Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 25

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24     

Terrorism, Syrien, Irak
2014-25 s 4
"Rebellernas förmögenhet blir avgörande"
ISIS stal 425 miljoner dollar och blev "världens rikaste terroristgrupp!"
Av alla fantastiska avslöjanden som sipprar fram ur den irakiska staden Mosuls ruiner - att 500 000 invånare befinner sig på flykt. att tusentals fångar har frigivits och obekräftade rapporter om "masshalshuggningar - är avslöjandet om att den "islamiska staten i Irak och Syrien" (ISIS), nyligen blivit extremt rik vilket kan vara mest avgörande för framtiden.
ISIS har fått grepp om skärningspunkten mellan Syrien, Irak och Turkiet, och styr defacto över en stor del av Syrien och Irak. ISIS har redan lockat till sig 12000 "militanta krigare" från utlandet, varav 3000 från västvärlden.

Terrorism, Syrien, Irak
2014-25 s 5-6
"Iran överväger att hjälpa Irak"
Sunniextremisternas frammarsch i Irak bekymrar det shiitiska Iran som måste agera som nu föredömer för den muslimska världen.
Krigare från ISIS hotar inte bara att störta den shiadominerade regeringen utan också att massakrera shiiter och förstöra helgedomar i städerna Najaf och Karbala. Städer där grundaren av den shiitiska tron, Imam Ali och trons största ledare, Imam Hossein ligger begravda.
Shiiterna i Irak är Irans allierade och ett möjligt scenario är att Iran kommer att försöka organisera Iraks säkerhetsstyrkor och shiamilis.

Terrorism, Syrien, Irak
2014-25 s 6-7
"Den irakiska arméns sönderfall"
De irakiska soldaterna bar civila kläder under uniformerna för att kunna desertera.
Den irakiska arméns häpnadsväckande kollaps i en rad städer över hela norra Irak visar på dåligt ledarskap, sjunkande moral, trasig utrustning och att övningarna minskat kraftigt sedan de sista amerikanska rådgivarna lämnade landet 2011 menar en amerikansk militär och underrättelsetjänst. USA spenderade cirka 25 miljarder dollar på att utbilda och utrusta de irakiska säkerhetsstyrkorna och bygga militäranläggningar åt dem. Trots att antalet soldater i säkerhetsstyrkorna vida överstiger terroristerna i ISIS som har mindre är 5000 "krigare" så ger säkerhetsstyrkorna gärna upp och flyr. Ett skäl är otillräckligt ledarskap inklusive en starkare lojalitet till de egna klanen. Soldaterna förlorar tron på sig själva och på regeringens förmåga att vinna. Och regeringen tappar förtroenden för dem.
Och efter hand som säkerhetsstyrkorna lämnar in tar de kriminella över.

Skottland, Vatikanstaten
2014-25 s 8
"All delning oroar mig"
En påvlig varning om konsekvenserna av nationell delning har tolkats som ett inlägg i debatten om skotsk självständighet. På tal om Spaniens konflikt med Katalonien sa påve Franciskus i en intervju med den Barcelona-baserade tidningen La Vanguardia: "All delning oroar mig. Att bryta upp en nation måste hanteras med försiktighet och analysera från fall till vall. Påvens inlägg kommer att ha stor betydelse frö katoliker i Skottland där de utgör 17 % av befolkningen jämfört med 11 % i England och Wales.

Vitryssland
2014-25 s 9-11
"20 år med diktatur och minst en revolution"
Vitryssland lever kvar i den sovjetiska kulturen, men vad händer med Lukasjenko?"
Krisen i grannlandet Ukraina har skakat Alexander Lukasjenkos auktoritära regim. Kanske funderar Putin också på att annektera Vitryssland, liksom Krim? Av landets befolkning på 10 miljoner är 15 % etniska ryssar. Vitryssland är långt mer ryskt än Ukraina: språket talas överallt, kulturerna är nästan omöjligt att särskilja.
Men kan Vitryssland ta sig ur han grepp när oppositionen dragit sig undan och media blivit tystat? Landets unga har svaga framtidsutsikter. Varje år lämnar tusentalt landet för att studera utomlands.
Världen ögon har riktats mot andra håll, intresset för Vitrysslands öde har falnat. På sikt kanske det blir Ryssland som avgör Lukasjenkos öde.

