Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 51

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50     

Globalt, FN
2014-51 s 4-5
"Vem ska dominera världen?"
Det globala maktspelet.
Fem mäktiga imperier i världen laddar för ett ekonomiskt krigsspel som kan sluta med att ingen vinner.
Putin håller tal och rubeln faller. ECB håller tal och börserna rasar. Japans regeringschef kallar till nyval och yenens avstånd till dollarn ökar. Allt detta har hänt under de senaste sex veckorna av ett redan besvärligt år.
Efterfrågan på olja minskar då tillväxtmarknaderna bla Kina avtar samtidigt som utbudet ökar sedan USA blivit världens största oljaproducent. Detta skadar särskilt Ryssland, Venezuela och Iran.
Fem imperium drabbas på olika sätt. Japan, Kina, Ryssland, EU och USA. Mest bekymmer har Ryssland.

Frankrike
2014-51 s 6-9
"Emmanuel Macrons omöjliga uppgift"
Den nya, unga och upphöjda ekonomiministern förväntas reformera Frankrike.
Den 36-årige ekonomiministerna Emmanuel Macron har fått i uppgift av president Hollande att reformera Frankrike. Det kommer inte att bli lätt. Socialisterna är misstänksamma mot honom och partiets vänsterflygel förbereder sig redan på strid. Emmanuel Macron har varit Frankrikes ekonomiminister i knappt fyra månader och blivit kallad allt från "extremt målinriktad" till "ljuset i tunneln" och "karriärist". Tidningen Marianne beskrev honom nyligen som en "ulv i fårakläder". Det finns vissa inom Francois Hollandes inre krets som säger att han är presidentens "sista chans".
Emmanuel Macron har lagt fram sitt första viktiga lagförslag till regeringen i Paris, den sk "Lois Macron". Partiet motsätter sig lagförslaget. Han hopps på att kunna öppna upp landets överreglerade, statiska arbetsmarknad. Åtgärderna är en del av den sk "Ansvarspakten" som introducerades av Francois Hollande i början av året. Macron säger att han är väl medveten om att fransmännen har ett trovärdighetsproblem efter alla tomma löften. Detta bäddar för högerpopulisterna med Marine Le Pen som ledare för Front National.

Arabvärlden, Islam, Terrorism
2014-51 s 10-11
"Staten övervakar imanerna och formar deras predikningar"
Över hela arabvärlden skärper regimerna sitt grepp om moskéerna. Genom exempelvis övervakningskameror, förtryckta predikningar, speciella certifikat och jourtelefon för angivare kontrollerar staten imamernas budskap och tolkning av islam.
I Saudiarabien har radikala element, troligen uppeldade av IS-propaganda, på sistone angripit "otrogna" västerlänningar men också shiamuslimer i en kedja av små, men dödliga terrorattacker.
I Turkiet utövar en religiös byråkrati, känd som Divanet, som sysselsätter 121 000 anställda, monopol över predikningarna. Även i Tunisien och Marocko sprider regimen som motvikt en mer tolerant versionen av islam. Ett mål är att motverka spridningen av extrema salafistiska idéer på platser som Mali och norra Nigeria.
I Egypten krävs i ett dekret att alla imamer måste licensieras av regeringen och att politiska diskussioner förbjuds i moskéer. Via ett journummer kan troende avslöja brott bmot dessa dekret.

Italien, maffian, terrorism
2014-51 s 12
"Maffian flyttar sina positioner"
Italiens brottsorganisationer har spridit sig från syd till norr.
Bland Italien största maffiaorganisationer är det `Ndrangheta i Kalabriens bergstrakter som allra tydligast spridit sina djupa sydliga rötter norrut. Den sysslar med "beskyddarverksamhet", narkotikaförsäljning, politisk korruption, illegal sophantering och kidnappningar.
En sex år lång utredning kartlägger deras närvaro i det industriella norra Italien, den är stor och den växer. Utredningen kulminerade i att fler än 150 personet arresterades.
I dag har Italien hamnat på sista på EUs sista lista över länders transparens och graden av korruption.

