Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 41

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 33 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40     

Vatikanen, Religion
2014-41 s 4-5
" Sex, omgifte och samkönade äktenskap"
I söndags öppnade påve Franciskus ett tvåveckors möte med biskopar och kardinaler från hela världen som syftar till att göra kyrkans lära om familjelivet - äktenskap, sex, preventivmedel, skilsmässa och homosexualitet - relevant för dagens katolska familjer, och lättare att förstå och uppskatta. Som vid alla stora Vatikanmöten har andra intressegrupper dimpt ner i Rom i hopp om att påverka debatten, eller åtminstone för att få lite publicitet medan det finns mycket uppmärksamhet kring Vatikanen.
Fem saker du bör veta om Vatikanens synod kring familjepolitiken:
Vad diskuteras? Kyrkans lära om familjelivet.
Vem kommer till Rom? 191 synodfäder - varav 61 är kardinaler.
Vad får allmänheten veta? Inte mycket information slinker ut.
Vad händer vid sidan om? Olika reformgrupper sammanträder.
Hur slutar det? Den 19 oktober med en saligförklaring av påven Paulus VI.

Tyskland, Nato
2014-41 s 6-8
"Tysklands urusla försvar kan inte försvara Natos globala ambitioner"
Försvars minister Ursula von der Leyen vill stärka Tyskland roll internationellt men de senaste rapporterna tyder på att landets vapenarsenal är i så dåligt skick att Berlin egentligen har väldigt lite att erbjuda vid Natos gemensamma militäroperationer.
Om exempelvis de allierade knackar på Tysklands dörr för ett större engagemang i norra Irak eller Afrika har inte den tyska militärens resurser arr leva upp till detta. I själva verket är det möjligt att världens fjärde störste industrination, som är bland de världsledande inom vapenexport, inte ens klarar av att tillgängliggöra sex stridsflygplan till en USA-ledd koalition i norra Irak. De flesta vapnen är föråldrade.
Tysklands militära utgifter uppgår till 1,29 % av BNP långt under till exempel Storbritanniens 2,0 % och ligger på 14:e plats i EU.
"Vi genomför nedrustning genom slitage", är ett uttryck som idag används flitigt i Berlins politiska kretsar. Försvars minister Ursula von der Leyen är upprörd över försvarets dåliga skick något hon låtit generalerna få veta. De tvingas nu att avge direktrapporter rill henne om sina vapensystem.

Danmark, Forskning
2014-41 s 9
"Danskarna är inte längre lyckligast"
Vad har Panama som gör invånarna så nöjda och glada? Blomstrande ekonomi. Vacker natur. Varma familjerelationer.
Men varför har Danmark trillat ner från förstaplatsen på lyckoskalan till nummer tre? Den sociala solidariteten är på nedåtgående och har ersatts av en ökad individualism, är ett av svaren. Den yngre generationen danskar känner sig ensamma.
En opinionsundersökning av totalt 133 000 personer från 135 länder har fått betygsätta sitt välbefinnande i fem kategorier: meningsfullhet, socialt, finansiellt gemenskap och fysiskt.
Panama toppade i fyra av kategorierna och med grannlandet Costa Rica i tät följd.
Danmark kom på tredje plats.
I Panama tror man att topplaceringen beror på att landets ekonomi blomstrar, att man lyckats behålla sina traditionella värderingar, att familjebanden är starka och att man på söndagar umgås i familjen. Dessutom har landet en vacker natur.

Spanien
2014-41 s 10-12
"Bron som leder till Ingenstans"
Miljonerna rullar in för att stötta Andalusien, Spaniens fattigast region.
Kastas 500 miljoner euro rätt i sjön? Eller var hamnar de egentligen? det ställs allt fler frågor om EU-bidragens effekter till Andalusien - och om de göder korruptionen. Teofila Martinez Saiz är en populär borgmästare i Andalusiens huvudstad Cadiz, en av Spaniens vackraste städer. Hon har en otrolig förmåga att ordna pengar till olika projekt, men nu börjar man undra om pengarna går till det som de är tänkta för. I somras ledde situationen till att den Europeiska investeringsbankens vicepresident Magdalena Álvarez Arzas fick avgå.

Zambia
2014-41 s 13
"Blir han Afrikas vite president?
Zambia tronföljare Guy Scott är född i Livingstone.
Den amerikanske presidenten George Bush trodde att den vite Guy Scott skämtade när han presenterade sig när han presenterade sig som Zambias vicepresident. Själv är han övertygad om han skulle ha blivit president om han inte vore vit. Men detta till trots så blir han kanske president ändå. President Satas sviktande hälsa talar för detta. Om Sata inte kan sköta som uppgift som president kommer han enligt Zambias konstitution ersättas av sin vicepresident. Därefter ska nyval hållas inom tre månader.
Guy Scott är en rättfram och kontroversiell politiker. Han har välkomnat vita jordbrukare som kastats ut från Zimbabwe och samtidigt häcklat de barn som går i helvita internatskolor där.

Ryssland
2014-41 s 14-15
"Ryssland balanserar på randen till en lågkonjunktur"
Effekterna av västs sanktioner på en redan krympande ekonomi kan bli katastrofala i ett land med statskapitalism. Putin presenterade nyligen en "optimist-budget" - som ingen tror på. Utländska företag, lämnar nu Ryssland, rubeln fortsätter att minska i värde. Det finns risk för en period med låg eller ingen tillväxt, hög inflation och devalverad rubel.

Terrorism, IS
2014-41 s 16-17
"De oavsiktliga konsekvenserna"
Om USA inte kan övertyga en majoritet av syrierna att man står på deras sida blir IS och al-Assad de största vinnarna. Detta var inte planen. Planen var att maximera stödet till andra sunni-rebeller för att isolera och slutligen besegra extremisterna. USA skulle inte heller samarbeta med regimen Bashar al-Assad.

