Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 34

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33              

Kultur, Kina
2015-34 4-7
"Ingen har oändliga krafter"
Den kinesiske konstnären Ai Weiwei dick äntligen tillbaka sitt pass och lämnade omdelbart Kina för att återförenas med sin familj i Tyskland, men han känner sog osäker i sin nyvunna frihet och söker efter en ny roll som konstnär.
"Jag känner mig som en katt som blivit utsläppt och tassar runt på ett hustak. Jag ser mig omkring åt alla håll men vet inte vart jag ska ta vägen".
För första gången har jag ingen exakt plan för vad jag ska göra härnäst. Jag kom till München för att göra en neurologisk läkarundersökning.
Varifrån ska nu motståndet komma nu, det som drev hans kreativitet och ilska under fyra år?
Han vädjar till den tyska allmänheten att i framtiden betrakta honom som en framstående konstnär och inte som en politisk aktivist.

Ryssland, Handel
2015-34 8
"Den förbjudna maten"
"Ät ryskt" - aktivister skrämmer restaurangägare. De arbetar på uppdrag av regeringen. De påstår att produkterna inte håller tillräckligt god kvalitet. Men skälet är naturligtvis att ge igen för att importen till EU har stoppats på grund av sanktioner mot Rysslands hantering av Krim och östra Ukraina.
Det letar efter förbjudna livsmedel från väst som lyckats smugglas in till livsmedelsaffärer och restauranger. Och denna smuggeltrafik är stor.

Holland, Handel
2015-34 9
"Ryssland eldar upp blommor som en protest mot Nederländerna"
För att trotsa Europa har Ryssland grävt ner ost, bränt upp fläsk och förstört nektariner. Nu riktar man sin uppmärksamhet mot Nederländerna och slår till där det gör mest ont; mot importen av blommor. Anledningen sägs vara att snittblommor från Nederländerna är infekterade av skadedjur från västra Kalifornien. Många ryssar som älskar importerade snittblommor tycker mycket illa om den ryska kampanjen.

Ukraina
2015-34 12-14
"Det sägs att man inte kan transplantera politiker, men Georgien och Ukraina har ett matchande DNA"
I Ukrainas desperata kamp för att utrota offentlig korruption och slita loss nationen från Rysslands omloppsbana har en osannolik ledare kommit till makten.
Den stridbara ex-presidenten från Georgien, Mikheil Saakasjvili, försöker som som ny guvernör i smugglingsnästet Odessa rensa upp i Ukrainas mest laglösa region. Medborgarna säger att de fortfarande möter krav på mutor nästan varje gång de har att göra med en regeringstjänsteman. Saakasjvili svepte in i Odessa i slutet av maj och tog över den ryskspråkiga regionen på 2,4 miljoner invånare vars sympatier delas mellan Kiev och Moskva.
Att mannen som ledde det lilla Georgien i krig mot det mäktiga Ryssland tar upp en ny kamp i en annan postsovjetisk stat ses med oblida ögon i Ryssland. Utnämningen var ett slag i ansiktet på Kreml. h

Azerbadjan
2015-34 15
"Skandaldom i Azerbadjan"
Nyligen dömdes en av landets mest kända människorättsaktivister Leyla Yunus och hennes make Arif Yunus till åtta res. Sju års fängelse. De anklagas för att ha gjort sig skyldiga till bedrägeri och skattefusk. Avsikten var att tysta en av de sista kritikerna av president Ilham Alijews regim i det alltmer auktoritära Azerbadjan. Leyla Yunus var en de första som började motsätta sig nomenklaturan i det sönderfallande Sovjetunionen.
Hon försökte medla mellan Azerbadjan och Armenien under kriget om Nagorno- Karabach och engagerade sig därefter i att skapa försoning mellan Baku och Erewan. För detta åtalas hon för landsförräderi och spionage åt Armenien.
Förfaringssättet gentemot Yunus är på intet sätt unikt. Minst 33 personer fängslades förra året av politiska skäl.

Portugal, Samhälle
2015-34 16-17
"Om ingenting görs förlorar Portugal två miljoner invånare vilket vore en katastrof"
Enligt en ny rapport som gjorts på uppdrag av premiärminister Pedro Passos Coelho måste man hitta en lösning på det sjunkande antalet invånare om inte Portugal ska fastna i djup och "definitiv" fattigdom. Men hur ska man förmå befolkningen att skaffa barn när så många saknar arbete och pengar?
Portugal är det EU-land som drabbas hårdast av de demografiska problemet i Europa. Födelsetalen sjunker samtidigt som antalet äldre i befolkningen ökar, vilket hotar den ekonomiska tillväxten, pensionssystemet och den offentliga sjuk- och äldrevården.
En "demografisk katastrof" beror på en kombination av drastiskt sjunkande födelsetal, den djupa recessionen och en en emigrationsvåg som gjort att landet nu domineras av ettbarns familjer. 1970 var trebarnsfamiljer det vanligaste.

Japan
2015-34 18-19
"Pacifismen har blivit gråhårig"
Det är het sommar i Japan. Allmänheten rasar över ett paket nya säkerhetslagar som vill förändra landets försvarspolitik i grunden. Statsminister Shinzo Aber ser sin popularitet dala rekordsnabbt - han har underskattat motståndet från de äldre japanerna som minns andra världskriget. Och de är många.
Abes nya försvarslagar är ett försök att förstärka alliansen mellan USA och Japan och stärka Japans säkerhet i förhållande till det mer dominerande Kina. De ska undanröja begränsningarna i Japans extremt passiva form av pacifism.
Men den äldre delen av befolkningen betraktar pacifismen som kärnan i den nationella identiteten och en garant för stabilitet ocg efterkrigstidens välstånd och de är Japans mäktigaste väljargrupp.

