Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 09

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8       

Israel
2015-9 s 4-7
"Israelerna är trötta på rädslans politik"
Isaac Herzog har tillsammans med Tipi Livni blåst liv i Arbetarpartiet. De har goda möjligheter att vinna valet den 17:e mars. I denna intervju berättar han om stödet från de arabiska israelerna, om möjligheterna till fred och förhandlingar, och hur trötta israelserna är på "rädslans politik". " Benjamin Netanyahu har varit premiärminister i sex år men han har fullständigt misslyckats med att ge israelserna en anständig ekonomi och utsikter om fred och säkerhet.

2015-9 s 8-9
"Hårda bandage i den israeliska valkampen"
Men Netanyahu blommar upp när han när han får slag under bältet.
Israels regeringschef, Benjamin Netanyahu, ska ha slösat bort skattemedel på privata nöjen, agerat för långsamt under Gazakrisen, och i fråga om Iran pöst upp sig onödigt mycket i retoriken som framför allt skadat de goda relationerna med USA.
Men Netanyahu tycks ha försetts med Ronald Reagan eller Tony Blairs teflonhud.
Med ganska enkla gester - som att inbjuda alla franska och danska judar att komma till Israel för sin egen säkerhets skull - tar Benjamin Netanyahu poäng i den israeliska valdebatten utan att behöva anstränga sig särdeles mycket.

2015-9 s 10-11
"Netanyahus lyxliv orsakar skandal"
Parets privata utgifter kan bli föremål för en brottsutredning.
Efter nio år vet israelerna mycket om sin statsminister Benjamin Netanyahu och hans första dam, Sara. Numera vet de också hur mycket pengar paret spenderat på hårvård och makeup, städhjälp och poolservice.
Förra tisdagen släppte den israeliska riksrevisionen en efterlängtad rapport där man kritiserar Netanyahus "alltför höga utgifter", både för hans tjänstebostad på 2 Balfour Street i Jerusalem och för hans privata strandvilla i Caesarea.
Familjen Netanyahus sätt att använda statliga medel mellan 2009 och 2011 kan bli föremål för en brottsutredning, och det bryter med all säkerhet mot etiska normer.

Irak, terrorism, Kurdistan
2015-9 s 12
"Vi vill inte ha er hjälp"
Många vill hjälpa kurderna i deras kamp mot IS, och många är de utlänningar som anmäler sig som frivilliga soldater till kurdernas peshmerga armé. Men de blir ofta avvisade. Peshmerga är en professionell armé och det blir bara besvärligt med alla utländska amatörer vars säkerhet gerillan inte kan garantera.
Kampen mot islamska staten har gett kurdiska styrkor i Irak och Syrien stor internationell uppmärksamhet. Den uppmärksammade rollen med att undsätta de etniska yazidis väcker sympatier och har gjort det lätta att stödja dem. Helgurd Hekmat som är talesman för peshmerga administrationen säger att de kurdiska styrkorna har tillräckligt med folk men behöver mer militärt understöd.

Ryssland, Frankrike, EU
2015-9 s 14
"Europas extremhöger älskar fortfarande Putin"
Trots annekteringen av Krim och inbördeskriget i Ukraina.
Vladimir Putin försvarar ryssarnas agerande i Krim med att man måste stoppa faschisterna i Ukraina. Samtidigt finansierar han extremhögdern i Europa, som exempelvis Marine Le Pen och hennes Front National i Frankrike. Och Europas högerextremister älskar honom tillbaka.
Enligt en undersökning skulle Marine Le Pen vinna ett presidentval i Frankrike om det vore val idag i stället för 2017. Hon har högröstade anhängare speciellt bland Europas återuppväckta högerextrema. En hel del högerextrema och ultranationalistiska europeiska politiker delar hennes tillgivenhet för den ryska ledaren. De hyllar den religiösa nationalismen och de konservativa värderingarna. För att säkra upp det hela har Putin uppbackare också böland Europas vänsterradikala med Greklands nyvalda regering i spetsen. I Europaparlamentet har Putin ett stort block av support i Bryssel med nära en fjärdedel av ledamöterna.

Ukraina, Flyktingpolitik
2015-9 s 15-18
"Ukraina låser in sina flyktingar"
I interneringsläger - och på uppdrag av EU. I Bryssel gör man allt man kan för att förhindra att flyktingar når "Fästning Europa", bland annat så finansierar man de byggen som fungerar som fängelser för migranter i Ukraina. Asylsökande som vistats i dessa interneringsläger för illegala migranter vittnar om förfärliga förhållanden och rena övergrepp. Ett ligger i Pavshino i västra Ukraina.
Redan under åren 2000 - 2006 fick Ukraina 35 miljoner euro från en EU-fond för att stödja forna Sovjetstater, pengarna var i första hand avsedda för att förbättra säkerheten längs landets gränser.

