Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2014 v 17

Tidskriften

2013 01-02 03 04 05 06 07  08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 
25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16     

Ryssland, EU
2014-17 s 4-5
"Europas extremhöger flörtar med Moskva"
Högerpopulister vinner platser i det annalkande valet till Europarlamentet - det är goda nyheter för Moskva. På senare tid har Ryssland och den europeiska högern uppvaktat varandra medan huvudfåran i Bryssel har hållit Moskva på armlängds avstånd.
Detta framkom nyligen under en konferens i Europaparlamentet "EU-Ryssland: Bromsa krisen - färdplan för fred i Europa". Den anordnades av Pierello Provera från det italienska partiet Lega Nord, som är biträdande chef för utrikesutskottet, tillsammans med David Frihetsparti (PPÖ) i Österrike. Kritik mot invandringen och en stor oro för islamistisk extremism gör Putin till en naturlig allierad för en främlingsfientlig grupp i EO. Men det som främst förenar är gruppens skepticism mot EU och dess starka band med USA.

Ryssland
2014-17 s 6-8
"Krim är en mycket dålig affär"
Rysslands ekonomi var dålig redan innan sanktionerna. Och Krims urusla skick slukar miljarder. Putin som slösade 50 miljarder dollar bara på OS i Sotji, måste nu också ta kostnaderna för att integrera Krim, som ekonomer och andra experter säger har en egen sjuklig ekonomi och dyra infrastrukturbehov. Med stigande inflation, stagnerande tillväxt rubeln och aktiemarknaden störtdyker och kapital för miljarder strömmar ut ur landet. Rysslands ekonomi balanserar på randen till recession, vilket landets minister för ekonomisk utveckling har erkänt.

Ryssland, Handel
2014-17 s 9-10
"Ur Askan i Elden"
Rysslands inhemska och utländska företag. Alla undrar hur allvarligt det kommer att bli.
Med stigande inflation, växande stagnation, en avstannande valuta och aktiemarknad samt kapital som flyr Ryssland av osäkerhet är ekonomin i gungning och man balanserar på randen till en lågkonjunktur.
Utsikterna för företagen ser dystra ut. När proryska separatister tagit över regeringsbyggnader i östra Ukraina fruktar företag av alla de slag en skärpning av de USA-ledda sanktionerna, ett stopp för utländska lån och investeringar samt en ytterligare nedgång i konsumenternas förtroende.

Samhälle
2014-17 s 11-12
"Den nya arbetarklassen"
Hårt slit och långa arbetsdagar var förut den fattiges lott. I dag är det tvärtom. De rika får allt mindra fritid än de fattiga.
1965 hade män med högskoleexamen, som tenderar att vara rikare, lite mer fritid än män som bara avslutat gymnasiet. Men efter 2005 har de högskoleutbildade åtta timmar mindre fritis per veckan än de som bara avslutat gymnasiet.
En förklaring är "substitutionseffekten" Högre löner gör att fritid blir dyrare. Den växande ojämlikheten uppmuntrar de rika att arbeta mer och de fattiga att arbeta mindre.
Arbetet i utvecklade ekonomier har blivit mer kunskapsinriktat och intellektuellt. Det finns färre riktigt tråkiga jobb. Fler människor kan idag njuta av sina "bedrifter" på kontoret. Arbetet har kommit att erbjuda den typ av nöjen som rika människor gjort under sin lediga tid. Baksidan är att fritid inte längre är ett tecken på social makt. I stället symboliserar fritid värdelöshet och arbetslöshet.

EU, Flyktingpolitik
2014-17 s 14-17
"Är båten verkligen full"
Flyktingarna från Afrika splittrar Europa"
Sedan Italien började undsätta afrikaner i Medelhavet efter den senaste stora tragedin i oktober har antalet flyktingar som tar sig till Europa stigit dramatiskt. Rädslan för ekonomiska flyktingar kan bli den viktigaste frågan i vårens val till Europaparlamentet.
Siffrorna visar en ekvation som har försatt EU i ett moraliskt dilemma. På platser där flyktingar ges mer human behandling växer deras antal. Så är det då bättre att ha en avskräckande politik än att ta hand om nykomlingarna? I flyktingfrågan kommer Europa i direkt konflikt med sin egen självbild.
Flyktingfrågan splittrar Europa. 70 % av de flyktingar som kommer över Medelhavet har sitt ursprung i Libyen, där den nya staten misslyckats efter störtandet av diktatorn Moammar Gaddafi. I förhållande till sin befolkning tar mindre medlemsstater som Sverige och Malta emot tre gånger så många flyktingar som Tyskland gör.