Nato, EU
2014-25 s 12-14
"Mycket byråkrati och lite verkstad"
Krisen och oroligheterna i Ukraina och Rysslands satsningar på ett starkare försvar har satt strålkastarljuset på EU-ländernas förmåga till gemensamma stridsoperationer.
Men det verkar vara svårt att få till stånd ett kraftfullt och effektivt försvar, de olika ländernas intressen stretar i olika riktningar. Tills vidare får EU-länderna satsa på att stärka sitt eget strategiska perspektiv, konstaterar Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Det är inte längre tal om ett europeiskt högkvarter för att utvidga EUs militärutskott och militärstab.

Sydostasien, Malaysia,Terrorismen
2014-25 s 16-18
"Moralens väktare är på frammarsch"
Förra året råkade en kvinnlig hundtränare illa ut. Vid avslutningen av Ramadan tvättade hon tassarna på sina hundar och la ut ett klipp på Youtube. Myndigheterna ansåg att hon skändade islam eftersom hon dessförinnan lett sina djur bredvid en moské. Nu riskerar ett mångårigt fängelsestraff för att ha provocerat religiöst uppror och hets mot fokgrupp.
Den malaysiska regeringen vakar över respekten för muslimska värderingar. Den har gisslat till exempel Valentindagen som firas av etniska kineser med massbröllop. Brottet är sedlighetsförfall.
Religiösa spänningar i Sydostasien växer. De ortodoxa muslimerna hotar minoriteternas rättigheter. Men även stridigheter inom muslimerna om vem som uttrycker "den rätta läran".
I Indonesien, Malaysia och Brunei är majoriteten muslimer och den ortodoxa andelen växer stadigt.
Sultanen (självhärskaren) i Brunei, Hassanal Bolkiah, nar nyligen infört kroppsliga bestraffningar: stening, avhuggna händer, piskrapp som ett led i införandet av sharialagarna. Med införandet av sharialagarna uppfyller han sin plikt mot Allah, förklarar monarken i det före detta brittiska protektoratet.

Kina
2014-25 s 19-20
"Kassako och sedelpress"
Västvärldens affärer i Kina. Utländska biltillverkare täljer guld på den kinesiska bilmarknaden och utnyttjar sina kinesiska samarbetspartners.
31 % av Volkswagens fordonsförsäljning skedde i Kina och rörelseresultatet för deras joint ventureavtal i landet hamnade på 9,6 miljarder dollar medan resten av Volkswagens joint venture visade ett rörelseresultat på 11,7 miljarder dollar.
Joint venture är ett samarbete där företag går samman i ett nytt bolag för att kunna utveckla ett projekt tillsammans. Det har blivit vanligt inom fordonsindustrin där det handlar om gemensamma modeller eller att hitta en inhemsk partner vid etablering på en ny marknad.
Marknaden är enorm och det är fortfarande mycket lönsamt att tillverka bilar i Kina.

