Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 24

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23      

Sport, Annat
2014-24 s 4
"Har jag… har jag… vill jag ha!"
Att samla idolbilder är ingen lek! För att få den idolbild man önskat krävs strategi och kunskap i sannolikhetslära.
Den italienska firman Panini har producerat album med VM-idolkort sedan Mexiko VM 1970. I årets version ska 640 idolbilder samlas in.
Man börjar med att köpa albumet och får samtidigt några förpackningar om fem bilder i varje. Det gäller sedan att köpa nya förpackningar och hoppas att finna någon bild som passar i någon av de 640 tomma rutorna. Eller att byta med eller köpa av andra samlare. Totalt produceras 6000 olika idolbilder.

Brasilien
2014-24 s 5-7
"Dilma Rousseffs försvarstal"
Brasiliens president är hårt ansatt av många som kritiserar henne för att ha slösat miljarder på halvdanna bygg projekt inför fotbolls-VM men försummat fattigdomen och de investeringar som Brasilien verkligen behöver. Kanske är det ett motdrag, ett sätt att vinna sympati, men nu pratar hon - den tidigare gerillasoldaten - offentligt om sin tid som politisk fånge.
Avspark för årets VM den 12 juni närmar sig och Rousseff brottas med en våg av strejker, en trög ekonomi och ett presidentval mot rivaler som blir allt populärare. Opinionsundersökningar visar att två tredjedelar tycker att Brasiliens ekonomi är i dåligt skick, och att 61 % menar att värdskapet för fotbolls-VM är en dålig idé. Den dystra stämningen har förvärrats av skandaler i Brasiliens nationella oljebolag Petrobras och att tillväxten i ekonomin är nästan noll.

Spanien, Monarki
2014-24 s 8-9
"Ny kung eller ingen kung alls?"
Kung Juan Carlos abdikation har satt fart på kritiken mot kungahuset. Efter nästan fyra decennier med demokrati i Spanien bestämde sig kung Carlos att abdikera (avgå) från kungatronen till förmån för sin son Felipe, 46 år. Genast började spanjorerna fråga sig om man verkligen behöver en monarki. En nagel i ögat är att kungen fortsatt leva "kungligt" medan spanjorerna plågats av den värsta ekonomiska situationen på flera generationer.
Bland dem som stöder en folkomröstning om republik finns Podemos, ett nytt populistiskt parti som vann nästan åtta % i den spanska omröstningen i förra månadens val till Europaparlamentet.

Grekland
2014-24 s 10-12
"Nynazisterna hotar Grekland som nation"
En artikel av Torsten Rönnerstrand, samhällsvetare och docent i litteraturvetenskap.
Den redan förut märkbara sprickan mellan fastlandet och öarna har kraftigt utvidgats. I en inte alltför avlägsen framtid skulle detta kunna utgöra ett hot mot landets enhet. Om nazisterna i Gyllene Gryning gör verklighet av sitt hot att starta ett inbördeskrig skulle öarna kunna gå sin egen väg. Vänstern har sina starkaste fästen på öarna. Inte minst kommunistpartiet KKE.
I valet till EU-parlamentet blev vinnarna vänsteralliansen SYRIZA med 27 % och nynazistiska Gyllene Gryning med 9,5 %. Förlorarna är den omaka koalitionen mellan högerpartiet Ny Demokrati och socialdemokraterna som styrt Grekland sedan 2012.

Ryssland
2014-24 s 14-17
"Hur Ryssland vinner propagandakriget"
Med hjälp av nyhetstjänster som RT och Ruptly försöker Kreml omforma världens syn på Ryssland. Och man har varit mycket framgångsrik: Vladimir Putin har vunnit propagandakriget mot Ukraina och västvärlden är splittrad.
Kreml investerar cirka 100 miljoner euro per år i ryska medier utomlands i syfte att påverka den allmänna opinionen i väst. Testar bland annat hur den allmänna opinionen i USA och Europa kan manipuleras via internet och sociala nätverk. Putins största propagandaframgång är att majoriteten av ryssarna nu tror att Kiev styrs av fascister. Kreml har lyckats röra upp känslor som är djupt rotade i den ryska folksjälen. Längtan efter ett imperium, en känsla av anti-amerikanism och stolthet över Rysslands seger över Hitlers Tyskland. I slutändan var det annekteringen av Krim som tystade Putins kritiker i Ryssland. Nu vill 86 % återvälja honom!

