Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 19

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18       

Kina
2014-19 s 4-5
"Håll kineserna lugna"
För att undvika missförstånd och ett nytt storskaligt krig.
Det är inte konflikten mellan Israel och Iran och kärnvapnen som är den största geopolitiska risken. Inte heller risken för permanenta oroligheter i den instabila bågen som nu sträcker sig från Maghreb hela vägen till Hindu Kush. Det är inte ens risken för ett nytt kallt krig mellan Ryssland och väst om Ukraina. Den största risken mot freden är Kinas uppgång som stormakt och dess skakiga relationer med USA, väst och grannländerna.
Historiskt har militära konflikter uppstått när en ny stormakt vuxit fram och konfronterat den rådande stormakten.
Varför blir spänningarna bland Asiens stormakter allvarligare och varför just nu?
1. Flera länder har valt eller kommer att välja ledare som är mer nationalistiska än sina föregångare.
2. Dessa länder står inför krav på strukturreformer för att upprätthålla en hög tillväxttakt. Misslyckas de kan utländska "fiender" få skulden.
3. Många tvivlar på USA styrka att garantera säkerheten i området.
4. Man har inte som i Europa gjort upp om hemskheterna under andra världskriget vilket kan skapa nychauvinistiska känslor.
Det är en dödlig kombination av faktorer som riskerar att leda till militär konflikt i en viktig region i den globala ekonomin.

2014-19 s 6-7
"Spelar storleken någon roll?"
Kina är på väg att gå om USA som världens största ekonomi, sedan USA haft topplaceringen sedan 1872, men vad ligger bakom siffrorna? Och hur stor relevans har de för kinesernas liv och levnadsstandard?
Innan de senaste beräkningarna rankades Kinas ekonomi på plats 93 när det gäller köpkraft per capita, enligt internationella valutafonden. Det var långt efter länder som Libyen, Azerbajdzjan och Surinam! Den genomsnittliga levnadsstandarden har visserligen tydligt ökat kraftigt men den ekonomiska tillväxten har fördelats väldigt ojämnt.
Sedan finanskrisen har Kina bidragit med en fjärdedel av den globala tillväxten!
Om man lägger till den gråa ekonomin, en stor och blomstrande sexindustri, ett stort antal illegala gatuförsäljare och andra tjänstesektorer, har den kinesiska ekonomin gått om USA för flera år sedan!

2014-19 s 8-9
"Återinför godsägarna!"
Kinas tjänstemän vill ha tillbaka stora och familjeägda lantbruk. Sedan januari förra året har termen "familjegården" blivit på modet i kommunistpartiets ordförråd. Begreppet innefattar en verksamhet i mycket större skala och liknar hur jordbruks bedrivs i USA och Europa. Premiärminister Li Keqiang menar att det är omöjligt att öka produktionen av livsmedel med gårdar som i genomsnitt är mindre än ett tunnland - 5000 kvadratmeter. De måste slås samman till större gårdar.
Många vanliga kineser ser emellertid ironin i att partifunktionärer nu skyndar för att hjälpa en framväxande klass av storskaliga privata lantbrukare.

Ryssland
2014-19 s 10-11
""Putin är inte post-kommunist, han är post fascist"
När man söker efter rätt historisk analogi bör man fokusera på händelserna i Rom 1919 i stället för Sarajevo 1914. Hos Putin återfinns kroppskulten, den högdragna självhävdande retoriken, nervärderandet av motståndarna som degenererade, föraktet för demokrati och parlamentarism och den överdrivna nationalismen.
Det som driver Putin är rädslan för att bli omringad - hotet från de krafter vill hålla nere det ryska folket eftersom de är rädda för deras inre styrka. Det är en kamp mot feminiseringen av samhället, ytligheten i materialismen, mot urgröpta värderingar och mot upplösningen av alla traditioner.

Ryssland, Ukraina, Historia
2014-19 s 12
"Dagens pro-ryssar liknar gårdagens bosnienserber"
Det ryska folket blev en av de största, om inte den största etnisk gruppen i världen som delats på grund av gränser, sade Rysslands president Vladimir Putin i mars då han meddelade Moskvas annektering av Krim. Slobodan Milosevic, Serbiens avlidne starke man, beklagade den serbiska nationens öde i liknande ordalag 1991.
Gårdagens Republika Srpska i Bosnien liknar dagens Folkrepubliken Donetsk i Ukraina. I Donetsk leds enheten av Denis Pushilin, en före detta casinocroupier som på 1990-talet kopplades till MMM, ett ryskt pyramidspel.

