Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 24

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23      

Ryssland, IT
2015-24 s 4-6
"Hon avslöjar de ryska troll-fabrikerna som sprider propaganda under falska identiteter"
Ludmila Savchuk gick nyligen ut med sina erfarenheter från en rysk internetbaserad propagandafabrik i St Petersburg. Nu beskriver hon hur hemliga medarbetare för ut Kremls budskap.
"En gång skulle vi skriva om hur fruktansvärt nallting är i EU. En annan gång skulle vi prisa Ryssland försvarsminister Sergej Shoygu. De flesta troll låtsas vara bara vanliga människor, men det finns också de som framstår tillhöra oppositionen".
De skriver inte ens under något anställningsavtal vilket är anledningen till att jag nu lämnar in en stämningsansökan till en domstol i St Petersburg, säger Ludmila Savchuk. Det är det enda sättet att dra fram skurkarna i offentligheten. "Vi vill visa världen vilka som ligger bakom trollfabrikerna".

Italien
2015-24 s 7
"Renzi måste visa att han inte bara snackar"
Bill Emmot, medförfattare till en dokumentärfilm om Italien, "Girlfriend in a Coma".
Matteo Renzi, landets unge premiärminister, har hamnat högt i opinionsmätningarna. Därför kom resultaten från regionvalen som en kalldusch. Den verklige stjärnan blev det euro- och invandrarfientliga partiet Lega Nord och det verkliga protestpartiet Femstjärnerörelsen, som leds av komikern Beppe Grillo vann 15-20 % av rösterna i flera regioner. Orsaken var den dåliga ekonomin. Arbetslösheten har fastnat på 13 % och hushållens inkomster har sjunkit så länge de flesta kan minnas.

Frankrike, Flyktingpolitik
2015-24 s 8
"Paris polis utrymmer flyktinglägren och river tälten"
Fransk polis i Paris har avhyst flera hundra flyktingar och städat bort deras läger i ett försök att få kontroll över den växande gruppen migranter som anländer till Europas kuster sedan de tagit sig över Medelhavet. 380 migranter, de flesta av dem från östafrikanska länder som Sudan, Eritrea och Etiopien, hade bott i läger under en tunnelbro i norra Paris i flera månader, inte långt från Sacré-Coeur. Många av dem är nu på väg norrut i Europa. För flyktingarna är de skandinaviska länderna och Storbritannien populärast.

EU
2015-24 s 10-11
"Stödet för EU och euron ökar"
Tilltron till EU ökar igen trots att de många partier som är skeptiska till unionen vuxit, partier som hotat att splittra och polisera kontinenten. Detta visar en ny undersökning från Pew Research Center från intervjuat 6028 personer i sex EU-länder, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Spanien och Polen. Dessa utgör 70 % av EUs befolkning och 74 % av dess BNP.
Mer än hälften av de tillfrågade i fyra av Europas sex största ekonomier anser att EU-kritiska partier är "bra" för det egna landet. Men i Storbritannien säger en majoritet av de tillfrågade att att vill att Storbritannien ska fortsätta vara medlem.

Ukraina
2015-24 s 12-15
"Änglar och demoner"
De som kämpar för ett modernt Ukraina och och de som bekämar varje reform och stöder det gamla systemet och saboterar varje reform.
Sedan Petro Porosjenko valdes till landets president har han kämpat för att befria Ukraina från oligarkernas inflytande. En ny generation av reformivrare inom landets finans- och rättsväsende hjälper till. En av dem är den förre riksåklagaren Artem Sytnyk som blivit vald att leda landets första myndighet mot korruption, som håller på att byggas upp, få 700 personer, jaga korrumperade lagstiftare och kommer att ligga direkt under parlamentet.
President Porosjemko har liknande strider att föra: omkring 20 oligarker dominerar fortfarande landets ekonomi. De byggde alla upp egna imperier under de vilda åren efter Sovjetunionens sammanbrott.

Turkiet
2015-24 s 16
"Tioprocentspärren - bakgrund och konsekvenser"
Valet i söndags handlade i grunden om Erdogans parti AKP skulle få 330 mandat eller mer, ett mål som partiet i valet 2002 med råge nådde genom att att ta 34 % av rösterna tack vare just tioprocentspärren.
Men stärkt av de nästan 10 % som den turkiske kandidaten tidigare fått i presidentvalatt stället beslöt det kurdiska HDP att ställa upp med en partilista i parlamentsvalet. Och det lyckades, HDP fick 13 %. Erdogan kan nu av skriva sina planer på att "putinisera" Turkiet. Han uppnådde inte den tvåtredjedels majoritet han behövde.

