjar prata om ´BR-Exit´"
Men Cameron står Storbritannien allt längre från den inre gemenskapen.
Det är ett fåtal veckor kvar till det val som verkar bli avgörande för den decennielånga brittiska våndan över relationen till övriga Europa. Merkel betraktar Storbritannien som ett hopplöst fall, och med Ungerns enväldiga regeringschef som sin enda bundsförvant blir Englands premiärminister alltmer isolerad i EU-kommissionärernas krets. I dagens läge är det invandringsfrån i Europa som Cameron håller som den viktigaste frågan.
Den tidigare polske regeringschefn Donald Tusk, numera ordförande i Europeiska Rådet vill att de brittiska kraven på EU blir mera Konkreta, men säger också att han utesluter
en omförhandling av Lissabonfördraget för att göra britterna nöjda.

Iran, USA, Kärnenergi
2015-15 s 11
"Iranavtalet ger fördel Obama"
För Richard Nixon var det Kina och för Reaganvar det Reykjavik. Lausanne kan bli Barack Obamas historiska ögonblick. Det kommer att ta flera år, möjligen ett decennium , innan vi får ett tysligt svar på den frågan. Förra torsdagens avtal kan skjutas i sank av många orsaker innan den slutliga tidsfristen går med Iran. ut i juni. Men om Barack lyckas så går han till historien som en mycket skicklig diplomat som normaliserat relationerna med Iran. Obama har stöd av Europa, Ryssland, Kina, Indien med flera länder. Avtalet är tydligt: Iran måste minska antalet urancentrifuger, konvertera en av sina tvåanrikningsverksamheter till forskningsändamål, stänga sin plutoniumanläggning och underkasta sig störande inspektioner dygnet runt. I genhäld kommer sanktionerna att tas bort successivt.
Ingentiing i avtalet kräver att Iran ska sluta stödja Hizbollah, Bashar al-Assads regim eller Houthi rebellerna i Jemen.

Egypten, Ryssland
2015-15 s 12-13
"Egypten sitter¨ordentligt i kläm"
En synnerligen obekväm sits mellan Saudiarbiens och Rysslands fiendskap. Och Egypten behöver dem båda. Vid de arabiska ledarnas sammankomst i Sharm el-Sheikh läste Egyptens president Abdel Fatah al-Sissi upp ett brev från Vladimir Putin. "Vi stödjer de arabiska nationernas ansträngningar att garantera en säker framtid och uppmanar dem att lösa alla nya utmaningar om fred utan någon utländsk inblandning", var den ryske presidentens budskap, enligt Sputnik News.
Synpunkterna landade inte så väl hos alla de närvarande. I synnerhet inte hos Saudiarabien, som anklagade den ryske ledaren för hyckleri. "Han talar om problemen i Mellanöstern som om Ryssland inte skulle påverka de problemen", sade de saudiska utrikesministern al-Faisal, omedelbart efter de att brevet blivit uppläst.
De diplomatiska relationerna återställdes efter Sovjetunionens kollaps men under de senaste åren har Rysslands benhårda stör för Bashar al-Assads regim lätt till en djup oenighet.

Italien
2015-15 s 14-16
"Renzi vill vända upp och ner på den gamla världsordningen"
Matteo Renzi ser senaten som en symbol för ett förfallet system, utformat för att ingen ska göra någonting. Han kommer han att be parlamentet att mer eller mindre avskaffa den.
Intaliens premiärminister beskrivs som handlingskraftig, auktoritär och skrytsam, men han är med råge Italiens mest populära politiker. Framför allt m bland de unga. Motståndarna finns bland de äldre som inte har den minsta lust att ändra på den rådande ordningen där allt är och förblir som förut.
Kommer han att lyckas förnya Italien? Landets ekonomi som är den tredje största på kontinenten har stagnerat under två decennier. Arbetslösheten är nästan 13 % och statsskulden 2900 miljarder dollar. Matteo Renzi kör med högoktanig energi, han är en skicklig kommunikatör och hans stil är hänsynslöspolitisk manövrering. Han är Italiens sista chans och den enda som Angela Merkel kan lita på.

Frankrike
2015-15 s 17-19
"Domare och moralpredikanter?"
Det franska rässtväsendets roll i de politiska skandalerna.
Det franska rättssystemet beskylls för att ofta ta större hänsyn till politik och moral än till rättvisa. Som exempel på detta nämns processerna mot både den förre IMF-chefen Strauss-Kahn och expresident Sarkozy. Båda förväntas snart bli frigivna.

Tadzjikistan
2015-15 s 20
"De prostituerade kvinnorna bär slöja för att driva upp priserna - och gömma sig"
Tadzjikistans sekulära president är orolig. Landets invånare blir i allt högre grad religiösa och nu bär även de prostituerade muslimskt traditionella slöja. Och detta av flera skäl: De får flera kunder, de slipper att bli bespottade av förbipasserande och de undgår polisens ögon.
Den tilltagande prostitutionen har blivit ett allt större problem i Tadzjikistan.