Frankrike
2014-19 s 13-14
"Muslimerna i Marseille"
Bakom hamnkvarterens nybyggda och putsade fasader döljer sig dess skuggiga baksida. Det är där de flesta muslimer bor, i de norra stadsdelarna. Med hög arbetslöshet, fattigdom och narkotikabrott. I det tredja arrondissementet är andelen fattiga 55 %, mer än dubbelt så hög som stadens genomsnitt. Rivalitet mellan narkotika gäng leder ofta till våldsamheter. Tidigare röstade flertalet muslimer i dessa områden på vänstern, men nu vänder sig många till Marine Le Pen och extremhögern. En anledning är att de inte gillar socialisternas progressiva socialpolitik särskilt inte inställningen till homoäktenskap som legaliserades förra året. Men muslimerna oroar sig också för den ökade förtjusningen för hårdföra utländska salafister. Från hela landet har över 250 unga franska jihadister rest till Syrien, också tonårsflickor.
Hollande är den mest impopulära franska presidenten i modern tid.

Marocko
2014-19 s 16-18
"Rabat blickar söderut"
Mohammed VI på rundtur i Afrika söder om Sahara. Den marockanska kungens Afrikaresa innebär en vändpunkt i relationerna med grannarna söder om Sahara. Aldrig tidigare har en marockansk monark tillmätt denna region någon större uppmärksamhet. Snarare tvärtom. Men skälet till vändningen är flera och tidpunkten bästa möjliga.
Svarta Afrika har av tradition betraktats med en blandning av likgiltighet och förakt. Men nu talas det om panafrikansk solidaritet. Orsaken är främst de minskade handelsförbindelserna med EUs länder och det fortsatt blockerade förhållandet till Algeriet. Främst inriktar sig Marocko på fyra "svarta" länder, Gabon, Mali, Guinea och Elfenbenskusten.

Afrika, medicin, Uganda
2014-19 s 19
"Hiv i Afrika, Dödlig fångst i Uganda
Sexarbetare ger avkoppling efter en farlig natts fiske på Victoriasjön"
I den ugandiska staden Kasensero, på gränsen till Tanzania, har 43 % av invånarna HIV. Det var också i denna trakt som smittan för många decennier upptäcktes. Längst hela kusten är det vanligt att uppsöka horor och bordeller trots de stora riskerna för att smittas av HIV. Fiskarnas argument för att ha samlag med dessa sexarbetare är att fisket innebär så stora risker att omkomma så de planerar inte för sin framtid. Taxan för en prostituerad är låg, 2 - 3 dollar.
Myndigheterna i Uganda menar att djurattacker, bristfälliga redskap, osäkra båtar och oförutsägbart väder dödar ungefär 5000 människor på sjön varje år.

Handel, Ekonomi, USA
2014-19 s 20-22
"Åtal väntar på Wall Street, Storbankerna är inte längre immuna"
Credit Suisse och Frankrikes största bank, BNP, kan bli de första bankerna som tvingas erkänna sig skyldiga till brott på två decennier. Crédit Suisse för att de erbjudit skatteplanering för amerikaner, BNP Paribas för att ha gjort affärer med svartlistade länder som Sudan. Och då kan åklagarna avvisa misstankarna om att "jättarna" blivit för stora för att kunna åtalas från den amerikanska kongressen.
Underlåtenheten att åtala bankerna och deras chefer har orsakat en folkstorm. Det finns en uppfattning att finansverksamheterna på Wall Street som en gång ansågs vara för stora för att gå i konkurs, nu är för stora för att åtalas. Uppfattningen att Wall Streets jättar är för stora för att buras in upprör.

USA, Samhälle
2014-19 s 23-25
"Fattiga amerikaner är fattigare än någonsin"
Trots bil, platt-TV med interuppkoppling så är många amerikaner fattigare än arbetarklassen under andra världskriget. Amerikaner, även många av de fattigaste, kan dock leva på en nivå av materiellt överflöd som var otänkbar för bara en eller två generationer sedan. Men de har varken råd med att spara eller investera långsiktigt. och de har inte råd med varken utbildning eller bra sjukvård som blivit mycket dyrare. Detta obestridliga ekonomiska faktum har blivit föremål för en bitter politisk debatt i år, ett halvt sekel efter att president Lyndon B. Johnson förklarade krig mot fattigdomen.
Fattiga familjers ekonomi och livsstil är bräcklig. Även med en fast lön är det svårt att kunna betala räkningarna och att spara är en omöjlighet. De globala ekonomiska trender som hjälpt till att sänka priserna på många varor och tjänster har också begränsat de välbetalda industrijobben som en gång var tillgängliga för en stor grupp amerikanska arbetare.
Republikanerna vill komma åt fattigdomen genom att se över befintliga program för att uppmuntra till mer arbete medan demokraterna vill ge mer stöd till de fattiga, öka akassan och höja minimilönen.