USA
2014-17 s 18-19
"Övervakningen nedlagd!"
New York slutar spionera på stadens islamiska befolkning.
New York polisen har lagt ner ett hemligt övervakningsprogram, kallat Demografienheten, med civilklädda detektiver som skickats till muslimska stadsdelar för att avlyssna samtal och spara detaljerad information om var människor äter, ber och shoppar. Den skapade ett psykologiskt krig i det muslimska samhället. Nu har den nya polischefen William Bratton tagit avstånd från de spaningsmetoder so han föregångare införde efter attentaten den 11 september 2001.

Sydafrika
2014-17 s 20-21
"Rättvisans svart-vita sida"
Idrottskändisens Pistorius mordfall har satt fart på Sydafrikas rasdebatt. Den sydafrikanske friidrottaren Oscar Pistorius hävdar att han dödade sin flickvän av misstag. Rättegången direktsänds i olika media och följs dagligen av flera sydafrikaner. Förhören kretsar kring, sex, svartsjuka och svek och det fartfyllda livet för killen som föddes utan vadben. Vissa ser Pistorius som en produkt av landets skadliga macho- och vapenkultur. Många vita sydafrikaner upplever sig leva under hot om våldsbrott från den svarta majoriteten. Sydafrikas mordfrekvens är en av de högsta i världen: 31 mord per 100 000 personer årligen, jämfört med 4,7 i USA. Det största plågan i Sydafrika är dock familjevåldet. Hälften av kvinnorna upplever våldsamma övergrepp i hemmet

Latinamerika
2014-17 s 22-23
"Sanningens minut i Latinamerika"
Latinamerika kan se tillbaka på ett gyllene årtionde, med storslagna ekonomiska resultat främst beroende på hausse på de internationella råvarubörserna, men riskerar få allt svagare tillväxt därför att man missade chansen att bekämpa fattigdomen. I Latinamerika är det obestridligt så att bekämpandet av fattigdom ojämlikhet måste höra till de viktigaste långfristiga prioriteterna för varje regering. Fattigdom och ojämlikhet är orsak till den höga kriminaliteten.

Danmark
2014-17 s 24
"Något är ruttet i Konungariket Danmark"
Alla länder i Nordeuropa är inte sparsamma. Danskarnas omåttliga spenderande är inte hållbarare än vad de hjälplösa sydeuropéernas var. Av de 34 medlemmarna i OECD har danska hushåll den högsta skuldsättningen räknat som andel av disponibel inkomst.
Tack vare förekomsten av amorteringsfria lån avbetalar danskarna sina lån med en hastighet av bara två procent per år.
Danmark har visserligen en låg statsskuld och centralbanken har gott om reserver. Men den danska kronan är knuten till euron.

Uganda, Samhälle
2014-17 s 25-27
"Förföljelse misstro och har"
Den nya lagens konsekvenser för homosexuella i Uganda. Den 24 februari undertecknade Ugandas president Yuweri Museveni en lag som gör det möjligt att utdöma livstids fängelse för homosexualitet. Sedan dess har landets homosexuella gått under jorden eller lämnat landet. Många ugandier menar att homosexualitet är en smitta från väst.
Enligt en undersökning tycker 96 % av alla ugandier att homosexualitet är oacceptabelt. I 36 av Afrikas 54 länder är homosexualitet straffbart.

Grekland, Kultur
2014-17 s 28-30
"Aten förvandlas till konstnärsgalleri"
Det sociala missnöjet målas på banker, bilar väggar, tåg och Akropolis ruiner. Det är en politisk medveten konst som säger sig vilja uppmärksamma den sociala situationen i det krisdrabbade Grekland. Den kollapsade ekonomin har gjort Aten till ett modernt mecka för gatukonsten i Europa. Fördömd och kritiserad som vandalism av en del men hyllad av andra.