Thailand, Tsunamin
2014-51 s 14-18
"Tsunamien svepte med sig en hel kultur"
På ögruppen Mo Ku Surin (i Indiska Oceanen utanför Thailands västkust) förändrade den "sjunde vågen" livet för alltid.
Läran om laboon, "en fantasi val", eller den sjunde vågen har i tusentals år gått i arv hos det animistiska mokenfolket som levt mycket nära havet. Barnen lär sig simma innan de kan gå.
Redan som barn är vattnet ett elementsom passar dessa människor. Deras förmågor att hantera såväl havet självt som fiskar och andra djur är enastående.
De är havsnomader och har alltid varit självförsörjande.
Deras språk rymmer inte ord som "vill ha, "ta"eller "min". Pengar och materiella ting har aldrig haft något stort värde för dem.
Deras traditionella kabangbåtar i trä byggdes för att visa att de inte har något att stjäla. Tsunamin den 26.12 2004 svepte inte bara bort hela byar på ögruppen Mo Ku Surin. Den svepte bort en hel livsstil som funnits i 4000 år. Myndigheterna försökte hjälpa till med att bygga upp ett modernare samhälle för dem men inte med det resultat man kanske förväntat sig. Kristna bad moken folket att konvertera till kristendomen.
The Guardian:
" Tsunami, 10 years on: the sea nomads who survived the devastation"
http://www.theguardian.com/global-development/2014/dec/10/indian-ocean-tsunami-moken-sea-nomads-thailand
Undervattensfolket
http://www.svd.se/kultur/undervattensfolket_491291.svd

Samhälle, Handel
2014-51 s 19-20
"Framtidens lyx är upplevelser!"
För att vinna på den växande marknaden av lyxvaror måste man erbjuda mer än bara tjusiga prylar. I dag är det mer intressant att få kicka boll med David Beckman, eller kanske göra en cykeltur från Venedig till Rom än att skryta med dyrbara prylar. Det handlar om att kunna skryta med att ha gjort något som andra inte kan göra. Även kinesernas önskemål har förändrats från att "vilja äga till att vilja göra".
Vad som räknas som upplevelser som människor är beredda att betala för har förändrats. De ska vara genomarbetade, mer privata och ibland också nästan helt utan konventionell bekvämlighet.

Samhälle
2014-51 s 21
"Kampen mot hungern är ett växande problem i Storbritannien"
I Storbritannien växer behovet av att hjälpa de fattiga och utsatta att äta sig mätta. Orsakerna är många och väsentligen strukturella; det är ont om snabba statliga lösningar. Ofta handlar det om personer som satt sig i skuld pga av spelberoende och drogmissbruk.
För hjälpinsatserna måste välgörenhetsorganisationerna rycka in med matpaket och bespisningslokaler, så kallade Foodbanks. Som växt från 50 till 420 på fyra år.
Hjälpen behövs överallt; även i Londons fina och förmögna kvarter.

Samhälle, Medicin, Afrika
2014-51 s 22
"I världens fattiga länder dör alltfler redan som unga"
Kroniska sjukdomar som diabetes, cancer och hjärtsjukdomar ökar snabbt i låg- och mellaninkomstländer och de drabbar betydligt yngre människor än i de rika länderna.
Sjukdomarna får dessutom större konsekvenser i de fattigare länder.
Detta enligt en rapport som satts samman av de oberoende tankesmedjan Council of Foreign Relations.
I rika (välfärdsländer) länder är det sk välfärdssjukdomar som diabetes, cancer och hjärtsjukdomar som skördar flest offer. I utvecklingsländerna var det tidigare med infektionssjukdomar som malaria och tuberkulos. Men där har folkhälsan nu förbättrats och världfärdssjukdomarna som dödsorsak har tagit över även där. Det är särskilt yngre personer som drabbas. Många människor i arnetsför ålder dör tidigt i aida.