Miljö, Handel
2015-24 s 17
"IKEA satsar en miljard euro på förnybar energi"
IKEA meddelar att de ska spendera en miljard euro på förnybar energi och andra åtgärder för att tackla klimatförändringar. Insatsen är betydligt större än vad många länder gör för att stävja problemen med fossila bränslen. IKEAs avdelning för hjälpverksamhet, IKEA Foundation uppmanar andra företag att följa deras exempel.
Det verkar som om ett globalt avtal kring klimatförändringarna kommer tillståndni december efter mer än 20 års FN förhandlingar.

2015-24 s 18-19
"Multinationella företag blåser fattiga länder på många miljarder dollar"
Storföretagens instväxlingar och skattefusk gör att utvvecklingsländerna förlorar de resurser som krävs för att bekämpa fattigdomen.
Det internationella bolagsskattesystemet är föråldrat och orättvist och måste omarbetas helt varnar en internationell rapport. Den vill ta bort principen om självständiga dotterbolag - en rättslig skapelse som möjliggör flödet av stor stora mängder vinster till länder med låga eller inga skattesatser alls. Rapporten efterlyser också att rika länder ska enas om en lägsta bolagsskattesats för att stoppa "den globala kapplöpingen mot mot bottennivån".

Nordkorea
2015-24 s 20-23
"Nordkorea letar och lockar investerare"
När det handlar om oexploaterade marknader finns det få ytor kvar i världen som den globala kapitalismen inte redan täckt in. I Burma som nyligen öppnat sig för omvärlden kommer Kentucky Fried Chicken snart att etabler sig och det är bara en tidsfråga innan du kan beställa en karamell-frappuccino på flygplatsen i Havanna.
Men våghalsiga investerare ska inte misströsta. Fortfarande finns det fattiga, sanktionsdrabbade, utstötta Nordkorea. Och Nordkorea vill ha dina pengar.

Japan, Samhälle
2015-24 s 24
"Toalett i hissen?"
Den nya japanska idén är inte så galen som den låter.
I 14 hissar blev människor instängda och det tog upp till 70 minuter att undsätta en del av dem. När det inträffar stora jordbävningar slutar hissarna att fungera. Toaletter, dricksvatten och andra bekvämligheter skulle underlätta för instängda människor medan de väntar på att bli räddade.

Centralamerika, Guyana
2015-24 s 25-26
"Guyana går in i en ny era..."
Många hoppas att den nye presidenten Granger ska ge dem en rikare framtid.
"Vi kommer att få mer välstånd, mer ordning, vi kommer helt enkelt att få det bättre med Granger". Idag är landet det tredje fattigaste i Latinamerika.
David Granger, en pensionerad armégeneral som är utbildad i Nigeria, har svurits in som Guyanas nye president. Han är afro-guyanan, som härstammar från afrikanska slavar, och valresultatet satte stopp för det 23-åriga styret av ett parti som dominerades av majoriteten indo- guyananer - som härstammar från kontraktanställda indiska lantarbetare. Guyana, den före detta kolonin har länge delats av etniska gränser. Guyana blev självständigt 1966.
Landet som har 750 000 invånare är starkt beroende av landets råvaror som guld, bauxit, socker och ris.
"Detta är den första artikel om Guyana i Tempus på 20 år!"

Indien, Samhälle
2015-24 s 27-29
"Vi är alla förenade i anden - från norr till söder"
Samtidigt som politiker inom Indiens regeringsparti BJP försöker införa obligatorisk undervisning av det hinduiska kulturarvet vandrar Sri M. och hans följe hellre tvärs över Indien för att stötta den inre enhet som finns mellan alla människor, oavsett religion.
Marschen startar i Trivandrum, huvudstad i Indiens sydligaste medlemsstat Kerala. Walk of Hope är en 18 månader lång vandring till Kashmirsprovinsen. Till maj 2016 ska deltagarna avverkat 650 mil. Ett viltigt mål är att öka indiernas medvetenhet om sitt spirituella kulturarv. Kärnan i den indiska kulturen är tron att alla människor är en enhet.

Japan, Kina
2015-24 s 30
"Den japanska manga-katten gör succé i Kina.
Robotkatten Doraemon lättar på de diplomatiska spänningarna. Bara för några månader sedan fördömde kinesiska media honom och kallade honom kontrarevolutionär, men nu lättar den japanska robotkatten Doraemon på de diplomatiska spänningarna mellan Japan och Kina och slår nya kassarekord för biofilm.
"Japanese robot cat Doraemon helps ease diplomatic tensions with China"
http://www.theguardian.com/world/2015/jun/03/japanese-robot-cat-doraemon-eases-diplomatic-tensions-with-china