Indien
2014-19 s 26-27
"Syndabocken är på väg ut"
Indiens avgående premiärminister är en enkel måltavla, men kritikerna är för hårda.
Efter ett decennium som premiärminister går Manmohan Singh i pension i maj månad. Även före detta anhängare kalla honom omväxlande för fumlig, tillbakadragen, en mes och en babu (en byråkrat som fått ett jobb över sin förmåga). Hans troliga efterträdare, Narendra Modi i Bharatiya Janata Party (BJP) hånar det som "ekonom-premiärministern" lämnar efter sig nu när inflationen stiger och tillväxten avtar.
De mest hätska kritikerna kommer från hans eget parti. Kongresspartiet förväntar sig ett tungt nederlag när det nationella valresultatet tillkännages den 16 maj. Man behöver en syndabock. Många anser att premiärministern avstått makten till familjens matriark Sonia Gandhi som lindar partiet runt sitt lillfinger.
Men mycket positivt har skett i Indien under Manmohan Singhs tid. Världsbanken rankade nyligen landet som världens tredje största ekonomi - efter Kina och USA - han har beslutat att minska de enorma subventionerna på bensin och diesel och skapat stabila relationer med Pakistan.

2014-19 s 28
"Skådespelare, cricketspelare, kriminella…"
Indiska kandidater inför valet.
Bland 7562 potentiellt blivande parlamentsledamöter kunde Föreningen för demokratiska reformer (ADR), en civil aktivistgrupp, konstatera att 106 förklarade sig själva som analfabeter och 17 % är åtalade för olika brott, medan 2038 uppgav att de var miljonärer, vilket dock inte verkar avskräcka väljarna. Kriminalitet verkar vara populärt. Väljarna ser dem som handlingskraftiga och effektiva.
Gangsters söker sig till politiken.
Artister och kändisar är också populära kandidater, men de är sällan närvarande i parlamentet när de väl blivit valda. Kändisskapet är vanligare än politisk talang bland valbara kandidater till parlamentet i Indien.

Terrorism, Colombia
2014-19 s 29-30
"Holländskan förhandlar för FARC"
Som gerillasoldat för FARC slussades Tina Nijmeijer från Colombias djungel efter 10 år till förhandlingsbordet i Kuba. Nu, som representant i de rådande fredssamtalet, är hon fri att resa hem till Holland igen. Men det vill hon inte. "Mitt liv är i djungeln", säger hon.
Hon valde en gång en av världens hårdaste och farligaste terrororganisationer därför att ett tryggt medelklassliv i Holland med ett borgerligt arbete, en man och barn gjorde henne frustrerad. Hon försvarar nu även gerillans mest våldsamma handlingar till exempel tvångsaborter, narkotikaförsäljningen, kidnappningarna och landminor som dödar civilbefolkningen.
Men hon önskar sig också att en dag kunna vakna upp utan att känna sig hotad och så skulle hon vilja träffa sin familj igen. Det är inte så lätt, en amerikansk domstol har redan dömt henne som terrorist.

http://www.spiegel.de/international/world/a-meeting-with-dutch-farc-member-tanja-nijmeijer-a-966813.html
http://www.houstonchronicle.com/news/world/article/Colombian-rebels-release-rap-video-5474760.php

Indien
2014-19 s 31
"Indisk tonåring strypt och hängd för att han trotsat kastsystemet"
En pöbel hängde en tonåring i ett träd för att han haft ett förhållande med en flicka från ett högre kast än han själv, meddelar polisen i Mumbai. Tre män är anhållna för dråpet varav den yngste är flickans bror! Polisen söker nu ytterligare sju män som misstänks ha deltagit i lynchningen. Flickans bror och en grupp av hans vänner såg paret sittande på marken. De angrep pojken och ströp honom med ett rep och hängde därefter upp kroppen i ett träs.
Kastsystemet är enligt lag förbjudet i Indien men traditionerna lever starkt vidare och genomsyrar vardagen i många landsbygdsorter.

The Sidney Morning Herald
"India low-caste teenage boy killed by mob"
http://www.smh.com.au/world/india-lowcaste-teenage-boy-killed-by-mob-20140501-zr25q.htmlS