Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 37

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 34 35 36           

Syrien
2015-37 4-5
"Assads styrkor har dödat fler än IS"
Medan världens ögon riktas mot IS fasansfulla härjningar så är det tyst om det fruktansvärda lidande som Assads styrkor orsakar.
Assads brutalitet gynnar IS. Människor som utsatts för den syriska regeringens stridsflyg sluter sig till rebellerna i kampen mot regeringen. Första halvåret dödade regeringsmilisen 7894 människor medan IS dödade 1331 enligt Syriens nätverk för mänskliga rättigheter.
Konflikten inleddes är 2011 efter ett uppror under den Arabiska våren. Assad har alltmer litat på sitt flygvapen - med stöd av Ryssland. Idag har Assad kontroll över mindre än hälften av sitt territorium.
De stigande dödstalen underblåser en utvandring som överväldigat Turkiet, Libanon och Jordanien med miljoner syriska flyktingar som i allt högre grad strömmar in i Europa.

Flyktingpolitik, Storbritannien, Tyskland
2015-37 6
"Jag skulle använda gevär för att hålla dem borta"
I tyska tabloider välkomnas flyktingar, men i Storbritannien föreslår pressen att man ska kalla in armén för att hålla dem borta.
I både Storbritannien och Tyskland finns en stor opinion som motsätter sig invandring. Upp till 40 motsätter sig invandring. Ändå har nästan alla tyska medier omfamnat den flyktingvänliga hållningen. I Storbritannien däremot har tidningen Daily Express, varnat sina läsare för en flyktingström. Och andra vill använda gevär för att hålla dem bort "Vi kunde hålla Hitler borta, men inte några tusen utmattade flyktingar"!

Flyktingpolitik, Historia
2015-37 7-8
"Tiden då tyskarna själva tvingades fly"
Det har sagts att den flyktingkris som nu skakar världen är den värsta sedan andra världskriget. Det är en alarmerande tankte med bitter eftersmak när man jämför bristen på medkänsla med 1930-talets judiska flyktingar med vad som visas arabiska eller afrikanska flyktingar år 2015. Det finns ännu en flyktingkris som man borde minnas, den för 70 år sedan. Då var flyktingarna tyskar.
Historikern R M Douglas som har skrivit en av få böcker på engelska i ämnet massutvisningar i slutet av andra världskriget om massutvisningen av etniska tyskar från Polen, Tjeckoslovakien och Sovjetunionen. Han har kallat denna för den största enskilda folkomflyttningen i människans historia, där 12 till 14 miljoner civila flyttade på bara några få år.
Utvisningarna stämplade Europa för all framtid. De förändrade radikalt den etniska sammansättningen i Central och Östeuropa. Landet rensades på tyska samhällen som i en del fall hade existerat i århundraden men som nu sågs som uppviglare.
De invandrare som nu är på väg till Europa har inte fördelen av en gemensam kultur eller gemensamt språk men de kommer till ett betydligt mer stabilt Europa.

Flyktingpolitik
2015-37 9
"Egyptisk miljardär vill köpa en ö till världens flyktingar"
Nyligen presenterade den egyptisk telemiljardären Nguib Sawires en djärv plan för att lösa världens flyktingkris. Om Grekland eller Italien skulle mtillåta honom att köpa en ö, förklarade Sawiris på Twitter, skulle han använda den för att ge rum åt flyktingar. Sawiris, vars nettoförmögenhet uppgår till cirka tre miljarder dollar, föreslog att ön kunde fungera som ett "nytt land" för migranter.
En annan rik affärsman Jason Buzis har föreslagit att skapa en "flyktingnation". Det finns många statslösa som skulle behöva en egen plats där de kan leva i säkerhet och arbeta som alla andra.

Stillahavsöarna
2015-37 12-15
"Den långa resan hem"
Runt 1500 öbor tvångsförflyttades från Chagosöarna till Mauritius i slutet av 1960- och början av 1970-talet. Britterna hade skänkt bort öarna till amerikanerna för att ge plats för en amerikansk militärbas. På 50-talet ville den amerikanska marinen ha framskjutna baser nära Sovjetunionen.
Öborna fick bygga upp ett nytt liv så gott de kunde och utan att få någon ekonomisk hjälp. Nu finns det äntligen hopp om att de kan få flytta hem igen. Chagosöarna är en grupp av 55 öar som blev koloniserade av holländarna på 1500-talet. De förde med sig slavar som skulle sköta kokosplantagerna. Sedan styrde fransmännen fram till 1814, då de avstod öarna till britterna.

Historia, Indien, Sydafrika
2015-37 16-17
"Var Mathatma Gandi rasist?
En ny bok beskriber en annan sida av den fredsälskande Gandhi än den som vi är vana vid att se. Han benämner svarta sydafrikaner som råa, lata och nakna vildar. Indierna står på en högre nivå, bland annat därför att de tillhör indo-ariska rasen och härför har mycket gemensamt med européer. Att indierna ibland buntas ihop med "infödingarnas" i det segrererade Sydafrika tycker han är förödmjukande.
En ny och kontroversiell bok av två aydafrikanska universitetsprofessorer avslöjar chockerande detaljer om Gandhis liv i Sydafrika mellan 1893 och 1914.
Boken utmanar det sätt som vi har lärt oss att se på Gandhi.