Japan
2015-34 20-22
"Shizo Abes försvarspolitik är ett eko från hans egen släkthistoria"
Liksom sin morfar, Nobusuke Kishi, har Shizo Abe blivit vald till statsminister två gånger, och i likhet med morfadern vill han stärka landets försvar.
Morfadern är en klar förebild för Abe, men frågan är om han är beredd att gå lika långt som Kishi gjorde; att avgå för sina principers skull?

Nordkorea
2015-34 23-24
"Snön smälter på taken"
Satellitbilder visar att Nordkorea utökar sin uranproduktion. Ska den användas till kärnvapen eller elektricitet?
Uran är det viktigaste bränslet för kärnreaktorer som producerar plutonium och det kan också anrikas för framställning av klyvbart material för kärnvapen. Kim Jong insisterar på att landet ska räknas som en kärnvapennation. Med hjälp av en försiktig marknadsanpassning så verkar den nordkoreanska ekonomin att växa om än måttligt även på kärnenergifronten.

Kina, Kultur
2015-34 25
"Bloggar hånar militärens propaganda film"
Det kan vara våghalsigt att skriva om historien alltför mycket. Till minnet av 70-årsdagen då Japan besegrades har kommunistpartiet i Kina bekostat en film där Mao Zedong figurerar som centralgestalt vid Kairokonferensen under andra världskriget. Men det var inte Mao som befann sig i Kairo, det var den förre ledaren Chiang kai-shek.
Fokus för krigsfilmen "Kairodeklarationen" är Kairokonferensen, mötet nära pyramiderna 1943, där Roosevelt, Churchill och Kinas Chiang kai-shek samlades för att bedöma utvecklingen av kriget mot Japan.
Ordförande Mao, som blev kommunistpartiets ledare 1935, spelade ingen roll i denna historiska dialog. Men det hindrade inte producenterna för filmen Kairodeklarationen att använda Mao som filmens största affischnamn. Kinesiska internetanvändare hånar nu "den store ledare Maos" oväntade gästspel i Kairodeklarationen.

Brasilien
2015-34 26-28
"Mutskandalerna gör folk rädda"
Brasilien har inte råd med ett nytt kaos.
President Dilma Roussef kämpar mot sina rivaler som vill dra henne inför rätta.
Talmannen i Brasiliens underhus brottas mot anklagelserna om att han har håvat in fem miljoner dollar i mutor. Den tidigare partikassören i det styrande arbetarpartiet PT sitter i fängelse. Även Brasiliens mest inflytelserika politiska ledare, den förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silva, svärtas ner av en utredning som handlar om att han missbrukat sin makt,
Ett korståg mot korruptionen i Brasilien har snärjt den ena betydelsefulla politikern efter den andra, vilket orsakat kaos samtidigt som ekonomin är i gungning.
För mindre än ett år sedan valdes Rousseff till en andra mandatperiod, men hennes makt är rejält beskuren. Hennes förtroendesiffror har sjunkit till ensiffriga tal, den lägsta siffran för Brasiliens president på flera decennier. Landets BNP har sjunkit med mer än två procent i år.

Tyskland
2015-34 29
"Tyskar stoppar ID-korten i mikrovågsugnen"
Många tyskar hyser en djup misstänksamhet till allt som kan hjälpa staten att kartlägga dem. Ett arv från nazityskland och tiden då Stasi övervakade östtyskarna. Därför är det inte så ovanligt som man kan tro att ID-kortens microchip förstörs i mikrovågsugnen. Sedan 2010 finns ett mikrochip på alla tyska ID-kort. Tyskarna har upplevt övervakning under hela 1900-talet. Efter nazitiden bevakade Stasi de flesta av landets, läs Östtysklands medborgare. Enligt en undersökning år 2014 förklarade nära 40 % av tyskarna att de ansåg ökande digitalisering och unerrättelsetjänstens roll som ett hot.

Colombia, Kultur
2015-34 30
"Nu ska tatueringarna bli rättstavade!"
Colombianska språkvetare förfasas över alla stavfel.
Ett språkinstitut i Colombia som vanligtvis ägnar sig åt frågor som gäller litteratur och språkvetenskap har nu sänkt sig till en lägre och mer marknära nivå. Man har reagerat på hur många som bär på felstavade tatueringar, vilket man anser förolämpa det spanska språket.
Instituto Caro y Cuervo i Bogotá har riktat ljuset på colombianernas tatueringar genom en kampanj som ska identifiera och korrigera besvärande fel i stavning och grammatik vid tatueringar.
Felen uppkommer ofta då samma ljud kan skrivas på olika sätt som t ec B och V eller S och C. En ökänd tatuering är "La Vida no es fácil" som felaktigt skrives "La Vida no es fasil". Eller ordet för Välsigna, som felaktigt tatueras Vindice, men ska skrivas "Bendice"!
Tre korta ord med samma uttal men olika betydelse kan förväxlas "hay" (det finns), "ahi" (där borta) och "ay", (oh! Eller oj!).

Red ink: Colombian cultural institute sets out to correct tattoo typos
Instituto Caro y Cuervo launched a social media campaign to find and fix the worst inked affronts to the Spanish language to promote literacy among youth
El Instituto Caro y Cuervo les coquetea a los jóvenes
Propuesta para corregir tatuajes con mala ortografía acaparó la atención de las redes sociales.