Ryssland, Ukraina, Kaukasus
2014-24 s 18-19
"Nya fiender och gamla problem"
Ukrainakonflikten leder Moskvas uppmärksamhet bort från norra Kaukasus. För regionens invånare medför dessa vissa fördelar, bland annat Ryssland förfogar över färre militära resurser att lägga på Kaukasus. Och det är inte längre Kaukasus islamister som är Rysslands huvudfiende utan fascisterna från västra Ukraina.
Svårigheten för Putin är dock de uppenbara parallellerna mellan kraven från proryska separatister i Ukraina och kraven från antityska separatister i Ryssland. Etniska minoriteter i Ryssland behandlas helt annorlunda detta visar inte minst det tjetjenska exemplet.
I den lilla delrepubliken Ingusjien höjdes nyligen, men hänvisning till Krim, krav på en folkomröstning om självständighet. Representanter för de nordkaukasiska tjerkesserna kräver efter att den blodiga konflikten i Syrien utbrutit att får ta emot tjerkessiska flyktingar därifrån. Det vill Kreml inte höra talas om.
I norra Kaukasus, Rysslands multietniska oroshärd sedan mer än två århundraden, kommer spänningarna mellan jätterikets identitet som nation och som imperium att urladdas allra starkast.

Indien
2014-24 s 20-22
"Indiens andra självständighet"
Det indiska parlamentsvalet innebär slutet för dynastin Nehru-Gandhi. Som dominerat och vanskött Indien sedan dess självständighet 1947. Ett förödande nederlag.
Många ser valutgången som en chans för Indien att äntligen bryta sig ur den socialistiska slentrian och institutionaliserade korruption och ineffektivitet som kongresspartiet dömt landet till under mer än sex årtionden. Men lika viktigt är att det som trovärdigt alternativ till det styrande hindunationalistiska partiet BJP utformas ett kongressparti (INC) som slutgiltigt befriar sig från Nehru-Gandhi-statens barlast.
Det är länge sedan dynastins grundlades 1947, efter självständigheten, av landets förste premiärminister Jawaharlal Nehru, som fram till sin död 1964. Han uppnådde en anmärkningsvärd stabilitet men två olyckliga omständigheter belastade hans långa regeringstid. Hans ekonomiska politik och ambition att industrialisera Indien med Sovjetunionen som förebild var en katastrof och som grundare av den afro-asiatisk rörelsen gjorde han en totalt felaktig bedömning av det jättelika Kina vilket ledde till ett besvärande nederlag för Indien i gränskriget 1962.
Han följdes av sin dotter Indira Nehru, gift med journalisten Feroze Gandhi, som blev landets förste kvinnliga regeringschef. Hon mördades av sikhiska extremister 1984.
Den äldste sonen Rajiv Gandhi tog över posten som regeringschef efter sin mor. Upplevde Kongresspartiets valnederlag 1989 och mördades under valkampanjen 1991.
Rajivs son, Rahul Gandhi, född 1970, är vice ordförande för Kongresspartiet, hans syster Priyanka, född 1972.

Pakistan
2014-24 s 23-24
"Öster om Edgware"
Arresteringen i England kar orsaka problem i Karachi.
De flesta pakistanska politiker som blir avsatta flyr till England, men återvänder när faran är över. Det gjorde till exempel Benazir Bhutto och Nawaz Sharif.
Men det har inte Altaf Hussain gjort, grundaren och ledaren av MQM, Muttahida Qaumi Movement. Rörelsen har bland annat anklagats för mord och för att kontrollera Pakistans kriminella ekonomi, men haft stor politisk makt i Pakistan. Altaf Hussain har hittils visat stor skicklighet vad gäller att styra MQM och dess olagliga väpnade gren, en grupp ligister och mördare som dominerar Karachis omfattande kriminella ekonomi och därmed hela Karachi från den praktfulla förorten Edgware i London. Karachi är ett mycket lönsamt affärsimperium. MQMs ledande position i Karachi nilar på en hängiven supporterbas som består av Mohajirs - de urdu-talande muslimska invandrarna och deras ättlingar. De flyttade till staden från Indien vid delningen 1947.
När den engelska polisen gjorde en razzia mot Altaf Hussains hem och kontor i början av månaden hittade de buntar med kontanter - men den arrestering som följde kan orsaka ökad oro i det politiskt skakiga Pakistan. Ett våldsamt gatukrig är det sista Karachi behöver. Landets ekonomi är redan plågad av politiska mord, ökande gatukriminalitet och talibanisering av pashtunska stadsdelar.