Sydkorea
2014-25 s 21
"Yoo Who?"
Sydkoreas jakt på syndabockar efter färjekatastrofen den 16 april, då MV Sewol sjönk med över 500 passagerare och enbart 172 överlevande. Yoo byeong-eon som skämtsamt kallas Yoo Who är huvudmisstänkt för olyckan.
Han är en japanfödd sydkoreansk religiös ledare, affärsman och uppfinnare, känd fotograf känd under pseudonymen Ahae, "miljardären utan ansikte".
Namnet Ahae är etsat i sten på Louvren i Paris där han är sponsor och har ställt ut sina bilder på egen bekostnad.
Herr Yoo är ledare av den Evangeliska baptistkyrkan, en kristen sekt som bildades av hans svärfar 1962 och som har domännamnet God.com.
1987 fann man 32 döda sektmedlemmar i en falang till kyrkan, bundna och kvävda i en fabrik. Morden sätts inte i samband med Yoo, men fraktfirman Semo, som Yoo ägde vi det tillfället, hade bevisligen fått pengar från sekten och Yoo fängslades.
Mycket handlar om Sydkoreas kvinnliga president Park Geun-hye och hennes ivriga jakt på att behålla sin popularitet. Hennes "popularitetssiffror" sjönk från 60 till 46 % efter färjekatastrofen den 16 april.
http://en.wikipedia.org/wiki/Yoo_Byung-eun

Rwanda
2014-25 s 22-24
"Vittnesbörden från de våldtagnas barn"
För 20 år sedan levde de tillsammans i Rwanda, hutus och minoriteten tutsis. Så började majoriteten hutus att systematiskt misshandla och döda de som tillhörde klanen tutsis, vilka var mer högväxta, ljusare till färgen och hade högre positioner i samhället. Avsikten var att genom ett systematiskt folkmord avliva landets minoritetsbefolkning, tutsierna. Hutumilisen, Interhahamwe, som ledde massakerna, belönade mördarna med våldtäkt på tutsiekvinnor.
Trots att våldtäkter förekommer i alla krig var det särskilt utbrett i Rwanda och konsekvenserna märks än idag, främst i alla barn, som föddes av våldtagna mödrar. FN och Fonden för överlevande antar att antalet barn till våldtagna mammor kan vara minst 20000.
Till skillnad från de barn som blev föräldralösa i folkmordet har inte barn till våldtagna rätt till statligt stöd och många lever i fattigdom. Barnen har ofta växt upp med känslan av att vara avvisade av sin mödrar och stigmatiserade av samhället i stort.
I Rwanda har etnicitet med faderns arv att göra, är fadern en hutu, blir även barnet en hutu och överlevande tutsier kallar barnen Interhahamwe (hutus) .

Colombia, Terrorism
2014-25 s 25-26
"Simbassäng är bättre än bomber"
Colombia lockar avhoppare med att skämma bort dem. I kampen mot FARC-gerillan är det goda livet minst lika effektivt som bomber och granater. Colombia erbjuder de mest härdade kämparna ur gerillan att under tre månader få leva ett gott och bekvämt hotell-liv med undervisning och obegränsad tillgång på glass om de påbörjar sin anpassning till ett normalt liv.
Få colombianer minns den tid då deras land inte var i krig. Mer än 200 000 människor har dött i den 50-åriga konflikten men efter 18 månader av fredssamtal i Havanna på Kuba har befälhavare i FARC och regeringens förhandlare fört landet närmare en vapenvila än någonsin tidigare. Om den lyckas kan det betyda en demobilisering av inemot 10000 personer och en lång process av "återanpassning" av före detta FARC-soldater som krigat sedan de var 12 år.

Chile
2014-25 s 27-29
"Mapuchernas kamp"
Nu slåss de för att återta sin mark i södra Chile"
Mapuche krigarna i södra Chile var hårda, de besegrade conquistadorerna och drev ut de spanska inkräktarna på 1600-talet.
Idag krigar de igen och tar tillbaka förfädernas mark, en bondgård i taget. "De bröts sig in och satte ett hagelgevär mot min 70-åriga mammas huvud", säger Rudy Hernan, som erinrar sig natten då ett tiotal maskerna män körde iväg hans familj från den 50 ha stora gården. "De säger att marken tillhör dem, men jag trodde att det här var Chile. "Är vi inte alla chilenare?" Mapuche-konflikten har blivit ett öppet sår i Chile. Antalet chilenare som identifierar sig som mapucher har vuxit snabbt och uppnår nu till nästan 10 % av landets 18 miljoner invånare.
Klimatet har skapat ett klimat av laglöshet och straffrihet.