USA
2015-37 18-19
"Vad Obama bör göra med Iran härnäst"
En krönika av Nicholas Burns professor på John F. Kennedy School of Government.
Obama bör inte nöja sig att ha fått igenom sitt förslag i kongressen om kärnavtalet med Iran. Obama behöver en omfattande amerikansk strategi för att hejda Irans stöd till terrorism och tydligt förklara att hans efterträdare inte kommer att tillåta att Iran blir en kärnvapenmakt inte heller i framtdien. USA måste även vinna den långsiktiga kampen om makt och inflytande i Mellanöstern. Föra en politik med tvingande diplomati och slå tillbaka mot Irans växande inflytande i Mellanöstern.
Vidare slå fast att USA kommer att använda militärt våld mot Iran om landet bryter mot avtalet och börjar utveckla kärnvapen. Obama bör också förnya avtalet om militärt bistånd mellan USA och Israel som löper ut 2017 och bilda en stark regional koalition med moderata arabstater och pressa Iran politiskt att avsluta sitt stöd till al-Assads blodiga regim i Syrien.

Syrien, IS, Terrorism
2015-37 20-23
"Kriget mot den islamistiska terrorn"
CIA har inlett en hemlig aktion för att spåra och döda misstänkta terrorister. Drönarattacker mot IS-ledare i Syrien.
CIA trappar upp sin inblandning i kriget i Syrien. Nu satsar man på att oskadliggöra högt uppsatta personer inom terroristgruppen IS.
- Vi identifierar personerna och jagar dem, säger en högt uppsatss amerikansk tjänsteman. CIA och Joint Special Operations Command, Jsoc, flyger med drönare över Syrien i ett samarbete som genomfört flera nya attacker mot ledande IS-krigare. Den hemliga insatsen mot en brittisk IS-medlem innebär en betydande upptrappning av CIAs inblandning i kriget i Syrien. CIA har mobiliserat sin antiterrorstyrka, CTC, mot Islamiska Staten, som enligt många blivit ett allvarligare hot än al-Qaida.
Till skillnad mot al-Qaida så har IS lyckats inta ett omfattande territorium, organisationen verkar ha tillgång till en oändlig ström av nya rekryter och en lång lista välmeriterande soldater, många av dem tjänstgjorde i den förre irakiske ledaren Saddam Husseins militära armé

Nigeria
2015-37 27
"President Muhammadu Buhari lever spartanskt"
President Muhammadu Buharis förmögenhetsdeklaration visar att han har 150 000 dollar på sitt privata konto.
Buhari har lovat utrota korruptionen som är av en epidemisk art i Afrikas största ekonomi.
Förra månaden redogjorde Garba Sheuha, ansvarig för media och PR hos presidenten för hur mycket man tror saknas i statskassan - en rejäl summa motsvarande 150 miljarder dollar. Garba Sheuha angav inte hela värdet av presidentens och vicepresidentens tillgångar. Buhari äger flera stor fastigheter både i Nigeria och utomlands.

Kina, Venezuela
2015-37 28-29
"Kina hjälper det fattiga Venezuela"
Pengarna ger socialisterna hopp inför valet i december.
När Venezuelas president Maduro bad om ytterligare lån under sitt senaste besök i Peking gick det förvånansvärt lätt trots att Venezuela redan har en skuld på femtio miljarder.
Varför håller kineserna Venezuela under armarna? För att rädda Maduro kvar vid makten? Eller för att det är enda chansen att få alla miljarderna tillbaka?

Ecuador
2015-37 30
"Läckta dokument avslöjar Assanges flyktplaner"
Klä ut sig i maskeraddräkt. Hoppa över takåsarna. Försvinna på Harrods. Uppgifterna publicerades på den ecuadorianska nyhetssajten Focus Ecuador samt på BuzzFeeg UK. Ett annat förslag var att utse Assange till Ecuadors FN-representant och tvinga FN att ge honom en ambassadbil med diplomatisk immunitet. Ecuador garanterade Assange politisk asyl 2012. Han är australiensk medborgare och hotas av utvisning till Sverige. Han vill inte återvända till Sverige eftersom Sverige inte skulle kunna garantera att neka utlämning till USA där han riskerar att åtalas för spionage i samband med de uppgifter WikiLeaks lämnat ut.

Nigeria, Flyktingpolitik
2015-37 31
"Två miljoner har flytt från Boko Haram"
Allt fler nigerianer tvingas från sina hem på grund av Boko Harams massakrer på civila. Mer än 2,1 miljoner människor är nu internflyktingar i nordöstra Nigeria där jihadisterna i Boko Haram har ökat sina attacker.
Över tusen människor har dödats av Boko Harams attacker sedan den 29 maj landets nye president Muhammadu Buhari, kom till makten.
Cirka 90 % har sökt skydd i andra tätorter men resten levar i ett slags läger och saknar både tak över huvudet och mat för dagen. Boko Haram har dödat minst 15 000 personer sedan 2009.
Under de senaste veckorna har Boko Haram geomfört en rad självmordsattacker i Nigeria, Kamerun och Tchad, många har begåtts av kvinnor.