Argentina
2014-41 s 18
"USA försöker störta mig, kanske till och med mörda mig"
Argentinas ledande politiker ifrågasätter Christina Fernàndez mentala hälsa och undrar om hon nu helt tappat kontakten med verkligheten. Tidigare har hon uttalat en rädsla för att Islamska staten skulle mörda henne, nu är det USA tillsammans med lokala bankirer. Det är bekymmersamt att Argentinas president ägnar sig åt konspirationsteorier när landet befinner sig i en djup ekonomisk kris. Med ekonomisk stagnation, valutan i fritt fall och en markant ökning av kriminaliteten i landet går Christina Fernàndez nu mot slutet av sinandra och sista presidentperiod. Osäkert är också vem hon ska backa upp som sin efterträdare. Kanske hennes son Maximo Fernàndez?

Kina
2014-41 s 19-22
"Kinas revolutionerande reformer i syd"
Privata företag. Mindre byråkrati. Färre politiker. Och större ojämlikhet.
Kinas ledning låter sig inspireras av sina yngsta reformivrare som genomför experiment i landets södra ända. Att reformer Kina är livsviktigt för kommunistpartiet om detta ska överleva. Det som en gång störtade kejsarriket var oförmågan att modernisera.
I Pekings reformer ingår uppmaningen att straffa administrationen, röja undan byråkratiska hinder och ge icke-statliga organisationer en större roll.
Det kommunistiska partiet tillåter dock bara precis så mycket förändring som nödvändigt för att behålla makten. Partiet balanserar på en knivsegg.

Kina, Tibet
2014-41 s 23
"Tecken på islossning"
Dalai Lama berättar att de informella samtalen med kineserna fortsätter angående hans återresa till hemlandet Tibet - om så bara för ett besök - och han berömmer försiktigt Kinas president Xi Jinping för att vara realist och respektera buddhismen.
För 25 år sedan fick Dalai Lama Nobels fredspris. Han argumenterar fortfarande för autonomi för Himalaya medan kineserna anklagar honom för att vara separatist. Dalai Lama och Tibets exilregering lanserade i juni i år en omtalad kampanj till stöd för "medelvägen", som förespråkar större autonomi för Tibet, men inte fullt oberoende.

Media, Afrika
2014-41 s 24-26
"Vad är sant eller falskt om Afrika?"
Både myter och myndigheter sprider desinformation i media.
I Liberia, Guinea och Sierra Leone har det nyligen visat sig igen att invånarna ignorera varningarna om smittriskerna därför att många av dem till en början var övertygade om att Ebola utbrottet var en bluff som skapats av regeringarna för att kunna plundra statskassan på pengar för eget bruk.
Dessutom har de flesta mediebolag bara några få korrespondenter som bevakar hela kontinenten och då är det lätt att göra misstag.
Om du själv hittar uppgifter i media som du misstänker ät felaktiga kan du meddela detta till AfricaCheck (http://africacheck.org), en okommersiell Webbplats. Det finns andra med liknande syfte som BudgIT (http://www.yourbudgit.com) och Politifact (http://www.politifact.com).
Desinformation kan få allvarliga konsekvenser. För att fatta de bästa besluten behöver människor bästa möjliga information. När människor inte kan ställa andra till svars, när politiken bygger på felaktig information, kan inte samhällen fungera.

Religion, Afrika, Nigeria
2014-41 s 27
"Profeter som profiterar"
Inte bara på de troende utan också på Nigerias regering.
Pingstförsamlingarna blomstrar i Nigeria. Profeten TB Joshua är en av Nigerias mest beundrade pastorer som har anhängare runt hela Afrika. Winnie Mandela är bland annat en av fansen. Anhängare skänker tionde och andra offergåvor i hopp om att få välsignelse från himlen. Men riktigt hur stor Joshuas rörelse var uppenbarade sig inte förrän en pensionatsbyggnad rasade samman.

Samhälle, Miljö, Handel
2014-41 s 28-30
"Sandtjuvarna"
Sand har blivit en bristvara. Världens stränder offras för byggboomen. Sand har blivit så sällsynt att det har blivit en lukrativ affär att sälja den. Med bostäder som stiger allt högre upp i skyn är efterfrågan på sand omättlig - framför allt i Asiens och Afrikas snabbväxande länder. På många håll är stränderna helt försvunna. Det är ett globalt program, länder som Kenya, Nya Zeeland, Jamaica, Marocko och så vidare är drabbade. Det är nästan som en oljeboom. 95 % går till bygg branschen världen över.

Samhälle
2014-41 s 31
"Norge och Sverige är de bästa länderna att bli gammal enligt nytt index"
Norge är världens bästa land att bli gammal i och Sverige ligger på en andra plats. Därefter kommer Schweiz, Kanada och Tyskland.
Listan som är upprättad av HelpAge International visar ett index över äldres sociala och ekonomiska förhållanden för 96 undersökta länder. Afghanistan hamnar allra längst ner på listan som publicerades av FN på "de äldres dag". Australien, Västeuropa och Nordamerika hamnar högt upp på listan. I rapporten kan man också utläsa att de äldre blir allt fler och att i över 40 länder kommer 30 % av befolkningen att bestå av människor äldre än 60 år.
Av afrikanska länder kommer Sydafrika först (80), därefter Ghana (81), Marocko (83) och Nigeria (85).
Av latinamerikanska länder kommer Chile främst (22), Uruguay (23), Panama (24) och Costa Rica (26)
Av de 20 främsta länderna är 14 europeiska; övriga är (i ordning) Kanada, USA, Japan, Nya Zeeland, Australien och Israel.