Zimbabwe
2015-9 s 19 -20
"Nu äter vi tårta"
Robert Mugabe förbereder sitt överdådiga födelsedagsfirande.
Zimbabwes president Robert Mugabe ska tillsammans med sina 20 000 gäster avnjuta sin 91:a födelsedagsfest på en lyxig resort nära Victoriafallen. Hela kalaset går på en miljon dollar. President Mugabe är inte den som drar sig för pompa och överdåd - trots landets skyhöga arbetslöshet, och trots att ett växande antal barn svälter. Mugabe är den äldste statschefen på planeten.
Zimbabwe är en nation med 14 miljoner invånare som rankas lågt i alla globala utvecklings - ich styrelseindex. Landets inkomst per capita 2013 var 600 dollar, vilket placerar landet på 227:e plats i världen.

Chile
2015-9 s 21
"Ett nytt valsystem ska liva upp politiken"
Det nya valsystemet ska sätta stopp för det som presidenten kallat för "ständigt oavgjort" mellan vänster och höger, vilket gjort politiken tråkig och stängt väljarna utanför. Färre än hälften av de röstberättigade brydde sig inte om att rösta i det senaste valet.
det nya systemet kan orsaka politisk splittring och göra regerandet svårare. Men det kan vara värt risken.
Det valsystem som Pinochet lämnade efter sig för 25 år sedan, då han lämnade den politiska arenan, har hängt med sedan dess. Nu ändras systemet och de små partierna kommer att få en möjlighet att komma in i såväl parlamentets underhus som överhus.

Italien, Samhälle, Flyktingpolitik
2015-9 s 22-24
"Bland kaktusar och sopor"
Allt fler och allt yngre afrikanska flickor prostituerar sig på Sicilien.
Alla de prostituerade kvinnor som står längs vägen mellan Catania och Gela är afrikanskor. De säljer sina kroppar längs dessa dikesrebar bara en kort tid innan de placeras någon annanstans. De ljuger om vad de heter och hur gamla de är för att slippa bli upptäckta som prostituerade, ellegala invandrare. Flickorna har fångats upp i sina hembyar eller städer, ofta av kvinnor som själva prostituerar sig och som står flickornas familjer nära. De lovas en väg ut ur nöden; till ett gott liv med pengar. När de väl kommer till Sicilien blir de utnyttjade och beroende av sina "mammor".

Grekland
2015-9 s 25-26
"Angela Merkel borde läsa Tysklands historia innan hon vägrar lyssna på grekerna förslag"
En artikel av Torsten Rönnerstrand, samhällsvetare och docent i litteraturvetenskap.
Den spartanske härföraren och kungen Leonidas i slaget vid Thermopyle år 480 f.Kr motsvaras i dag av Greklands "heroriske" finansminister Yanis Varaofakis, som liksom honom gjorde tappert motstånd i bataljen i Bryssel mot den sk Trojkan, EU, ECB och Internationella Valutafonden men förlorade. Kraven på besparingar, avregleringar och privatiseringar av vinstgivande statsföretag stod kvar.

Zimbabwe
2015-9 s 27
"Vi får ingenting för pengarna...!"
De nya mynten skapar debatt. Ska zimbabwierna återinföra sin egen valuta?
När inflationen steg mot 80 miljarder procent under 2008 - 2009 övergav zimbabwierna sin Zim-dollar till förmån för den amerikanska dollarn. Sedan dess har affärsinnehavare som saknat amerikanska mynt varit tvungna att som växel använda pennor, godis och tuggummi.
Den rena härdsmältan i ekonomin undviks tillfälligt genom penningaförsändelser på upp till 500 miljoner dollar per år från zimbabwier utomlands, tillsammans med växande offentliga underskott och utländska bistånd. T ex betalar USAs skattebetalare 25 % av zimbabwiernas sjukvårdskostnader.

Sydafrika, Turism, Flyktingpolitik
2015-9 s 28
"Nya stränga regler för turister kan bli en ekonomisk katastrof"
Sydafrikas ekonomi haltar betänkligt menturismen blomstrar och drog in närmare 11 miljarder dollar förra året - men nu vill man införa det strängande regelsystemet i hela världen för dem som vill besöka landet. Barn under 18 år måste exempelvis ha med sig fullständig födelseattest med båda föräldrarnas namnteckningar. Om en av föräldrarna är avliden måste detta bevisas med en medhavd dödsattest. Reglerna är till för att stoppa människohandeln, men hotar att dumpa hela turistnäringen.

IT
2015-9 s 29-30
"Miljarder mobiltelefoner är hackade"
Amerikanska och brittiska spioner har hackat sig in hos världens största simkortstillverkare vilket gett dem obegränsad tillgång till miljarder mobiltelefoner jorden runt. Nu väntas en internationell tvist om spionorganisationernas överdriva nit.
Enligt dokument som visselblåsaren Edwars Snowden nyligen offentliggjort har National Security Agency (NSA) och dess brittiska motsvarighet hackade sig in i Gemalto, ett holländskt företag som tillverkat simkort, och stulit krypteringsnycklar som gjort det möjligt för dem att i hemlighet övervaka både samtal och data.
Gemalto producerar två miljarder simkort per år för sina kunder.