Indien
2014-24 s 25-26
"En polariserad outsider ska revolutionera indisk politik"
Nu måste Narendra Modi uppfylla förväntningarna efter valkampanjen.
Narendra Modi är annorlunda - det vill säga annorlunda än andra indiska ledare. Mannen som ska bli premiärminister i världens största demokrati nu när hans hindunationalistiska parti BJP vunnit valet, är inte som sin milda, urbana, engelsk-utbildade föregångare från Kongresspartiet. Den kraftigt byggda och stridlystna Modi från den relativt ödmjuka Ghanchi-kasten liknar inte heller den gentlemannamässige brahminen Atal Behari Vajpayee, den enda tidigare BJP ledaren som besuttit premiärministerbostaden på Race Course Road 7 i New Delhi.
För sina fiender är Modi den muslimhatande hindu-fundamentalisten, för anhängarna är Modi den beslutsamme ledaren som ordnat 24 timmars elförjning, bilfabriker och bra vägar i Gujarat.
Kommentatorer i Indien och utomlands ser Modi som en potentiellt auktoritär chef av östasiatiskt snitt - ett indiskt svar på Singapores Lee Kuan Yew eller efterkrigsledarna i Sydkorea, Taiwan och Kina.

Egypten
2014-24 s 27
"Sexuella trakasserier kriminaliseras"
I Egypten har man för första gången tagit ett beslut om att kriminalisera sexuella trakasserier. Egyptens avgående president, Adly Mansour, har släppt ett dekret som jämställer sexuella trakasserier med brott som bestraffas med sex månaders fängelse och böter upp till 3000 egyptiska pund. Lagen är mycket efterlängtad i Egypten där 99,3 % av kvinnorna upplevt att de blivit sexuellt trakasserade. Frågan är hur verkningsfull lagen blir. Polisen tenderar att i högre utsträckning lita på förövarnas vittnesbörd än offrens. Och Egyptens är ett samhälle där många inte betraktar sexuella trakasserier som ett brott över huvud taget.

Syrien
2014-24 s 28-29
"Därför styr fortfarande Bashar al-Assad"
Rivaliteten mellan rebellgrupperna hjälper al-Assad nu, men på sikt kan den vara farlig för honom. Rebellerna har tvingats öppna en andra front mot den mest extrema av jihadist-grupperna: Islamiska staten i Irak och Stor-Syrien (ISIS) som har det största antalet utländska soldater. Även Jabhat al-Nusra, al-Qaidas främsta partner i Syrien har kämpat mot ISIS.
Genom att med 89 % av rösterna vinna en tredje sjuårsperiod hoppas al-Assad att valet som bara inbegrep halva det befolkade territoriet, som hans styrkor mer eller mindre kontrollerar, kommer att ge hans regim frisk legitimitet. Men ännu mer visade det att han hållit stånd militärt och kanske till och med börjat slå tillbaka rebellerna. Detta mycket tack vare Hizbollah, den libanesiska shiamuslimska milisen, diverse legosoldater och en iransk-tränad parallell armé. Regimens styrkor är beroende av utländskt stöd - främst från Iran och Ryssland - och brutal taktik som användning av gas och bomber mot civila.
Många syrianer vill att kriget upphör till vilket pris som helst. Men det är fortfarande Assad som styr landet.

Forskning
2014-24 s 30
"Eva är farligare än Adam?"
Kvinnliga orkaner dödar fler än de manliga. Detta påstår Kiju Jung vid University of Illinois. Anledningen har ingenting med själva stormarna att göra utan hur folk reagerar inför en storm. Det är för kategorin storskadestormar som namnen har betydelse.
Stormar som ges manliga namn fruktas mest. Kanske borde myndigheterna skapa ett nytt namnssystem.