Samhälle
2014-51 s 23-25
"Så känns det att tortera"
Senatens rapport om de som torterar: Tortyren ger "toxiska nivåer av skuld och skam".
Vi vet mycket om vad som händer med de torterdae fångarna. Men hur påverkas förhörsledarna av de hårda metoderna? Enligt studier gjorda av Professor Darius Rejali vid Reed College är de som torterar inte några "rötägg", de är inte sadister. Det handlar tvärtom om människor som i första hand blivit utvalda, därför att de är lojala, patriotiska, och kan bevara en hemlighet. Men varför börjar de använda övervåld? Vad får dem att gå över alla gränser?
Det handlar om en blandning av "inre konkurrens", stress och en känsla av överlägsenhet.
De börjar konkurrera med varandra, om vem som är mest brutal.
Att förhöra leder snart till utbrändhet och förhörsledarna uppvisar efterår liknande posttraumatiska stressymptom som deras tortyroffer.
Rejali ger råd: "Säg aldrig ja till tortyr. Ditt land kommer aldrig att tacka dig för det".

IT
2014-51 s 26-27
"Hemlig kapprustning i cyberrymden"
Ett hotfullt datavirus gav nyligen upphov till internationella rubriker: i åratal ska ett skadligt dataprogram ha spionerat på företag och myndigheter, framför allt i Saudiarabien och Ryssland. Detta virus som dess upptäckare döpt till Regin är så utstuderat att det bara kan finnas en statlig uppdragsgivare bakom det. Men vilket land det är som har skapat Regin och vilken framgång det har haft är fortfarande oklart.
Att cybervapen kommer att sättas in i krigföringen är en logisk utveckling. Den teknologiska utvecklingen har redan gång på gång präglat och förändrat krigföringen. Tänk på uppfinningen av svartkrut, flygplan,kärnvapen och även drönare.
Ett cyberangrepp mot ett land kan få fatala konsekvenser eftersom samhälleni väst i allt högre grad är beroende av internet; inte bara krigsmakten utan också finanssystem, offentlig infrastruktur och kommunikationer präglas numera i stor utsträckning av nätet.

Flyktingpolitik, Tyskland
2014-51 s 28-29
"Berlin klarar inte att hantera flyktingströmmen"
Görlitz Park är en fallstudie av den misslyckade invandringspolitiken i Berlin: Langare, huvudsakligen frånAfrika, kan i stort sett ostört handla med sina varor medan poliser och politiker hjälplöst ser på.
När den öppnades 1990 var glädjen stor men 20 år senare hade parken blivit en symbol för narkotikahandel och misskötsel av det offentliga rummet.
Sedan många år kan knarkhandlare, främst från Västafrika och arabvärlden handla helt öppet med hasch, marijuana och tyngre droger.
Stadsdelsnämnden som leds av De Gröna och Koalitionen i Stadsfullmäktige beskyller varandra för att vara ansvariga.
I Berlin härskar den organiserade ansvarslösheten. Flyktingarna i Kreuzberg har ett särskilt starkt stöd från den politiska vänstern. Berlins inrikesminister, Frank Henkel, vågar inte förstöra det illegala lägret i Kreuzberg av rädsla för gatustrider med den radikala vänsterns "svarta block".

Kina, Samhälle
2014-51 s 30
"Tomtar som spelar saxofon och får som bär tomteluvor"
Kineserna har gripits av julyra - och det med besked! Julen varar i vissa fall året om med anventsstjärnor och annat pynt, men det är förstås så här års som den exploderar på allvar. Den kinesiska julen har ingenting med kristendom att göra, den är helt och hållet en hedonistisk historia. Kristusgestalten är mindra känd än jultomten.
Liksom i väst är julen i Kina en glädjens tid för att shoppa och köpa presenter.
Under de första decennierna av kommunistiskt styre i Kina förbjöds kristendomen och alla övriga religioner. Nu finns det tiotals miljoner kristna i Kina och religioner av alla slag har blommat upp. Men detta har lite att göra med landets snabbt växande fascination för julen.
I städernas shoppingcenter står får med tomteluvor. Det nya året som börjar i februari är nämligen "Fårets år".
Rent produktionemässigt är Kina julens mästare. Kina står för mer än 60 % av alla julprydnader i hela världen och förra året kom dessa från en enda by, "julbyn" Yiwu, i den östra provinsen Zhejiang.
Father Christmas Is Now Better Known Than Jesus In China

Read more: http://uk.businessinsider.com/christmas-celebrations-oh-what-fun-2014-12?r=US#ixzz3Md4E9O9L
http://uk.businessinsider.com/christmas-celebrations-oh-what-fun-2014-12?r=US