Ryssland, Historia
2015-15 s 21-23
"Allt börjar med Ivan den förskräcklige som nu påstås inte ha varit fullt så förskräcklig"
Rysk historia revideras.
Enligt en mycket uppskattad utställning i Kreml bör den ryske tsaren " Ivan den förskräcklige snarare kallas " Ivan den inte fullt så förskräcklige".
Medierna i väst anklagas för att felaktigt ha gett tsar Ivan IV rollen som den " förskräcklige".
Kulturminister Medinsky är redo att utförligt diskutera historien. Han menar att Ivan den förskräcklige är en felöversättning av Ivan Grozny, vilket är en "positiv" term på ryska som "Ivan den stränge". När det gäller tsarens rekord i avrättningar säger han att drottning Elisabeth I av England var mycket värre.
"Det här är PR. Det här är skillnaden mellan en råtta och en hamster. Det handlar helt enkelt om att skapa en image".
Historien används som ett ideologiskt verktyg, säger historikern Nikita Sokolv. Budskapet är att "Ryssland är en belägrad fästning som behöver en stark befälhavare".
Den inriktning väntas snart öka i samband med firandet av 70-årsdagen av Nazitysklands nederlag 1945.

Ryssland
2015-15 s 24-25
"Det våras för Stalin"
Putins propaganda faller väl ut hos ryssarna. Det visar också en ny opinionsundersökning om det historiska arvet från Stalin. Allt fler människor i Ryssland ser välvilligt på tyrrannens insats.
Politiska "utrensningar", kollektiviseringen, statens terror - under Josef Stalin begick den sovjetiska ledningen massmord på det egna folket. Förmodlingen kostade hans totalitära politik livet för omkring 20 miljoner människor.
Enligt en ny undersökning av det självständiga Levada-Zentrum anser en relativ majoritet (45 %) av ryssarna att folkets uppoffringar under Stalin var värt sitt pris. År 2008 var denna siffra "bara" 27 %.
Grundidén i Putins propaganda som en respons på demonstrationerna mot honom 2011 - var att det slutna av fiender omgivna samhället, var stalinistisk.

http://russialist.org/interfax-poll-almost-a-quarter-of-russians-regard-stalins-death-as-loss-of-leader-teacher/

IT, Handel
2015-15 s 26
"EUs uppgörelse med Google kan snart hetta till... "
I fem år har EU arbetat med att hitta en lösning för att begränsa Googles kontroll av människors sök- och köpvanormpå nätet. Den europeiska kommissionen ber nu de företag som anklagar Google för maktmissbruk att offentliggöra sina klagomål. Dessa kan pressa Google att hitta en uppgörelse med kommissionen.
Åtgärden är ett led i den pågående europeiska antitrust utredningen om huruvida Google har utnyttjat sin dominerande ställning - företaget kontrollerar ungefär 90 % av Europas sökmarknad på nätet - till att favoritisera sina egna tjänster.
Fallet kan bli avgörande för Margrethe Vestager, Europas nya antitrust-chef, som tog över i slutet av förra året.
Europas ekonomiska sanktioner mot Google kan bli betydande. Antitrusten kan döma till böter på upp till 10 % av den senaste årsomsättningen.

Nigeria
2015-15 s 27
"Den kultiverade diktatorn"
Även hans kritiker beskriver Muhammadu Buhari som segrat i det nigerianska presidentvalet som försynt och rakryggad. Landet ingår nu i den nationer där fria väljare avsatt en regerande statschef. Den 72-årige Buhari vann valet med 14,5 miljoner röster mot 12,9 miljoner för den sittande presidenten Goodluck Jonathan. Efter fyra år styre visade sig Jonathan som kraftlös och en lekboll för korrumperade intressen.
Men han har ett förflutet som en diktator med extrema krav på disciplin.
Han är troende muslim men ser religionen som en privatsak. Han är far till tio barn och anses vara en god lyssnare.

Indonesien, Turism, Handel
2015-15 s 28-29
"Ölförbudet kan skrämma iväg turisterna"
Att semestra i Bali är ofta synonymt med Indonesiens mest sålda brygd; en flaska Bintang är populärt på stranden eller vid poolen medan man njuter i solen.
Men att få tag på en flaska Bintang eller någon annan öl, kan snart bli mycket krångligare. Nästa månad väntas regeringen, delvis på order av konservativ islamska grupper, att införa ett förbud mot ölförsäljning i närköp och små kvartersbutiker. Frågan är hur de nya reglerna kommer att påverka turismen, särskilt till Bali. Den ska förhoppningsvis öka nu sedan 30 nationaliteter fått visumfrihet.

Kina, Japan
2015-15 s 30
"Kina och Japan kivar igen!"
Den här gången handlar det om körsbärsblomning.
I Japan firar man "Körsbärsblommornas" dag. Det är Japan som förknippas med körsbärsblommor och de har blivit japanernas nationella symbol för landets estetik och kultur.
Men nu hävdar kineserna att det japanska körsbärsträdets ursprung återfinns i Kina och ingen annan stans. Och sydkoreanerna pekar på att de japanska körsbärsträden som blommar i Washington har sydkoreanskt DNA.